Geef jezelf positieve energie met een Dankbaarheid dagboek

Geef jezelf positieve energie met een dankbaarheid dagboek

We maken veel mee in ons leven, soms staan we niet lang genoeg stil bij de mooie belevenissen, of we vergeten ze snel weer. Dooelke dag even stil te staan bij de positieve zaken krijg je ook positieve energie, en zul je meer gaan genieten van het leven. Door de positieve ervaringen op te schrijven in een dankbaarheid dagboek zul je ze altijd dicht bij je kunnen houden.

Dankbaarheid heeft een hele grote impact gehad op de positieve veranderingen in mijn leven.

Tip van de dag. Houd een dankbaarheid Dagboek bij

Wat is dankbaarheid?

Dankbaar zijn is het tegenovergestelde van angstig zijn. Een gevoel van dankbaarheid stelt je open voor positieve energie, je voelt je sterker als je dankbaar bent. Dat kunnen hele kleine gebeurtenissen of observaties zijn, of grote en indrukwekkende belevenissen. Als je de dankbare momenten gaat noteren in jouw dankbaarheid dagboek ga je vanzelf nieuwe en positieve belevenissen naar je toe trekken. Indien je jezelf 'dwingt' om dagelijks naar het positieve te kijken zul je merken dat je mooie, positieve dingen opmerkt die je eerder niet zag of voor lief nam.

Vaak staan we eigenlijk te vaak stil bij dingen die niet goed gaan in het leven, kijken we naar wat er niet is of richten we op dingen die we liever anders zien.

Maar als we nou eens dagelijks stil staan bij de positieve dingen in het leven? Als je dagelijks opschrijft waar je dankbaar voor bent, richt je daar je aandacht op.
Wat je aandacht geeft groeit! Hierdoor zullen meer dingen op je pad komen om dankbaar voor te zijn en het zal je motiveren om ook je doelen te gaan bereiken.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je er geestelijk én lichamelijk beter door gaat voelen om bewust dankbaar te zijn voor de mooie (kleine) dingen in je leven.
Wanneer je dankbaar bent voor wat er is, ervaar je tegelijkertijd meer geluk in je leven. Door dankbaar te zijn, bevestig je de positieve dingen in jouw bestaan.

Waar haal ik een dankbaarheid dagboek vandaan?

Er zijn zoveel manieren waarop je je dankbaarheid kunt uiten. In je gedachten, op papier of elektronisch. Ik houd erg van schrijven en dan blijft het ook beter 'hangen'. Het is mijn eerste stap geweest naar persoonlijke ontwikkeling en daarom ook zo blij met het onlangs, door mij, uitgegeven boek 'Gedachten en Mooie Momenten'. Een boek voor een gezonde dosis optimisme en geloof in jezelf.

Gedachten en Mooie Momenten Versie II

Een boek wat ook heel goed te gebruiken is voor je positieve gedachten. Het is mijn eerste stap geweest van het bouwen aan zelfvertrouwen en het houden van mezelf. Je kunt ook in de winkel een dankbaarheid dagboek kopen. Deze boeken hebben vaak een mooi afgewerkte kaft, en gelinieerd papier met ruimte voor een datum en notities. Je mag ook gerust kiezen voor een notitieblok, een document op je computer of een map met losse bladzijdes.

Als het maar een boek is waar jij een goed gevoel van krijgt. Het is een heel persoonlijk document, laat de buitenzijde ook jouw positieve persoonlijkheid uitstralen. Dat kan door er een foto op te plakken, een tekening op te maken, of een positieve boodschap op het boek te schrijven. Zo krijg je al positief geladen energie zodra je het boek ziet, oppakt en opent, elke dag weer. Je kunt ook een speciale pen kiezen als je dat wilt, de keuze is aan jou.

Het is zelfs mogelijk om Apps te downloaden, in het Engels noemen ze dit vaak een “Gratitude Diary”. Als jij helemaal weg bent van digitale media is dat ook een mogelijkheid. Sommige mensen houden niet van een kil aanraakscherm, en werken liever met pen en papier. Een digitale versie geeft sommige mensen een groter gevoel van privacy. Uiteindelijk kies jij het medium dat het beste bij je past. Ik zelf zeg altijd; 'Wie schrijft die blijft'.

Door meer aandacht te geven, waar je blij mee bent verspreid je in positievere energie. Energie van gelijk niveau trekt elkaar aan!

Wat kun je in een dankbaarheid dagboek schrijven?

Er zijn geen regels bij het maken van notities in een dankbaarheid dagboek. Je kunt noteren dat de zon vanochtend scheen toen je wakker werd. Of de eerste bloem die je in de tuin ziet bloeien na een koude winter. Het kan een nieuwsbericht zijn, een mooie post op Facebook, een gedicht dat je vandaag hebt gelezen, zolang het maar positieve berichten zijn.

Probeer dagelijks enkele notities te maken, hoe vaker je iets schrijft hoe meer inspiratie je zult krijgen voor dankbare momenten. Zaken waar je voorheen helemaal niet bij stil stond. We krijgen zoveel negatieve berichten op ons af dat we de dankbare momenten vergeten, maar ze zijn er wel.

Kijk niet alleen naar de wereld om je heen, wees ook dankbaar voor jezelf. Als je een examen met succes hebt afgelegd, dat is een dankbaar moment. Als je eindelijk de zolder hebt opgeruimd, dat is ook een dankbaar moment. En dat je op bezoek bent geweest bij oma in het verzorgingshuis, ook dat is een dankbaar moment. Dat zijn ook prestaties van jezelf, door die te noteren in jouw eigen dankbaarheid dagboek zul je merken hoe sterk jij bent, hoeveel positieve energie jij bijdraagt aan de wereld om je heen.

In een dankbaarheid dagboek noteer je externe en interne ervaringen. De enige voorwaarde is dankbaarheid, een moment waar je blij van wordt, of als je iemand anders even hebt geholpen. Een moment waarbij er een klein stukje positieve energie vrij is gekomen, laat die herinneringen voortleven in jouw dankbaarheid dagboek.

Wanneer lees je de notities terug?

Sommige mensen wachten tot het dankbaarheid dagboek helemaal vol is voordat ze deze terug lezen. Sommige mensen lezen elke dag een stukje terug en sommige mensen zullen die dankbare herinneringen nooit meer teruglezen. Dat hoeft niet altijd, het gaat uiteindelijk om de positieve energie die het samenstellen van een dankbaarheid dagboek je zal geven. Het effect komt heel snel, en het zal je bijblijven.

Negatieve energie en gevoelens blijven vaak langer bij dan de dankbare momenten. Door deze mooie momenten op te schrijven raken ze nooit meer verloren. Daarnaast ga je de wereld met andere ogen bekijken. Je filtert de negatieve energie en daar komt positieve energie voor in de plaats. Je beleeft elke dag vanuit een geheel ander perspectief.

Wacht niet langer en begin direct met jouw dankbaarheid dagboek. In een mooi ingebonden boek of desnoods op een servetje. Wacht niet met het documenteren van dankbare momenten, voor je het weet zijn ze voorbij… Gelukkig staat er altijd weer een nieuw dankbaar moment te wachten, daar kun je zeker van zijn!

Wanneer je dit gaat doen zul je zien dat het een tweede natuur gaat worden. Dan ervaar je elke dag geluk en geef je je leven meer glans.

Waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Leestip: Hoe journaling je kan helpen en helen

Waardevolle cursus: Journaling, het 21 dagen stappenplan

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

dankbaarheid, dankbaarheidsdagboek, goed gevoel, positieve energie, positiviteit


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
 • Gedachten en mooie momenten heb ik vanaf de uitgave … toen ook verwend met een mooie hanger
  Ik heb er al zeer van genoten … zo een lief … leuk boek dat ik steeds heel dicht bij me heb … liefs Imke

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >