Hoe sleep je jezelf door een moeilijke periode heen? (incl. 7 tips)

Hoe sleep je jezelf door een moeilijke periode heen?

Soms zitten dingen tegen. Dat is natuurlijk heel vervelend. Maar zolang het een kortstondige uitdaging is, kom je er vaak wel uit. Het wordt uitdagender als het niet bij een tegenslag blijft maar een langere periode aanhoudt. 

Tip 1: Trust your journey…, maar hoe dan?

Deze video / podcast is ontstaan nadat ik een vraag van een lezer kreeg. Zij schreef dat ze in een behoorlijke dip zit. En ook al weet ze dat ups en downs bij het helingsproces horen, toch vindt ze het soms ontzettend lastig om met haar situatie om te gaan. Herkenbaar voor mij want ik heb een paar keer in zo’n periode gezeten. Vooral omdat deze vaak niet zomaar op korte termijn weer overwaait. Ze vroeg mij om tips hoe ze deze periode het beste kon doorkomen.

Het is absoluut pittig als je een periode doormaakt waarin je veel tegenwind en emotionele zwaarte ervaart. Gelukkig zijn er wél een aantal dingen die je kunt doen om jezelf niet in een emotioneel beladen situatie te verliezen of jezelf voorbij te lopen. 

Ik geloof er heilig in dat je alleen situaties op je pad krijgt die je aankan en die op een of andere manier nuttig voor jou zijn om te ervaren. Mijn eerste tip is dan ook: ‘trust your journey’. Vertrouw op de reis. Heb het vertrouwen in jezelf dat je aankunt wat je op pad krijgt. En vertrouw het Universum dat je krijgt wat je nodig hebt. Hoe lastig de situatie of fase ook is waarmee je te maken hebt.

Een ellendige situatie waar je liever niet in wilt zitten, heeft mijns inziens altijd één of meerdere voordelen. Deze zie je lang niet altijd op het moment zelf, maar het helpt je zelfvertrouwen als je op een goed moment de parels uit de modder weet te halen. Een volgende keer dat er dingen tegenzitten, kun je de situatie net iets makkelijker relativeren, omdat je dan uit ervaring weet dat er ook iets goeds uit voort kan komen.

Zo was een vriendin van mij, naar haar scheiding, voor het eerst in haar eentje op vakantie was. Dit vond ze best spannend. En toen raakte ze ook nog haar handtas met alles erin kwijt! Paniek in de tent en uiteraard geen fijne situatie, al is het een kortstondige uitdaging. Nu was ze aangewezen op de hulp van mensen die ze niet kende. Nadat ze van de eerste schik bekomen was, kwam ze in actie en vroeg ze andere hotelgasten om hulp. 

Wildvreemden leenden haar geld en hun telefoon, zodat ze haar passen kon blokkeren en zaken kon regelen. Ze kwam onverwacht veel liefde en compassie tegen: mensen dachten met haar mee en gaven haar tips. Nadat alles geregeld was, had ze veel nieuwe mensen leren kennen, waardoor ze zich niet meer alleen voelde. Ook toen ze het jaar daarna weer terugkwam, kenden de mensen van het hotel haar nog steeds en werd ze warm onthaald. 

Mensen kunnen zo warm zijn en ik denk dat we dat wel eens zijn vergeten. 

Angst om alleen te reizen heeft ze daardoor niet meer en ze heeft er zelfs vriendschappen aan overgehouden. Dit besefte ze pas achteraf, waardoor ze er nu op terugkijkt als iets vervelends met een positieve wending.

Heb jij ook wel eens een vervelende situatie gehad die uiteindelijk positief uitpakte? Denk eens terug aan een tegenvallende situatie? Kun je daar nu wél de positieve kant van inzien? Dit is een handige en effectieve terugblik-oefening. Het maakt dat je beter wordt in het zien van de positieve kant van iets vervelends wat je overkomt, en dus ook in de toekomst. Schrijf zulke ervaringen ook altijd op zodat je het na kunt lezen en jezelf kunt motiveren als je weer in een situatie beland.

Tip 2: Luister naar de signalen van je lichaam

Een langere periode met uitdagingen, vraagt in de eerste plaats om extra goede zelfzorg en een goede communicatie met je lichaam. Dit klinkt misschien vaag, maar wat ik hiermee bedoel, is dat je regelmatig bij jezelf incheckt hoe je je voelt. Zelfcompassie zou juist nu bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan. Met je mind kun je jezelf voor de gek houden en misleiden (ook zonder dat je je hiervan bewust bent), maar je lichaam liegt niet. Nooit!

  • Ben je moe? Geef dan een grens aan en neem de tijd om jezelf weer op te laden. Je kunt je ook opladen door een inspirerend artikel te lezen, je te laten masseren of om ’s ochtends in stilte door de natuur te wandelen.
  • Ben je verdrietig of heb je het emotioneel zwaar? Zorg dat je je gevoelens niet opkropt, maar lucht je hart bij een vriend(in) of je partner. Of ga journalen en schrijf je emoties van je af. 
  • Ervaar je stress omdat je tijd tekort komt? Kijk dan welke taken je kunt uitbesteden, want die zijn er altijd.

Hoe beter jij je voelt. Hoe beter je de hobbels op je pad aankunt waar iedereen in het leven mee te maken krijgen. Voor jezelf kiezen is geen luxe, het is noodzaak. 

TIP 3: Focus niet alleen op het negatieve
Ik zei het al eerder: in elke situatie zit ook een voordeel of een kans verscholen. Die kans of les is dan het voordeel. Een andere vriendin van me is mantelzorger voor haar vader, die Alzheimer heeft. Het aftakelingsproces van haar vader is emotioneel zwaar om te zien. Maar het brengt haar ook een groot voordeel. Nu ze haar vader vaak ziet en hij minder gesloten is (door de Alzheimer), is hun band veel beter geworden dan die ooit is geweest. Ze is zelfs aan het schrijven over haar vader. Hoe mooi is dat?

Je helpt jezelf door een tegenvallende situatie of periode niet te zien als één grote brok ellende. Probeer af en toe ook te nuanceren en te relativeren door naar de minder vervelende, neutrale of positieve kanten ervan te kijken. Je hoeft je niet meteen rot te affirmeren met: ik voel me geweldig als je je gewoon k.. voelt. Maar je kunt er wel voor kiezen op een iets beter gevoel te krijgen.

Op die manier voorkom je dat je jezelf blindstaart op de negatieve kanten en verzand je niet in de rol van slachtoffer, wat veel energie kost en je bovendien meer stress en angst oplevert.

Kleine kanttekening: de situatie nuanceren en relativeren wil natuurlijk niet zeggen dat je de situatie moet bagatelliseren hè?! Je hoeft de situatie zeker niet minder pijnlijk, zwaar of verdrietig te maken. Maar maak het ook niet ellendiger voor jezelf. Probeer de situatie te accepteren precies zoals die is en houd je gedachten in de gaten. Dat brengt me meteen bij de volgende tip. 

Geef in moeilijke tijden niet teveel aandacht aan wat er niet goed gaat en wat er niet stroomt in je leven. Richt je aandacht op de dingen die WEL stromen

Tip 4: Hou je gedachten in de gaten

De titel van deze blog is eigenlijk een beetje misleidend. Want als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je het zwaar of moeilijk hebt, wordt het ook extra zwaar en moeilijk. Dat komt omdat alles wat je aandacht geeft, groeit. Een tegenvaller wordt daardoor nóg vervelender en verdriet nog intenser.

Wanneer je een uitdaging hebt en je ineens uit je comfortzone wordt geslingerd, zijn je gedachten vaak een valkuil. Stress, angst en je zorgen maken, is meestal het gevolg van gedachten die over het verleden gaan (gebaseerd op eerder opgedane ervaringen) of over gedachten die over de toekomst speculeren. Dat komt omdat je mind alleen kan putten uit het verleden en dat gebruikt om een mogelijk toekomstbeeld samen te stellen.

Het is een hele kunst om je zorgelijke gedachten niet té serieus te nemen. Het beste is om dit soort doemscenario’s en overtuigingen op afstand te houden. Bijvoorbeeld tijdens een meditatie: visualiseer hoe elke gedachte die stress of angst oplevert als een wolk bij je vandaan beweegt. Je kunt deze gedachten ook als onderwerp nemen om te journalen. Sluit vervolgens af met de vraag: wat wil ik wél ervaren?

Deze vraag is cruciaal als het gaat om heling van emotionele pijn. Vaak weten we heel goed te benoemen wat we niet willen en waar we vanaf willen. Maar wat je dan wél zou willen, komt minder vaak in ons op. Je wilt bijvoorbeeld geen liefdesverdriet voelen, maar wél liefde ontvangen en gezien worden. Kijk dan hoe je jezelf dit kunt geven of vraag het aan een goede vriend(in). Meer over hoe te journalen met mijn 21 daagse programma lees je hier ..

Tip 5: Vergroot je acceptatie vermogen 

Het is mijn favoriete slogan: accepteer wat is en heb vertrouwen in wat kan zijn. Het beste wat je kunt doen als je geconfronteerd wordt met een uitdagende situatie, is accepteren dat het is zoals het is. Daarmee zeg ik niet dat je het leuk moet vinden of dat je het goedkeurt, maar je voorkom dat je je ertegen gaat verzetten. En met een strijdende, negatieve mind kom je meestal niet op de ideeën die de situatie zouden kunnen oplossen of verbeteren. 

Tip6: Kom terug naar het hier en nu

Je gedachten halen je uit het hier en nu. Dit kun je vrij eenvoudig bij jezelf achterhalen. Onderzoek maar eens je gedachten: deze zijn gebaseerd op een ervaring uit je verleden. Of het zijn ‘wat-als gedachten’ die over een situatie gaan die in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren. 

In de meeste gevallen is er in het hier en nu geen acuut probleem of direct gevaar. Toch voelen we de angst of stress in dit moment. Door met je gedachten naar het heden terug te komen, voel je dat je angst- of stresslevel direct iets minder wordt.

Hoe kom je terug in het heden? Verleg je aandacht van je mind naar je ademhaling. Observeer hoe je in- en uitademt en kijk of je dit ritme ietsje kunt vertragen en verdiepen. Dit is het signaal voor je lichaam om te ontspannen. Een andere manier om los te komen van zorgelijke gedachten is door bewust je zintuigen te gebruiken: wat hoor, zie, ruik, proef of voel je? Dit brengt je direct in het nu, want je zintuigen werken alleen in het heden.

Of even stampen met je voeten op de grond om je terug te brengen. Een grondings oefening is ook top om te doen.

Tip 7: Vergeef jezelf (zelfcompassie rules!)

Vergeef jezelf dat je je zorgen maakt, gespannen bent of angst hebt. En zeg tegen jezelf (of nog beter: tegen je spiegelbeeld terwijl je jezelf in de ogen aankijkt) dat je ook oké bent en van jezelf houdt als je je zorgen maakt. Veroordeel jezelf niet. Helemaal wanneer er veel van je gevraagd wordt en je in een emotionele rollercoaster zit. Geef je emoties vooral ook de ruimte in plaats van ze weg te stoppen. En vraag jezelf daarna af waar je behoefte aan hebt.

Welke tip voor jou het beste werkt en jou door een moeilijke periode heen helpt, verschilt per persoon en soms zelfs per moment. Bedenken of iets kan helpen gaat je niet verder helpen. Je kunt ook geen piano spelen door alleen een boek te lezen. Probeer de tips daarom vooral één voor één uit en kijk welke jij prettig vindt en op welk moment dit is.
Deze blog is voor iedereen die een hart onder de riem kan gebruiken in zwaar weer. Als je vragen hebt, trek dan vooral aan de bel (mail me), want ik help je met liefde. Denk goed om jezelf want jij bent het belangrijkste! 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,
Marian

Uitgelicht in deze aflevering:


Tags

acceptatie, dip, geloof in jezelf, lastige tijden, moeilijke tijden, tips, vertrouwen


Dit vind je misschien ook leuk:

  • Moniek schreef:

    Weer een hele mooie podcast, altijd zo blij mee en daardoor steeds meer spiritueel groei. De woorden acceptatie, dankbaarheid, vertrouwen en geniet zijn prachtwoorden die ik steeds meeneem. Dank je wel Marjan.

    • Marian schreef:

      Dankjewel voor je lieve reactie, Moniek. Geen dank! Heel graag gedaan ❤️

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

    optimisme en geloof in jezelf

    >