Hoe beperkende overtuigingen los te laten (en nieuwe overtuigingen te creëren) incl. 4 tips

Hoe beperkende overtuigingen los te laten (en nieuwe overtuigingen te creëren)

Hey, welkom terug! Super leuk dat je weer luistert. In deze podcast/video, want ik zet het ook altijd op YouTube, ga ik het hebben over hoe je beperkende overtuigingen kunt loslaten met behulp van verschillende krachtige oefeningen.

De oefeningen helpen je niet alleen om je beperkende overtuigingen los te laten maar ze zullen je ook in staat stellen om nieuwe ondersteunende overtuigingen te creëren die je van dienst zijn, die je ondersteunen als je een nieuw hoofdstuk instapt of als je iets wil veranderen in je leven.

Transcriptie van de podcast

Ik geloof dat we allemaal toegang hebben tot oneindige overvloed in ons leven maar de meeste van ons weten niet hoe we die kunnen/moeten vinden. En vaak zijn we op zoek naar iets buiten onszelf, iets externs, wat ik zelf ook jaren heb gedaan.

En opzoek naar iets buiten onszelf zoals vreugde, liefde, vrede, vrijheid, rijkdom… dat vind je niet buiten jezelf maar de sleutel ben je zelf, het zit in jou. Alles zit al in jou, alleen dien je dat nog te geloven en vertrouwen te hebben in wat kan zijn.

Ik ben ook nog steeds aan het reizen en ik ben ook een mens maar het heeft mij al zoveel gebracht om juist aan de slag te gaan met mijn beperkende overtuigingen. Elke ervaring dat ik al heb meegemaakt in mijn leven heeft gezorgd voor waar ik nu ben. En die harde, soms heel moeilijke en hartverscheurende momenten van vechten, vallen, tranen, en eigenlijk gewoon strijd, wat me ook in twee burn-outs heeft doen belanden, hebben me uiteindelijk alleen maar gediend en geholpen om te groeien. Dat zag ik toen natuurlijk nog niet.

Ik ben nu zo dankbaar voor elke ervaring waar ik nu ben en ik hoop je hiermee te inspireren en te motiveren om jezelf een ander verhaal te vertellen en te gaan voor je mooiste leven te leven, te creëren want je bent hier niet voor niets op deze wereld.

Wat is nu eigenlijk een beperkende overtuiging? 

Een beperkende overtuiging is niets anders dan een diepgewortelde overtuiging die je ervan weerhoudt om te gaan voor wat jij wilt. Die je weerhoud om je meest authentieke en mooiste leven te leiden. Vaak is jouw beperkende overtuiging jouw waarheid geworden. Maar weet dat jouw waarheid niet de waarheid hoeft te zijn van iemand anders. Tenslotte is alles alleen maar neutraal, het is alleen een mening dat jij eraan geeft.

En er zijn zoveel beperkende overtuigingen, denk bv. er zijn al duizenden coaches, “wie ben ik?”, “wie zit er op mij te wachten?”, “dat ga ik niet redden tussen al die coaches”, “ik kan niet afvallen want in mijn familie hebben we allemaal zware botten”, “niemand zit te wachten op een gescheiden man/vrouw met twee kinderen”. “Je moet hard werken om iets te kunnen verdienen”, “ik zal eerst moeten afvallen voordat iemand mij aantrekkelijk vindt”, “geld is de start van alle kwaad”, “als ik al naar eten kijk word ik dik”, “als je voor een dubbeltje geboren bent dan zal je nooit een kwartje worden”, “alle leuke mannen/vrouwen zijn getrouwd”, en noem maar op.

Misschien wel herkenbaar voor je, zo maar even een paar voorbeelden.
Herken je er een aantal van? 

Zo ja, schrijf ze dan meteen op. Ga ermee aan de slag, dus schrijf ze op voor je zelf en dan kan je er zo meteen met verder gaan. Vaak zul je merken dat beperkende overtuigingen geworteld zijn in angst. En dan bedoel ik angst om niet goed genoeg te zijn, bang te zijn voor afwijzing.

Die afwijzing is ook iets van vroeger want als je niet bij een groep hoorde was de kans groot dat je niet zou overleven. Of angst om alleen gelaten te worden, om alleen over te blijven, dat bedoel ik eigenlijk ook bij die groep hé.

Angst om het niet goed te doen dus eigenlijk om te falen. En dat start allemaal bij jezelf en wat je je zelf verteld en wat je geloofd. Dat start met een gedachte, dat zorgt voor een emotie, dat weer zorgt voor een actie.

Ik doe regelmatig energie-inzicht kaartlezingen en elke keer komen de beperkende overtuigingen naar boven. 

Welk verhaal vertel jij jezelf? 

Vertel jij jezelf een ander verhaal dan wat jij wil in het leven dan is het niet zo gek dat jij niet vooruit komt, dat je niet komt waar je graag zou willen zijn, dat je niet manifesteert wat je graag wilt.

Je kunt het zien als split energy, je staat met je ene voet op het gaspedaal en met je andere voet op de rem. Waar denk je dan dat je komt? Maar weet dit: je bent niet je angsten, je hebt angsten. Ik zeg ook altijd: je hebt schoenen maar je bent niet je schoenen.

Als jij nu zegt: maar ja, mijn angsten zijn diep geworteld, het is moeilijk, het is niet makkelijk, of het is niet zo makkelijk Marian, jij zegt het makkelijker dan dat het is… dan zijn dit ook allemaal overtuigingen die je voor waarheid hebt aangenomen.

Jij hebt de kracht om boven je beperkende overtuigingen en angsten uit te stijgen, wat je gisteren tegenhield hoeft je vandaag niet tegen te houden. En ik krijg zo vaak op sociale media van het is echt niet makkelijk, het is moeilijk, of wat ik net al zei: het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik snap het, laat me dat voorop stellen, ik snap dat de reactie er is en dat het makkelijk of snel getypt is. Zodra je denkt, zegt, of typt dat het moeilijk is geef je een verkeerd signaal af aan je onderbewustzijn. Je onderbewustzijn gaat dan opzoek naar moeilijk en dit zul je dan zien op je pad en dan zeg je: zie je wel, het is moeilijk.

Vandaag wil ik er weer op hameren om je beperkende overtuigingen los te laten en een nieuwe te creëren. Het start natuurlijk, dat is met alles, met bewustwording zodat je je onderbewustzijn kan voeden met dingen die je wilt.

Just Be You Sparkle Collection - Affirmatie kaarten

Tips voor het loslaten van je beperkende overtuigingen

Ik wil het hebben over hoe je je beperkende overtuigingen kunt loslaten met bijvoorbeeld verschillende oefeningen. Het oude dus gaan vervangen door nieuwe overtuigingen die dan jouw waarheid gaan worden en je omhoog liften in plaats van je tot stilstand zetten. Overtuigingen die jou gaan dienen, die jou gaan ondersteunen op jouw pad naar je dromen, doelen en je mooiste leven! Wat dat ook is voor jou hé. Ik heb een viertal tips voor jou verzameld. 

Nummer 1: vervang je overtuiging door één die je wel wilt 

Dat is natuurlijk een inkoppertje. En hoe ga je dat doen? Één van mijn favoriete manieren om beperkende overtuigingen los te laten is door een lijst te maken met nieuwe opnieuw geschreven/geformuleerde positieve/opliftende overtuigingen, gezegdes, affirmaties, mantra’s, noem maar op.

Ik ben nog bezig voor jou om hier een werkboek over te maken en ik hoop dat ik deze snel online kan zetten. Maar nogmaals, dit schoot pas kort te binnen dus ik ben daar nog even met bezig maar ik weet niet wanneer je dit hoort dus kijk gerust in mijn shop of die er al instaat of stuur me gerust een e-mail

Maar pak dus voor nu een schriftje, doe een papiertje in note, een word document, of misschien het werkboek als het er dan al is, het maakt niet uit, er is geen goed of fout. Maak een tabel met twee kolommen, in de eerste ga je je oude overtuigingen opschrijven. Alles schrijven wat in je opkomt dat je niet ondersteunt. In de tweede kolom ga je deze ombuigen tot een positief iets, dus positieve overtuigingen.

Je kan het ook zien als een krachtige mantra, een verhaal, hoe je het wil noemen als je bijvoorbeeld niks hebt met het woord affirmatie. Als je denkt: “wie zit er op mij te wachten?”, dan schrijf je dat in de linker kolom. Dat dacht ik voorheen ook toen ik starte met  just be you en dacht ik: wie zit er nou op mij te wachten? Dan zei ik altijd tegen mezelf: er is maar één Marian, en dat voelde voor mij goed.

Schrijf je bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent, dan schrijf je in de andere kolom “ik ben goed genoeg”. Dit kunnen jou nieuwe statements, affirmaties zijn. Herhaal ze ook zo vaak als het kan zodat je je onderbewustzijn gaat voeden met wat je wil en dit zul je dan ook gaan zien in je fysieke werkelijkheid.

Nummer 2: visualiseer het loslaten van je beperkende overtuigingen

Je onderbewustzijn, je mind kent het verschil niet tussen de werkelijkheid en visualisatie. Visualisatie is dus een hele krachtige energieke tool om te manifesteren wat je wil in het leven. Maar ook dus om je het gevoel te geven dat je het daadwerkelijk los kunt laten, dus zie het voor je hoe je je beperkende overtuigingen laat gaan.

Lees- en/of luistertip: De kracht van visualiseren

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld jezelf voor te stellen dat je beperkende overtuigingen in een ballon meegenomen worden door de wind en dat het zo je mind schoonmaakt en afvoert.

Of visualiseer dat je je rugzak afdoet en deze zware last niet meer met je meedraagt. Zie al je beperkende overtuigingen in je rugzak zitten en zie hoe je deze afdoet, en zie ook hoe je weer lekker licht en vrolijk verder gaat naar de zon toe, naar de liefde, naar het mooiste in je leven, naar het mooiste leven.

Wat je ook kunt doen is zie dat je op een rots staat en dat je al deze overtuigingen stuk voor stuk naar beneden gooit en dat het wordt opgeslokt door de zee en dat deze het voor je afvoert.

Er zijn vele manieren en het gaat er weer om wat fijn voelt voor jou. Kies een manier hoe jij graag wilt visualiseren en ga daarbij op een lekker rustig en fijne plek zitten waar je niet gestoord kan worden. Sluit je ogen en zie jezelf voor je en hoe je jezelf ontdoet van jou beperkende overtuigingen, hoe je los gaat laten. Nodig daarbij eventueel je beperkende overtuigingen uit om ze aan je te laten zien en zie voor je hoe je deze allemaal verzameld en bij elkaar pakt.

Zie het ook voor je hoe je het verbrand, het maakt allemaal niet uit. Ik denk dat je nu, hoop ik, snapt dat er verschillende manieren voor zijn en wat een fijne manier voor jou is. Bekijk alles met liefde, liefde voor jezelf en liefde voor alles om je heen. Zie het zonder oordeel.

Soms is een overtuiging ook ontstaan om jezelf te beschermen tegen nieuwe trauma of om je veilig te houden omdat je eerder een niet zo leuke ervaring hebt gehad.

Elke ervaring brengt je weer iets, brengt je een les. 

Als je het niet leert wordt die les vaak opnieuw bedient terwijl we dat niet leuk vinden. Wat je kunt doen is zeggen: dankjewel dat je mij wil beschermen maar ik kies ervoor om… en vul maar in wat jij wil.

Wanneer ze in de lucht verdwijnen of wanneer je je rugzak afdoet of wanneer je het in de zee gooit, zie het voor je en voel jezelf lichter worden en zie hoe de zon naar je straalt. Zodra je loslaat of zodra de zon doorbreekt en je verlicht, verwarmt wordt en dat je ondersteunt wordt voel je je zoveel lichter. En ik voel hier eigenlijk terwijl ik zit te babbelen een meditatie aankomen. Dat is mijn creatieve brein, net als het werkboek en nu denk ik hé daar kan ik eens een meditatie voor opnemen dus dat ga ik ook nog doen.

Maar terwijl je op pad gaat… zie het voor je dat je op pad gaat met de zon in je gezicht, de wind in je haren, hoor je jezelf dan ook je nieuwe affirmaties, overtuigingen zeggen en voel ook dat het je gaat lukken, zie het voor je.

3. Verbrand je lijst 

Wat je ook kunt doen is je lijst verbranden met je beperkende overtuigingen. Dus een andere manier die goed kan werken is dus je beperkende overtuigingen opschrijven en deze dan te verbranden, dit symboliseert het loslaten en het maakt ruimte voor iets nieuws in je leven.
Als je dit doet raad ik je aan om wel een manier te vinden om je beperkende overtuigingen om te zetten in versterkende overtuigingen. Nadat je het hebt verbrand kan je een lijst maken met positieve affirmaties die het nieuwe voor jou vertegenwoordigen. Want in plaats van je te concentreren op de negatieve energie van je oude overtuigingen focus je als laatste op je nieuwe verfrissende energie van dit nieuwe. Laat deze nieuwe energie je meenemen naar het volgende hoofdstuk.

4. Stel jezelf de vraag: is het waar?

Als je jezelf hoort denken en/of zeggen kun je steeds aan jezelf de vraag stellen: is het waar? Weet je zeker dat het waar is? Hoe kom je erbij dat het waar is? Byron Katie heeft daar vier vragen over… dat je vier vragen aan jezelf kunt stellen. Ik weet heel even die vragen niet meer maar ik zal even kijken en dan zet ik de link er onder.

Maar schrijf je antwoorden eens op in een journal. Puur om je bewust te worden van wat er speelt in je hoofd. Welk verhaal je jezelf verteld en wat jou waarheid is geworden want naar die waarheid ga je handelen.

Je kunt niet steeds iets hetzelfde doen en telkens een ander resultaat verwachten. 

Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je de overtuiging hebt dat je niet getalenteerd genoeg bent, dat dat je ervan weerhoudt om te gaan voor wat je wilt. Als je even begint te schrijven realiseer je je misschien dat je deze angst of overtuiging alleen maar hebt gebruikt om jezelf klein te houden of omdat je bang bent om te gaan voor wat je wil.

Of misschien ontdek je wel dat iemand tijdens het opgroeien tegen jou heeft gezegd dat je er geen talent voor hebt of dat je daar niet goed in bent. Wat iemand ook heeft gezegd het is een beeld van een ander, het is een perceptie van een ander.

Sla jezelf niet voor het hoofd, wees lief voor jezelf tijdens het onderzoeken naar jou beperkende overtuigingen. Schrijf alles meteen op en buig deze om.

Een paar vragen die je zou kunnen stellen, ik zal ze ook even voor je uitschrijven zo meteen is:

 • Wat houd me tegen om de volgende stap te zetten om te gaan voor mijn dromen/doelen in het leven?
 • Waar ben ik bang voor?
 • Waarom denk ik dat ik het niet kan?
 • Wat zou ik doen als hier geen spraken van is?
 • Is het waar wat ik denk?
 • Welke gedachte heb ik nodig om te gaan voor wat ik wil?
 • Wat heeft deze beperkende gedachte mij gegeven? Zoals ik al zei, vaak heeft het je ook beschermd tegen iets dus hier ook de tijd voor om vanuit dit standpunt het eens verder te bekijken. 

Dankbaarheid

En als laatste, wees dankbaar. Dankbaarheid is instant geluk, het zorgt ervoor dat je energie/vibratie omhoog gaat. En weet je, sla jezelf niet voor je hoofd als je hiermee bezig bent en er ineens weer een beperkende overtuiging oppopt, dat gebeurt iedereen, we zijn mens.

Maar bedank deze overtuiging gerust, zeg dankjewel dat je oppopt en me veilig wilt houden, je bent waarschijnlijk van pas geweest maar ik kies nu voor een andere gedachte. Of gebruik de affirmatie “dankjewel maar ik ben nu klaar om dit los te laten”. Dat kan ook, wat goed voelt voor jou.

Ik ben super benieuwd wat jouw ervaring hiermee is en of je ook licht, liefde, en ruimte voelt als je hiermee aan de slag bent geweest. Zorg dat je nieuwe affirmaties zichtbaar voor je zijn, stel bijvoorbeeld een timer in op je telefoon, sla het op op de achtergrond van je telefoon, schrijf het op een post-it. Zelf heb ik ook de blik op jezelf met affirmatiekaarten. Ik heb nu nog het grote blik, de drukker is bezig met de zelfliefde affirmatiekaarten, die zijn wat kleiner, handzamer om mee te nemen. Volgende week komen die waarschijnlijk in de voorverkoop met affirmaties en subliminals om los te laten dus sta je op mijn nieuwsbrief of ben je op Instagram, hou het in de gaten. 


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

En het is oefenen, oefenen, oefenen, en nogmaals oefenen maar heb vertrouwen dat je komt waar je wil zijn. Je zult merken dat je het oude steeds meer los laat en meer ruimte maakt voor het nieuwe ondersteunende verhaal. Hoe beter je ook voor jezelf zorgt, hoe beter je hiermee aan de slag kan gaan.

Wat bedoel ik hier mee?

Hoe lekkerder je in je vel zit, hoe beter je met de hobbels op je pad, waar iedereen met te maken krijgt, om kunt gaan zodat je beter in staat bent terug te pakken naar je nieuwe ondersteunende, opliftende overtuiging.

Ik heb hieronder in de beschrijving nog een link gezet die verwijst naar alle linken waar ik in deze podcast over gesproken heb. En ik heb bijvoorbeeld eerder een blog en podcast gemaakt over: waarom en wanneer affirmaties niet werken maar ook veel voorbeelden van affirmaties.

Dus de boodschap van alles is: start vandaag met jezelf een positief nieuw verhaal te vertellen zodat je daar ook naar gaat handelen.

Super leuk als je jou verhaal in een reactie wil delen, hier onder, en daarmee inspireer je ook weer anderen. Super fijn/lief als je een duimpje op wil geven op YouTube of als je dit luistert via podcast zou ik het enorm waarderen als je een review wil achter laten want daardoor word ik weer meer zichtbaar bij bv. iTunes.

Doe het altijd wanneer het goed voelt voor jou maar weet dat ik het onwijs waardeer en dat ik er blij mee zal zijn. Ik sluit heel graag af met mijn slogan: accepteer dat wat er is, laat los wat is geweest, geniet van alles wat er nu is en heb vertrouwen in wat kan zijn!

Tot de volgende keer. 

With love, 

Ik ben dol op essentiële olien en super in te zetten voor fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Een geweldige ondersteuning in het proces van je beperkende overtuigingen om te buigen kan zijn: Bergamot Essentiële olie.
Heb je hier vragen over? Stel deze mij gerust.

Lees bij gebruik van essentiële oliën altijd de etiketten en verpakkingsinstructies. Verdun volgens de instructies. Kies merken die echt 100% natuurlijk olien bevatten en die vrij zijn van synthetische chemicaliën.

Ik vertel je meer over mijn enthousiasme, mijn ervaringen, hoe je je energie frequentie ermee kan verhogen, wat ze kunnen betekenen met betrekking tot je emoties, heel kort iets over de chakra's en mij overstap naar een ander merk, in mijn gratis online workshop: de Magie van Essentiële Olien.

Uitgelicht 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angsten, belemmerende overtuigingen, helpende overtuigingen, overtuigingen onderzoeken


Misschien vind je dit ook leuk:

Hoe beperkende overtuigingen los te laten (en nieuwe overtuigingen te creëren) incl. 4 tips

Hoe beperkende overtuigingen los te laten (en nieuwe overtuigingen te creëren) incl. 4 tips

Is het moeilijk om te vergeven?

Is het moeilijk om te vergeven?

Omgaan met verandering

Omgaan met verandering
 • Chantal schreef:

  Vandaag deze podcast geluisterd. En zo waar die beperkende gedachtes. Ben 52 jaar en geen fijne jeugd gehad. Daardoor ook zeer hardnekkige vastgeroeste negatieve gedachten die me tegenhouden in mijn ontwikkeling. In mijn ontwikkeling naar de vrouw die ik eigenlijk ben en wil zijn. Zit in burn-out en veel vage lichamelijke pijnklachten. En ik hoop met jouw inspirerende podcasts, cursussen en kaarten eindelijk die negatieve gedachten achter te laten en zoals je zelf zegt “laat los wat is geweest”. Dus tijd om aan het werk te gaan.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >