Hoe start je een succesvolle website en/of blog


'Over een jaar zou je kunnen wensen dat je vandaag was begonnen.'
- Karen Lamb

Hoe start je een succesvolle website en/of blog

Ongeveer 10 jaar geleden popte er een gedachte op in mijn hoofd. Ik wilde een website/blog gaan starten. Toen mijn moeder in mijn armen overleed, kreeg ik namelijk een inzicht. De nieuwe levensweg die ik vervolgens insloeg en mijn gedachten over dit proces, wilde ik delen met anderen.

Ook was het mijn droom om te leven en werken in vrijheid; ik wilde niet onder een baas werken of steeds moeten passen en meten als ik een dagje vrij wilde. Iedereen verklaarde me voor gek, maar ik heb me aan mijn visie vastgehouden, en daar ben ik nu zo blij mee! Dat is ook meteen het eerste wat ik je wil meegeven: houd je gedachten positief en richt je altijd op wat je zelf wilt!

Houd je gedachten positief en richt je altijd op wat je zelf wilt!

Ik had echter totaal geen verstand van websites, techniek en dergelijke, dus mijn eerste WordPress-site heb ik door iemand laten maken. Ik had aan mezelf een bedrag geleend om te gaan starten; had geen uitgestippeld plan in mijn hoofd, wel een idee. Zodoende werd mijn website gelanceerd, en heb ik door de Wet van Aantrekkingskracht geleerd om vertrouwen te hebben in wat kan zijn. Maar zelfs ik had nooit gedacht dat ik zou zijn waar ik nu ben!

Ik ben me gaan verdiepen in het verbeteren van mijn WordPress-site, maakte daarbij ook een paar nieuwe websites (om het uiteindelijk toch weer bij één te houden), ging webinars opzetten en maakte een membership-site. Tot in de details leerde ik bij: bijvoorbeeld over hoe ik mijn quotes kan bewerken en dergelijke. Mijn laatste ontwikkeling: het uitzoeken hoe en maken van een podcast. Allemaal zaken waar ik eerst helemaal geen verstand van had.

In totaal heb ik 10 jaar lang naast mijn parttime baan gewerkt aan mijn site Just Be You. Toen moest ik echt kiezen omdat het steeds drukker werd op Just Be You. Ik heb toen mijn laatste struggle - het verdienen van geld - overboord gegooid. Na in totaal 27,5 jaar vast dienstverband zegde ik mijn betaalde baan op en ben ik gegaan voor mijn droom en passie. Ik ben zo dankbaar dat ik die keuze heb gemaakt!

Natuurlijk heb ik veel 'fouten' gemaakt en tegenslagen gehad, maar ik heb ook hele grote stappen vooruitgezet. Dat is wat ik onderweg ook leerde: steeds mijn mindset opnieuw afstellen om te gaan voor wat ik wilde. Dus eindelijk wil ik nu het antwoord geven op één van de meest gestelde vragen die ik in mijn inbox krijg: Hoe maak ik een succesvolle blog of website?

Dit zijn de beste tips die ik kan geven over wat ik de afgelopen jaren heb geleerd.

Hoe maak ik een succesvolle blog of website?

1. Zoek een goede naam en domeinnaam

Een domeinnaam is wat je typt in de zoekbalk om naar een website te gaan. In mijn geval is het  https://www.justbeyou.nl. Https:// betekent dat het een beveiligde site is. Bij gebruik van HTTPS wordt de data die wordt verstuurd versleuteld.

Maar hoe vind je een goede (domein)naam voor je website? In het verleden heb ik sieradenparty’s gegeven. Ik gebruikte daarbij de naam Be You Accessoires. Van deze bijeenkomsten heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld de onzekerheid van mensen. 

De inzichten die ik had gekregen na de sieradenparty’s: dat heel veel mensen niet durven te starten met iets wat ze heel graag willen en de wonderen die ik tijdens mijn persoonlijke ontwikkelingsreis heb gezien wilde ik zo graag delen.

Mijn allereerste stap is geweest om positief te leren denken, daarna om van mezelf te leren houden. Ook heb ik baat gehad bij het beoefenen van de Wet van Aantrekking en de ontdekking een hooggevoelig persoon te zijn. En wat ik kan, kan jij ook! De start was dus om voor meer positiviteit te gaan, jezelf te leren kennen, van jezelf te houden en vertrouwen te hebben in jezelf.

Ik heb vele namen opgeschreven en gebrainstormd met het thuisfront. Uiteindelijk was de naam Just Be You met de quote ‘Het mooiste wat je kunt worden is jezelf’, snel verzonnen, want het lag dichtbij mijn eigen waardes. 

2. Webhosting

Nadat je hebt gekeken of je website naam nog beschikbaar is en je de beste kandidaat voor webhosting hebt gevonden, dien je deze online te registreren.

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Wikipedia.

Je kunt dat doen bij een webhost waar je hostingruimte krijgt, zodat alles wat je op je website publiceert - blogberichten, PDF's, bestanden, afbeeldingen, video's enz. - kunt opslaan.

Nu heb ik iemand die mijn site beheert (helaas neemt dit bedrijf geen nieuwe klanten meer aan) qua hosting omdat er  veel bezoekers zijn en veel data zijn opgeslagen op mijn site.  

Ik heb mijn domeinnaam en webhosting via TransIp geregeld. Ik hoor echter ook hele goede berichten over SiteGround, dus dat is wellicht een optie voor jou. Heb je bijvoorbeeld (nog!) een kleine website met content voor 5 tot 7 pagina’s, dan is het StartUp plan (op het moment van schrijven € 3,95 per maand ipv €9,95 per maand) in eerste instantie voldoende.

3. Uiterlijk en ‘feeling’ van je website

Nadat je je domeinnaam hebt geregistreerd, je hostingaccount hebt ingesteld en je website hebt gemaakt met bijvoorbeeld WordPress is het tijd om te kijken naar het uiterlijk en de ‘feeling’ van je website.

Dit kun je doen door een thema te kiezen. Er zijn veel gratis opties in je WordPress-dashboard, maar ik ben sinds een paar jaar helemaal weg van Thrive Themes. Hier staan talloze voorbeeldpagina’s op die je kunt overnemen, maar er is ook de mogelijkheid om heel eenvoudig je pagina’s vorm te geven zoals jij zelf wilt, met behulp van Thrive Architect.

Thrive helpt ook erg mee met het snel laden van je website, wat weer meetelt voor Google Search Engine . Over Thrive ga ik je zo nog veel meer vertellen, want ik maak dankbaar gebruik van meer van hun opties.

4. Deel je passie met de wereld

Veel mensen hebben moeite om zichzelf te laten zien. Ik denk echter dat je jezelf juist onderscheidt als je dit wel doet, doordat jij je passie deelt met de wereld. Geef en deel daarom waarde. Waarde creëer je door artikelen te schrijven, video's op te nemen, een podcast te maken rond je passie, hobby of interesse in het leven. Je kunt zelfs iets als een winactie doen, of een gratis weggever voor elke tiende bezoeker. 

Heb je geen passie voor wat je doet, maar wil je alleen snel online geld verdienen, dan is dit niet de juiste methode. Passie zal je helpen om door te zetten, ook als het geld (nog) niet binnenkomt. 

5. Verzamel e-mailadressen voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief

Een veelgestelde vraag is wat ik als eerste zou doen als ik opnieuw zou beginnen. Mijn antwoord: ik zou meteen starten met het verzamelen van e-mailadressen. Zo kun je namelijk op een eenvoudige manier een grote groep mensen bereiken. Veel mensen denken dat e-mail niet meer werkt, maar het tegendeel is waar.

Wanneer je een e-maillijst creëert, is deze namelijk van jou. Als Facebook bijvoorbeeld de stekker eruit trekt, dan ben je alles kwijt als je je bedrijf alleen daarop hebt gebouwd. Dit geldt natuurlijk ook voor andere socialmedia-kanalen.

Hoe start je met een e-maillijst?

Ik maak gebruik van een externe partij voor mijn e-maillijst, namelijk ActiveCampaign. Het is wel een investering als je veel abonnees krijgt, maar dat is het wel dubbel en dwars waard. Met ActiveCampaign, heb je zoveel mogelijkheden dat ik er  een andere keer een blog over ga schrijven. Een groot voordeel is in elk geval dat je mensen kunt sturen in dit programma. 

Ik gebruikte hiervoor Aweber, maar ben een paar jaar geleden overgestapt. Ik ben erg blij met de overstap tot nu toe en zal er later meer over vertellen. 

6. Voeg inschrijfmogelijkheden toe aan je berichten en widgets om meer e-mailabonnees te krijgen.

Oké, je hebt nu misschien een e-maillijst voor je website aangemaakt. Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen zich ook gaan inschrijven? Daarbij komt Thrive weer om de hoek kijken met Thrive Leads. Deze Thrive Leads heeft heel veel mogelijkheden om inschrijvingen op je website aan te bieden in de stijl die jij wenst.

Je kunt een inschrijfformulier aanbieden in de zijbalk (de widget) van de website en onder bijvoorbeeld elk artikel. Je kunt ook een inschrijfformulier aanmaken als pop-up, die opkomt als mensen op je website komen of juist zichtbaar als je van de site afgaat. Allemaal zelf heel eenvoudig in te stellen. Advies is dan ook om zelf alles te testen wat werkt voor jou! Zelf heb ik dit (nog) niet, maar wat ik lees van medebloggers is dat dit heel veel conversie oplevert.

7. Maak gebruik van Social Media

Zorg ervoor dat onder elk blogbericht de mogelijkheid bestaat om je content te delen via de grootste socialmedia-kanalen, zoals: Instagram, Facebook, Pinterest en Twitter. Vind je dat allemaal teveel, richt dan je aandacht op één socialmedia-kanaal en deel je content hierop. Dit kan veel nieuwe bezoekers naar je website brengen.

Ik heb zelf daarnaast de plug-in Warfare geïnstalleerd, om het gemakkelijker te maken mijn inhoud te delen via social media.

8. Voeg plug-ins toe om snel een nog betere website te bouwen

Indien je WordPress gebruikt, kun je de functies van je website aanpassen met het gebruik van plug-ins. Onderstaand even een paar plug-ins die ik heb geïnstalleerd op mijn website.
Let op! Houd het aantal plug-ins laag om conflicten met elkaar te vermijden en je website het gewoon blijft doen.

 • Akismet - om het aantal spamreacties op je website te verminderen.
 • Snel veilig contactformulier - Ik gebruik dit op mijn contactpagina zodat mensen mij een e-mail kunnen sturen via de site. 
 • W3 Total Cache - Absoluut noodzakelijk. Dit is een plug-in die ervoor zorgt dat je website sneller laadt.
 • Warfare Social Share knoppen - Om de content te delen op socialmedia-kanalen.
 • Thrive Comments - Voor de reacties op je site
 • Thrive Architect  - Is de pagina builder om de uitstraling te maken zoals jij wenst.
 • Thrive Quizbuilder  - Hiermee heb je de mogelijkheid om heel eenvoudig een quiz te maken.
 • Thrive Optimize - om een A/B test te doen van je pagina zodat je kunt zien welke beter werkt.
 • Seopress – Voorheen had ik Yoast, maar deze plug-in werkt voor mij beter, omdat het je website niet vertraagt en je kunt op onbeperkte websites installeren.

9. Smartphone proof

Toen ik begon met mijn website waren er nog niet veel mobiele gebruikers. Later kwam de term 'Smartphone proof' steeds meer aan de orde. Tegenwoordig zullen de meeste mensen via een smartphone je website bekijken.

Een goede optie bij Thrive is dat je kunt zien hoe de lay-out eruitziet op een computer, tablet en/of smartphone. De themes die zij hebben zijn ook allemaal responsief. Dit betekent dat het ook voor mobiel gebruik is. Als je dus wat maakt op je website en/of blog, kijk dan altijd even of het er ook goed uitziet op een tablet en/of smartphone.

10. Ontvang een melding wanneer je website offline is

Het is heel handig om een melding te krijgen wanneer je website 'uit de lucht is'. Dit kun je doen door je website aan te melden bij Pingdom. Je kunt hier ook de snelheid van je website meten.

11. Gebruik afbeeldingen om je berichten te ondersteunen

Ik ben het grafische steeds leuker gaan vinden en ik merk dat ik ook heel veel verkeer krijg van Pinterest. Ik pik altijd wel een quote uit mijn teksten om deze in een afbeelding te verwerken. Je kunt gratis afbeelding gebruiken van bijvoorbeeld Unsplash.

Vergeet niet om de licentie te controleren: ontbreekt deze, dan mag je de afbeelding gebruiken voor commerciële doelen. Meer afbeeldingen, voorbewerkte foto’s en dergelijke kun je allemaal vinden op Creative Market. Om mijn foto's te bewerken maak ik gebruik van Canva.

12. Laat de angst voor kritiek je niet tegenhouden

Toen ik begon met mijn website was ik vaak nerveus over wat andere mensen wel niet dachten, helemaal omdat ik gestart was naast mijn parttime baan in loondienst. Ik wilde deze werkzaamheden altijd strak gescheiden houden, tot het op een gegeven moment niet meer ging.

Wanneer je site groeit, zul je merken dat ook de kritiek groeit. Ik kan je gelukkig na vele jaren bloggen vertellen dat 97% van de comments, mails etc. alleen maar positief en gezellig zijn. In het begin bewaarde ik ook alle dankmails om mij on track te houden voor als ik het even niet meer zag zitten; een dankbaarheidsdagboek zowel privé als zakelijk.

Wanneer er feedback komt, luister ernaar en vóel bij jezelf of je er iets mee kunt. Natuurlijk zijn er ook minder leuke berichten die binnenkomen, enkele zelfs zeer asociaal, maar gelukkig zit er een deleteknop op je toetsenbord. Laat de angst voor kritiek je niet tegenhouden en ga voor wat jíj wilt in het leven.

13. Creëer een e-product en verdien door middel van je website

Dit artikel heb ik gemaakt omdat ik zoveel vragen kreeg over het starten en succesvol maken van een online bedrijf. Het is tegenwoordig mijn job en ik leef dus van mijn passie. Je kunt mij niet gelukkiger maken!

Op mijn website maak ik geen gebruik van advertenties: ik wil mijn inkomsten op ‘eigen kracht’ genereren. Er is natuurlijk wel de optie om Google Ads in te gaan zetten. In het verleden heb ik dit geprobeerd, maar erg geslaagd vond ik het niet.

Ook heb ik geschreven over de beste boeken op Bol.com die te maken hebben met waar ik voor sta en voor schrijf. Dit werkt misschien niet direct om een succesvolle site te krijgen, maar ik ben gek op boeken.

De beste manier om te laten zien wat je hebt geleerd en welke stappen je hebt ondernomen is door een eigen e-cursus te creëren. Ik heb bijvoorbeeld de e-cursussen 'Van Jezelf Houden' en '365 Dagen Positief' gemaakt.

Een paar tips om hiermee aan de slag te gaan:

Deze komt later ook nog even terug, maar: start met iets waar je gepassioneerd over bent of wat je hebt overwonnen. Het is lastig om gemotiveerd te blijven als je niet doet wat je leuk vindt.

In het begin heb ik gebruik gemaakt van betaalsysteem PayPro. Heel gemakkelijk om op te zetten en een aanrader als je een beginner bent. Nu ben ik overgestapt naar betaalsysteem Mollie omdat ik dit makkelijker kon integreren met mijn boekhoudsysteem Moneybird (via deze link een langere proefperiode als je er ook gebruik van wilt maken).

Op www.member.justbeyou.nl ben ik een membership-site gestart. Deze pagina heb ik gemaakt met het programma Learndash en content-afscherming door middel van wachtwoord en beveiliging gaat via Memberium.

Het is allemaal teveel om in één artikel uit te leggen, maar zoals beloofd maak ik wel kenbaar waar ik op dit moment gebruik van maak.

14. Just Be You

Mensen houden van écht en authentiek. Alles is een leerschool en steeds kom je weer dingen tegen op je pad. Laat daarom zien wie je bent op je site. Dan kom ik op nog een belangrijk punt: een foto van jezelf op je website. Heel veel mensen doen dit niet, maar ik kijk zelf altijd graag naar het gezicht achter een bepaalde website.

Pas had ik een gesprek met een fotografe, zij had zelf geen profielfoto  op haar site. Haar mening: 'Het gaat niet om mij'. Ik antwoordde: 'Dat kan zo zijn, maar ik boek je juist niet omdat ik niet kan afstemmen met wie ik te maken ga krijgen.’ Kijk dus eens voor jezelf wat jou tegenhoudt om een foto te plaatsen of iets meer informatie te geven. Mijn tip: Laat zien wie je bent en deel je passie met de wereld. Zo weten mensen met wie ze te maken hebben. 

Als afsluiter heb ik een overzichtspagina gemaakt waarbij je in één oogopslag alle systemen die ik gebruik kunt bekijken. Klik daarvoor hier.

Laat gerust een reactie achter onder dit blogbericht, dat waardeer ik altijd zeer! Heb je vragen, plaats ze gerust!

En onthoud: Als ik het kan, kan jíj het ook!

With love,

Note: sommige van de aanbevolen programma’s in dit artikel zijn gekoppeld aan een affiliate link. Dit betekent dat ik een commissie zal verdienen als je ook van deze dienst of dit product gebruik gaat maken. Je betaalt hier niets extra’s voor. Het zijn echter programma’s of diensten waar ik zelf ook gebruik van maak en ik enthousiast over ben, dus ik geef gewoon mijn eigen, eerlijke mening.

33 ideeën om je bedrijf zichtbaar te maken. (1)

Klik op de afbeelding om het eboek '33 ideeën om je bedrijf
zichtbaar te maken'te ontvangen

Hoe start je een succesvolle website enof blog

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >