De kracht van visualiseren

Meer over visualiseren

Visualiseren klinkt misschien zweverig of spiritueel, maar eigenlijk is het gewoon het vertalen van een gedachte naar een beeld. Dat doe je dus eigenlijk de hele dag door: van woorden en gedachten maak je een voorstelling in je hoofd. Bij visualisatie haal je de toekomst naar het nu door er een beeld van te maken. Bijvoorbeeld als je bedenkt wat je wilt gaan koken vanavond.

Door te visualiseren doe je een beroep op je voorstellingsvermogen en intuïtie. Je gevoelens en gedachten reageren sterk op de beelden in je hoofd. En door emoties te koppelen aan gedachten worden deze beelden (denkkracht) krachtiger.

Je brein gelooft alles wat je tegen jezelf zegt. Ongeacht of het positief of negatief is. En hoe vaker je het herhaalt, hoe meer je erin gaat geloven.

Nog zoiets: voor je brein is er geen verschil tussen een denkbeeld en wat er werkelijk gebeurt. En het zijn je gedachten die je emoties beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat dezelfde hersengebieden geactiveerd worden wanneer je een gebeurtenis visualiseert als wanneer je het echt beleeft.

 Je brein gelooft alles wat je tegen jezelf zegt. Het zijn je gedachten die je emoties beïnvloeden.

Het experiment

De Australische psycholoog Alan Richardson deed een experiment met een team van basketballers die hij in drie groepen onderverdeelde. De eerste groep liet hij elke dag 20 minuten trainen. De tweede groep liet hij visualiseren dat ze aan het trainen waren. En groep drie deed geen van beiden.

Wat bleek? De groep die elke dag trainde, kwam het beste uit de test. Niet verrassend natuurlijk. Maar wél opmerkelijk is dat de groep die had gevisualiseerd dat ze aan het trainen waren, bijna even goed scoorde als groep één. Het was een groot verschil met de prestaties van de groep die niks had gedaan.

En het wordt nog mooier. Als je succes visualiseert wordt het beloningssysteem in de hersenen geactiveerd, waardoor je een goed gevoel krijgt. Dit goeie gevoel geeft je meer zelfvertrouwen en kracht, waardoor je eerder tot actie komt om je dromen te verwezenlijken. En dankzij de wet van aantrekking komt er alleen maar meer positiviteit en geluk op je pad.

Fantaseren is niet nieuw, maar visualiseren is dat voor veel mensen nog wel. Wanneer je de visualisatie techniek bewust in de gewenste richting stuurt, heeft het nog meer effect.

Train je visualisaties-kills

Je kunt beter worden in het visualiseren van je wensen en dromen door dingen van vroeger voor je te halen. Dus door (leuke) dingen die in het verleden hebben plaatsgevonden opnieuw voor je te zien, versterk je de skills om iets dat nog staat te gebeuren te visualiseren.

Welke details kun je je herinneren? Gebruik je fantasie om een geur, gevoel, klank of smaak terug te halen. Denk eens terug aan de kamer die je als kind had. Waarschijnlijk komt er meteen een ‘plaatje’ in je hoofd. Kun je nog meer details terughalen? Wat was jouw favoriete speelgoed of plek in je kamer? Hoe zag je bed eruit? En waar zat het raam?

Hoe meer je je herinnert, hoe sterker het beeld in je hoofd wordt. Zo werkt dat ook met iets visualiseren wat vanmiddag of volgende week gaat plaatsvinden.

Van de drie sterkste zintuigen (zien, voelen, ruiken) is er vaak één die bij jou het sterkst ontwikkeld is. Leg je de nadruk juist op de andere twee zintuigen? Dan krijgen jouw visualisaties extra manifestatiekracht.

Leuk weetje: Hoog sensitieve personen (HSP-ers) blinken uit in visualiseren. Dus maak gebruik van deze kracht.

“Ga terug in de tijd om beter te leren visualiseren,
om daardoor een betere toekomst te kunnen manifesteren.”

Zo start je met visualiseren

Zoek een plek waar je niet gestoord wordt en een kwartier voor jezelf hebt. Ga comfortabel zitten. Adem een paar keer diep in en uit en laat je schouders ontspannen hangen. Vind je het moeilijk om helemaal tot rust te komen? Focus je dan op het ontspannen van de spieren in je gezicht (voorhoofd, wangen, tong). Dan volgt de rest van je lichaam vaak vanzelf.

Sluit je ogen en denk aan de droom. Wat is het waar je naar verlangt? Vat de wens in gedachten voor jezelf samen. Dit is als het ware het frame van je droomdoel. Daarna ga je deze ‘inkleuren’, waardoor het tot leven komt.

Wat zie je? Wat voel je? Wat hoor je? En wat ruik of proef je? Wat betekent het voor jou en voor anderen in je omgeving als jouw droomdoel gemanifesteerd is? Welk gevoel roept het bij je op? Vergeet niet: hoe meer details hoe krachtiger de visualisatie en dus ook de manifestatie. Maak er een soort kleurenfilm van in je hoofd en kijk ernaar.

Daarna speel je de film in gedachten nog een keer af, maar dit keer alsof je erin zit. Alsof het nu gebeurt. Je ziet het en ruikt het. Je hoort alle geluiden en voelt je fantastisch. Je bent geïnspireerd en dankbaar omdat het je gelukt is!

Wanneer je jouw droom helemaal beleefd hebt, kom je weer langzaam terug in de ruimte waar je zit. Doe je ogen open en voel de geweldige sensatie in je lichaam.

Koppel je droom aan een affirmatie en nog beter: aan een moodboard, zodat je er regelmatig aan herinnert wordt. Op die manier kan de kracht van herhaling zijn werk doen.

“Zie je dromen voor je om ze te manifesteren!”

“Zie je dromen voor je om ze te manifesteren!”

Do’s en dont’s van visualiseren

Visualiseer en affirmeer altijd alleen het meest gunstige scenario van hetgeen je wilt manifesteren. Het werkt niet als je de woorden niet en geen gebruikt. Waarom niet? Omdat je je brein dan alsnog focust op datgene wat je níet wilt. Als voorbeeld: je mag niet denken aan een groene appel. Drie keer raden waar je nu aan denkt… Precies. Daarom gebruik je deze woorden niet tijdens het fantaseren, visualiseren en affirmeren.

Gedachten en Mooie Momenten Versie II

Leestip: Zo gebruik je affirmaties als superpower

Visualiseer in de tegenwoordige tijd, alsof het nu gebeurt. Niet: over een jaar heb ik een boek geschreven. Want eigenlijk focus je je dan op het niet hebben van je boek. Wat er vervolgens wordt gemanifesteerd, is dat je geen boek schrijft. Beeld je in hoe het is om het nu al bereikt te hebben. Daarmee geef je je visualisatie een boost.

Beleef je droom op dit moment. Je ziet jezelf met jouw gloednieuwe boek in je handen staan. Je ruikt de geur van het papier en voelt de harde kaft en de dik gedrukte letters van de titel. Maak het zo echt mogelijk. Fantaseer erop los. J

En vergeet niet om open te staan voor gekke toevalligheden en magische momenten. Want als je goed oplet, zal je merken dat het leven er vol mee zit. Schrijf ze op in een mooi schrift. Of in mijn boek ‘Gedachten en mooie momenten’ > hier te bestellen

Laat het leven zijn eigen beloop gaan. Uiteindelijk heb je toch geen controle. Als je toch meent invloed uitte moeten oefenen op je leven, start dan met meditatie en visualisatie. Ontspan en verwacht al het goede.

In een volgende blog/podcast ga ik dieper in op de zogenaamde toevalligheden (synchroniciteiten) van het leven en wat het je te zeggen heeft.

Veel succes en plezier! En geloof in jouw dromen, zie ze voor je!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

affirmaties, leren visualiseren, starten met visualiseren, visualisatie oefening, visualisatie tips, visualiseren


Misschien vind je dit ook leuk:

35 Positieve Ochtend Affirmaties

35 Positieve Ochtend Affirmaties
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>