Maak van hoogsensitiviteit je kracht

Wist je dat maar liefst 20 procent van de bevolking hooggevoelig is? En dat de meeste mensen dit níet van zichzelf weten? Ik (een volbloed HSP-er!) heb er ook jarenlang mee geworsteld en zette mezelf weg als kwetsbaar en ‘watje’. Met alle nadelige gevolgen voor mijn gevoel van eigenwaarde. Want vaak voelde ik me minder dan anderen, een buitenbeentje.

Totdat ik op een training de term HSP hoorde: hoogsensitief persoon. Ik zat meteen op het puntje van mijn stoel en wist: dit gaat over mij! Ineens vielen alle puzzelstukjes in elkaar. En begreep ik dat ik niet minder capabel ben, maar extra gevoelig en ontvankelijk voor stemmingen, sfeer en energieën van anderen.

Ik ben niet minder capabel, maar extra gevoelig en ontvankelijk voor stemmingen, sfeer en energieën van anderen.

Click to Tweet

Maak van hoogsensitiviteit je kracht

Je hebt geen HSP, want het is geen aandoening, ziekte of iets spiritueels. Je bént HSP, je kunt het zien als een karaktereigenschap. Het is dus ook niet iets waarvan je kunt ‘genezen’ of waar je overheen groeit. Dus aan de ene kant voelde het als een bevrijding om te weten hoe ik in elkaar steek. En tegelijkertijd besefte ik dat ik dus altijd een uitzonderingspositie zal houden. Maak van hoogsensitiviteit je kracht

Wat is Hoogsensitiviteit / HSP eigenlijk?

Een hoogsensitief persoon (HSP) is geboren met een gevoeliger zenuwstelsel dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Een technisch verhaal in het kort: HSP-ers hebben meer spiegelneuronen dan andere mensen. Hierdoor worden prikkels van buitenaf (omgeving) en van binnenuit (emoties, gedachten) heftiger ervaren.

Ook het proces van informatieverwerking verloopt anders, grondiger en diepgaander. Dat komt doordat de informatie in meerdere hersengebieden wordt verwerkt. Als hoogsensitief persoon mis je eigenlijk een filter in het brein, waardoor je gevoeliger bent voor prikkels en indrukken. Dus alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt komt even heftig binnen.

Gelukkig kun je er goed mee leren leven, waardoor je er niet de nadelen maar vooral de voordelen van plukt. Want zoals aan alle karaktertrekken zitten er aan hooggevoeligheid ook twee kanten. Iemand die heel ambitieus is kan ook doordrammen, ongeduldig zijn of last hebben van tunnelvisie, omdat je te gefocust bent op het einddoel. En een creatief persoon komt met de meest briljante ideeën, maar kan door de veelheid aan inspiratie SOMS door de bomen het bos even niet meer zien en daardoor in zichzelf vastlopen.

Als je dit van jezelf weet, kun je er iets aan doen, zodat je er vooral voordeel van hebt.

Neem de tijd om naar jezelf te luisteren.
Als je wilt luisteren naar wat er in jou leeft is stilte de boodschapper.
De beste tijd om te ontspannen is wanneer je er geen tijd voor hebt
soms moet je vergeten wat je voelt en onthouden wat je waard bent, justbeyou

De pluspunten van HSP

Je bent geneigd om als HSP-er vooral te kijken naar de nadelen van je extreem gevoelige aard. Vooral als je je er niet van bewust bent, ervaar je de nadelen. Dat je stemmingen van anderen overneemt, dat je snel overprikkeld raakt en je energie verliest en dat indrukken (ook dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn) allemaal even heftig binnen komen.

Maar juist omdat je als HSP-er informatie net even anders verwerkt, blink je vaak ook uit in originele ideeën en kom je met oplossingen waar anderen niet aan denken.

En je bent heel empathisch, waardoor je goed aanvoelt waar een ander behoefte aan heeft.

Bovendien heb je een sterke intuïtie en kun je goed visualiseren. Met je creativiteit en originele kijk op de dingen, kun je andere mensen als geen ander inspireren. En of dat nog niet genoeg is, zijn HSP-ers kampioen in het genieten van kleine dingen.

Als je de moed hebt om je gevoel te volgen raak je op je eigen levenspad.

De HSP basistools 

Er zijn simpele manieren om te voorkomen dat je vast komt te zitten door een vervelende situatie. Eén ervan is om je eigen negatieve gedachtestroom te stoppen. Zie hiervoor het blog bericht of podcast: Zo tem je het stemmetje in je hoofd

En om te voorkomen dat je intuïtie wordt ondergesneeuwd door (andermans) emoties en gevoelens.

Peil je gevoel

Zit je met een negatief gevoel? Check dan bij jezelf waar je precies last van hebt en sinds wanneer. Zo kun je ontdekken of dit gevoel kwam nadat je met iemand nietsvermoedend zat te kletsen.

Leer je eigen gevoelens te observeren en je zult minder last hebben van 'overweldiging'. Erken je gevoel, maar laat je niet meeslepen door de emotie die het teweeg brengt.

Observeer, laat het toe, accepteer en laat het vervolgens los.

Geef je grens aan

Het feit dat je goed kunt invoelen wat iemand bedoelt, wil nog niet zeggen dat je niet voor jezelf mag opkomen.

Begeef je in de natuur

Als je hoogsensitief bent, heb je waarschijnlijk ervaren dat het prettig is om in de natuur te zijn. Dat komt doordat er in de natuur weinig prikkels zijn, zodat je niet nog verder leegloopt maar juist kunt opladen. Het is dan ook makkelijker om weer contact te maken met jezelf en je gevoel. Na een heerlijke wandeling door de natuur, voel ik me een heel ander mens.

Mediteer erop los

Wat ik graag doe, is mediteren. Dat hoeft echt niet uren te duren. Het gaat er namelijk niet om hoe lang je op een meditatiekussentje of in kleermakerszit doorbrengt, maar hoe vaak je dit doet. Dan wordt het namelijk steeds effectiever. Zelfs 1-minuut-meditaties zijn effectief. Ik mediteer vaak even na een werkbespreking of afspraak met een vriendin, om weer even helemaal bij mezelf in te tunen.

1-minuut-meditatie :https://www.justbeyou.nl/1-minuut-meditatie/

Maak je huis en je aura schoon

Dit kun je doen met de rook van witte salie. Salie zuivert vervuilde energie, deze voelt zwaar aan en kost onbewust energie. De rook waaier je langs je lichaam uit of laat je door de kamer heen vervliegen. Zet een raam open zodat de vervuilde energie weg kan.

Neem een douche

Heb je een zwaar gesprek of een lange werkdag gehad? Neem een douche. Zo spoel je jezelf letterlijk en energetisch schoon. Heb je geen douche bij de hand? Ga dan naar de wc en visualiseer dat je onder een waterval staat die je van top tot teen schoon spoelt, tot in het diepste van je cellen.

Maak gebruik van de kracht van edelstenen

Leg een zwarte toermalijn bij je computer en/of bij andere elektrische apparaten en in de meterkast. Zo bescherm je jezelf tegen negatieve elektromagnetische straling.

Zo maak je van HSP je kracht

Het is belangrijk om hooggevoeligheid bij jezelf te erkennen, zodat je er rekening mee kunt houden en je leefwijze erop kunt aanpassen. Als eerste zal je dan merken dat je batterij minder snel leegloopt.

Het begint dus met bewustwording. Je kunt er nog andere artikelen of boeken over lezen. Dit helpt in het acceptatieproces, omdat je er steeds meer de positieve kant van gaat zien. Acceptatie helpt ook om onzekerheid, onrust en zelfkritiek te weg te nemen.

Tot slot nog een tip als je in contact bent met andere mensen. Geef jezelf letterlijk meer ruimte. Als je bij iemand zit, zit dan rechtop in plaats van helemaal naar de ander toe te leunen. Door fysiek wat afstand te nemen, neem je ook emotioneel makkelijker afstand en ben je minder snel door je eigen energie heen.

Veel succes en plezier!

Je kán het!

Thrive Leads Shortcodes will not be rendered outside the content area when editing a Page with Thrive Architect

Maak van hoogsensitiviteit je kracht

Tags

gevoelig, high sensitive, high sensitive person, hooggevoelig, hooggevoelig persoon, hooggevoeligheid, hsp


Misschien vind je dit ook leuk:

Welkom December 2023- Gratis Affirmatie Kalender

Welkom December 2023- Gratis Affirmatie Kalender

Kies jouw pad: Meditatie / Affirmatie voor persoonlijke keuzes maken

Kies jouw pad: Meditatie / Affirmatie voor persoonlijke keuzes maken

Omarm de Overgang: Hormonen, Mindset en Gezondheid – Deel 2

Omarm de Overgang: Hormonen, Mindset en Gezondheid – Deel 2
 • Ik herken veel van dit in mijn zoon van 13. Soms is het moeilijk om met bepaalde gedrag om te gaan. Ik praat wel veel met hem.

 • Charlotte Kok schreef:

  Wat een ontzettens mooie en inspirerende podcast over HSP, zo herkenbaar! Lieve Groetjes

  • Marian schreef:

   Wat een lief bericht, Charlotte! Dankjewel en super dat je een reactie achterlaat, waardeer ik zeer ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >