Omarm de Overgang: Hormonen, Mindset en Gezondheid – Deel 2

Omarm de Overgang: Hormonen, Mindset en Gezondheid

In deze aflevering van 'Omarm de Overgang: Hormonen, Mindset en Gezondheid' duik ik dieper in op de impact van mijn hormonale veranderingen, de kracht van een positieve mindset, en hoe ik deze fase aan het aanpakken ben.

Ontdek mijn praktische tips rondom bio-identieke hormonen, stressmanagement en gezonde levenskeuzes die je helpen om de overgang niet alleen te 'overleven' maar er ook sterker uit te komen.

Transcriptie van de Podcast

Geweldig dat je weer luistert naar een nieuwe aflevering van mijn podcast! Op dit moment ben ik in een herstelfase omdat ik een paar dagen geleden geopereerd ben om mijn Essure-methode te verwijderen. 

Deze 'veertjes' waren 10 jaar geleden in mijn eileiders geplaatst voor sterilisatie. 

Ze zijn er nu uit en de chirurg wist mij te vertellen dat de operatie succesvol was en mijn 'veertjes' er heel uit zijn gekomen. Ook vertelde hij dat ze al 'los' zaten en voor mij een bevestiging dat het goed is dat ik ben gegaan en wat mij het vertrouwen gaf dat ik de juiste keuze had gemaakt want natuurlijk heb ik onderweg naar het ziekenhuis mezelf voor de 100ste keer afgevraagd waar ik mee bezig was. 

"Je intuïtie is je innerlijke kompas; twijfel nooit aan de richting die het je wijst."

Deze ervaring is voor mij maar weer het bewijs hoe belangrijk het is om naar je gevoel te luisteren. Laat je niet misleiden door je innerlijke criticus, dat stemmetje in je hoofd, je ego, dat altijd twijfel zaait en zegt dat iets niet werkt of geen zin heeft.

Je innerlijke criticus is erop uit om je 'veilig' te houden, maar soms moet je buiten je comfortzone treden. Hoewel externe bevestiging, zoals ik hem heb gekregen, fijn is, komt die soms later of zelfs helemaal niet. Ik leg deze momenten en inzichten altijd vast in mijn eigen journal boek Gedachten en Mooie Momenten.

Nogmaals maar deze ervaring heeft me het belang laten inzien van het vertrouwen op je intuïtie, iets waar ik ook dieper op in ga in mijn nieuwe Magische Manifestatie Mindset Membership. Waar je NU voor slechts €9 per maand aan kan deelnemen met een Private Podcast, Werkboeken, Journals, Masterclasses, Manifestatie Toolkit, dé Mantra, elke maand een LIVE QA met mij en nog veel meer...

Of het nu gaat om beslissingen in je carrière of je emotioneel welzijn, je innerlijke kompas is een belangrijk hulpmiddel op jouw pad naar je mooiste leven. 

En soms hebben we de tools en inzichten nodig om dat kompas scherp te stellen. Dat is precies waar het membership om draait: je voorzien van de praktische en emotionele tools die je nodig hebt om je leven in eigen hand te nemen en je dromen te manifesteren.

Ik zal na deze podcast, over de essure nog even een uitgebreide podcast maken want ook hier heb ik veel vragen over gekregen zoals wat mijn klachten waren, waarom ik er toe besloten heb etc. 

De overgang het het herontdekken van jezelf

In de link hieronder heb ik mijn vorige podcast toegevoegd.

>> Overgang en jezelf opnieuw uitvinden - Deel 1

Daarin kun je luisteren hoe ik er na jaren achter ben gekomen dat mijn klachten zoals burn-out, een dikkere buik, slaapproblemen, stemmingswisselingen en 'brain fog' te maken hadden met de overgang. Dit zijn allemaal symptomen die er langzaam ingeslopen zijn.

Door nachtzweten kwam ik erachter dat de overgang de boosdoener was. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan om te ontdekken wat ik het beste kon doen.

Ik leefde al redelijk gezond: ik beweeg regelmatig en eet niet veel suiker. Wel moet ik zeggen dat mijn suikerinname fluctueert. Ik merk altijd aan mijn lichaam dat suiker eten geen goede combinatie is, maar ik zie het vaak als een verslaving. Als je eenmaal toegevoegde suikers gaat eten, vraagt je lichaam om meer.

Intermittent Fasting

Een tijdje terug ben ik begonnen met intermittent fasting, waarover ik aanvankelijk heel enthousiast was. Doordat ik me als 'bagger' voelde, was ik hiermee gestopt. Dit is het eerste wat ik weer heb opgepakt. Veel mensen vinden vasten een uitdaging, maar je hoeft niet meteen voluit te gaan. Je kunt beginnen door je ontbijt een uurtje op te schuiven. Steeds stapje voor stapje. 

Ik heb zelf hypoglykemie en mij is altijd verteld om elke twee uur iets te eten. Ik had ook altijd eten bij me. Dankzij het vasten ervaar ik geen schommelende bloedsuikerspiegel meer en voel ik me stabieler. Manlief was ook verbaasd dat ik kon vasten.  Deze ervaring heeft me weer geleerd om niet blindelings anderen te volgen; maar door zelf op onderzoek uit te gaan en te testen, te experimenteren, ben ik tot deze inzichten gekomen. Heerlijk!

Dit is meteen een herinnering: neem mijn verhaal niet klakkeloos als waarheid aan.

Creëer altijd je eigen waarheid en ga zelf op onderzoek uit. Ik deel enkel mijn persoonlijke ervaringen.

Ik ben dus weer begonnen met vasten en heb daarnaast voor de televisie, via YouTube, extra spierversterkende oefeningen gedaan. Ik heb mijn koolhydraatinname verlaagd en ben meer eiwitten gaan eten.

Eiwitten

De overgang is een fase waarin veel veranderingen optreden, zowel hormonaal als fysiek. Hier zijn enkele manieren waarop eiwitten kunnen helpen:

 • Spierbehoud: Naarmate je ouder wordt, en vooral tijdens de overgang, neemt je spiermassa af. Eiwitten zijn belangrijk voor het behoud van je spiermassa, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing, aangezien spieren meer calorieën verbranden dan vet.
 • Hormoonbalans: Eiwitten leveren de aminozuren die nodig zijn voor de productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron, waarvan de niveaus fluctueren tijdens de overgang.
 • Botgezondheid: Eiwitten kunnen bijdragen aan het behoud van de botdichtheid, wat weer belangrijk is tijdens de overgang vanwege het verhoogde risico op osteoporose.
 • Energie en Stemming: Eiwitrijke voeding kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat een meer evenwichtige energie en stemming kan bevorderen.

Wat ik heerlijk vind, is om een 'overnight' chiazaadpudding te maken. Hierin doe ik een schepje eiwitpoeder, twee eetlepels chiazaad, ongeveer 100 ml sojayoghurt zonder suiker en nog eens 100 ml sojamelk. Goed schudden en een nachtje in de koelkast. De volgende dag rond 12 uur eet ik het op en met fruit en noten erop. Voor mij is dat puur genieten.

Een bijkomend voordeel van vasten is dat ik veel meer geniet van eten.

Bio-indentieke hormonen

Daarnaast ben ik op onderzoek uitgegaan en naar de huisarts gestapt voor bio-identieke hormonen. Dit zijn pleisters met oestrogeen en direct na het aanbrengen op mijn bil had ik geen last meer van opvliegers.

Mijn slaap is ook sterk verbeterd, al is het nog niet helemaal zoals vroeger; het is wel veel en veel beter. De huisarts stelde eerst voor om weer aan de pil te gaan of een spiraal te nemen, maar dat wilde ik niet. Al helemaal geen spiraal! Ik wil direct kunnen stoppen als dat nodig is en niet weer iets in mijn lichaam hebben.

Er gaan heel veel verschillende berichten en meningen rond over bio-identieke hormonen. Na uitgebreid onderzoek en na het lezen en bekijken van veel bronnen, heb ik besloten dit te gaan doen.

Nogmaals, doe altijd je eigen onderzoek en volg je intuïtie. Voor mij heeft het echt voor verlichting gezorgd en het verschil was meteen merkbaar.

Sommige mensen ervaren in het begin verergeringen, en ik ben lid van een Facebookgroep die speciaal gaat over bio-identieke hormonen. Daar lees ik veel verhalen zoals: "Ik ben bang om te beginnen."

Angst

Als je leeft vanuit een staat van angst, kun je onbewust meer van datgene aantrekken waar je bang voor bent, volgens de wet van aantrekking. 

Angst zorgt voor een frequentie die overeenstemmen met situaties en uitkomsten die deze angst weerspiegelen. Als je bijvoorbeeld bang bent dat hormoontherapie je situatie zal verergeren, plaats je jezelf mogelijk in een mentale en emotionele staat die niet bevorderlijk is voor jouw welzijn.

Waarom vooraf iets bedenken en niet blanco erin gaan? De aanpak om 'blanco' een ervaring in te gaan is een uiting van een mindset die vrij is van vooroordelen en verwachtingen.

Dit is, naar mijn idee, een krachtige manier om authentieke ervaringen toe te staan die je werkelijke gevoelens en reacties onthullen, zonder de invloed van externe of vooraf bedachte gedachten. 

Als je een ervaring blanco ingaat, geef je jezelf de kans om te reageren en je aan te passen op basis van je eigen innerlijke wijsheid, in plaats van op vooraf vastgestelde angsten of verwachtingen.

Het is zo belangrijk om angst te onderscheiden van intuïtie. Intuïtie is een vorm van innerlijk weten dat als leidraad en/of gids kan dienen. Het is een gevoel dat diep van binnen komt en vaak rust, goed gevoel en zekerheid geeft. Angst, daarentegen, maakt je vaak onrustig en schept scenario's van 'wat als' die je van je pad kunnen afleiden.

Angst hoeft niet de bestuurder te zijn van je leven; het kan een passagier zijn die je wijst op mogelijke gevaren maar die niet aan het stuur zit.

Je kunt angst observeren, erkennen dat het er is en dan besluiten hoe je wilt reageren. Is het een geldige zorg die verdere overweging/aandacht nodig heeft, of is het een irrationele angst die je kunt loslaten?

In de context van hormoonvervangende therapie of elke andere belangrijke gezondheidsbeslissing, is het natuurlijk altijd verstandig om jouw gevoelens van angst te bespreken met een professional. Zij kunnen meer informatie geven die je kan helpen om een keuze te maken. Toets het altijd bij jezelf en blijf goed voelen.

Door te leven met intentie en bewustzijn kun je een evenwicht vinden dat je in staat stelt om beslissingen te nemen die zorgen voor de beste mogelijke uitkomst voor jou.

Laat angst je bewust maken, maar laat het niet je leven leiden. Je bent sterker dan je angsten en je hebt de kracht om het leven te creëren dat je echt wilt. 

Magnesium

Ook ben ik magnesium gaan slikken. Dit helpt niet alleen bij het slapen, maar heeft ook veel andere voordelen.

Stress, Cortisol en dikkere buikomvang

Over het belang van stressmanagement heb ik gesproken in mijn gratis 4-daagse audio: "De Kracht van Zelfliefde." Stress kan zorgen voor een verhoogd cortisolgehalte.

Cortisol bevordert de opslag van vet, vooral rond de buikstreek, omdat het vetweefsel daar gevoeliger is voor cortisol dan andere vetweefsels. Het buikvet heeft een hoger percentage cortisolreceptoren, waardoor het gemakkelijker is voor het lichaam om daar vet op te slaan.

Tijdens de overgang ondergaan vrouwen diverse hormonale veranderingen. De daling van oestrogeenniveaus kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. Waar ik dus duidelijk mee te maken had. Heb je dan nog veel stress? Dan kan deze combi bijdragen aan een aanzienlijke toename van buikomvang.

De overgang is een natuurlijk onderdeel van het leven, en hoewel het zijn uitdagingen kent, heb ik het niet als leuk ervaren maar wel gezien dat het kansen biedt voor groei en zelfontdekking.

Door actief aan jezelf en je mindset te werken, na te denken over wie je wilt zijn en een gezondere levensstijl na te streven, kun je deze fase in je leven met meer vertrouwen en vitaliteit benaderen.

Welke verhaal vertel jij jezelf?

Wat betreft zelfopgelegde stress, welk verhaal vertel jij jezelf? Is dit positief en lift het je omhoog? Negatief tegen jezelf praten kan fysieke stressreacties in het lichaam teweegbrengen, wat kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus met alle eerder genoemde effecten als gevolg.

Negatieve gedachten leiden tot stress, en stress versterkt negatieve gedachten. Dit wordt een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken kan zijn.

Wat je jezelf vertelt, kan je perceptie van situaties veranderen en daarmee je stressniveaus beïnvloeden. De eerste stap is altijd bewustwording.

Tip: merk je bij jezelf stress op? Meteen gaan wandelen! Hup in beweging zodat het niet op je buik gaat zitten!

Tegen jezelf zeggen dat het allemaal langzamer gaat of dat een buik erbij hoort, ondersteunt je niet. Tenzij je het echt meent en zo voelt natuurlijk.

Wat zeg jij allemaal tegen jezelf? Ben je je daar bewust van? De taal die je gebruikt om tegen jezelf te praten kan echt een hele grote impact hebben op jouw algehele welzijn. Vervang die negatieve gedachtespiralen door een krachtigere, meer positieve innerlijke dialoog.

Negatieve innerlijke dialoog:

 • "Het gaat allemaal langzamer nu, ik kan het tempo niet meer bijhouden."
 • "Dat hoort er nu eenmaal bij op mijn leeftijd."
 • "Ik ben al 55, afvallen en fit worden is nu veel moeilijker."

Positieve draai:

 • "Mijn tempo aanpassen betekent niet dat ik minder kan. Ik geef mezelf de ruimte om bewust te genieten van het leven."
 • "Leeftijd is slechts een getal; mijn levenservaring maakt me wijzer en veerkrachtiger."
 • "Ik ben op elk moment in staat om nieuwe, gezonde gewoontes aan te nemen die me goed doen voelen."

Motiverende ondersteunende affirmaties:

 • "Het leven is een prachtige cyclus van eb en vloed, en ik omarm de getijden als kansen voor groei."
 • "Ik heb het in me om gezonde keuzes te maken, ongeacht mijn leeftijd."
 • "Ik ben dankbaar voor mijn lichaam en alles wat het me toestaat te doen."
 • "Ik ben energiek, levendig en blij."
 • "Elke dag biedt een nieuwe kans om te genieten, lief te hebben en te groeien."
 • "Ik ben niet 'op' of 'over'; ik ben in een prachtig hoofdstuk van mijn leven dat nog steeds vol mogelijkheden zit."

Deze positieve affirmaties kunnen helpen om de focus te verleggen van wat je hebt 'verloren' naar wat je nog kunt winnen of bereiken.

Het is nooit te laat om een nieuwe richting in te slaan, nieuwe vaardigheden te leren, of simpelweg gelukkiger en tevredener te zijn.

Je kunt niet een ander resultaat verwachten door hetzelfde te blijven doen.

Even in het kort: lifestyleverandering, positief denken, vitamines, vasten, veel meer eiwitten eten, stoppen met een gejaagd leven, stoppen met suiker eten, stressvermindering, bio-identieke hormonen, meer rust en tijd nemen voor jezelf, jezelf een positief verhaal vertellen, genieten van wat er is en vertrouwen hebben in wat kan zijn, en spieren opbouwen.

Herinner jezelf eraan dat de beste jaren nog voor je kunnen liggen. Jij bepaalt het verhaal, jij houdt de pen vast. Dus maak van dit hoofdstuk, in jouw boek, weer een prachtig verhaal!

Kortom, zie de overgang als een kans om opnieuw af te stemmen op je lichaam en mind. Je kunt niet alleen de symptomen verminderen maar ook een basis leggen voor een gezondere toekomst.

Heb jij nog tips en/of aanvullingen? Laat het gerust weten door hieronder een reactie te plaatsen. Hiermee help je ook weer anderen. 

Ik sluit graag af met mijn slogan: Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Heb je nog vragen? Kan ik nog iets voor je betekenen? Laat het mij gerust weten. 

With love, 

Uitgelicht

Omarm de Overgang: Hormonen, Mindset en Gezondheid

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

afvallen tijdens overgang, bio indentieke hormonen, hormonen, positieve mindset, stress tijdens overgang


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Sabine schreef:

  Lieve Marian, Zojuist heb ik de podcast gelezen ipv geluisterd. Hoe anders komt het binnen. Nú begrijp ik met wat je bedoeld met ‘omarm de overgang’. Het is idd een andere fase waarin minder moet en meer mogelijkheden te creëren zijn juist doordat het wat langzamer gaat.

  Dank je wel voor deze motiveren en geruststellende woorden.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >