Een intentie zetten? Zo doe je dat met 5 tips

Wat is een intentie?

Heb jij al eens ervaren wat intenties voor jou kunnen doen? Over alle voordelen én valkuilen vertel ik je meer in deze podcast/blog/video 😉.

Een intentie zetten, is niet hetzelfde als een affirmatie. Een intentie is iets dat je je voorneemt om te doen of wat je zou willen ervaren. Intenties zijn dus meer actiegericht en vaak specifieker van aard. Een affirmatie is ook wel gericht op je waarden, maar dan meer over hoe je over jezelf denkt en om jezelf kracht en bijvoorbeeld vertrouwen te geven.

Een intentie wordt meestal gekoppeld aan prioriteiten, dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App 


De kracht van intenties

De kracht van intenties zetten, is dat het je mind richting geeft. Dit vergroot je bewustzijn, omdat je daardoor meer dingen zal opvallen die raakvlakken hebben met jouw intentie. Het is hetzelfde effect wanneer je een witte Range Rover wilt gaan kopen en ineens zie je deze overal rijden. Dit komt doordat je je bewustzijn onbewust hierop hebt afgestemd. Met een intentie gebeurt eigenlijk hetzelfde, alleen kost het je niks. ☺

De kracht van intenties zetten, is dat het je mind richting geeft.

Dit kunnen intenties voor je doen

Een intentie zetten, is duidelijk aangeven wat je wilt manifesteren of hoe je zou willen dat iets verloopt, zoals een gesprek waar je tegenop ziet.

Intenties geven je om twee redenen meer zelfvertrouwen en rust

Ten eerste omdat je je mind focust en je meer dingen opmerkt die helpen om je doel te realiseren.
Ten tweede omdat je de situatie dan al een keer mentaal doorlopen hebt. Je hebt je daardoor extra goed voorbereid.

Voor mij is het zetten van een intentie voor de dag en voor belangrijke momenten heel normaal geworden. Maar als je er net mee begint, kan het handig zijn om het kernwoord van je intentie of de zin op een briefje op je computer te plakken. Of zet als reminder de wekker in je telefoon zodat je intentie af en toe automatisch tevoorschijn komt. Zo wakker je je bewustzijn aan en wordt intenties zetten ook voor jou snel een fijne gewoonte. 

Een intentie kan variëren van één of enkele losse woorden (waarden) tot een complete visualisatie van een situatie die nog moet plaatsvinden.

Leestip: De kracht van visualiseren

En ook dit hoeft je amper tijd te kosten. Je kunt het zo simpel of zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Je kunt beginnen met een wat uitgebreidere visualisatie, waarbij je de situatie van voor naar achter doorloopt. Later op de dag hoef je dan alleen maar aan dit visualisatiefilmpje terug te denken. 

Als voorbeeld: je mag een nieuw plan op je werk presenteren aan je collega’s en leidinggevenden. Visualiseer dat je in de vergaderruimte voor de groep staat. Je presentatie staat klaar, die je tot in de puntjes hebt voorbereid. Je ziet er fantastisch uit en je voelt je goed en zelfverzekerd. Tijdens de presentatie hangt iedereen aan je lippen en knikt je baas goedkeurend naar je. Je krijgt veel complimenten en het plan wordt meteen aangenomen. 

Klinkt heerlijk toch? Het brengt je ook meteen in een hogere energie! Check ook even mijn agenda op www.justbeyou.nl/agenda want ik houd ook regelmatig een Gratis Online Workshop: Reset je energie, Verhoog je energieniveau en creëer het leven waar je verliefd op wordt.

Een intentie zetten, is duidelijk aangeven wat je wilt manifesteren of hoe je zou willen dat iets verloopt

Bij het bedenken van je intentie, kun je jezelf twee vragen stellen:

  1. Hoe wil ik me aan het eind van de dag voelen? Of wat wil ik vandaag ervaren?
  2. Hoe wil ik dat een bepaalde activiteit zal verlopen?

Een veelvoorkomende valkuil is echter dat je jouw intentie te groots en te veelomvattend maakt. Lees daarom de belangrijkste do’s en dont’s van het zetten van een intentie.

Do -> Maak je intentie waardevol

Als je met je intentie een bepaald gevoel wilt ervaren, kun je het beste voor een waarde-intentie gaan. Hierbij kun je denken aan: liefde, vrijheid, vergeving, vertrouwen, eerlijkheid, humor, moed, vreugde, dankbaarheid.

Kies een of enkele waardes die er voor jou toe doen. Wat is voor jou van waarde vandaag (of deze week)?
Aan welke waarde heb je de meeste behoefte? Neem die in gedachten met je mee. 

Tip: Just Be You Sparkle Collectie - Affirmatiekaarten

Het leuke is dat de gekozen waarden op magische wijze tot leven komen. Hoe vaker je een intentie zet, hoe beter je de waarde zal herkennen in situaties en gebeurtenissen. Een voorbeeld: Stel je kiest voor de waarde evenwicht en loslaten. Als er dan iemand in de rij bij de kassa voordringt, denk je ineens aan je intentie en kies je er bewust voor om je er níet druk over te maken. Dit lukt makkelijker als je die intentie vooraf voor jezelf gezet hebt.

Don’t  -> Maak je intentie niet te algemeen

Laatst schreef iemand de volgende reactie onder een post op mijn social media: ‘Ik wens een fijn en gebalanceerd leven, waarin ik echt mezelf kan zijn en mezelf accepteer en liefheb zoals ik ben.’ 

Een prachtig streven! Maar als intentie is het te algemeen, waardoor het waarschijnlijk weinig effect zal hebben.

Bedenk je wat er zou gebeuren als je dit bij bol.com zou bestellen? Of als je het bij Google in de zoekfunctie zou intoetsen? Omdat het heel breed is, kun je van alles toegestuurd krijgen. De kans is groot dat je na ontvangst teleurgesteld raakt, omdat het niet was wat je in gedachten had. En teleurstelling is een veel lagere trede op de energieladder (lagere energiefrequentie) dan nieuwsgierig of verwachtingsvol zijn. Dit kun je voorkomen.

Je kunt deze wens beter opdelen in verschillende intenties. Kies bijvoorbeeld de komende periode voor de waarde-intentie: balans, acceptatie en/of zelfliefde. Wat er ook gebeurt, kies steeds voor deze intentie en kijk wat dit met je doet. Combineren het eventueel met de affirmatie: ‘Ik kies ervoor om mezelf te zijn’. Herhaal dit meerdere keren per dag en stel je open voor de mooie manifestaties die hieruit zullen voortkomen.

‘Ik kies ervoor om mezelf te zijn’

Do -> Houd het simpel: minder is méér!

Stel jouw intentie is om meer innerlijke rust en meer balans te ervaren. Spits het dan toe in woorden als eenvoud, zachtheid, balans en eenvoud. Stop niet te veel verschillende wensen in één intentie. Als jou wens een uitgebalanceerd leven is, vraag jezelf dan af wat dit voor jou betekent. Gaat het om meer tijd voor jezelf nemen? Of om meer balans tussen werk en privé te creëren? Maak het zo concreet mogelijk en stem daar je intentie op af.

Wat je nog meer kunt doen als je een veelomvattend einddoel hebt, is een moodboard maken. Knip allerlei plaatjes en teksten uit tijdschriften en plak ze op een groot vel papier. Zo wordt je droom nog helderder en kun je per dag een plaatje of tekst kiezen waar je een intentie van maakt. 

Don’t -> Maak je intentie niet te groot

Net als voor een affirmatie (een positieve krachtzin gericht op jezelf) geldt dat je een intentie het beste geloofwaardig kunt maken. Zet geen intentie als ‘miljonair’ als je daar niet in gelooft, want dan doet het namelijk niks met je en dus ook niet vóór je. Maar misschien doet de intentie ‘rijkdom’ of ‘overvloed’ wél iets voor je. Gebruik die dan. Kijk wat er bij jou past in het moment. 

Do -> Visualiseer je intentie

Met een visualisatie zet je jouw intentie extra kracht bij. Dit doe je bij een activiteiten-intentie. Oftewel, een intentie voor een specifieke situatie. Zet eerst een waarde-intentie (zoals: vriendschappelijkheid, evenwicht, harmonie) en visualiseer vervolgens het droomscenario, hoe jij zou willen dat de activiteit straks verloopt. Neem in je visualisatie je zintuigen mee: je hoort jezelf op rustige toon praten en waardevolle dingen zeggen. 

Do -> Check ‘s avonds je intentie

Als je regelmatig bezig bent met intenties zetten, gaat het meer en meer in je systeem zitten en valt het je vaker op zodra de intentie zich laat gelden. Check ’s avonds voor je gaat slapen op welke momenten je jouw intentie die dag (be)leefde. Schrijf het desnoods op in een speciaal boekje of schrift voor nog meer bezinning en impact. 

Tip: De Just Be You Boeken Serie speciaal hier voor gemaakt

En bedenk dat je elke dag een andere intentie kunt kiezen. Ga voor wat fijn voelt voor een specifiek moment of gewoon voor de dag of voor de hele week. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Laat het me vooral weten op mijn social media. 

Tot slot is mijn intentie voor jou: inspiratie en zelfliefde!

Geniet ervan, je bent het waard.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love, 

Uitgelicht in deze aflevering: 


Tags

affirmaties, dromen, gedachten, intentie zetten, kracht van intenties, mind, nieuwe start, visualiseren, wat is een intentie


Dit vind je misschien ook leuk:

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

    optimisme en geloof in jezelf

    >