Worstel jij met negatieve emoties? (incl. 8 tips)

Worstel jij met negatieve emoties? (incl. 8 tips)

Als er iets is wat gebeurt in het leven en wat niet als leuk wordt ervaren is het wel het hebben van negatieve emoties. Dan kun je denken aan boosheid, woede, verdriet, angst, teleurstelling enz. Negatieve gedachten en emoties zijn er, maar je kunt ze ook aanpassen. Om een verandering in werk te stellen of een negatieve beperkende overtuiging los te laten is het wel van belang om er bewust van te worden. Ik vertel je mijn ervaring + 8 tips. 

Transcriptie van deze Podcast: Worstel jij met negatieve emoties (incl. 8 tips)

Hee, welkom bij weer een nieuwe podcast. Vandaag over negatieve emoties. Als er iets is wat gebeurt in het leven, wat niet als leuk wordt ervaren, dan is het wel hebben van negatieve emoties. Dan kun je denken aan boosheid, woede, verdriet, angst, teleurstelling en noem maar op. 


De vraag is hoe sta jij in het leven?
Hoe sta jij over het algemeen in het leven?
Ben je overwegend positief of negatief?
Hoe voel jij je over het algemeen of in het algemeen?
Is dat goed? Is dat geweldig? Is het minder?


Toen ik in mijn burn out zat heb ik helemaal niet gekeken naar de oorzaak van de burn out. Ik was helemaal niet zo ver en eigenlijk had ik nog nooit daarover nagedacht dat het een oorzaak zou kunnen hebben.


Daarom was ik ook voor de tweede keer natuurlijk in dezelfde valkuil gestapt, dus had het weer meegemaakt. Ik kwam in een gat terecht die ik niemand toe wens. Ikzelf was dan ook niet bezig met mezelf goed voelen, met mijn emoties of wat mijn emoties mij vertelden. Ik was bezig eigenlijk met alles extern te halen.


Nu met mijn bijna 52 jaar zie ik er veel gelukkiger uit, als ik foto's bekijk, dan 25 jaar geleden.


Een negatieve emotie of aanhoudende negativiteit kan zo ontzettend je zijn of je leven beïnvloeden. Ik had een ontzettend laag zelfbeeld, dacht dat ik saai was, dat ik niet goed genoeg was. En dat heeft invloed op wat je doet in het leven.


Het heeft eigenlijk invloed op alles. Hoe je je voelt en wat voor acties je onderneemt. En natuurlijk heb ik ook off-dagen. Zoals gisteren. Misschien hoor je het nu ook in de podcast, want de regen en de wind klettert hier op de ramen. Al die regen de laatste dagen, de somberheid, ik was gewoon verveeld. Ik merkte bij mezelf dat ik gewoon zo baalde, omdat ik naar mijn gevoel niet vooruit kon. 


Toen viel ook het kwartje. We willen alleen maar vooruit. Ik wil alleen maar vooruit, laat ik het even bij mezelf houden. Maar het is wintertijd en het is ook af en toe goed om je in je holletje te kruipen om je op te sluiten, om even rustig te doen. En dat moet ik mezelf ook voorhouden en weer realiseren. 


Iedereen in het leven ervaart negatieve emoties

Laat je dit je leven beïnvloeden? Of ga je voor wat je wilt? Of anders gezegd; pak jezelf weer beet? Dus dat je jezelf niet blijft saboteren hiermee, want dat is zo zonde. 


Even voor de duidelijkheid, hiermee zeg ik niet dat je hier tegen moet vechten. Je emoties vertellen je waar je staat en kunnen je ook richting geven. Ze dienen ergens voor.


Het is nooit de bedoeling om ze weg te drukken. Want vroeg of laat komen ze dan toch in alle heftigheid weer terug naar boven. Alles is polariteit, zeg ik altijd. Je hebt eb en vloed, positief, negatief. Na regen komen er weer zonnestralen, dan waardeer je de zon zoveel meer. Zonder krimp geen groei. Zonder donker geen licht.


Dus alles is waardevol. Net als je emoties. 


Alles is waardevol. Net zoals je emoties

Negatieve gedachten en emoties zijn er. Maar je kunt ze ook aanpassen. Om een verandering in werk te stellen, of een negatieve overtuiging los te laten, is het wel van belang om je er bewust van te worden. Want je mind heeft het bewuste en het onbewuste gedeelte. 


Zie het als een ijsberg, het puntje wat boven water uitsteekt, met je ijsberg, is het bewuste. Maar het gehele gevaarte wat onder water zit en wat je dus niet ziet is het onderbewustzijn. 


Ik zei het in mijn vorige podcast al, dat het is als met één voet op het gaspedaal staan, want je wilt ergens naartoe. Maar je onderbewuste zegt dat het niet mogelijk is, dat het niet kan. Dat je niet goed genoeg bent, noem het hele riedeltje maar op. Dus je wilt vooruit, maar je onderbewustzijn houdt je tegen, doordat je misschien denkt dat je het niet kan. Ik heb daar trouwens, op deze metafoor, zoveel leuke reacties gehad. Dus dank je wel daarvoor. 


Je onderbewustzijn heeft een hele grote kracht.


Alle herinneringen, gedachten, ervaringen, overtuigingen uit het verleden heb je opgeslagen in jouw archiefkast, zeg ik altijd. Het heeft invloed op wat je denkt, zegt, schrijft en nogmaals, daar ben je niet altijd bewust van.


Zie je onderbewustzijn ook als een afspeelplaat of een langspeelplaat, hoe je het wilt noemen, die steeds weer wordt afgespeeld. De informatie op die plaat is voornamelijk afkomstig van wat je de eerste zeven jaren van je leven hebt gezien, hebt gehoord, ervaren en hebt geleerd. 


Wanneer je niet in het hier en nu bent, oftewel bewust bent, zal die oude plaat afdraaien.


Aan jou de taak om een andere plaat te laten afspelen en die positieve geluid produceert. Die happy music produceert en andere overtuigingen laat horen.


Ja, en ik hoor het je waarschijnlijk al zeggen: "ja, maar Marian, dat is lekker makkelijk kletsen, of lekker makkelijk gezegd. Jij hebt niet mijn leven, het is moeilijk. Het is niet makkelijk". Dit zijn ongeveer de veelgelezen reacties onder mijn social media post.


Maar hoe dan? Vraag je jezelf misschien af. Ieder mens is anders en zit anders in elkaar. Wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Maar ik denk wel dat het zaak is dat je op onderzoek uitgaat wat voor jou werkt.


Want vaak blijven we hangen in ons hoofd en willen we het allemaal bedenken. Maar door het denken blijf je staan waar je bent. 


Ik zelf ben wel van de actie. Ik ben van het proberen, ik ben van het doen en ervaren.


Ik ben ook een tijdje persoonlijke ontwikkeling-moe geweest. Geen zin bijvoorbeeld om iets nieuws te ondernemen, of naar een seminar te gaan, of wat dan ook. Maar dat is nu weer helemaal anders. Zo ben ik de laatste maanden alweer het een en ander aan het proberen, aan het uittesten, dat heb ik gedaan zoals een aantal Kap sessies.


Deze week ga ik naar een klankschalen massage bijvoorbeeld. Geen idee wat het inhoudt, maar wel superleuk. Ik ben bezig met intermittent fasten. 


Dus allemaal weer dingen aan het proberen en doen. 


De één heeft onwijs veel aan meditaties, terwijl een ander weer zweert bij EFT, bijvoorbeeld, om maar even wat te noemen.


Je geeft zelf waarde aan hoe je iets ervaart

Je geeft het bijvoorbeeld de waarde goed of slecht. En wat voor jou goed is, kan voor de ander slecht zijn. Dat is ook nog iets anders. 


Er is geen goed of fout zeg ik altijd. Veel mensen vragen aan mij: "Maar  wat kan ik beter doen? Kan ik beter dit doen, of kan ik beter dat doen?" En dan zeg ik altijd, doe wat goed voelt voor jou. Dat is mijn standaard antwoord.


Ik geef bijvoorbeeld readings met mijn energie inzichtkaarten. Dit wordt onwijs goed, leuk, inspirerend en als motiverend ontvangen. Ik doe dit op mijn gevoel en ik heb ze ook ontwikkeld op mijn gevoel. Het voelde goed. Ik denk, dat is leuk, dat wil ik doen. En nu weet ik dat ik op mijn gevoel kan vertrouwen maar dat heeft ook een ontwikkelingsproces doorgemaakt. Het heeft me zo ver gebracht en zoveel. 


Ook heb ik de op dit moment bijvoorbeeld Tarot les. En volgende week start een les om nog beter te luisteren naar je intuïtie, dat is weer totaal iets anders die Tarot les bijvoorbeeld.


Maar ik vind het superleuk en het voelt goed voor mij. Dat is het allerbelangrijkste. Je kunt zelf kiezen welk je gevoel je ook aan iets wil geven. Of dat je ook achter het goede gevoel aangaat. 


Vaak is het ook ervaren. Ik heb ook iets gedaan en dat wat zo goed voelde en uiteindelijk niet goed was. Dan heb je weer een keuze. Je hebt altijd een keuze.


Ik heb natuurlijk een paar tips voor jou om om te gaan met negatieve emoties. Maar ik denk dat mijn nummer één tip voor jou is: Ga ermee aan de slag met wat voor jou aanspreekt. En ga het ervaren wat het voor jou doet. 


Tip nummer 1, ja, ik heb het eigenlijk net al gegeven een beetje. Dat is  dat je aan de slag gaat. Maar de volgende tip is kiezen tussen liefde of angst. En dat is voor mij zo'n inzicht geweest. Want eigenlijk komt het neer op deze twee basisemoties: liefde of angst. 


Vaak reageren we vanuit angst. Angst voor een tekort. Angst voor een verlies. Angst voor een teleurstelling. Angst voor een negatieve ervaring.


Kies je daarvoor, of kies je vanuit liefde? Voor een positieve, mooie energie? 


Nogmaals, het gaat om bewustwording, zodat je bewust kunt kiezen als je voor een keuze staat. En dat is oefenen. Dus sta je voor een keuze, vraag jezelf dan gewoon af: Kies ik voor liefde? Of kies ik voor angst? 


Ga dan eens bij jezelf te rade: Wat je eigen, je hogere zelf, je ik, wat  jezelf vertelt? En ja, ik ben fan van affirmaties, dus dat is tip nummer twee. Bewuste herhaling van positieve woorden of zinnen over jezelf, of over wat je wilt in het leven en wat na verloop van tijd in je onderbewustzijn doordringt.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

Daar heb ik vorige week een blogbericht, een podcast aflevering over gemaakt. En daarin heb ik ook vijfendertig positieve ochtend affirmaties met je gedeeld. Dat is misschien wel leuk om daar naar te luisteren. Daar heb ik ook superleuke reacties op mogen ontvangen.


Geleide meditaties kan ook iets zijn. Dan word je liefdevol begeleid door visualisatie, om te werken aan het veranderen van onderliggende overtuigingen. Overtuigingen die jou niet dienen, die je niet omhoog liften in het leven.


Dus ik heb zelf ook een meditatie playlist als je dat wat vind. Dus dat kan ook een tool zijn voor jou. Bekijk de meditatie playlist hier >>


Mindfulness kan ook iets zijn, dus in het hier en nu zijn, bewustzijn van het hier en nu. Ik zeg ook wel eens, doe eens even stampen op de grond, dat je weer even in het hier en nu bent. Want het kan je helpen jezelf beter te begrijpen en meer gecentreerd te worden.


Ik ben bijvoorbeeld altijd mijn fietssleutel kwijt, of ik was die altijd kwijt. Het is een verhaal die ik mezelf vertel, maar ik was altijd m'n fiets sleutel kwijt. En met mindfulness doe ik dus mijn fiets op slot. Dat is het enige waar ik echt kan bedenken wat ik bewust doe. Dus dan zet ik mijn fiets neer en dan doe ik hem op slot. En dan zeg ik: "Ik doe hem nu op slot. Ik heb hier het sleuteltje. Het sleuteltje stop ik in mijn linker broekzak". Of zoiets. Maar het is wel grappig, want ik lach altijd om mezelf. Maar dat ben ik me gaan aanleren met m'n fiets sleutel bijvoorbeeld.


Dus kijk wat voor jou werkt en maak er niet iets zwaars van. Maak het ook licht en luchtig. Lach om jezelf. 


Ik gaf net geleide meditatie aan, maar het kan ook gewoon alleen meditatie muziek zijn. Dus meditatie is gewoon een techniek waarbij je stil zit en naar binnen keert. Je concentreert op je ademhaling. 


Naarmate je de wereld afstemt, je innerlijke wereld, raak je ook meer afgestemd op de uiterlijke wereld en dat brengt je geest tot rust.


We hebben bijvoorbeeld bij de Tarot les, dan zegt de man: "je moet geen boeken lezen over tarotkaarten. Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling." Toen dacht ik, ik heb er al duizenden gelezen.


Opdracht van deze week is: Ga zitten en breng je mind tot rust. In het begin zal je mind allemaal andere dingen gaan denken. Van hee, ik moet nog dit doen, of daar moet ik nog op antwoorden. Totdat je afstemt op je innerlijke zelf.  Dat is zo mooi om te ervaren. Dus ga eens ook gewoon lekker zitten.


Maak meditatie niet zwaarder dan het is. Ga lekker op een stoel zitten, ogen dicht. Zet een timer op bijvoorbeeld twintig minuten. En blijf twintig minuten gewoon zitten, stil zitten. Elke keer weer terug naar jezelf. Veroordeel jezelf niet, beoordeel jezelf niet. Laat het gewoon zijn. 


Na ongeveer tien minuten kom je bij jezelf. Dan gaat dat ego stemmetje,  dat stemmetje wat heel de tijd tegen je kletst: "Je moet dit nog doen, je moet die nog antwoorden", die wordt rustiger. 


Dan kan je innerlijke stem gaan spreken.


Je hebt ook EFT, dat is bijvoorbeeld een techniek voor emotionele vrijlating. En dat is gebaseerd op tikken op bepaalde meridiaan punten in je lichaam. Dat spreekt tegen je onderbewuste. Dus dat is ook een mooie techniek. Ik ben ooit trainer geweest bij de school voor zelfvertrouwen, daar hebben we deze technieken geleerd. Daar kwam ik ermee in aanraking. En ik heb dat een hele tijd gedaan. Nu niet meer moet ik zeggen, maar ik vind het een waardevolle tool.


Journalen! Ja, daar kom ik weer, daar heb ik natuurlijk al zoveel over verteld. Luister of lees gerust hoe journalen je kan helpen en/of helen.


Het is ook mijn ochtendritueel waar ik nog steeds zoveel aan heb. Maar ook intenties zetten wat ik elke ochtend doe. 


De volgende is misschien wel De tip, wat voor mij heel erg werkt:


Minderen of stoppen met toegevoegde suikers. Ik heb wel eens meer gedeeld dat ik ben gestopt, ik ben heel vaak gestopt met toegevoegde suikers. Ik ben altijd al bewust geweest wat suiker met mijn lichaam doet. Maar toch is het voor mij verslavend.


Dan ben ik er weer een paar weken vanaf en dan pak ik toch dat koekje weer en is het hek van de dam. Want dan wordt het elke dag een koekje. En dan laat ik het weer gaan, totdat ik me er weer van bewust van wordt, dat mijn mood zakt, dat mijn energie level zakt. 


Ik ben dus ook bewust geweest van mijn gevoeligheid, mijn hooggevoeligheid, dat daar suiker invloed op heeft. En dat suiker dus heel veel doet voor mijn mood. 


Het is mooi om dit eens bij jezelf te onderzoeken. Momenteel ben ik al vijf weken bezig met intermittent fasten. Je wil niet weten wat voor verschil ik in mijn lijf merk, maar ook mentaal en dat is zo bijzonder.


Dus niet die brain fog, die mist. Ik ervaar veel meer helderheid. Zo bijzonder en zoals beloofd zal ik hier ook snel een podcast over maken.


Dus ga bij jou eens kijken, kan je merken als je een week mindert met suiker, of het een verschil heeft voor jou? Voor de één werkt dit, voor de ander werkt dat. 


Ik denk dat diëten niet werkt, maar misschien werkt het wel voor jou. Dus doe wat goed voelt voor jou. Test het uit. Werkt het niet, ga dan weer wat anders doen. Want als je altijd blijft doen wat je altijd deed, krijg je hetzelfde resultaat. Dus ga voor jezelf eens kijken en luister niet te veel naar anderen.


Neem mijn verhaal nu vooral ook niet voor waarheid aan. Maar toets bij jezelf en test het. Test het uit. Wat doet suiker voor jou bijvoorbeeld? Of wat doen bepaalde voedingsmiddelen voor je eten?


Er is hoop voor iedereen die worstelt met heel veel negatieve emoties. Maar het vergt wel inspanning en moeite om naar jezelf te kijken en stappen te zetten, om te kijken wat voor jou helpt. Maar het is het  meer dan waard. Dat kan ik je wel zeggen. 


Het is niet de bedoeling van het leven dat je blijft hangen in een te kort, in negatieve gedachten, in emoties.


Dus start je eigen onderzoek en test het. Probeer het uit. En ik hoor heel graag wat voor jou werkt en waaraan jij graag zou willen werken.


Laat het mij gerust weten door hieronder een reactie te plaatsen. Dan inspireer je hiermee ook weer anderen, want die zullen er ook blij mee zijn, met nieuwe ideeën.


Laten we elkaar helpen en laten we gewoon wat positiviteit de wereld in slingeren!


Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 


Tot volgende week.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst, bewustzijn, emoties, liefde, negatieve emoties, negatieve gedachten, onderbewustzijn, postiviteit, tips, zelfbeeld


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Goedemorgen ,weer heel waarde vol en genoeg tips om over na te denken en mee aan de slag te gang. Zeker nog n paar keer over lezen want er heerst veel onrust in me hoofd ,ga er zeker mee aan de slag

 • Dank je wel , heel waardevolle tips , ik ga dit nog vaak lezen .dank je wel

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >