Innerlijke rust (incl. 9 tips)

Hoeveel innerlijke rust ervaar je vandaag? Als je bent zoals de meeste mensen, staat er waarschijnlijk veel op je agenda en zit je alleen maar in je hoofd.
Sta jezelf ook op je prioriteitenlijstje?

Wat is innerlijke rust?

Innerlijke rust is de staat van kalmte die je in jezelf voelt. Het is een gemoedstoestand die alles te maken heeft met hoe je je van binnen voelt, in plaats van met wat er om je heen gebeurt. Het is eigenlijk onze meest natuurlijke staat van zijn.

Als je niet regelmatig terugkeert vanuit je hoofd naar je hart, en bewust kiest om even naar de stilte in jezelf te gaan, ben je hoogstwaarschijnlijk permanent overprikkeld, hyperactief, uitgeput of zelfs opgebrand.

De wereld om je heen kan zo chaotisch zijn en stress geven, indien je de rust probeert te bewaren, is de kans groter dat innerlijke rust je standaardmodus is.

Innerlijke rust krijg je als je ervoor kiest om je emoties niet langer afhankelijk te laten zijn van andere mensen of gebeurtenissen om je heen.

Innerlijke rust is dat je vrede hebt met wie je bent en wat je doet.

Jij kiest zelf wat jij voor waarheid aanneemt en wat van jou is en wat niet.
Wat mij ook onwijs help is om te beseffen dat ik niet overal verantwoordelijk voor ben.

Door het leven te accepteren zoals het is creëer je rust en zet je de innerlijke stem van zoveel 'moeten' uit.

Door je te ontdoen van je moeten, ontmoet je jezelf

Wat kun je doen om meer innerlijke rust te vinden?

Ik denk dat de belangrijkste eerste stap is om ervoor open te staan, te vertrouwen en te geloven dat het je innerlijke rust kunt bereiken. Als je al zegt dat is moeilijk. Dan zul je moeilijk zien op jouw pad.

Denken, schrijven en/of typen dat het moeilijk is, maakt het niet echt makkelijker. Zodra je denkt, zegt en/of typt dat het moeilijk is, geef je een verkeerd signaal af aan je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn gaat dan op zoek naar 'moeilijk'. Dit zul je zien op je pad en dan zeg je: 'zie je wel'. Daarom ben ik zo’n voorstander van positieve affirmaties.

Een beetje lef en moed is wel nodig om het leven voluit te leven. Om te gaan voor wat je wilt en onmogelijk is het niet. Wat er vooral nodig is, is een gezonde dosis optimisme en geloof in jezelf. Wat mij ontzettend heeft geholpen in zware tijden (en nog) is mezelf voeden met zinnen die me omhoog liften. 

Vertrouw er gewoon op dat elke actie die je onderneemt je een (klein) stapje verder brengt.

Tips voor meer innerlijke rust

Innerlijke rust, we zijn er allemaal naar op zoek. De drukte in- en om ons heen kan angstaanjagende vormen aannemen. Toch is er een manier om die innerlijke rust te leren beheersen.

1. Geef de ander geen controle

Op het moment dat je ervoor kiest een ander mens of een gebeurtenis, niet langer controle te geven over jouw gevoelens, ben jij in staat om je innerlijke rust te handhaven.

Innerlijke rust krijg je als je ervoor kiest om je emoties niet langer afhankelijk te laten zijn van andere mensen of gebeurtenissen om je heen. Jij bepaalt zelf hoe je reageert.

'Peace comes from within. Do not seek it without.'
– Buddha

2. Heel je wortel chakra

Hoewel elk van de energiecentra van je lichaam zijn eigen specifieke rol heeft, is het belangrijk om te weten dat al je chakra's, samen met je levenskracht (prana) en energiekanalen (nadi's), als één geheel werken. Als er één geblokkeerd is, heeft dat invloed op de rest van je chakrasysteem, waardoor andere energiecentra blokkeert of overactief worden.

Het is het belangrijk om een open en gebalanceerd wortel chakra te behouden om je hele chakra systeem in balans te houden. Je wortel chakra vertegenwoordigt je basisbehoeften: warmte, rust en geborgenheid. Als aan één van deze basisbehoeften niet wordt voldaan, is het een uitdaging om je te richten op zaken als creativiteit, passie, liefde en intuïtie.

Neem de tijd om een solide en stabiele basis voor jezelf te creëren. Als je dit eenmaal hebt gedaan, kun je je gemakkelijker richten op alle andere onderdelen die je maken tot wie je bent, inclusief je creatieve energie, de dingen die je plezier geven en verbinding maken met je spirituele zelf.

Wil je al gaan werken aan al je de zeven van je belangrijkste chakra's? Bekijk dan de Chakra Healing Werkboek, Workshop, Affirmaties en Edelstenen >>

3. Mediteer

Meditatie geeft rust, stilte en overzicht. Het is een oefening om je mind te kalmeren, om contact te maken met het huidige moment, om te observeren en om te accepteren wat er in en om je heen gebeurt.

Het denken kun je niet stop zetten dan moet ook niet je doel zijn. We zijn altijd aan het denken. Meditatie is niet voor het stoppen van het denken, het is een geweldige manier om jezelf een pauze te gunnen van de buitenwereld en te observeren wat er in je omgaat, aangenaam of onaangenaam. Wat weer helpt om een gevoel van innerlijke rust in je leven te bereiken.

4. Neem een pauze van sociale media

We zitten vaak zo vast achter ons beeldscherm en weet dat niets is wat het lijkt. Het kan zo'n geweldig leven lijken van een ander maar degene laat alleen maar zien wat ze willen laten zien en het kan een hele grote oorzaak zijn die jouw innerlijke rust verstoort. Het kan er namelijk voor zorgen dat je twijfelt aan jezelf dat je bijvoorbeeld niet je mooiste en beste leven leeft omdat je je gaat vergelijken met anderen.

5. Maak een wandeling in de natuur

De natuur is rustgevend, helend en zo mooi. Onderzoek toont aan dat mensen die meer verbonden zijn met de natuur, meestal gelukkiger zijn in het leven en meer geneigd zijn te zeggen dat ze het gevoel hebben dat hun leven de moeite waard is. Je kunt dagelijks een wandeling maken wat al heel veel helpt om je stressniveau te verlagen. Het is een heerlijk en snelle manier om innerlijke rust te bereiken.

De natuur is één van de grootste genezers in het universum. Wanneer je de tijd neemt om je te verbinden met de aarde, verbind je je met je wortels, je basis en het meest ware, meest authentieke deel van jezelf.

6. Besteed aandacht aan de schoonheid en magie in elke dag

Voor mij is dat dankbaarheid uiten en opschrijven. Dankbaarheid is instant geluk. En vergeet niet om dankbaarheid te uiten voor je eigen innerlijke kwaliteiten en talenten. Je kunt bijvoorbeeld je dankbaarheid uiten voor jouw vermogen om in alle situaties geaard en kalm te blijven. Je kunt ook dankbaarheid uiten voor je innerlijke kracht en veerkracht. Dankjewel dat ik....vul maar in. Je mind kent het verschil niet tussen werkelijkheid en bedacht. 

7. Ruim op

Innerlijke en uiterlijke rommel leidt af en bemoeilijkt het leven. Het creëren van een fysieke omgeving die rustig, in balans en kalm is, zal hetzelfde in jou koesteren. Kijk goed naar je ruimte, agenda en de mensen in je leven. Het is misschien tijd om sommige dingen te veranderen en/of los te laten.

8. Blijf niet herkauwen

We worden allemaal geconfronteerd met gebeurtenissen en mensen die onze rust verstoren. Het leven is eb en vloed. Het hoort bij het leven in een wereld vol met mensen. Iedereen is anders en heeft een andere rugzak. Als je getriggerd wordt, duurt het gevoel dat als reactie komt ongeveer maar één minuut. De uitdaging is vaak dat je het gehele verhaal steeds opnieuw afspeelt in je hoofd of vertelt aan een ander en daarbij steeds weer het gevoel, keer op keer, opwekt. De kans hier is om te leren het verhaal niet steeds te herhalen, zodat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar een vredige staat. Geef het dus geen zuurstof meer.

Het zorgen voor innerlijke rust is een geschenk aan jezelf en de mensen om je heen. Het is vanuit dit zijn dat je kunt groeien naar de mooiste versie van jezelf en je beste leven kunt creëren. 

9. Spreek jezelf positief toe

Het gebruik van positieve affirmaties is een krachtige tool die je totale welzijn ondersteunt: geest, lichaam en ziel. Voor innerlijk rust richt je je op affirmaties die specifiek bedoeld zijn om je te helpen je geaard, stabiel, veilig, kalm, sterk, vredig en gecentreerd te voelen.

Je kunt affirmaties zeggen terwijl je 's ochtends wakker wordt, tijdens je wandeling, meditatie, terwijl je naar je werk reist, in je journal, of wanneer je merkt dat het je allemaal even teveel is jezelf tot kalmte moet manen.

 • Ik ben in balans
 • Ik ben aanwezig in het huidige moment
 • Alles wat ik nodig heb, komt naar me toe op precies de juiste plaats en tijd
 • Diepe innerlijke rust is mijn natuurlijke staat van zijn
 • Ook als de wereld om me heen chaotisch aanvoelt, blijf ik met beide benen op de grond staan
 • Aan al mijn behoeften wordt altijd voldaan
 • Ik laat de gedachten en emoties die mij niet dienen, rustig los
 • Ik heb alles wat ik nodig heb

  TIP: Aanrader om te lezen voor meer innerlijke rust en acceptatie: De kracht van het NU.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Heb je nog vragen? Kan ik nog iets voor je betekenen? Laat het mij gerust weten. 

With love, 

Uitgelicht 

Innerlijke rust

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

acceptatie, de kracht van het nu, innerlijke rust


Misschien vind je dit ook leuk:

Innerlijke rust (incl. 9 tips)

Innerlijke rust (incl. 9 tips)
 • Lieve Vos schreef:

  Bedankt Marianne, het heeft me dieper doen nadenken en ik ga ermee aan de slag

  • Marian schreef:

   Graag gedaan, Lieve. Altijd goed weer even een reflectie. ❤️

 • Ik ben je dankbaar want door naar jou podcasts te luisteren word ik steeds sterker en ga ik steeds meer in mezelf geloven. En ben op weg naar moooe dingen op mijn pad

  • Marian schreef:

   Wat een lief bericht, Miriella. Dankjewel dat je de moeite hebt genomen om mij dit te laten weten. Waardeer ik zeer. ❤️ Geef jezelf maar een dikke knuffel want jij bent degene die het doet!

 • Wat n fantastische podcast Marian over innerlijke rust. Heel herkenbaar. Ik kan de tips niet vaak genoeg horen! Je bent n kanjer

  • Marian schreef:

   Wat een lieve reactie, José. Dankjewel dat je de moeite hebt genomen om een reactie te plaatsen. Waardeer ik zeer. Jij bent ook een ’n kanjer! ❤️

 • Annemarie schreef:

  Dank voor deze 9 tips innerlijke rust. Deze ontving ik op het juiste moment in een tijd van verbouwing, grieperig en afscheid van een familielid
  Het maakt mij weer bewust waar ik mijn aandacht aan wil geven en waaraan niet.
  Liefs!

  • Marian schreef:

   Mooi om te lezen, Annemarie. Denk goed om jezelf en ik stuur je veel positiviteit en liefde. ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >