Loslaten? Ja graag! Maar hoe doe je dat nu precies?

Loslaten? Ja gráág!

Maar hoe doe je dat precies?

Meestal sluit ik mijn blog of mail af met mijn favoriete slogan. Nu begin ik er graag mee: Accepteer dat wat er is, laat los wat is geweest en heb vertrouwen in wat kan zijn. Deze zinnen hebben mij geholpen om onprettige situaties los te laten.

Juist omdat gevoelens en emoties of een gebeurtenis niet tastbaar zijn, is loslaten een uitdaging. Want hoe laat je iets los wat je niet kunt vastpakken? Daarom voelt loslaten soms als iets onmogelijks. En ik zeg ook niet dat het makkelijk is. Maar als het je is gelukt, voel je wat een enorme opluchting het is dat je de gedachten, beelden of overtuigingen niet langer met je mee zeult.


Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App 



Hoe loslaten níet werkt

Iets, iemand of een situatie loslaten is onmogelijk zolang je je ertegen verzet en zolang je de negatieve gevoelens en emoties die het oproept, blijft herhalen en voeden door ze in gedachten tegen jezelf of tegen anderen te vertellen.

Laat los waar je geen invloed op hebt

Er zijn drie categorieën in het grote loslaten:

Dingen of situaties waar je meestal 100 procent invloed op hebt (hoe je eruit ziet, wat je denkt en doet, wie je liefhebt).

Dingen of situaties waar je 49 procent of minder invloed op hebt (afspraken die je maakt met anderen, je salaris, verkeerssituaties).

Dingen of situaties waar je 0 procent invloed op hebt (het weer, de openingstijden van winkels).

Van de zwaartekracht kun je het niet winnen. Het heeft geen zin om je energie in gebeurtenissen te stoppen waar je géén invloed op hebt. Denk aan de reacties van anderen en het weer. Doe je dat wel, dan zorgt het waarschijnlijk alleen maar voor frustratie, teleurstelling of een gevoel van onmacht. Hier heb je op de eerste plaats jezelf mee.

Het enige wat je in dit soort situaties kunt veranderen, is hoe jij ermee omgaat. Kun je er de positieve kant van zien? In dat geval wordt het makkelijker om het los te laten, omdat je er niet langer tegen vecht, maar het in zekere zin omarmt.

Check voor jezelf of datgene waar je last van hebt out of your hands is en besluit dan om het los te laten. Zo maak je jezelf los van de negatieve energiestroom en komt er ruimte vrij voor positieve gedachten, ideeën en ervaringen.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

Laat los wat anderen van je vinden

Dit is een lastige, al zeg ik het zelf. Ik ben opgevoed in een sfeer die bestond uit wat anderen van ons dachten. Wat er zich thuis afspeelde werd nooit en te nimmer met de buitenwereld gedeeld. Het was belangrijker wat anderen van ons vonden dan wijzelf.

Over loslaten gesproken. Ik heb heel wat moeten loslaten om niet andermans mening op één te zetten, maar om naar mijn eigen gevoel en intuïtie te leren luisteren. Natuurlijk wil je door anderen leuk en lief gevonden worden. Maar je hebt weinig tot geen invloed op hoe anderen op jou reageren.

Op de dingen die ik doe, krijg ik gelukkig heel veel positieve reacties. Maar je kunt niet voorkomen dat er af en toe ook een minder gezellige reactie tussen zit.

Wat je het beste kunt doen in dit soort situaties, is om er zo snel en zo goed mogelijk mee te dealen en het niet voor je uit te schuiven. Dat lukt ook mij lang niet altijd. Wel probeer ik een negatieve reactie te zien als een les in loslaten.

Probeer het nut van een situatie in te zien
dat maakt het loslaten makkelijker

Probeer het nut van een situatie in te zien dat maakt het loslaten makkelijker

Leg de lat ietsje lager

Probeer niet altijd alle ballen in de lucht te willen houden. Dat geeft ongemerkt meer stress dan je denkt. Het maakt je gespannen en je lontje wordt steeds korter. Leg af en toe één van die vele ballen even bewust naast je neer. Ook dat is loslaten. Om ervoor te kiezen om niet naar die borrel met collega’s te gaan, maar een avond op de bank door te brengen met een lekker boek en glas wijn.

Verwacht niet teveel

Als je hoge verwachtingen van een film of restaurant hebt, is de kans groter dat het tegenvalt dan wanneer je er met een open mind naartoe gaat en je je laat verrassen.

Te hoge verwachtingen zijn de oorzaak van vele teleurstellingen. Deze situaties roepen negatieve gevoelens op en die wil je loslaten.

Wat verwacht je van anderen en nog belangrijker: wat verwacht je van jezelf?

Niet te veel van iets of iemand te verwachten, wil niet zeggen dat je onverschillig bent. Het creëert eerder een open en nieuwsgierige houding. En mocht het tóch tegenvallen, dan kom je met een open blik sneller tot een goede oplossing.

Heb geen verwachtingen. Alles wat op je pad komt zijn dan kadootjes.

Een toekomstbeeld loslaten

Loslaten gaat vaak over iets dat is geweest. Maar het kan ook heel handig zijn om een toekomstbeeld los te laten. Want meestal maken we ons zorgen over wat er mis kan gaan of wat je allemaal nog moet doen. Dit soort doemscenario’s loslaten bespaart je veel energie.

Piekergedachten loslaten, doe je door je te focussen op het hier en nu. Bijvoorbeeld door een paar minuten op je ademhaling te letten en je lichaam te ontspannen. En ook hier geldt: doe wat er binnen je mogelijkheden ligt en laat de rest aan het Universum over.

Loslaten doe je zo

Tot zover de theorie. Maar hóe laat je dan precies los? Dat doe je door je gedachten af te leiden. Eigenlijk precies zoals je een klein kind afleidt. Op papier klinkt het heel simpel. In de praktijk een uitdaging en vraagt veel oefening.

Je kunt geen twee dingen tegelijkertijd doen die je aandacht vragen, zoals een tekst lezen en een gesprek voeren. Loslaten doe je dus door iets compleet anders te doen waar je de volle aandacht bij nodig hebt. Iets dat andere, positieve emoties bij je triggeren. Zet bijvoorbeeld fijne muziek op en probeer een nieuw recept uit. Het werkt gegarandeerd!

Merk je dat je gespannen of negatief bent door bepaalde gebeurtenissen? Vraag jezelf dan af in hoeverre je er nog invloed op kunt hebben. Zo niet, zeg dan tegen jezelf: ik laat het los. Heb je wel invloed? Maak dan een plan om de situatie op te lossen, bijvoorbeeld door hulp in te schakelen van iemand anders. Kijk wat er binnen jouw mogelijkheden ligt om iets aan de situatie te doen.

Heb je heel weinig invloed? Vraag jezelf dan af of het de moeite waard is om je tijd en aandacht eraan te besteden. Je kunt namelijk ook besluiten om het erbij te laten, als het je energie niet waard is. Dan weet je wat je te doen staat: ga iets compleet anders doen, zoals wandelen of de boodschappen voor het weekend.

Iets loslaten wat je niet kunt vastpakken?
Maak het concreet door het op te schrijven

Loslaat rituelen

  • Schrijf op wat je wilt loslaten door het van je af te schrijven. Journaling kan je nieuwe inzichten geven, waardoor je misschien ook positieve kanten van de situatie gaat inzien, waardoor je het daarna makkelijker kunt loslaten.

    Gebruik een speciaal schrift met de titel: loslaten.

    Leestip: Hoe journaling je kan helpen en helen

    Tip waardevol programma: Journaling, het 21 dagen stappenplan
  • Schrijf in een of enkele zinnen op wat je wilt loslaten. Maak er een prop papier van of vouw het dubbel en gooi het in de open haard.
  • Kerf met een stift een symbool in een aanmaakhoutje en leg dat op het vuur. Zo kun je iets dat niet tastbaar is toch loslaten.
  • Heb je geen open haard? Geen punt. Brand een kaars op tafel en schrijf ondertussen op wat je wilt loslaten. Als je klaar bent, blaas je de kaars langzaam uit, zodat er rook ontstaat. Zie deze rook als symbool voor datgene wat je wilt loslaten. Het gaat op in het Universum.

Nu klink ik als een of andere loslaat-expert, maar dat ben ik zeker niet. Ook ik ben regelmatig bezig met leren loslaten. Als ik dat namelijk niet doe, raak ik als hoog sensitief persoon steeds verder van mezelf en mijn intuïtie verwijderd. Terwijl dat juist maakt wie ík ben. Meer over hoog sensitiviteit lees je in een eerdere blog. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Je kan het!

With love, 

Loslaten, is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu.
Loslaten? Ja gráág! Maar hoe doe je dat precies?
Loslaten van een toekomst beeld

Loslaten gaat vaak over iets dat is geweest. Maar het kan ook heel handig zijn om een toekomstbeeld los te laten. Want meestal maken we ons zorgen over wat er mis kan gaan of wat je allemaal nog moet doen. Dit soort doemscenario’s loslaten bespaart je veel energie.


Tags


Dit vind je misschien ook leuk:

  • Dit artikel komt als geroepen! Dank je wel Marian, precies wanneer ik het nodig heb. Podcast snap ik nog niet zo goed maar komt vast goed.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

    optimisme en geloof in jezelf

    >