Affirmaties: jij gelooft er in maar je partner niet (5 tips)

Wat als… jij dol bent op affirmeren / wet van aantrekking en spiritualiteit maar je partner moet hier niks van hebben. Wat dan? Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Hoe voorkom je dat je stopt met wat jij wilt of dat het steeds hetzelfde gesprek of misschien wel strijd oplevert? In deze video podcast geef ik je een paar handige tips.

Affirmaties / Wet van Aantrekking... Als je partner je niet begrijpt

Het liefste zou je willen dat jij en je partner altijd op één lijn zitten. Ik zeg nu partner maar kan natuurlijk ook je beste vriend / vriendin zijn. Vul maar in. Maar het kan gebeuren dat jullie, ieder met je eigen mening, overtuigingen en verlangens, recht tegenover elkaar staan. Jullie zijn allebei uniek en denken daardoor niet overal hetzelfde over. Dat is niet erg. Maar als de verschillen te groot zijn, kunnen deze tussen jullie in komen te staan. En dat wil je natuurlijk zien te voorkomen.

Je kunt een ander niet veranderen, hoe graag je ook zou willen. Gedragsverandering gebeurt pas wanneer de motivatie vanuit jezelf komt en niet als het wordt opgelegd door een ander. Je kunt alleen jezelf veranderen en bepalen dat je voortaan bijvoorbeeld anders wilt reageren. Dit geldt ook voor je partner. Hij kan jou niet veranderen, maar wel zijn reactie op jou wanneer je net lekker bezig bent met je affirmaties, moodbord of meditatie.

Gedragsverandering gebeurt pas wanneer de motivatie vanuit jezelf komt en niet als het wordt opgelegd door een ander

Zie het als jouw hobby

Ten eerste is het goed om jullie verschillende interesses in spiritualiteit anders te gaan zien. 

Ik zeg nu spiritualiteit maar dat klinkt vaak zo zwaar en wordt nog vaker als zweverig gezien. Volgens het woordenboek gaat het om: iets dat op het geestelijke gericht is. 

Spiritualiteit is voor iedereen wat anders maar ik ben toch echt wel down to earth en sta met mijn voeten in de klei. Voor mij betekent het eigenlijk gewoon het bewustzijn oftewel het zelfbewustzijn. Dat was even een zijstapje. 

Zie jullie relatie als twee bomen die naast elkaar staan. Jullie staan ieder op jezelf, maar een deel van jullie wortels en takken zijn met elkaar verweven.

Juist doordat jullie voor een groot deel op jezelf staan, kun je aanvullend naar de ander zijn. Je gunt elkaar het (zon)licht en de voeding uit de bodem door elkaar de nodige ruimte te geven, waardoor jullie allebei beter kunnen groeien en bloeien. Zo gaan jullie gelijk op en versterken jullie elkaar.

Laat daarom om te beginnen het idee (of de wens) los dat hij met jou mee moet affirmeren, mediteren, intenties schrijven of wat dan ook.  Zie jouw (spirituele) pad, waar jij wél graag mee bezig bent, als jouw ding. Hij hoeft dit natuurlijk niet net zo leuk te vinden als jij. 

Manlief had vroeger als hobby voetballen nou ik kan je wel vertellen dat dat niet mijn ding is. Zo heeft jouw relatie misschien ook wel een hobby waar jij niet om staat te springen, zoals vissen of elke sportwedstrijd op televisie kijken.

Kortom, stel je eigen verwachtingen bij. Verwacht niet van hem dat hij net zo geïnteresseerd is in spiritualiteit als jij. Maar aan de andere kant mag je wél van hem verwachten dat hij jou de ruimte geeft zodat jij je tijd en aandacht kan steken in jouw bewustzijn bezigheden.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

Communicatie is key

Zie er de voordelen van dat je jouw spirituele ontdekkingstocht helemaal zelf kunt uitstippelen, bepalen en ontdekken. Dit zijn fijne en inspirerende oplaadmomenten voor jezelf.

Naast het bijstellen van je eigen verwachtingen en hoop dat hij zich ineens toch gaat interesseren in persoonlijke- en spirituele groei, is het belangrijk om het gesprek met hem aan te gaan. Niet per se om je teleurstelling over zijn ‘stilstand’ of desinteresse te uiten, maar om aan te geven dat jij hierin van hem ruimte nodig hebt. Vertel concreet wat die ruimte voor jou betekent en wat het precies inhoudt. Hoe concreter hoe beter.

Hoe pak je zo’n gesprek aan? Is jouw partner geen prater? Vraag hem dan wat voor hem een handig moment is om met hem te bespreken wat voor jou belangrijk is. Dan is hij voorbereid dat er iets gaat komen, waardoor hij niet verrast wordt (lees: overdonderd wordt en dichtklapt of in de weerstand schiet). En psst… door hem een tijdstip te laten noemen, is hij in zijn ogen ergens nog in charge of the situation. Dat geeft mannen comfort.

Begin het gesprek vanuit positiviteit. (En natuurlijk heb jij dit gesprek met hem vooraf al gevisualiseerd! ☺) Begin met iets positiefs, bijvoorbeeld door te zeggen wat je in hem waardeert, en kom daarna met het onderwerp waar je het over wilt hebben. Let op: breng deze boodschap vanuit jezelf en zonder in de aanval te gaan.

Leestip: De kracht van visualiseren

Als voorbeeld: ‘ik waardeer het van je dat ik in onze woonkamer een hoek mag hebben voor mijn spirituele attributen en bezigheden, ondanks dat jij daar niet zoveel mee hebt. Dat vind ik heel fijn. Waar ik soms alleen last van heb, is als ik er opmerkingen van jou over krijg. Ik merk dat ik hier gevoelig voor ben en dat als jij je hier niet negatief over zou uitlaten, mij dat enorm zou helpen in het plezier om met mijn hobby bezig te zijn.’

Je hoeft niet alles te delen

Communicatie is key. Maar hou je rituelen rondom affirmaties, journaling en de wet van aantrekkingskracht voor jezelf. Deel ook niet elk spiritueel inzicht dat je doorkrijgt met je partner. Wil je het wel met iemand delen, doe dit dan met een vriendin die helemaal met jou op dezelfde spirituele golflente zit en die het wel begrijpt en waardeert. Dat bespaart jullie waarschijnlijk veel irritatie, en ongemak.

Je partner gaat vanzelf aan jou zien dat het je goed doet om ermee bezig te zijn. De kans is dan zelfs groter dat jouw non-verbale communicatie (dus wat je uitstraalt) op den duur zijn nieuwsgierigheid wekt, dan wanneer je onderhuids teleurgesteld blijft dat hij zich er niet in wil verdiepen. Gebruik eventueel een affirmatie voor jezelf om je gevoel van teleurstelling of irritatie te neutraliseren, zoals: ‘ik geniet van mijn spiritualiteit en ik hou van mijn man’.

Toen ik mij jaren geleden begon te interesseren in persoonlijke groei, zoals een positieve mindset en later ook in spiritualiteit, moest mijn man daar weinig van hebben. We hadden heel makkelijk uit elkaar kunnen groeien, omdat ik door mijn persoonlijke ontwikkeling zó veranderd ben. Maar hij liet mij mijn pad bewandelen. En omdat het mijn eigen ontdekkingsreis was, heb ik hem nooit opgelegd dat hij het ook moest doen. 

Jaren later besefte ik ineens dat hij niet meer gek opkijkt van mijn spirituele acties. Sterker nog, als hij aan mij ziet dat ik overprikkeld ben (soms nog voordat ik het zelf doorheb), oppert hij dat ik misschien even moet mediteren. Ik kan nu ook heel veel met hem delen, eigenlijk alles. Hij ziet dat het mij zoveel goeds brengt, en daar heeft hij als mijn partner ook voordeel van. Dus doe je eigen ding zonder hem over te halen om mee te doen.

Ik zal je zo nog even vertellen hoe dit pad bij ons gegaan is. Maaik (manlief) vond dat gelul (sorry dat ik dat zo typ) over het Universum maar helemaal niets. Ik was er vol van. Helemaal na het kijken en lezen van The Secret. Ik wilde alles weten over het positief leren denken. 

Geloof in jezelf en er komt een dag dat anderen niet anders kunnen dan met je

Spreek zijn taal

Wat ook kan helpen, is om spirituele termen te vertalen in een taal die hij beter snapt. Ik schrijf hij maar dit kun je op jouw manier natuurlijk invullen. Houdt je partner van sporten of sport op televisie? Gebruik dan sporttermen die hem aanspreken en die hij begrijpt. Doe dit alleen wanneer hij/zij nieuwsgierig begint te worden wat je allemaal ‘uitspookt’. 

Een spirituele handeling om iets te manifesteren kun je vergelijken met een sportritueel en bijgeloof. Dat zijn termen die hem meer zeggen en ook meer zullen aanspreken. Vele topsporter visualiseren de handelingen en/of wedstrijd vooraf. Veel sporters hebben een ritueel dat is gebaseerd op bijgeloof. Misschien heeft hij zelf ook wel een soort bijgeloof. Bijvoorbeeld dat hij bij belangrijke voetbalwedstrijden zijn geluks-boxershort en oranje t-shirt aan trekt.

Een visualisatie wordt ook in de topsport gebruikt om de ideale uitkomst van wedstrijden uit te stippelen en voor je te zien. Zo doe jij dat ook met een belangrijke afspraak die je hebt, of met iets dat je graag wilt bereiken. Gebruik geen termen als manifesteren, de wet van aantrekkingskracht en affirmeren. Dat koppelt hij waarschijnlijk aan zweverig gedoe en dan haakt hij meteen af.

Geef een andere vertaling aan dit soort woorden. Voor het woord affirmatie kun je intentie gebruiken. Affirmeren kun je ook vergelijken met een sportritueel om je mindset te richten op winnen en om in trans (hyperconcentratie) te komen, wat de prestatie ten goede komt. Dat is ook het effect van affirmeren: je stemt je focus af op datgene wat je wilt bereiken. 

En mocht hij een keer thuiskomen met uitdagingen op z’n werk, dan zou je hem kunnen vertellen wat jij in zijn positie zou doen. Zoals een affirmatie of visualisatie. Leg dan ook kort uit waarom dat zou helpen. Zie het als advies wat je geeft en verwacht niet dat hij er iets mee doet. Dan word je ook niet teleurgesteld als hij een andere oplossing kiest. 

Reminder: gebruik zíjn bewoordingen, spreek zoveel mogelijk zíjn taal!

Vertel jezelf een ander verhaal

Blijf je het lastig vinden dat hij totaal niet geïnteresseerd is om ook maar enigszins spiritueel te ontwaken? Dan is dat een signaal dat je nog meer op jezelf mag focussen en minder op hem. Je hebt de goedkeuring van een ander niet nodig om te doen waar jij blij van wordt. 

Je hebt de goedkeuring van een ander niet nodig om te doen waar jij blij van wordt.

Zoals ik al schreef had manlief helemaal niet met de Wet van Aantrekking of dat geklets over het Universum. Toch is hij uiteindelijk helemaal mee gegaan. Het omslag punt kunnen wij niet terughalen maar ik geloof dat de energie die je uitzendt overslaat. Mike heeft bij mij ook heel erg gezien dat het werkt. 

Als er bijvoorbeeld onverwachtse tegenslagen waren leerde ik bijvoorbeeld om te zeggen: 'geld is onderweg'. Nu roept hij dat en ik vind dat nog elke keer grappig om te horen. Ik besef ook heel goed dat we uit elkaar hadden kunnen groeien daar ik in niets meer lijk op de vrouw met wie hij is getrouwd.

Zelf heb nooit maar dan ook nooit getwijfeld dat we allebei een andere weg op zouden gaan. Hij was ook altijd stellig in zijn overtuigingen. Hij werkt in de bouw en riep vroeger altijd: ‘als ik 60 ben loop ik achter een rollator’. Ik riep dat net zo hard terug: ‘als je dat maar lang genoeg blijft herhalen dan loop je ook achter een rollator’. Wil je die gok nemen? Gewoon blijven roepen dan.. en dan lachen we in een deuk. Hij zijn mening, ik vertelde die van mij en dan liet ik het daar… 

Geld is onderweg - affirmaties

Het staat jou vrij om jezelf te ontwikkelen en elke dag bezig te zijn met de wet van aantrekkingskracht, affirmaties, visualisaties, kaarten leggen, journalen en mediteren. Net zo goed staat het jouw partner vrij om dit níet te doen. Het is de kunst om elkaar hierin vrij te laten.

Wat hierbij kan helpen, is om op je gevoel van teleurstelling te journalen.

 • Waarom trek je het je zo aan dat hij hier niet voor openstaat?
 • Wat spiegelt hij jou?
 • Herken je in zijn gedrag misschien iets van één van je ouders?
 • Wat doet dit gedrag met je? 

Gebruik daarna de kracht van affirmaties om je mindset te resetten. Bijvoorbeeld: ik geloof in mijn rituelen, ook al doet mijn partner niet mee. Of: Ik blijf bij mezelf en zie elke dag resultaat. 

Ik blijf bij mezelf en zie elke dag resultaat.

Wil je meer te weten komen over journalen? Dat kan hier

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Hoe ga jij om met een meningsverschil met je partner of vriendinnen? Laat gerust hieronder een reactie achter en inspireer hiermee weer anderen. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Wit hove,

Zie jullie relatie als twee bomen die naast elkaar staan. Jullie staan ieder op jezelf, maar een deel van jullie wortels en takken zijn met elkaar verweven.

Tags

affirmatie, affirmaties, energie, intentie zetten, spiritualiteit, universum, visualiseren, wet van aantrekking


Dit vind je misschien ook leuk:

  • Marian schreef:

   Dankjewel, Annelies. Lief dat je het laat weten, waardeer ik zeer ❤️

 • Toos Van Der Maden schreef:

  Is weer n duidelijke podcast ,fijn om naar te luisteren .

  • Marian schreef:

   Dankjewel, Toos. Super lief dat je een reactie achterlaat. Dankjewel hiervoor.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >