Intermittent fasting – Mijn ervaring en tips

Intermittent Fasting - Mijn ervaring en tips

Sinds kort ben ik aan het vasten begonnen door de vele voordelen die ik ervan hoorde. Ik deel je mijn intermittent fasting ervaringen en tips. 

Transcriptie van deze Podcast: Intermittent Fasting

Superleuk dat je er weer bent. Deze week even een video podcast, dacht ik weer, even opnemen. In mijn eerdere podcasten heb ik hem even snel genoemd dat ik aan het intermittent Fasten ben en dat dit me zo goed bevalt. Ik krijg er regelmatig berichten over. Gisteren nog een paar, daarom dacht ik: hee, het is tijd om er even meer over te vertellen.

Eerst even een disclaimer. Ik ben geen arts of wat dan ook. Bespreek het altijd met je huisarts of dit iets is voor jou. Ik deel altijd alleen mijn ervaringen, wat ik vooral doe en hoe ik het ervaar. 

Het is niet bedoeld als enige vorm van gezondheid advies. Dus neem mijn verhaal ook nooit voor waarheid aan, maar test het voor jezelf en wat voor jou goed voelt. Want dat is het aller-, aller belangrijkste.


Ik wil ook maar meteen vertellen, ik ben niet op dieet en dit is geen dieet. Dus ik doe ook geen dieet blog, podcast of noem maar op.


Afijn, intermittent fasting, hoe kom ik daar nu eigenlijk bij? Nou, ik heb al een tijdje geleden mijn mindset aangepast aan het hebben van een gezond en energiek lichaam. En dit heeft me ontzettend veel gebracht. Maar met Covid zag ik toch mijn buik over mijn broekrand heen komen, of ik voelde het vooral. 


Voor mezelf weet ik dat ik me veel lekkerder voel als ik dit weer even ga aanpakken. Dus wat ik al zei, in de corona tijd gewoon lekker aan de suiker gezeten en zat er in een mum van tijd negen kilo aan. 


Als ik er niks aan doe is het volgend jaar tien kilo. En voor je het weet ben je veel verder van huis en dat wil ik niet blijven doen. 


Ik wil blijven doen waar ik blij van wordt en die kilo's moesten eraf. En met de lockdown waren er toch slechte gewoontes ingeslopen. Veel gewoontes als het eten van tussendoortjes en maar wat pakken natuurlijk. En eigenlijk ook misschien een beetje het verveeld zijn en wat er in de wereld speelt. Ook het samen gezellig willen maken. Dus met een wijntje en een chipje erbij. 


Ik sprak een keer met een biochemicus, die zei tegen mij: "Marjan, je kiest voor suiker of voor vet. Als je bijvoorbeeld op een verjaardag een taartje neemt en dan later op de avond bittergarnituur, of een bitterbal, of een frikandel, dan gaat dat aan je lijf zitten".


Nu ben ik een echte schommelaar met betrekking tot wel of geen suiker eten. Ja, sorry, ik ben ook maar een mens. Al heel lang weet ik dat ik super gevoelig ben voor het eten van suiker


Ik vertel dit ook altijd in mijn gratis online workshop hooggevoeligheid, dat het zorgt voor mijn mood, mood swings ook. Misschien echt een aanrader om dit te testen bij jezelf of jij er ook gevoelig voor bent.


Waarschijnlijk is het net zo verslavend als roken. Ik rook niet, maar ik vermoed het. Als ik dan toch dat ene koekje neem, of dat chocolaatje, dan neem ik de volgende dag weer één en de dag daarna weer één.


Nu was ik ook gewoon weer aan de suiker zoals ik dat zelf zeg. Ik had nog nooit van intermittent fasting gehoord en dacht ook niet dat het iets voor mij zou zijn, omdat ik een schommelende bloedsuikerspiegel heb en eigenlijk om een paar uur wat moet eten. Daar twijfel ik nu ook aan. Maar dat is mij zo verteld en dat heb ik voor waarheid aangenomen. 


Intermittent Fasting leek mij extreem

Vasten leek voor mij nogal extreem en niet mogelijk. Ik hou niet van honger, want dan ga ik trillen, ben ik ook niet de vrolijke Marian. Ik wil mijn lichaam gewoon niet te kort doen, want dat is mijn machine. Daar moet ik het mee doen.


Het blijkt dus dat ik het fout had naar mijn gevoel. Want als ik iets in mijn hoofd heb, ben ik wel een doener, een actienemer en een onderzoeker. Ik ga het doen en dan pas ga ik kijken of onderzoeken. Dus ik ga niet op m'n gemak eerst kijken of het wat is.


Dus eigenlijk ook mijn Human Design profiel, want ik reageerde op wat er op mijn pad kwam. Dat is dat intermittent Fasting.


Wat is het precies? 

Daar ga ik zo op in, maar ik wilde dus eigenlijk weer meer structuur in het eten. Ik ben nu vandaag exact zes weken bezig. Ik ben ruim vijf kilo afgevallen, waarvan een week in stilstand en de eerste week iets van ruim twee kilo, geloof ik.


Nogmaals, ik ben niet aan het diëten. Ik eet wat ik wil en daarom ben ik er ook zo enthousiast over. Wel heb ik gekeken ook naar Keto eten. Of koolhydraat arm, maar dat doe ik eigenlijk al heel vaak. Afgelopen zaterdag bijvoorbeeld, belandden we in de stad met vrienden en hebben we gezellig met elkaar een wijntje en een biertje gedronken en een frituur hapje gegeten. Ik doe daaraan gewoon mee.


Het is ook voor het eerst in de zes weken, dat ik niet aan mijn 'vast' uren ben gekomen, omdat ik toen ik thuiskwam, en dat was iets van half twaalf s avonds, nog mijn kippenkluiven zag staan die ik had gemaakt. En deze naar binnen heb gewerkt omdat ik er gewoon trek in had.


Even om een beeld te schetsen dat ik niet mijn leven erdoor laat bepalen, maar wel dat ik super enthousiast ben en de voordelen ervan ervaar, vele voordelen. En die ga ik natuurlijk zo nog met je bespreken. Ik merk dat ik zoveel tegelijk wil vertellen, dus excuses daarvoor. 


Als je echt honger heb, eet dan. Onrust door niet eten kan nooit de bedoeling zijn, mijn inziens.


Wat is nu intermittent fasting? 

Het is zoals ik al zei  geen dieet. Je hebt een eetraam, dus je eetraam wordt afgewisseld met een periode van vasten.


Intermittent fasting is dus periodes van eten afwisselen met niet eten (vasten). Het is nooit de bedoeling als dieet geweest, maar meer een leefstijl aanpassing voor de gezondheidsvoordelen. Het is volgens mij vorige week zelfs nog op het journaal geweest.


IF kent vele variaties. Volgens mij is de populairste wel de 16/8 methode. Dat is waarmee ik begonnen ben. Voor mij blijkt dus nu dat niet eten gemakkelijk is voor mijn insuline. In plaats van steeds een beetje eten. 


Het gaat er dus niet zozeer om wat je eet, maar wanneer je eet. Met natuurlijk wel een kanttekening, maar daar kom ik ook nog op terug.


Hoe kun je het nu toepassen? 

Zoals ik al vertelde, ben ik gestart met 16/8, waarbij je dus zestien uur niet eet en binnen je eetraam van acht uur wel.


Ik heb het eigenlijk meteen cold turkey gedaan. Dus ik ben meteen begonnen met de 16/8. Maar misschien is het wel verstandig om het op te bouwen. Dus 12/12, 12 uur vasten, alleen water drinken, thee zonder suiker of koffie zonder melk en suiker. Dus zwarte koffie. Dat was voor mij nogal een uitdaging, want ik ben gek op mijn koffie verkeerd. 


Het mooie daarvan is dat ik er zo ontzettend van geniet als ik deze weer kan drinken. Nu ook, ik heb nog niet gegeten, ik ben deze ochtend deze video voor jullie aan het maken. Dus ik ga er zo ontzettend van genieten. Daarmee breek ik mij vast. 


Het is één van de voordelen, waar ik het nog met je over ga hebben, is dat ik zoveel meer geniet van mijn eten. 


Wat ik altijd zeg en overal zeg, er is geen goed of fout. Doe wat goed voelt voor jou en ga het uittesten.


Je kunt het een paar dagen per week doen bijvoorbeeld. Of meteen elke dag, zoals ik het doe. Ga in je eetraam, de tijd waarin je mag eten, dus de acht uur of zes uur, ga je natuurlijk jezelf niet over-eten. Niet volproppen. Maar probeer gezonde keuzes te maken.


Het betekent namelijk niet dat je de acht uur non-stop moet eten. Je eet je maaltijden in deze acht uur bijvoorbeeld. 


Het is ook een mindset dingetje, merkte ik. Over mindset gesproken, volgende week heb ik iets heel leuks waarmee ik ga starten. En natuurlijk voor de vroege vogels iets leuks. Maar daar kom ik volgende week op terug. 


Vroeger was ik bang dat ik ging trillen, ging shaken. Dus nam ik nog wat extra's te eten voor als ik bijvoorbeeld weg moest, dan at ik nog wat extra's. En nu moest ik het niet gaan bedenken dat ik honger ging krijgen, of dat ik geen honger ging krijgen, hoe je het wil noemen. Dus vooraf extra eten.


Dus houd je mindset goed in de gaten. 


De voordelen die ik heb ervaren

De voordelen die ik heb ervaren, die zijn:


 • mijn buikvet is een stuk minder
 • Ik heb een berg energie waar je u tegen zegt. Manlief begon van de week nog zo te lachen, want die vindt het heel erg opvallend en grappig.
 • Ik ben lichter in m'n hoofd. Ik ervaar geen brain fog meer, dus geen mist in mijn hoofd, helderder. 
 • Ik geniet veel meer van het eten en drinken. Ik ervaar totaal geen emotionele eet behoeftes. Ik merkte wel dat dat je heel snel geneigd bent om iets in je mond stoppen, dat het ook gewoon een gewoonte is, 's avonds even in de keuken een dropje wegwerken, of gewoon even op zoek naar iets, omdat je het voelt knagen. En dat is nu totaal weg. Maar in het begin merkte ik wel hoeveel keer ik dit deed en hoeveel behoefte ik daar eigenlijk aan had.
 • Ik ben ook snel verzadigd, zit snel vol. Geen suiker aanvallen gehad, of dips, totaal niet naar suiker.

Dus dat zijn mijn voordelen zo'n beetje.


Ontbijt

En het ontbijt, dat is ook een vraag die mij is gesteld. Mij is altijd verteld dat ontbijt het belangrijkste maaltijd van de dag is. Dus ik at meteen na het opstaan, zodat ik klaar was om mijn dag te gaan starten. Wel ben ik vroeger op gaan staan, want ik vind het heerlijk om vroeg te gaan lopen. Ik merkte het dan wel, als ik dan meteen at, zo vroeg, dat ik veel sneller honger had, of trek had, als ik zo vroeg had ontbeten. 


Ik eet dus nu eigenlijk geen ontbijt. Ja, pas om elf uur, half twaalf. Ik stop meestal rond 5 uur, half zes in de middag met eten. Wij eten vaak vroeg. En dan pas  16 uur, of nu zelfs achttien uur later, start ik met eten. 


Gisterochtend heb ik om elf uur gewoon gegeten omdat ik trek had. Dus mijn vast gebroken met wat frambozen, Griekse yoghurt. En ik had nog een havermout pannenkoek liggen, heerlijk gegeten dus. Dat is eigenlijk gewoon drie maaltijden. Soms twee als ik geen trek heb. En ik luister gewoon naar mijn lichaam, vol is vol.


Ik eet eigenlijk van alles, maar ik probeer heel erg op de suikerinname te letten. Wat ik wel lekker vond, dat is in de tweede week van het vasten begonnen, toen gingen we bij vrienden bij een nieuw huis kijken. Ze hadden een heerlijke appeltaart gemaakt en mijn eetraam was open. Dus ik dacht, nou ja, ik mag alles eten. Dus die heerlijk gegeten, zonder schuldgevoel, zonder bij na te denken. Ik vond het zo relaxt.


Ik heb dus een 16 uur vasten schema en een acht uur open eetraam. Manlief is na twee weken met mij mee gaan doen en hij voelt zich er ook top bij.


We hebben nog meer mensen aangestoken. Maar test het bij jezelf. Ik weet niet wat voor verhalen jij onderweg allemaal hebt gehoord met betrekking tot voeding. Er zijn zoveel verhalen. Ik heb er heel veel gehoord. Ik heb zelf ook mijn gewichtsconsulente papieren gehaald, mijn diploma. En dat is weer volgens de Schijf van Vijf. 


Als je er goed over nadenkt, ik wel, word je helemaal gek van al die verschillende berichten. Je kunt jezelf afvragen wat heb jij onderweg voor waarheid aangenomen? Schrijft dit bijvoorbeeld eens uit in je journal. Denk je dat vet slecht is? Zijn koolhydraten slecht? Zijn koolhydraten goed? Is raw food misschien het beste? Ik heb ervaren als je jezelf iets ontzegt en dan keer op keer weer overstag gaat, dat je je dan helemaal kan laten gaan.


Ik hou zelf niet van diëten, of jezelf iets ontzeggen. Maar nogmaals, ik vertel je mijn ideeën en ervaring. Het zal voor mij niet werken, want de dagen lopen bij ons altijd anders, dan heb ik het gepland, maar heel vaak loopt het weer anders. 


Ik vind het heerlijk om te gaan met de flow. Ik denk dat het zo fijn is als je geniet, dat dat het belangrijkste is. Vaak denk ik dat we vergeten zijn om te genieten. Of dat we genieten, maar pas mogen genieten na een aantal voorwaarden. Als ik dit of dat heb gedaan, dan mag ik een uurtje met een boek gaan zitten.


Allemaal voorwaarden en beperkingen voor jezelf. Je slaat jezelf dan voor je hoofd, als je bijvoorbeeld iets slecht gegeten hebt en dat is toch nooit de bedoeling. Van: "Oh shit, ik heb nu de appeltaart op, dus ik moet morgen een extra rondje gaan lopen".


Ik geloof in genieten en positief zijn tegen jezelf, lief zijn voor jezelf. Dat kan hierbij ook, want je kunt gewoon eten wat je wilt, alleen vast je voor een aantal uren. Hierin eet je niks, drink je alleen.


Sporten

Dan sporten met intermittent Fasting. Ik ben geen sportfanaat, maar ik loop veel. Ik heb zelf een iWatch en mijn doel is om elke dag mijn doelen te halen. Dus het aantal uren staan, mijn 30 minuten trainingsdoel en 10.000 stappen per dag. Ik loop ongeveer 6 kilometer per uur als ik ga wandelen. Dus ik loop lekker stevig door en ik doe dit gewoon in de ochtend zonder ontbijt.  


De vorige keer kreeg ik al op m'n kop van iemand, via social media, met: "Dat is hartstikke slecht" en noem maar op. Dank je wel voor je advies, maar ik doe wat goed voelt voor mij. Het zou kunnen, maar het is niet mijn waarheid. Ik doe het er goed op en ik vind het heerlijk. 


Zoals al eerder gezegd, ik heb zoveel energie en ik ervaar zelfs dat ik minder last heb van drukte. Of dat ik het nodig heb om een reset te doen. Een reset is voor mij een powernap, even mijn ogen dicht, even afsluiten van alles en iedereen. En weer opnieuw opstarten.


Nou, ik heb lekker zit te tetteren, doe jij aan intermittent fasting? Wat is jouw ervaring? Laat het gerust weten in een reactie hieronder en inspireer hiermee ook weer anderen. Kijk of luister je op YouTube? Abonneer je dan gerust op mijn kanaal en druk even op het belletje, zodat je op de hoogte bent wanneer en weer een nieuwe aflevering online komt.


Nog even een disclaimer. Ik denk wel dat het belangrijk is, van wat ik ervan gezien heb, dat het niet voor iedereen is. Dus als je zwanger bent, borstvoeding geeft, voor jongeren. Als je gevoelig bent voor een eetstoornis, als je medicijnen met eten moet innemen, dan is vasten waarschijnlijk niks voor jou. Dan zal het niet geschikt zijn. Maar overleg altijd met je huisarts.  


Heb je een vraag hierover, laat het gerust weten in een reactie hieronder en ik maak dan gewoon weer een keer een vragen podcast of video hiervan.


Samengevat, want ik merk dat ik heel erg heb zitten praten. Ik ben begonnen met 16/8, ik vast dus voor 16 uur, waarin ik alleen water, thee zonder iets erin, of zwarte koffie drink. En dan eet ik voor acht uur mijn maaltijden.


Ik dieet niet, maar ik probeer gezonde maaltijden te eten in deze acht uur. En ik streef er vaak naar om 18 uur te vasten en zes uur te eten op dit moment. Ik luister gewoon naar mijn lichaam of deze eraan toe is.


Heel graag zie ik je weer volgende week bij een nieuwe podcast. Ik sluit graag af met mijn slogan:


Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet, geniet en geniet, dat is zo belangrijk. En heb vertrouwen in wat kan zijn. Tot volgende week!


Uitgelicht in deze aflevering:

Intermittent fasting – Mijn ervaring en tips

Tags

16:8, 18:6, afvallen, ervaring, intermittent fasting, intermittent fasting afvallen, intermittent fasting ervaring, intermittent fasting voordelen, intermittent vasten, vasten


Dit vind je misschien ook leuk:

 • jetteke schreef:

  Hallo, ik ben inmiddels 10 kg afgevallen met de 5:2 methode maar de laatste 2 weken val ik niet meer af. Zelfs een paar ons gegroeid! Herkent iemand dit?

 • Ik ben enkele dagen na je podcast ook begonnen met Intermittent Fasting. Op m’n werkdagen. Dat is 4 dagen in de week. Het gaat me verrassend goed af. Ik merk nu wat een gewoonte het is geworden om te eten op routine ipv dat je alleen eet wanneer je lichaam er om vraagt. Ik luister wel goed naar m’n lichaam. Dus als ik me in de ochtend wat duizelig voel eet ik eerder iets. Tot nu toe is dat 1 keer voorgekomen en nam ik een appel. Rond 11 uur neem ik m’n ontbijtje, waar ik nu extra van geniet.

  • Marian schreef:

   Super om te lezen en helemaal dat je luistert naar je lichaam! Ik merkte idd dat ik zoveel ‘snaai’ uit gewoonte. Dropje hier, eierkoek daar Je geniet er extra van he? Lief dat je een reactie achterlaat.

 • Dank je wel voor deze fijne podcast! Ik heb zelf ook hele goede ervaringen met intermittent fasting en vind het mooi hoe je dit zo enthousiast overbrengt Ik kan me helemaal vinden in je verhaal.

  • Marian schreef:

   Geen dank! Heel graag gedaan. ❤️

 • Goed bezig zeg! Ben zelf ook sinds kort begonnen met Intermittent Fasting. Tot nu toe nog goed vol te houden gelukkig. Er moet/mag 10 kg van af. 🙂

  • Marian schreef:

   Merk je al gezondheidsvoordelen? Het is geen dieet maar als je idd je voeding aanpast dan gaat dat vast en zeker lukken. Let op! De weegschaal is een indicatie maar meet de cm’s.

 • Wat goed dat je begonnen met vasten dat heel gezond en dat is ook goed voor immuunsysteem jij bent goed bezig, wij hebben volgen maand Ramadan, ik ben ook begonnen met het vasten, ik vast één dag en eet ik dag dus om een dag vast ik. Het is interessant om meer over Ramadan informatie te lezen dat weet ook meer over het vasten hoe moslims doen.

  • Marian schreef:

   Dankjewel voor je reactie, M! Super interessant om te lezen. ❤️

 • Rianne schreef:

  Lieve Marian, Ik ben 2 jaar geleden door de overgang meer dan 10 kilo aangekomen en ik krijg t er met geen mogelijkheid vanaf. Sinds vorige week ben ik ook begonnen met Intermittent Fasting en ik ben al bijna 2 kilo lichter. Daarnaast voel ik me al jaren s’avonds altijd heel onrustig en dat is ook veel minder geworden. Ik voel me er super goed bij. Het belangrijkste hierin is luister naar je lichaam. Ga zo door.

  • Marian schreef:

   Wat goed, Rianne! Het belangrijkste idd is luisteren naar je lichaam en je er goed door voelen. Er zitten velen gezondheidsvoordelen aan vast aan IF. Dankjewel voor je reactie en keep up the good work! ❤️

 • Esther schreef:

  Wat een enthousiaste podcast / video, Marian. Ik worstel al jaren met mijn gewicht en ik besef nu ook dat mijn gedachten hierover niet zo positief zijn. Ik ben benieuwd met wat voor leuks je komt. Dank weer voor deze aflevering. Ik heb er veel aan en ook ga ik meer hier eens in verdiepen

  • Marian schreef:

   Dankjewel voor je lieve bericht, Esther. Je gedachten zijn mede zo bepalend. Richt je op wat je wilt en vertel jezelf een positief verhaal. ❤️ Jij dankjewel dat je de moeite hebt genomen om mij dit te laten weten. Waardeer ik altijd zeer.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >