Hoe om te gaan met negatieve mensen – 002

Negatieve mensen: ik krijg er zoveel vragen over… Het zijn mensen die je energie stelen, die je vermoeid doen voelen en je misschien wel helemaal uitputten. Jij laat echter zelf toe dat het gebeurt, maar daar kom ik later op terug. 

Het belangrijkste is om je ten eerste bewust te worden van negatieve mensen, want dan kun je die negativiteit accepteren ofwel veranderen. Deze bewustwording is vaak lastiger dan we in eerste instantie denken: misschien is je energie voor je het weet al weg, of voel je ineens leeg en ga je als het ware mee in die negativiteit.

We kunnen er niet omheen: energievampieren zullen er altijd zijn.


Je kunt je ook via iTunes abonneren en luisteren, klik hierMaar hoe herken je ze nu die negatie mensen?

- Ze klagen vaak

Negatieve mensen klagen heel veel en zijn er vaak van overtuigd dat de wereld tegen hen werkt. Ze kunnen altijd iets vinden om over te klagen, of het nu het slechte weer is, verantwoordelijkheden op het werk, of gewoon pech.

- Ze hebben een negatieve kijk op de wereld

Negatieve mensen kunnen de wonderen in de wereld niet zien door hun negativiteit.

- Ze verwachten het slechtste

Negatieve mensen verwachten altijd het ergste. Een instelling die veel mensen trouwens hebben; zodat ze niet teleurgesteld worden, denken ze. Maar hiermee stuur je eigenlijk verkeerde energie het universum in.

- Ze zijn altijd het ‘slachtoffer’

Iedereen maakt wel eens iets mee in het leven. Het is goed om het daar over te hebben: vaak helpt dat jou om jezelf als het ware weer ‘bij elkaar te rapen’ en verder te kunnen gaan. Deze tijdelijke staat van zelfmedelijden is echter niets vergeleken met hoe negatieve mensen de neiging hebben om zich te voelen.

Negatieve mensen lijken vaak bekend met crises, trauma's of ziekten, omdat ze gewend zijn aan te nemen dat het leven een gevecht is dat je altijd verliest. Als je dus de mentaliteit van een eeuwigdurend slachtoffer hebt, voorkom je dat je vertrouwen hebt. Je zult ook altijd zien dat wat je gelooft, daadwerkelijk uitkomt.

- Ze denken dat ze boven anderen staan

Herken je het dat negatieve mensen zeggen: ‘Hoe kan die of die nu zo stom zijn..’ Ze lijken dus het gevoel te hebben dat ze de enige intelligente mensen op de aarde zijn en alleen zij weten wat de juiste keuzes in het leven zijn. 

- Ze vertellen het liefst slecht nieuws

Negatieve mensen houden ervan om met anderen te praten over het recentelijk vreselijke nieuws. Het gevaarlijke hiervan is dat overmatige blootstelling aan negatief nieuws een persoon dieper raakt dan eerst het geval was. Onderzoek heeft aangetoond dat veel blootstelling aan media die geweld en tragedie tonen, bijdraagt aan depressie, angst enz.

Het kan de kijk op het leven van een negatief persoon sterk beïnvloeden, maar ook dat van jou, als je dit blijft accepteren. Hier kom ik later nog even op terug.

- Ze gebruiken het woord “maar” veel

Weet je dat als je “maar” gebruikt, het eerste gedeelte van de zin dan eigenlijk wegvalt? Een negatief persoon kan zo nu en dan een positieve opmerking maken, waardoor je hoop krijgt dat ze nu gelukkig zijn en voor één keer in het moment te leven. Maar voordat je een zucht van opluchting kunt slaken, zul je ze waarschijnlijk horen zeggen: "Maar" - en dan zul je merken dat hun positieve opmerking in een negatieve zal veranderen.

Bijvoorbeeld: ‘Ik heb heerlijk gegeten in het restaurant - maar het was er veel te druk en lawaaierig.’

Je ziet dus dat het eerste gedeelte wegvalt, het positieve.

- Ze kunnen je energie helemaal ‘opslurpen’

Ze zijn niet in staat om positieve energie uit te zenden, maar willen al je aandacht, tijd en energie hebben voor hun negatieve verhalen. Als jij dit toelaat, zullen ze dat dus zeker van je wegnemen.

- Zelfs goed nieuws kunnen ze nog omdraaien naar het negatieve

Je bent helemaal enthousiast, want je hebt eindelijk je droombaan gevonden. en Je wilt het nieuws delen, en dat er een leuke salarisverhoging bij deze baan zit, etc. Hun reactie? "Dat is goed, maar je betaalt ook meer belasting". Of: “Ja, alleen je reist wel langer”.

Negatieve mensen kunnen altijd een manier vinden om positieve gebeurtenissen negatief te laten klinken, of een negatief aspect te vinden waarvan ze de kans meteen grijpen deze te benoemen. Ze zullen je waarschuwen om voorzichtig te zijn, noemen eventuele obstakels en je vertellen je om er nog eens over na te denken voordat je ergens aan begint.

Herken je onderstaande gevoelens wanneer je omgaat met een negatief persoon?

 • Je voelt je aangevallen door de persoon
 • Je voelt intuïtief gespannen en gewoon eigenlijk niet fijn.

Dit ervaar je vaak extra wanneer je geboren bent met gevoelig afgestelde ‘antennes’: je merkt de in die gevallen een vervelende vibratie op. Ikzelf kan dat heel duidelijk voelen wanneer ik ergens binnenkom en er is bijvoorbeeld net ruzie is geweest. Misschien voel je je wel ineens niet lekker: buikpijn of iets anders.. Ik krijg altijd een zwaar gevoel in mijn buik, maar ik kan er ook gewoon echt misselijk van worden.

Onderzoek eens voor jezelf wat er bij jou gebeurt en of je al meteen doorhebt dat je dan met een negatief persoon te maken hebt. Denk hier eens over na en wees je bewust van de emoties en het gedrag van die persoon wanneer je in zijn of haar buurt bent.

Denk daarna aan je eigen emoties wanneer je bij hen bent. Word je moe of voel je je leeg? Begin je jezelf een beetje negatief te voelen? Als dat zo is, is het belangrijk om te onthouden dat jij daarvan niet de oorzaak bent, maar de ander. Als je eenmaal een goed idee hebt over hoe je negatieve mensen kunt herkennen, kun je er echt aan werken om jezelf tegen hen te beschermen.

We hebben denk ik allemaal wel negatieve mensen om ons heen. En een aantal jaar geleden heb ik echt wel een shift gemaakt om te kijken welke mensen mij energie geven en welke niet. Maar, het is natuurlijk altijd makkelijk om te zeggen van: je moet negatieve mensen vermijden, of: ga alleen omn met positieve mensen. In de praktijk is dat helaas niet haalbaar. 😉 Je zit misschien wel op je werk elke dag naast een negatief iemand. Dan is het niet mogelijk is om deze persoon uit de weg te gaan!

Weet je, jammer genoeg is de wereld niet perfect en zijn er ook gewoon negatieve mensen die daar bijna hun dagtaak aan hebben gewijd om dit te zijn. Er zijn die mensen - die altijd kritiek hebben, die altijd zoeken naar kleine dingen om commentaar op te hebben – die altijd aan het klagen zijn over het weer, het nieuws of over anderen.. Soms kan je gewoon niet om deze mensen heen, jammer genoeg..

Ik web wel een aantal strategieën voor je op een rijtje gezet, zodat je beter kunt omgaan met negatieve mensen. 

Twaalf tips om beter om te kunnen gaan met negatieve mensen.

1. De uitdaging om bij jezelf te blijven

Mijn nummer 1 tips is om bij jezelf te blijven. Laat me dat even toelichten.

Bij jezelf blijven is eigenlijk een flinke uitdaging. Als je het echter onder de knie krijgt, zul je merken dat je zelf de controle behoudt over je gedachten en gevoelens. Als iemand naast mij negatief is, dan ga ik mij niet verlagen tot zijn niveau door bijvoorbeeld mee te klagen of me te ergeren, of erger nog: het over te nemen en zelf ook negatief te worden.

Blijf je niet bij jezelf, dan zul je merken dat een ander jouw energie kan stelen. Vraag jezelf af: En ga ik mee in de energie die de ander uitstraalt,  of kies ik mijn eigen weg? 

Dus gebruik negatieve mensen als een uitdaging! Als een negatief iemand iets doet of zegt, zeg dan tegen jezelf (hardop of niet, dat maakt niet uit): ‘Ik zie hier een uitdaging’.

Stel jezelf de vragen: Kan ik rustig blijven? Kan ik bij mijn eigen energie blijven? Kan ik in het hier en nu blijven? Hiermee bedoel ik dus niet dat je weggaat van de situatie of doet alsof het er niet is, maar de situatie juist gebruikt het om in je eigen kracht te blijven.

Een andere uitdaging is om er niet over te klagen, want dan laat je de ander eigenlijk ‘winnen’. Winnen staat natuurlijk tussen aanhalingstekens, want het is geen wedstrijd. Laat je dus niet verdrinken in andermans bad vol met pessimisme. Herken het en gebruik het ten goede..

2. Achterhaal de oorzaak van de negativiteit

Begrijp je waarom bepaalde personen zo negatief zijn? Is het omdat ze hun baan haten, zich gefrustreerd voelen, zich gevangen voelen in hun leven of geen zelfvertrouwen hebben, zodat de enige manier waarop ze zich machtig kunnen voelen, is door anderen pijn te doen? Als je begrijpt waar het vandaan komt, is het veel gemakkelijker ermee om te gaan.

Veel mensen zijn ook alleen maar gewend om gehoord te worden als ze klagen. Ze geloven dat als ze niet zeuren en klagen, ze niet gehoord zullen worden en dat klagen dus de enige manier is om te krijgen wat ze willen.

Vergeet niet dat het negatieve gedrag een weerspiegeling van de ander is. Het vertelt je eigenlijk wat voor soort persoon het is en met welke uitdagingen ze dealen. Negatief gedrag is geen weerspiegeling van wie jij zelf bent.

3. Kill it with love

Op een seminar hoorde ik het volgende statement en ik was er op slag verliefd op.

We hebben allemaal wel eens een slechte dag en je weet nooit waarom de ander negativiteit uit. Er is misschien wel wat ergens gebeurd, en gaat diegene door een moeilijke periode. De oplossing? ‘Kill it with love.’

Wie weet heeft diegene wel ontzettend slecht geslapen en heeft hij of zij haar dag gewoon even niet. Misschien zorgt diegene niet goed voor zichzelf, waardoor hij slechter tegen de hobbel(s) kan op zijn pad.

Jij bent vast ook wel eens onbeleefd, kribbig of minder positief dan normaal; andere mensen hebben dat ook. Als iemand negatief is, kun je je misschien afvragen wat er is gebeurd en misschien ook eens daadwerkelijk vragen: ‘Kan ik iets voor je doen?’

Vaak hebben deze mensen dingen meegemaakt en de kansen niet gezien, of genomen om het tij te keren. Zoals mijn moeder bijvoorbeeld, die altijd negatief was en zich ontzettend druk maakte over wat andere mensen van haar en ons dachten.

Kortom: we kennen het verhaal van anderen niet. Ikzelf vergeet dit nog wel eens, maar het gaat me steeds beter af. Mijn tip: stuur ze licht en liefde. Want alleen licht kan de duisternis opheffen.

Over dit aspect heb ik het uitgebreid gehad in de Masterclass Manifesteren. De kern is dat de universele wet van Oorzaak en Gevolg ervoor zorgt dat positieve energie altijd het negatieve oplost. Ik vind dat het je onwijs krachtig maakt als mens als je mensen liefde en licht kunt sturen, ondanks hun negativiteit.

4. Zie het als een uitdaging om het om te draaien.

Het helpt niet om terug te slaan door bijvoorbeeld ook negatief te zijn, vinnige opmerkingen te maken of steken onder water te geven. Probeer negatieve mensen in plaats daarvan mee te nemen in het positieve, door bijvoorbeeld humor te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen of ze nog iets positiefs te melden hebben, of naar dingen waar ze dankbaar voor zijn.

Als de negatieve persoon iemand is die echt nooit iets op een positieve manier kan zien, zou je kunnen proberen te zeggen, nadat hij je weer een negatief verhaal heeft verteld: ‘Vertel me nu een positief verhaal’, of ‘Vertel mij over iets goeds dat je vandaag is overkomen. '

Soms heb je geen idee hoe negatief je inmiddels zelf bent geworden door negatieve mensen. Dat is namelijk waar je dag in, dag uit door wordt omringd, dus het is gewoon een manier van leven voor je geworden. Door deze herinnering te ontvangen, kun je je realiseren dat je helemaal niet negatief wilt zijn.

Als negatieve mensen misschien iets te zeggen als: ‘Er is mij vandaag niets goeds overkomen’, dan kun je reageren met: ‘Ik waardeer en ben dankbaar voor alle kleine dingen die me elke dag overkomen, het lijkt allemaal normaal totdat het er niet meer is.’

Maak een grapje van de situatie en denk er niet te zwaar over. Ik denk soms dat we met het volwassen worden een beetje verleerd hebben om plezier te hebben en lol te maken, en niet overal zo zwaar aan te tillen.

Je zult zien dat als jij jouw positieve energie inzet, negatieve mensen hun energielevel gaan veranderen naar het positieve. Weet je, als er negativiteit heerst, en je zendt licht en liefde, dan zijn dat krachten om jezelf te zijn en je niet naar beneden te laten trekken. Je bent een voorbeeld. Doe het eens en kijk wat er gebeurt.

Laat je eigen beperkende gedachten en overtuigingen los. Laat los wat anderen van je keuzes vinden en denken. Volg je eigen pad! Volg je hart! Licht, liefde en lucht is er ook voor jou.

5. Stel een vraag en wees er niet bang voor.

Nogmaals, ga je energielevel niet verlagen; daar schiet je namelijk helemaal niets mee op. Het wijzen op negativiteit  gaat vaak ook niet werken. Wat ik vaak train is dingen terugleggen en/of vragen. Communicatie is vaak zo lastig, maar wel een goede manier om de negativiteit bespreekbaar te maken. 

Zeg bijvoorbeeld: ‘Mag ik je wat zeggen? Ik heb het de laatste tijd best lastig gehad en ben me gaan richten op het krijgen van meer positieve energie. Ik merk dat jij ook vaak door een lastige tijd heengaat en niet altijd positief reageert. Mag ik je daarom iets vragen? Kun je bij mij je best doen om positief te zijn? Ik vraag dit voor mezelf, om mijn energieniveau hoog te houden. Ik voel namelijk vaak dat de energie hier negatief is en daar ben ik ook debet aan, maar ik probeer dit te veranderen. Ik weet dat jij je moeilijke tijden hebt, maar samen kunnen we misschien wat meer positief zijn, want dat heeft mij best al wat opgeleverd.. Zullen we het proberen?’

Je snapt misschien de bedoeling wel, maar er is best wat lef voor nodig om het ook echt te doen. Je komt hiermee namelijk uit je comfortzone. Jouw comfortzone is misschien om nooit iets te zeggen, maar je stilletjes dood te ergeren aan die negatieve opmerkingen.

Onthoud echter dat wanneer iets spannend is, dat juist betekent dat je  groeit. En je zult zien dat als je eenmaal die stap hebt gezet, het helemaal niet zo beangstigend was als je dacht. 

6. Stel je een helder wit licht voor dat je omringt

Als je weet dat je binnenkort negatieve mensen gaat zien en je wilt extra gegrond zijn, visualiseer dan een groot wit licht om je heen: een soort bubbel met gaatjes erin, waar alleen maar zuurstof en liefde doorheen kan. Je zult voelen dat de negativiteit je zo niet kan raken, omdat je een krachtveld om je heen hebt dat je beschermt.

Net zoals wanneer je je na het douchen insmeert met een bodylotion of olie, kun je dit als een beschermend laagje zien. Negatieve opmerkingen en dergelijke zullen zo van je afglijden en je niet raken; ze kunnen niet bij je binnenkomen door het beschermlaagje, om het zo maar te zeggen.

7. Zie het als een teken

Vaak denk ik ook dat het universum (boeddha, hemel, God of engelen - hoe je het ook wilt noemen of wat ook maar resoneert met jou) deze negativiteit gebruikt. Negativiteit is voor mij het teken om te gaan kijken of ik door moet gaan. Blijf ik hangen in een negatieve situatie? Voel ik me fijn waar ik me nu begeef of moet ik meer bij mezelf blijven (zoals besproken in punt 1)?

Je kunt dus hartstikke dankbaar zijn voor de negatieve mensen om je heen als je ze gaat zien als een teken, en dat je gewoon in jouw eigen energie kunt blijven. Neem eens de tijd om erover na te denken en het grotere plaatje te zien. Kun je de negativiteit zien als een teken dat je wat veranderingen aan moet brengen in je leven - dat je bijvoorbeeld door moet gaan met je mooiste leven te leven, in plaats van mee te gaan in de negativiteit?

8. Wat zegt het over jou?

Als je wordt geraakt door een negatieve opmerking en je je gekwetst voelt, dan zegt dat vaak ook iets over jezelf. Negatieve mensen willen je vaak niet bewust raken. Er is een bepaald soort mensen dat dat wel wil. Die mensen weten wat je ‘zwakke plek’ is en willen je daar raken: ze halen bijvoorbeeld dingen naar boven waarvan ze weten dat die je een schuldgevoel geven, of je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Dat is natuurlijk niet fijn. Maar onthoud dat de meeste mensen die je kwetsen, dit vaak niet bewust doen.

Wat jij dan kunt doen is jezelf afvragen: Waarom raakt dit mij? Waarom beïnvloedt mij dit zo? En wat zegt dit over mij? Je kunt veel over jezelf door, te analyseren waar iets jou raakt en waarom. Ben je hier eenmaal achter, dan zul je meteen zien dat de negatieve persoon in kwestie geen energie meer van je kan stelen en geen ‘macht’ meer over je heeft.

9. ‘Ik hou van je, het spijt me, vergeef me, dank je wel.’

Ho’oponopono is een Hawaiiaanse techniek die is uitgevonden door een arts. Deze techniek zegt: Raakt iemand jou, zeg dan: ‘Ik hou van je, het spijt me, vergeef me, dank je wel.’

10. Besteed elke dag ruim de tijd aan zelfzorg

Deze komt elke keer weer terug en is zo belangrijk! Als je gedwongen wordt om te leven of te werken met een moeilijk persoon, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om uit te rusten zodat je kunt herstellen. Het kan erg vermoeiend zijn met negatieve mensen om te gaan, misschien juist wel extra als jij aan het oefenen bent met de bovenstaande punten. Als je niet voorzichtig bent, kan de negativiteit je toch raken en dwaal je af naar dit niveau.

Let op dat als je vaak terugdenkt aan negatieve situaties, je ze eigenlijk nog groter maakt dan ze waren. Want wat je doet is herkauwen: je denkt er steeds aan, praat erover met anderen, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk het negatieve voedt, en deze frequentie stuur je ook het universum in. Gedachten als deze kunnen je weken, maanden of zelfs jarenlang pijn doen.

Leg er daarom niet teveel de nadruk op, maar schenk genoeg aandacht aan jezelf. Je hebt namelijk geen controle over een ander, maar wel over jezelf; daarom is het belangrijk om voor jezelf te zorgen, zodat je in balans kunt blijven, je gezond blijft voelen en positief kunt leven.

Jij bent de enige persoon die verantwoordelijk is voor jouw succes en geluk. Het beste deel van je leven begint op de dag dat je besluit dat het joúw leven is. Dat je besluit dat je zelf verantwoordelijk bent, dat je kunt vertrouwen op jezelf en dat er niemand is om de schuld aan te geven is.

Je hebt de volledige controle over je huidige leven. Geloof met heel je hart dat je kunt doen waarvoor je bent gemaakt. Het kan soms moeilijk zijn, maar weiger een bepaald vooraf gemaakt pad te volgen of de anderen om toestemming te vragen. Laat je ook niet neerhalen door negativiteit. Maak je eigen spelplan met jouw eigen regels.

Geef de ander niet schuld, en maak iemand niet kleiner, maar laat jouw licht over de ander schijnen. Er zullen altijd negatieve mensen zijn en blijven, dus probeer het naar jezelf toe te trekken en wat jij kunt veranderen.

Geloof in jezelf en in alles wat je bent! Laat jouw licht over de ander schijnen

11. Kom voor jezelf op

Opkomen voor jezelf: sommigen vinden dit lastig. Toch is het niets meer dan steeds iets verder uit je comfortzone komen en het gewoon steeds opnieuw blijven doen. Weet je, negatieve mensen doen vaak dingen voor hun eigen gewin en dat gaat ten koste van anderen. Accepteer dit gedrag nooit!

Ik weet niet of jij dat ook hebt: dat je maar zwijgt om de lieve vrede te bewaren, of denkt: ‘Laat maar…’ Maar als jij voor jezelf op gaat komen, hebben anderen door dat ze bij jou niet met hun negativiteit aan hoeven te komen. De meeste van deze mensen weten dat wel dat die negativiteit eigenlijk niet goed is, en ze zullen verrassend snel ophouden als je hen ermee confronteert of laat weten dat je het niet langer pikt.

Sommige “giftige” mensen kunnen boosheid ook gebruiken als een manier om je te beïnvloeden: ze reageren misschien niet als je probeert te communiceren, onderbreken je, of gaan ineens negatief praten over iets dat je dierbaar is. En natuurlijk kan de ander ook verontwaardigd zijn als je over hun negatieve gedrag begint. Maar wat jij hiermee doet is grenzen voor jezelf stellen. Als je dat namelijk niet doet, kun je meegezogen worden in iemand anders zijn energie, die je eigenlijk helemaal niet wilt.

Dit zijn enkele voorbeelden om te kunnen zeggen:

 • "Ik heb gemerkt dat je boos lijkt. Is er iets dat je van streek maakt? '
 • "Ik denk dat je je verveelt. Vind je het onbelangrijk wat ik zeg? '
 • "Je houding maakt me op dit moment boos. Is dat je bedoeling?"

Directe uitspraken als deze kunnen ontwapenend werken als iemand echt zijn humeurige houding gebruikt als een middel tot manipulatie. Zelfs als ze zeggen: "Wat bedoel je?", en ontkennen, heb je ze tenminste bewust gemaakt dat je je grenzen hebt.

12 Maak van hun problemen niet jouw probleem

Hoewel ik empathie als een geschenk beschouw, kan het een gevaarlijk iets zijn. Wanneer we de klachten van een vriend of familielid horen, nemen we meestal hun lasten op zich. Dit is een slechte gewoonte, vooral als dit een persoon is die bijna uitsluitend negatief is. Dit soort mensen zijn geneigd om een verhaal op te smukken en te veranderen om sympathie te krijgen. Waarom zouden ze het anders met jou delen?

Dit waren mijn twaalf tips om beter om te kunnen gaan met negatieve mensen.
Aan welk punt ga jij werken? Deel het gerust hieronder in een reactie. Heb je nog tips of aanvullingen? Laat het mij dan ook gerust weten.

Genoemd in deze aflevering: 

Hoe om te gaan met negatieve mensen

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

energie, negatieve mensen, negativiteit, van jezelf houden


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Dankjewel voor deze podcast. Ik heb een collega waar ik naast zit die heeft een hele negatieve energie. Ik voel me zo aangesproken door alles wat je zei. Dankjewel voor alle tips.

 • Dorien schreef:

  Ik denk dat niemand uit vrije wil ervoor kiest om een negatieve instelling te hebben in het leven. Iedereen wil gelukkig en blij zijn. Soms kunnen er in het leven echter dingen gebeuren die ernstig zijn, traumatisch en zeer pijnlijk. Mensen kunnen elkaar soms nare dingen aandoen, en dan is het voor veel mensen heel moeilijk om anderen nog te vertrouwen. Als dit maar vaak genoeg gebeurt, dan worden mensen depressief, verbitterd en cynisch. Ik kan je uit ervaring vertellen, depressief zijn is het meest eenzame gevoel dat er bestaat. Ik kan me mezelf herinneren als klein meisje, vrolijk en onschuldig. Ik vertrouwde de mensen om me heen, ik hielp anderen, ik zag de wereld als een mooie plek. Ik was echt de vrolijkheid zelve tot mijn puberteit. In mijn jeugd ben ik zwaar mishandeld. Ik pluk hier nu de wrange vruchten van. Tegenwoordig moet ik iedere dag vechten tegen negatieve gedachten. Ik wil helemaal niet negatief zijn, ik wil liefde geven aan anderen en anderen oppeppen, maar eerlijk waar, soms heb ik er de energie niet meer voor en voel me intens leeg en ook negatief. En toen ik dit stuk hier boven las, besefte ik dat ik voor anderen dus ook zo over kan komen. Als negatief. Als een last. Als een blok aan iemand zijn been, terwijl ik zo graag gewoon een knuffel zou willen. Iemand die door mij heen zou kunnen prikken en me zou zien voor wat ik werkelijk ben. Gewoon een mens net zoals hij/zij, alleen dan met een rugzakje extra te tillen. Er was een tijd dat ik de dingen ook zag in termen van energie geven en krijgen van mensen. Ik vond sommige mensen inderdaad ook heel vermoeiend. Ouderen die steen en been klaagden over hoe eenzaam ze wel niet waren, of ziek en gebrekkig. Dat vond ik uiteraard heel sneu. Ik probeerde hen op te peppen, maar die aanmoedigen leken niet te helpen, waardoor ik me inderdaad moe voelde achteraf. Het voelt dan inderdaad aan alsof je leeggezogen bent. Maar nu ik mezelf zo hard ben tegen gekomen heb ik ineens meer begrip voor deze mensen gekregen en hoop en wens ik dat we allemaal meer begrip en liefde voor elkaar zouden opbrengen en niet over elkaar zouden oordelen. Je kan gewoon niet in iemands binnenste kijken. Je weet niet waarom iemand negatief is. Iemand kan de ergste dingen meegemaakt hebben. Maar als iemand een been breekt is er begrip en een grote dosis medelijden. Hoe zit het met de innerlijke pijn die een mens kan hebben? Die zie je niet. Toch is dat lijden vaak nog ondraaglijker omdat mensen het niet alleen niet zien, maar ook vinden dat die persoon zich niet naar de standaard normen in de samenleving gedraagt. Dus blijft iedereen er maar uit de buurt, want het is zo vermoeiend. Maar ik zeg dan: Wat kan het kwaad om lief en goed voor een ander te zijn? Ookal wordt dit niet altijd beantwoord. Dan doe je toch iets goeds? Oké, je bent misschien een beetje moe achteraf. Maar je hebt wel iets superliefs en goeds voor een ander gedaan. Je kunt echt trots zijn dat je dus niet aan jezelf dacht, maar onzelfzuchtig een ander hielp. Natuurlijk kost dit soms veel energie en moet je ook waken voor je eigen energie. Maar van liefde pept ieder mens op, ook de meest verharde en cynische mensen. Ik zeg dus, in tegenstelling tot dit artikel, ik hoop dat de “negatieve” mensen niet allemaal op een hoop worden gegooid en het stempel lastig krijgen, maar dat we naar de redenen zoeken achter dit gedrag en verder kijken dan “de negatieve vibe”. Alleen dan zullen deze mensen ontdekken dat er in de wereld toch wel redenen zijn om positief te zijn, dat er toch ook mensen zijn die anderen in nood helpen en een luisterend oor bieden, liefdevol en onzelfzuchtig.

  • Dorien schreef:

   Sorry, ik had tip 2 niet gelezen over het achterhalen van de oorzaak.

 • Jolanda schreef:

  Ik heb een zusje die altijd negatief is. Er gebeurt werkelijk waar nooit iets leuks, alles is een verplichting. Haar motto lijkt wel: ‘het is nooit goed’ en vooral deze ‘het is altijd de schuld van een ander’.
  Ik zit in een moeilijke situatie momenteel (er dreigt verkoop van mijn huis inzake een WSNP traject). Mijn zusje wilde een gesprek met mij aangaan in verband met een ruzie van vorig jaar. Met enige tegenzin ben ik dit gesprek aangegaan en heb haar o.a. gezegd dat ik het niet op kan brengen om langere tijd met haar om te gaan en dat ik mijn weinige energie nu voor mezelf nodig heb.

  Weer thuis heb ik toch even gelachen (best gemeen, ik weet het). Daar waar ze had gedacht/verwacht dat ik alsnog ‘sorry’ zou zeggen, is er in geëindigd dat ze ‘helemaal niets meer met mij te maken wil hebben’. En dat vind ik helemaal oké!

  Ik moet er wel bij zeggen dat ik vermoed dat mijn zusje narcistische trekjes heeft (het gemanipuleer, het altijd op de voorgrond willen staan) en jaren lang jaloers op mij is geweest omdat ik zogenaamd alles had (vooral geld). Dat zíj nu degene is geweest die kenbaar heeft gemaakt dat ze niets meer met mij te maken wil hebben, voelt voor mij alsof ze in haar eigen ‘val’ is getrapt. En het is niet netjes, maar stiekem ben ik best opgelucht. Ik kán niet met haar omgaan en hoef daar gelukkig ook niet meer mijn uiterste best voor doen.

  Ik begrijp heel goed wat jij bedoelt met ‘kill it with love’ maar ik voel alleen maar ergernis als ik in haar buurt ben. En om niet de wind van voren te krijgen, houd ik mij meestal maar stil.

  Het is jammer, ik heb maar 1 zusje, maar ik heb geaccepteerd dat het is zoals het is en dat niet langer bij machte ben en dat ook niet meer wil zijn.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >