Heb jij ook veel verwachtingen?

Ik had een leuke date afspraak met de liefde van mijn leven en al bijna 26 jaar mijn echtgenoot Maaik (hij schrijft zelf altijd Mike maar dat terzijde).

Een leuke jeugd heb ik niet gehad maar vele lichtpuntjes heb ik gekend op de camping in Katwijk aan Zee. 

Een liefdevolle huisvriendin van mijn vader had hier een huisje en daar mochten wij (mijn zus en ik) vaak komen en daar heb ik, ondanks mijn jeugd, zulke fijne herinneringen liggen. 

Afin

Maaik had voorgesteld om met de auto naar Scheveningen te gaan en vandaar uit te gaan lopen naar Katwijk aan Zee en even sfeer te 'snuiven' waar ik zoveel prettige herinneringen heb. 

Topidee! 

Ik ben gek op wandelen, nog gekker op de zee, nog verliefd op manlief dus wat kan er verkeerd aan zijn… Helemaal zin en enthousiast om aan deze dag te beginnen echter het weerbericht was niet om naar huis te schrijven. 

Verwachtingen en het hebben van Plan B

Ik vroeg nog aan manlief: ‘is er een plan B?’. ‘Nee’ antwoordde hij ‘het komt helemaal goed en daar gaan we voor’. 

Onderweg in de auto naar Scheveningen een donkere lucht en dikke regendruppels op de voorruit van de auto. 

Shit.

Normaal als je naar de kust rijdt dan zie je de lucht lichter worden maar juist nu zag ik het steeds donkerder worden.

En ik maar herhalen in mezelf: ‘wat nu valt, valt dan niet’ maar ik had verwachtingen…. en mijn humeur was niet echt top te noemen. 

Verwachtingen...

Verwachtingen van een heerlijk zonnige wandeling..

Geen regenkleding bij me en de paraplu was ook al verdwenen uit de auto. 

Afin we zijn gestart met lopen op Scheveningen richting Katwijk aan Zee en ik maar kijken naar de donkere lucht in plaats van naar de fijne lieve man die naast me liep. 

En toen het inzicht WTF: waar ben ik mee bezig! 

We liepen hand in hand, de wind om onze oren en een mooi gesprek met de liefde van mijn leven. Heb ik me weer even laten leiden door mijn verwachtingen en gedachten. 

Had ik dat de dag toch bijna laten bepalen. Zelfs met de donkere lucht was ik op dat moment gewoon happy en bijna had ik dit mijn dag laten 'verpesten' en niet mijn 'kadootje' gepakt.

Lang verhaal, kort..

We hebben een heerlijke dag gehad. Zijn met de bus vanuit Katwijk aan Zee weer terug gegaan naar Scheveningen waar we nog een paar uur op een bedje hebben gelegen. Genietend van de zon die volop scheen en ik ben met een verbrand gezicht thuis gekomen. 

Een intense happy gevoel van rijkdom en geluk, heb ik deze dag ervaren. 

Daar is niet altijd iets bijzonders voor nodig. 

Een tijdje geleden heb ik een foto op Facebook geplaatst: heb geen verwachtingen, alles wat op je pad komt zijn dan kadootjes. Als iets namelijk anders uitpakt dan je verwachtte, voel je je vaak teleurgesteld. Als je echter niets verwacht dan is alles mogelijk! Hoe minder jij je dus laat beperken door vaststaande overtuigingen, ideeën en/of verwachtingen, hoe meer je kunt laten verrassen door het leven.

Daar zijn nogal wat reacties op gekomen.

Heb je dat ook wel eens, dat je ‘er meer van had verwacht’? Dat je verwachtingen hooggespannen waren, maar dat het toch heel anders uitpakte?
Wat jammer dat die film, workshop of dat feestje zo tegenviel!

Heb jij ook veel verwachtingen?

Het zou toch geweldig zijn als je geen last meer had van teleurstelling, frustratie, verdriet of woede. Maar wat gebeurt er eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je verwachtingen je niet meer tegenwerken?

Door de veelheid aan informatie en social media heb je steeds het idee dat je wat mist, dat een ander succesvoller is of een leuker en mooier leven heeft.  Maar als je geen verwachtingen hebt, dan is alles een kadootje. Een opmerking van mijn vriendin van jaren geleden: heb geen verwachtingen, dan word je niet teleurgesteld.

Hoeveel keer heb je het niet dat het anders loopt dan dat jij van te voren had bedacht? Helemaal wanneer je perfectionistisch bent. Weet je dat het eigenlijk jouw norm is waaraan iets of iemand moet voldoen? Het kan natuurlijk ook dat iemand anders hoge verwachtingen heeft van jou. Je ouders bijvoorbeeld. Wanneer je blijft vasthouden aan verwachtingen en deze komen nog niet uit, dan zal je steeds teleurgesteld zijn.

Ik zeg altijd dat het begint met bewustwording, zodat je kunt accepteren en/of veranderen.

Dus bij deze een vraag aan jou: ‘Ben jij je bewust van je verwachtingen?’ 

Een verwachting kan ook motiverend werken om je in beweging te zetten; maar zorg ervoor dat het niet tegen je gaat keren.

Tips voor het laten gaan van verwachtingen:

 1. Maak geen aannames. Vaak denken we allemaal wel te weten hoe iets zal gaan lopen: ‘Ik heb er zoveel zin in, want het zal een geweldig feest worden’, of: ‘Het eten staat op tafel, want dat staat er altijd’. Als je echter niet communiceert en alles van te voren al bedacht hebt, sta je niet open voor wat er allemaal kan gebeuren en/of zijn. Ervaar wat er is en leef in het nu.
 2. Heb je invloed? Op een ervaring van een film heb je geen invloed; je kunt het niet sturen en jouw ervaring zal dus weer anders zijn dan die honderden recensies die je hebt gelezen. Geniet ervan en wees er gewoon.
 3. Communiceer! Als je gewend bent dat altijd het eten op tafel staat, en je hebt een keer een rotdag en thuis is ook het eten is niet klaar, dan kan dit je goed tegenvallen. Vaak wat meer als je niet lekker in je vel zit. Communiceer met, in dit geval, het thuisfront en ga er niet van uit dat iets altijd maar zo is.
 4. Ben jij de regisseur van de film die jouw leven heet? Of laat je je leven bepalen door iemand anders? Zit je dus zelf achter het stuur of in de passagiersstoel? Doe wat nodig om te bereiken wat jij graag wilt zien.
 5. Ik zeg altijd: accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest en heb vertrouwen in wat kan zijn. Laat je verwachtingen, je geluk niet in de weg staan.
 6. Laat je denkbeelden, aannames e.d. los). Oefen om in het nu te zijn.

Meer leren over loslaten? Ik heb er een speciale masterclass van gemaakt waarin je oa mijn 
5 stappen plan kunt ontdekken voor het loslaten van angst en belemmerende overtuigingen.
Klik hier voor meer informatie >>

Ik heb zelf ervaren om alleen te doen wat ik dacht dat anderen van mijn verwachtte. Als je je leven echter weer in eigen hand wilt nemen, laat je dan door niets tegenhouden.
Er is maar één jij, en laat je niet vertellen dat je iets niet kunt doen. Heb vertrouwen.

Heb jij veel verwachtingen? Ben je je daarvan bewust? Laat gerust een reactie achter, want ik ben reuze benieuwd.

Volg het pad van jouw dromen Niet de snelweg van andermans verwachtingen
Heb geen verwachtingen. Alles wat op je pad komt zijn dan kadootjes.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

aannames, hier en nu, jezelf, verwachtingen


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Gelukkig wordt ik mij er steeds bewuster van dat ik (te veel)verwachtingen heb, want het doet de relatie met mijn man en mij niet goed.

 • Jeanine schreef:

  Wat ik zelf ook een hele mooie uitspraak vond is:
  Je eigen verwachtingen zijn je eigen teleurstellingen.
  Bedankt Marian.

  • Dit is er eentje om in je hoofd te prenten….je eigen verwachtingen zijn je eigen teleurstellingen.

 • Annejet schreef:

  :Ik had steun van mijn familie verwacht toen ik mijn baan verloor. Mijn broer zei toen “”Prettige vakantie” Geen enkel begrip hoe ik me toen voelde.

 • Rianne schreef:

  Wat een super verhaal en dank je wel voor het delen! Hier kan ik iets mee!

  • marian schreef:

   Geen dank, Rianne! Graag gedaan.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >