Overgang en jezelf opnieuw uitvinden: van bagger naar nieuw begin

Overgang en jezelf opnieuw uitvinden

In deze podcast deel ik graag mijn persoonlijke reis waarin ik mezelf even kwijtraakte en ontdekte dat dit allemaal tekenen van de overgang bleken te zijn. Tot voor kort had ik geen idee dat deze overgangsfase zo'n grote impact kon hebben, en daarom was het hier zo stil.

In deze aflevering duik ik dieper in het onderwerp van de overgang; een fase die voor velen van ons met uitdagingen komt, maar ook met kansen voor groei en zelfliefde. Ik bespreek de impact van hormonale veranderingen, de kracht van bewustwording en het belang van het goed voor jezelf zorgen. Laten we samen ontdekken hoe je weer verliefd kunt worden op het leven!

Transcriptie Podcast Aflevering: Overgang en jezelf opnieuw uitvinden

Superleuk dat je weer luistert naar een nieuwe podcast. Ik heb even moeten nadenken over de titel van deze aflevering: "Overgang en jezelf opnieuw uitvinden; wie kies jij om te zijn?" De keuze van wie je wilt zijn, lijkt misschien een vage kwestie. In deze podcast deel ik graag mijn persoonlijke reis waarin ik mezelf even kwijtraakte en ontdekte dat dit allemaal tekenen van de overgang bleken te zijn. Tot voor kort had ik geen idee dat deze overgangsfase zo'n grote impact kon hebben, en daarom was het hier zo stil.

Ik worstelde met de vraag hoe ik deze podcast moest beginnen. Ik dacht dat er al veel over de overgang werd gesproken en wilde niet die persoon zijn die daar ook over begon. Maar als ik ook maar één iemand verder kan helpen, dan is dat geweldig! Daar doe ik het voor. De overgang is meer dan alleen fysieke veranderingen, en dat wil ik graag belichten. Even een disclaimer ter herinnering: ik ben geen arts en deel enkel mijn ervaringen, zoals ik altijd doe op mijn website www.justbeyou.nl.

Waarschijnlijk heb jij ook levensdoelen. Ik hoop het, want het is heerlijk als je ergens zo blij en energiek je bed voor uitkomt. Dat geldt ook voor mij. Mijn doelen zijn simpel: vrijheid, liefde, positiviteit, geluk, enthousiasme en gezond oud worden. Ik streef ernaar om met mijn kleinzoon op zijn 18e verjaardag op een terras te staan, een biertje te drinken en te horen dat zijn vrienden zich afvragen wie die vrouw is. 'Dat is mijn oma,' zegt hij dan. En zij reageren met: 'Je oma???' Voor sommigen klinkt dat als een droom, maar voor mij is het een levensdoel. Kortom, ik wilde mezelf weer vinden, want dat gevoel was ik kwijtgeraakt.

Het begon een paar jaar geleden toen ik symptomen begon te vertonen die leken op een burn-out. Ik wist echter zeker dat dit niet het geval was. Eerder had ik al twee keer een burn-out gehad en wist ik precies, na veel zelfreflectie en actie, hoe die waren ontstaan. Door deze burn-outachtige klachten besloot ik dat ik een andere richting op wilde gaan, omdat ik me simpelweg niet meer zo blij voelde. Daarom besloot ik dingen op mijn website te veranderen in de hoop meer plezier te vinden in een nieuwe richting. Ik ben altijd al iemand geweest die actie onderneemt.

Ik ben gestopt met mijn destijds zeer goed lopende membership, omdat ik daarin elke maand een nieuw programma online moest zetten. Ik dacht dat dit te veel druk op mij legde, vooral gezien mijn burn-out klachten. Daarom besloot ik dit te stoppen. Dat was een flinke klap voor mijn inkomsten, maar ik heb geleerd de wet van aantrekking toe te passen. Ik voel en weet dat alles goed zal komen.

Tijdens mijn reis de afgelopen jaren heb ik wel eens geroepen dat het allemaal zo lang duurt. Nu ik zo aan het praten ben, weet ik nog niet zeker of ik alles in één podcast zal behandelen of dat ik het ga opsplitsen, maar dat zien we nog wel.

Terug naar de burn-out klachten. Ik had nergens zin in en besloot een pauze te nemen in de hoop dat het antwoord vanzelf zou komen. Het antwoord kwam inderdaad, maar uit een totaal andere hoek dan ik had verwacht en ook pas veel later. Ja, ook ik dacht weleens: "Hoe zal dit allemaal verlopen?" Ik had geen vaste verwachting, maar wel een idee van hoe dingen zouden kunnen gaan.

Fast forward naar ongeveer anderhalf jaar later. Deze fase heeft behoorlijk lang geduurd. Gelukkig had ik met Just Be You een solide basis opgebouwd, waardoor er nog steeds inkomsten waren en ik mezelf de tijd kon gunnen. Op een gegeven moment kon ik zelfs
's nachts niet meer slapen, wat totaal niet bij mij past! Normaal gesproken leg ik mijn hoofd neer en val ik in slaap. Maar nu lag ik nachtenlang wakker. Om te proberen te ontspannen, zette ik vaak meditaties op. Ik wist dat vechten tegen slapeloosheid geen zin had, maar ik vroeg me wel af: 'Wat gebeurt hier?' Ik sliep misschien maar drie uur per nacht.

Ik gaf het slaapgebrek de schuld van mijn chagrijnige gedrag en mijn kortere lontje. Ik vroeg mijn man om geduld met me te hebben. Ik probeerde mezelf te begrijpen, want ik reageerde echt heel anders dan ik 'normaal' zou doen.

Ik heb mijn man dus gevraagd geduldig te zijn, omdat ik het heel moeilijk vond als hij bijvoorbeeld zei: "Reageer eens normaal of zo." Nu heb ik al een zeer geduldige man, dus als hij zo reageert, moet de maat wel heel vol zijn. En voor sommigen is dit weer anders. Het laatste wat je kunt gebruiken, is dat iemand ook nog eens gaat 'zeuren' over jouw gedrag als je jezelf totaal niet begrijpt.

Het draait uiteindelijk allemaal om communicatie. Dan zei ik bijvoorbeeld: "Sorry, ik weet niet wat ik voel. Ik heb veel aan mijn hoofd nu, kun je me even een moment geven?" Even een moment van rust, even resetten, even een moment voor jezelf nemen.

Toen kwam de bekende trigger voor velen die mij 'wakker' heeft geschud: verschrikkelijk nachtzweten. Plotseling besefte ik dat dit de overgang was...

Oké, nu kom ik bij het onderwerp waar ik altijd al bang voor was, net als Caroline Tensen, maar daar kom ik straks op terug. Ik wilde er nooit iets van weten, want ik geloof in de wet: "Waar je aandacht aan besteedt, dat groeit!" De wet van aantrekkingskracht.

"Nu, wat moet ik doen?" dacht ik. "Ik wil goed voor mezelf zorgen." Ik ben me erin gaan verdiepen en begreep nu ook waar die extra kilo's en dat extra buikvet vandaan kwamen. Ik voelde me totaal, maar dan ook totaal, niet mezelf. Zoals de quote zegt: "Als je iets wilt veranderen in je leven, dan zul je dingen anders moeten doen dan je altijd hebt gedaan." Dit is iets wat ik ook vaak zeg. Het begint met bewustwording, en dan kun je beslissen of je accepteert of verandert.

Het feit dat ik niet kon slapen was echt een uitdaging voor mij. Gelukkig had ik de mogelijkheid om overdag een powernap te doen als ik het echt niet meer aankon. Maar als ik denk aan al die vrouwen die die mogelijkheid niet hebben, dan vind ik dat zo erg.

Je hormonen gaan met je aan de haal. Het is heel fijn dat er mensen open over zijn, zoals Oprah Winfrey en Caroline Tensen. Superknap! Ik heb ook de documentaire van Caroline Tensen op Videoland gezien, en dat heeft ook een lichtje doen branden. Later heb ik haar boek gekocht, en dat vind ik ook een aanrader; het staat op mijn boekenlijst. Zij had geen last van zweten, maar door het zweten wist ik: "Hé, ik ben in de overgang." Anders had ik, denk ik, nog veel langer kunnen zoeken. Mijn menstruatie was wel iets anders, maar nog niet vreemd.

Natuurlijk zijn er ook vrouwen die er gewoon doorheen rollen. Een vriendin van mij is een van die gelukkigen en heeft niets gemerkt; zij is nu 58 jaar. Heerlijk! Wat ik wel heel jammer vind, is dat vaak juist deze vrouwen reageren op kwetsbare social media posts met "niet aanstellen, het duurt even en je komt erdoorheen." Ik begrijp het als je die ervaring hebt, maar we zijn allemaal anders.

Niet alle vrouwen ervaren dezelfde symptomen tijdens de overgang, en de ernst ervan kan sterk variëren. Het is dus ook mogelijk dat sommige vrouwen geen symptomen ervaren.

Ik ben opgevoed met het motto "niet lullen maar poetsen," en zo ben ik ook in mijn eerste
burn-out
terechtgekomen. Als ik iemand hoorde zeggen dat die een burn-out had, dacht ik altijd: "Niet aanstellen, wat een onzin, kom op, doorgaan." Totdat ik het zelf meemaakte. Ik heb me toen voorgenomen om nooit meer te oordelen zonder dat ik het zelf heb ervaren. Natuurlijk oordeel ik ook weleens, want ik ben ook maar een mens, maar ik probeer me daarna wel te herpakken.

Hooggevoeligheid is ook zo'n onderwerp waarop mensen zeggen: "Dat is een modewoord, of kom op, doorgaan." Ook hier ben ik debet aan geweest toen ik nog niet wist dat ik tegen mijn jongste dochter zei: "Kom op, doorgaan, niet zo aanstellen!" Zo ben ik ook opgevoed.

Ik kan me voorstellen dat het voor mannen ook onbegrijpelijk is als ze je ineens zien veranderen. Minder seksdrive, een dikkere buik, zweetaanvallen, chagrijnig, stemmingswisselingen, dingen ineens niet meer kunnen onthouden, enzovoort. Dus ook een pluim voor de partners, want je moet er maar mee dealen. Stel je voor dat ik ineens een man heb die chagrijnig wordt, humeurig is, geen zin in dingen heeft of niet weet wat hij wil. Ik denk dat het een uitdaging voor mij zou zijn.

Je moet er maar mee dealen, haha. Ook met jezelf. Wat mij echt heeft getroffen, is hoe hormonen - of beter gezegd de afbouw van hormonen - je hele zijn op z'n kop kunnen zetten. Maar zoals ik al zei, het begint met bewustwording, en dan kun je accepteren en/of veranderen. Accepteren kon ik niet, want ik voelde me slecht, dus tijd voor verandering.

Accepteer wat je niet kunt veranderen, en verander wat je niet kunt accepteren

Ik ben gaan onderzoeken wat ik kon doen, en ik had al een gezonde levensstijl. Dus besloot ik verder op onderzoek uit te gaan. Eerder heb ik een podcast gemaakt over intermittent fasting, waarin ik mijn enthousiasme heb gedeeld. Echter, het intermittent fasting dat ik eerder deed, was op een laag pitje komen te staan omdat ik me niet goed voelde. Daarover zal ik de volgende keer meer vertellen, inclusief wat ik allemaal heb ondernomen. Op dit moment ben ik weer 6 kilo kwijt, voel ik me weer blij en besef ik dat ik helemaal niets aan mijn werk wil veranderen.

Daar ben ik ontzettend blij mee. Dus, ik ga weer een membership starten tegen een zeer lage prijs, waarbij je elke maand LIVE vragen aan mij kunt stellen. Ik merk namelijk dat ik simpelweg niet meer alle vragen kan beantwoorden. In het membership vind je challenges, meditaties, werkboeken, masterclasses, en het aanbod wordt steeds uitgebreid. Het is echt van onschatbare waarde voor een prijs die slechts een fractie is van wat het eigenlijk waard is. Houd dus je mailbox in de gaten, want dit aanbod komt er bijna aan!

Ik merk dat deze aflevering erg lang gaat worden, dus ik ga een nieuwe aflevering maken waarin ik natuurlijk verderga met mijn verhaal en wat ik allemaal heb onderzocht en gedaan.

En als afsluiter, aansluitend op de titel: begin met loslaten wie je niet meer wilt zijn en start met het omarmen van wie je wilt zijn.

Heb je ooit nagedacht over wie je wilt zijn? En met 'zijn' bedoel ik je identiteit, hoe je je wilt voelen over de persoon die je bent. Natuurlijk hebben we niet altijd een bewuste keuze, of zelfs helemaal geen keuze, over wie we worden. Maar kunnen we niet op elk moment kiezen voor verandering?

Wat wil je loslaten?
Wat is belangrijk voor je?

Ik hoop dat deze aflevering iets in jou heeft aangewakkerd. Bedankt voor het luisteren. Het is geweldig als je een reactie wilt achterlaten op iTunes of een ander platform, of misschien bekijk je dit wel op YouTube. Dan zou het super zijn als je een duimpje omhoog wilt geven en/of je abonneert op mijn kanaal om op de hoogte te blijven van verdere afleveringen.

Ik kom snel bij je terug. Ik sluit graag af met mijn slogan:

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 

Uitgelicht

Laat los wat je niet meer dient en maak ruimte voor het nieuwe

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Barbara schreef:

  Super fijn om je weer te beluisteren Marian, ik zit hier midden in. Ik hervind je steeds weer op het juiste moment!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >