Hoe leg je HSP uit aan een niet HSP partner

Hoe leg je uit aan een niet HSP partner wat hooggevoeligheid inhoudt, wat het voor jou betekent en wat je van de ander hierin verwacht? Zelf weten en erkennen dat je hooggevoelig bent is één, maar om dit ook goed over te brengen op je dierbaren is weer een ander verhaal.

Het maakt veel uit of je bijvoorbeeld al van kinds af aan weet dat je hooggevoelig bent, of dit pas recent ‘ontdekt’ hebt.

Als je zelf opgegroeid bent met de erkenning van je speciale eigenschappen is het waarschijnlijk in al je relaties al eens onderwerp van gesprek geweest of misschien zelfs nooit een issue geweest. Hoe assertiever jij bent, des te gemakkelijker in de omgang eigenlijk.

Maar als je zelf soms nog worstelt met je gevoelige eigenschappen en erg gericht bent op jezelf aanpassen en conflict vermijden bijvoorbeeld, is het soms ook voor partner (en andere familieleden) heel moeilijk om jou te ‘volgen’.

Hoe zorg je nou toch voor meer begrip voor jouw gevoelige aard?

Enerzijds ben ik van mening dat je je niet tegenover iedereen hoeft te verantwoorden en te verklaren. Anderzijds is het wel zo dat je je niet hoeft te schamen voor je gevoeligheid, je er niet achter moet verschuilen en je zeker begrip mag vragen.

Dat wil niet zeggen dat je van iedereen dat begrip ook zult ontvangen. Maar van je levenspartner mag je begrip en respect verwachten.
Nou kan ik hier een hele verhandeling houden over wat je partner allemaal moet doen om jou te kunnen begrijpen.

Maar liever maak ik jou assertiever, zodat jij je gevoeligheid leert accepteren en een natuurlijk aspect laat zijn van jezelf en jullie relatie.

Zelfs als je zelf je gevoeligheid volledig geïntegreerd hebt in je leven kan het samenleven met een niet HSP soms een uitdaging zijn. Dezelfde ervaringen binnen jullie relatie worden door beiden immers anders ervaren, gevoeld en geïnterpreteerd. Met name de intensiteit van de ervaring kan nogal verschillen. Denk aan conflicten, vrijetijdsbesteding, sociale contacten, inhoud van gesprekken enz. Eigenlijk alle gebieden binnen een relatie.

Hoe leg je uit aan een niet HSP partner wat hooggevoeligheid inhoudt

Kennis

Hoe meer kennis jijzelf hebt over hooggevoeligheid, hoe gemakkelijker jij in staat zult zijn je eigen behoeften te kennen en dus ook te uiten. Op het moment dat jij jouw behoeften duidelijk kenbaar kunt maken aan je partner is het begin gemaakt voor begrip.

Ook is het heel fijn als de niet-hsp partner zich verdiept in wat hsp-zijn inhoudt. Er is tegenwoordig veel informatie te vinden op internet en er zijn verschillende boeken geschreven, o.a. door Elaine.N. Aron; Marletta Hart; Carolina Bont en vele anderen.

Je kunt natuurlijk ook een lijstje uitprinten met HSP eigenschappen (zie het artikel: ben ik een HSP'er en omgaan met overprikkeling) en je partner vragen welke van deze eigenschappen hij/zij bij jou herkent.

Hierdoor ontstaat meer begrip en lukt het veel beter met de verschillen om te gaan. Het begint allemaal met bewust wording ;-).

Vertel je partner in ieder geval dat:

  • Je niet de enige bent, dat 15-20% van de bevolking hooggevoelig is.
  • Je niet zwak, aanstellerig of ‘minder’ bent, maar ook niet meer. Dat je gewoon een veel fijner afgesteld zenuwstelsel hebt.
  • Je een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen hebt, daardoor goed aanvoelt wat de ander bedoelt of nodig heeft. En dat het soms moeilijk te bevatten is dat dat andersom niet vanzelfsprekend is.
  • Je van nature zorgzaam bent, niet wilt bemoederen of bemoeien.
  • Je bang bent om anderen te kwetsen en daardoor je woorden en acties zorgvuldig kiest, of iets juist niet zegt of doet.
  • Je mede daardoor moeite hebt om ‘nee’ zeggen, omdat je graag tegemoet wilt komen aan de wensen en noden van anderen.
  • Je het lastig vind om voor jezelf op te komen, omdat je de belangen van anderen meestal voorrang geeft.
  • Je allerlei subtiele signalen uit je omgeving waarneemt die anderen niet opvallen. Details, stemmingen, geluiden, gevoelens, de toon van gesprekken, lichaamstaal enz.
  • Als er een grote hoeveelheid prikkels van buitenaf of van binnenuit op je af komen deze soms ongefilterd doorkomen en op die manier erg stressvol en vermoeiend zijn waardoor daardoor je stemming snel kan omslaan;
  • Jij je snel verantwoordelijk voelt voor andermans problemen, en graag wilt helpen, waardoor je gemakkelijk over je eigen grenzen gaat;
  • Jij gemakkelijk aanvoelt wanneer iemand het moeilijk heeft of ergens over piekert.
  • Jij de gedragingen van andere mensen sterk en intens beleeft. Dat het je niet altijd lukt om jezelf tegen een dergelijke reactie te beschermen, waardoor het je erg kan kwetsen.
  • Je van nature heel intuïtief bent en je probeert te oefenen in het leren interpreteren, analyseren en loslaten van al deze extra informatie. En dat je moet leren om effectief met deze bijzondere kwaliteit om te gaan, zodat je er meer profijt van zult hebben.
  • Je een heel gevoelig lichaamssysteem hebt en snel en heftig kunt reageren op warmte en kou of op gebrek aan voeding of drinken op tijd.
  • Je gevoeliger bent voor pijn en ongemakken. Sneller geïrriteerd bent door iets wat kriebelt, schuurt of niet lekker zit. En dat je gevoeliger bent voor allergieën en intoleranties.
  • Dat je plichtsgetrouw bent, en daardoor altijd erg je best doet om afspraken e.d. na te komen. Ook al voel je je overvraagt.
  • Je houdt van diepgang in gesprekken, vriendschappen, je leven in zijn algemeen en vindt daarom oppervlakkig vertier niet zo interessant.
  • Je intens kunt genieten van alles! Kunst, natuur, mensen, muziek, eigenlijk kan alles je onverwacht tot op het bot raken en ontroeren.
  • Je zeker wel gevoel voor humor hebt, maar meestal niet van het ‘platte’ soort.
  • Je de neiging hebt tot perfectionisme. Je wilt het allemaal zo graag goed doen!
  • Je niet tegen gewelddadigheid en onrechtvaardigheid kunt. Je om die reden sommige films, journaal en kranten liever beperkt.
  • Je een rijk gevoelsleven hebt, met veel gevoel en oog voor schoonheid in al zijn facetten.
  • Jij een enorm grote verbeeldingskracht hebt, die vaak tot uiting komt in een of andere vorm van creativiteit.
  • Diezelfde verbeeldingskracht ook allerlei rampscenario’s weet te creëren, waardoor je soms zorgelijk en negatief kunt zijn.
  • Jij wilt werken vanuit bezieling en succes en geld daaraan onderschikt maakt.
  • Je soms veel weggestopte ambities en talenten hebt, omdat je jezelf al jong op een negatieve manier hebt vergeleken met anderen en daardoor onzeker en ontmoedigd bent geraakt.
  • En alles wat nog meer op jou van toepassing is natuurlijk. Dit rijtje is natuurlijk bij lange niet volledig.

Geef je grenzen aan

  • Altijd 😉
  • Je kunt namelijk niet van je partner verwachten dat die precies aanvoelt wat jij bedoelt of nodig hebt op dat moment.
  • Ben duidelijk in wat je voelt en wilt, voor jezelf en van je partner.
  • Negeer je eigen behoeften nooit!
  • Vraag om ‘denk-tijd’ als je in een conflict verzeild raakt. Jij kunt op dat moment waarschijnlijk door de overweldiging van de situatie niet meer helder denken en jezelf goed uitdrukken.

Soms is het beter om te reageren, door niet te reageren.Soms is het beter om te reageren, door niet te reageren.

  • Wees assertief.
  • Jij bent degene met de subtielere sensoren, dus zul jij ook altijd zelf degene moeten zijn die aangeeft wanneer het voor jou genoeg is. Dat kun je niet van de ander vragen.
  • Vraag niet van je partner dat hij/zij overal in ‘meegaat’, maar vraag wel om jouw eigen ruimte en tijd om met dingen om te gaan.
  • Tijd voor jezelf is heilig! Leg je partner duidelijk uit dat het niets te maken heeft met dat je niet bij hem/haar wilt zijn, maar dat je tijd nodig hebt om je systeem tot rust te brengen.
  • Accepteer jullie verschillen en koester de overeenkomsten.
  • Zie de verschillen als een aanvulling van elkaar en niet als een gemis.

HSP en niet-HSP in een relatie kan een hele goede balans zijn. Je vult elkaar aan en kunt elkaars eigenschappen zeker leren waarderen. Het geeft je de mogelijkheid om buiten je comfort-zone ervaringen op te doen. En die kunnen heel verrijkend zijn voor jullie allebei.

Het belangrijkste is dat jij zelf je HSP volledig accepteert en ernaar leeft, ongeacht de situatie of de mensen om je heen.

Als jij jezelf respecteert is het bijna vanzelfsprekend dat de mensen om je heen dat ook zullen doen.

Schaam je nooit voor je gevoeligheid, doe jezelf nooit tekort door je behoeften te negeren, stop met jezelf continu aanpassen en wees duidelijk naar je partner toe wat je nodig hebt om je volledig geaccepteerd en geliefd te voelen.

Ik wens je alle liefde en begrip.

Vind je het moeilijk/lastig om hooggevoelig te zijn?

Als  je hooggevoelig bent oftewel HSP ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merk je meer signalen en details op. Je kan al snel overprikkeld raken. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals vele mensen bij elkaar of harde muziek, kan voor een HSP al snel te veel zijn.

Ontdek hoe je kunt omgaan met je hooggevoeligheid en je balans/rust te vinden. Schrijf je nu in en volg de cursus helemaal in je eigen tempo.
Schrijf je in en ontwikkel meer energie, kracht en zelfvertrouwen…


Tags

balans, gevoelig zijn, hooggevoelig, hsp, partner, rust


Misschien vind je dit ook leuk:

Just Be You Planner 2023, 2024, 2025

Just Be You Planner 2023, 2024, 2025
  • Wat jij verteld herken ik maar al te goed, ik voel me soms niet begrepen en ik heb op zijn tijd mijn ruimte en vrijheid nodig helaas ben ik vaak over mijn grenzen gegaan en daar betaal ik nu de tol voor altijd maar pleasen en mezelf weg cijferen een mooie eigenschap zeggen ze het heeft me alleen maar ellende en verdriet bezorgd

  • Anoniempje schreef:

    Ik heb tijdens onze huwelijk al een paar keren voor langere tijd thuis gezeten door ziekte en stress omdat ik het allemaal niet meer aan kon.

    Sinds vorig jaar/dit jaar besef ik dat ik hooggevoelig en heb mezelf geaccepteerd. En ik weet nu waar mijn grenzen liggen en wanneer ik me moet terugtrekken om op te laden.

    Ik geef heel duidelijk mijn grenzen aan en vraag een betere balans en verdeling thuis en met jonge kinderen, maar mijn niet HSP man ziet niet dat het oneerlijk is verdeeld, dat ik op instorten sta en gaat constant over mijn grenzen heen. Dit al jaren lang en heb nu aangegeven dat het genoeg is dat hij geen begrip voor mij heeft. Ik ga aan mezelf werken met coaching en weiger zo nog langer door te gaan en zal eventueel vertrekken.

  • Marian dit is heel herkenbaar dit ben ik er staan hier ook heel veel nuttige tips voor me in
    waar ik weer iets mee kan.
    Dankjewel hiervoor

  • Heel herkenbaar!! Dank je wel voor de tips, daar kan ik wat mee.
    Gr. Els

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

    optimisme en geloof in jezelf

    >