In 11 stappen leren Nee zeggen

In 11 stappen nee leren zeggen

Ik moet het toegeven, ik vind het lastig om nee te zeggen. Ik heb het nee leren zeggen echt moeten leren en beoefenen. Als rasechte HSP'er wil ik graag iemand helpen en als ik even kan zal ik ja zeggen. Dit komt deels omdat ik er niet van hou om mensen in de steek te laten en deels omdat ik mensen niet graag wil teleurstellen.

Toch heb ik NEE leren zeggen om dingen te doen waar ik energie van krijg. Je neemt vaak teveel hooi op je vork omdat je geen nee kunt zeggen. Ik heb hierdoor wel eens een burn out gehad en dit wil ik echt nooit meer meemaken.

Elke keer als we ja zeggen tegen iets, zeggen we nee tegen iets anders.

Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet.
Als je ja zegt tegen overwerken, zeg je nee tegen je sociale leven etc.

Ik wil graag mijn passie nastreven en dat brengt met zich mee dat ik ook veel nee zeg. Ik zei vaak ja om mensen tevreden te stellen. Zie ook mijn programma 'maak je niet druk wat anderen van je denken'. Ik ben blij met mijn leven hoe het nu is en dat wil ik graag houden.

Ik heb voor mezelf een paar belangrijke doelstellingen gemaakt in het leven en als iemand iets aan mij vraagt, bekijk ik of dit in mijn doelstelling past. Ik hecht veel waarde aan mijn vrije tijd en ik wil graag dingen doen die voor mij belangrijk zijn.

Kijk eens naar je leven. Hoeveel keer heb je ja gezegd terwijl je het eigenlijk niet wilde? Heb je ja gezegd om de goedkeuring te krijgen van anderen? Heb je ja gezegd omdat je bang bent dat het anders schade brengt aan je relatie? Heb je ja gezegd tegen iets waar je eigenlijk een hekel aan hebt?

Ben je dan eerlijk naar jezelf? Nee zeggen is voor mij nu respect hebben voor mezelf. Heb jij respect voor jezelf? Zijn anderen belangrijker dan jezelf?

Als jij geen respect hebt voor jezelf, je dromen en/of tijd, wie zal het dan wel hebben?

Hoe mensen jou behandelen is hun karma. Hoe jij reageert is het jouwe.

Hoe kan je nee leren zeggen? 11 stappen

Als je merkt dat je ja zegt terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen, is het belangrijk om je bewust te worden van je denkpatroon. Trap niet in de valkuil dat je er moet zijn voor anderen en dat je oplossingen voor de ander gaat bedenken omdat jij nee zegt. Maak van zijn/haar probleem niet te snel jouw probleem!

In 11 stappen leren nee zeggen

1. Besef dat je nee zegt tegen een vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf

Je wijst echt iemand niet af door er een keer niet voor hem/haar te zijn.

2. Maak een overzicht 

Als je duidelijk weet wat je wilt is het ook makkelijker te reageren en om te kijken of het in de lijn van je doelstelling is.
Indien je weet wat je visie is, zal het een stuk makkelijker zijn om nee te zeggen, want je hebt een duidelijke reden om dat te doen.

Maak ook eens een lijst van alle bezigheden in je leven. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht van de tijd en aandacht die je te besteden hebt.

Maak ook een lijst met alle projecten waarmee je bezig bent of waaraan je zou willen beginnen. Dit geeft je inzicht wat je doet en wat je allemaal nog zou willen doen (fotoalbums maken, zolder opruimen, een cursus volgen etc).

Aan de hand hiervan kan je ook keuzes maken. Misschien kan je verplichtingen afzeggen, zodat je meer tijd hebt voor andere zaken?

Je kan nu ook zien of je ja kunt zeggen tegen dingen en nee zeggen waar je geen tijd aan wilt besteden.

3. Denkpauze

Geef niet meteen antwoord wanneer iemand om een gunst vraagt. Zeg dat je erop terug komt, daar is niets raars aan. Jezelf even denkpauze geven, levert je tijd om dingen op een rijtje te zetten, bijvoorbeeld of het je wel uitkomt om de ander te helpen of dat je jezelf anders in allerlei bochten moet wringen.

Zoals ik al schreef had ik vaak het idee dat ik niet mocht weigeren omdat ik me druk maakte wat een ander dan van mij dacht. Dat is natuurlijk onzin.

4. Je hebt het recht om nee te zeggen 

Vraagt iemand je om een gunst en er staat niets in je agenda, je hebt altijd het recht om nee te zeggen! Besef dat jezelf ook recht hebt op een avondje niets doen. Als de persoon een open mind heeft zal hij/zij begrijpen wanneer je nee zegt. Begrijpt een persoon het niet, besef dan dat dit niet van jou is maar van de ander.

Als je altijd 'ja' zegt tegen iedereen, dan kom je nooit toe aan wat je zelf wilt.

5. Je bent geen verklaring schuldig 

Het maakt je zoveel krachtiger als je gewoon simpel nee zegt. Een verklaring geven is eigenlijk goedkeuring van de ander krijgen waarom je nee zegt.

6. Maak het simpel bij het nee leren zeggen 

Een simpel nee is voldoende. Je kan ook zeggen: 'dankjewel voor je (uitnodiging), ik heb andere prioriteiten' of 'misschien een andere keer'. Of zeg: 'ik kom er bij je op terug' zodat je even een stap terug kunt doen en even bij jezelf kunt checken of het iets is wat je energie geeft en/of kost. 

7. Wees respectvol 

Veel mensen denken dat nee zeggen niet respectvol is, maar het gaat erom hoe je nee zegt. Wees altijd respectvol met je antwoord. Bijvoorbeeld "Fijn dat je jouw kinderen het liefst aan mij toevertrouwd en ik had het met alle liefde willen doen, maar het komt me morgen niet uit. Ik hoop dat je het op andere manier kunt oplossen". Je geeft de ander dan ook weer een goed gevoel.

8. Je mag je mening veranderen

Soms besef je pas achteraf dat het toch niet zo handig van je is geweest om ja te zeggen. Dat is vervelend, maar je hebt het recht om van mening te veranderen. Vertel het degene dan wel zo snel mogelijk, zodat die ook weer de tijd heeft om een oplossing te zoeken. Stel dus niet uit omdat het niet fijn voelt om de ander te teleurstellen. Het kost jezelf alleen maar energie als je ermee zou wachten.

9. Wat is er erg aan als de ander boos wordt? 

Iemand heeft het recht om boos of teleurgesteld te zijn als je ergens nee tegen zegt, maar bedenk eens voor jezelf waarom je dat zo vervelend vindt.
Wat is erger? Dat de ander teleurgesteld is of dat jij iets tegen je zin doet?

10. Maak jezelf minder toegankelijk 

Met de smart phone en sociale media lijkt het alsof je altijd bereikbaar bent. Mensen vragen dan ook meer omdat de manieren om te vragen veel makkelijker zijn geworden en ze verwachten ook veel sneller dat je reageert.

Ik krijg bijvoorbeeld heel veel e-mails op een dag, vragen van mede- coaches, bloggers etc. Als ik overal op in moet gaan ben ik alleen maar met anderen bezig en heb ik geen tijd voor wat ik graag doe, bloggen. Over de e-mail hulp verlenen is niet een makkelijke situatie en je hebt vaak niet meteen door wat nu werkelijk de uitdaging is.

Ik wil dolgraag helpen maar voor mij is de tijd wel een uitdaging geworden. Ik heb daarom ook een standaard e-mail dat mensen mij voor 1 op 1 coaching kunnen boeken en ik dan ook echt individuele aandacht hebt voor de mensen.

Als je thuis werkt denken mensen sneller dat ze bij je langs kunnen komen, terwijl als je een fulltime baan buitenshuis hebt, je hier ook geen tijd voor zal hebben.

Maak jezelf minder toegankelijk. Ook al heb je een smart phone, laat weten dat je niet altijd meteen reageert omdat je andere prioriteiten hebt.

11. Zeg ook nee met je lichaamstaal 

Als je nee zegt dan is het ook verstandig om dit ook uit te stralen. Sta of zit rechtop zonder te wiebelen, kijk de ander aan, houd je armen ontspannen langs je lichaam en spreek duidelijk.

Heb jij nog aanvullende stappen? Plaats deze onder in een reactie en help hiermee weer anderen.

Uitgelicht: 

in 11 stappen nee leren zeggen

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

energie, jezelf, nee zeggen, respect hebben voor jezelf, teleurstellen, tips leren nee zeggen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Lekker Ding schreef:

  ik vind het niet echt goede neezeg tips ik kan nog steeds niet nee zeggen. Heb net nog de habiba challenge gedaan en ik maakte nog een overzicht wtfff

 • Hoi Marian,

  Hoewel deze post al heel wat jaartjes oud is, toch een reactie. Want nee zeggen blijft een actueel onderwerp, denk ik. 🙂

  Mijn tip is om volmondig ja te zeggen tegen wat je het belangrijkst vindt. Als je weet wat jij belangrijk vindt en waar jij jouw kostbare tijd aan wilt besteden, weet je meteen waar je met een gerust hart nee tegen kunt zeggen. Iets vergelijkbaars zeg jij ook in je artikel en ik ben het daar helemaal mee eens.

  Ik denk zelfs dat het benoemen van je eigen prioriteiten het daadwerkelijk nee-zeggen (dus de handeling zelf) makkelijker maakt.

  Nee-zeggen wordt hierdoor een stuk eenvoudiger, omdat je kunt uitleggen dat je jouw energie nodig hebt voor die volmondige ja’s, voor die dingen waar jij helemaal voor wilt gaan. Hiermee geef je je afwijzing iets positiefs mee; je laat zien wat jouw passie is, wie jij bent. En je laat zien dat je afwijzing niet persoonlijk is.

  Groetjes,
  Yvonne

 • Wombatjuh schreef:

  Hallo Marian, ik ben gelukkig al een eindje op weg met NEE zeggen. Ik wil tijd voor mezelf, heb een eetstoornis en daar wil ik aan gaan werken, dus ik zeg nee tegen die ander en JA tegen mezelf! en ik ga er de tijd voor nemen! Ik ben een mens van lijstjes, en ja ik heb ook een to-do-list hangen op mijn hobby kamertje en zodra mijn rug wat beter gaat meewerken (ga dus 2 x in de week naar de fysio) ga ik zeker dat lijstje eens afwerken. Wat er bovenaan stond een reis naar Australië is inmiddels weg gestreept, die heb ik gehad! 3 maanden, geweldig! Maar om terug te komen op NEE zeggen, hoort bij mij een zin erbij als mensen moeilijk gaan lopen doen: welk gedeelte van NEE begrijp je niet!! ik ga nooit in discussie, ik geef geen verantwoording aan onbekenden en als ik iets heel serieus wil zeggen/hebben of wat dan ook trek ik rood aan! en ja zeker ik heb ook van mijn fouten geleerd, het was een kei harde leerschool. door schade en schande ben ik nu waar ik jaren geleden had willen zijn maar ik ben trots op mezelf dat ik er NU wel ben. En ik wens dat voor iedereen…

 • 8/07/2014 Ik heb een keer nee gezegd tegen een wildvreemd iemand die ik helemaal niet kende. Wat was het geval? Ik stond een keer bij Albert Heijn copieen van iets te maken voor mezelf, ik had die copieen nodig. Ik had een bepaald geldbedrag in de automaat gegooid en zag dat er een vrouw bij de apparaat kwam staan die blijkbaar ook van iets een copie moest maken. Toen vroeg ze aan mij: mag ik even voor. Ik zei sorry mevrouw, dan moet u even wachten totdat ik klaar ben. Dat was een gehaaide tante die van mijn geldbedrag en op kosten van anderen wilde copieeren, dan hoefde zij het niet te betalen. Wat een staaltje van onbeschofdheid. Toen ze zag dat dat niets uithaalde, bond ze in.Maar alleen al door de manier waarop moest ik haar al meteen niet. Zoiets doe je niet.

 • silviadehaan1971 schreef:

  Hoi Marian,

  Overzichtelijke tips. Kan me overigens helemaal vinden in de reactie van Jack Janse.
  Nee is nee, vind ik ook wat te kort door de bocht. Ik onderbouw een nee altijd.
  Om een simpel voorbeeld te geven. Vanochtend wou ik graag naar mijn favoriete
  spinningles, omdat ik zo ook even kon bijpraten met een sportvriendin. Nu zei mijn
  lichaam *au* en had geen zin om mezelf over de kop te fietsen.
  Ik heb toen een andere sportles gereserveerd en even een briefje op het sportkluisje
  van de spinningvriendin geplakt en hierop geschreven dat ik rond 12 uur klaar zou zijn en
  dan graag bijklets.
  Resultaat: zij had fijn gesport, ik had fijn gesport en we hebben daarna nog gezellig even een
  bakkie gedaan 🙂 …

  Verder pas ik regelmatig punt 10 van je lijst toe. Op die dag plan ik dan alles wat mag 🙂 … De dag dat alles mag ken ik al sinds mijn kinderjaren en is ooit ingelast door mijn moeder.

  Heb ik toch een keer ergens ja opgezegd en denk ik later nee, dan kan het handig zijn om even stil te staan waarom de ‘nee’ …

  Ook is het volgens mij handig om stil te staan bij de mensen tegen wie je graag ja zegt, want alle contacten via vooral social media zijn simpelweg niet bij te houden. Kortom, ik maak onderscheid tussen vrienden, familie, collega’s, contacten.

  Fijne dag en dank voor je tips!!

  Lieve groetjes van Silvia

 • Wat een leuke reacties! Dank jullie wel voor je bijdrage! Ik heb nog een mail van Saskia gekregen met een boekentip. Ik heb deze zelf niet gelezen maar ik heb het als aanvulling onder aan mijn blog gezet.

  @Valerie inderdaad je intuïtie is heel erg belangrijk. Dank je wel

  @Nico, dan sta je stevig in je schoenen als nee, nee blijft. Consequent. Dank je wel.

  @priscilla, bedankt voor je aanvullingen. Dat bedoel ik met je kan hiermee anderen helpen en dat heb je gedaan met je mooie voorbeeld zinnen. Dank je wel.

  @Charlotte. Dank je wel voor je bijdrage. Wat zijn fouten? Inderdaad je leert van het leven. Wees niet bang om “fouten” te maken.

  @Jack, dank je wel. Inderdaad een simpele nee kan wel de deur dicht doen!

  @Trudy en de volgende stap is gewoon agenda mee, kijken en zeggen wat je wilt! Dank je wel voor je openhartigheid!

  @Jenna geen dank! Ik hoop dat je ze in de praktijk kan brengen en ik wil je bedanken voor je bijdrage. Heel waardevol voor anderen want zij kunnen zich hier weer in herkennen en zien dat ze niet de enige zijn met deze gedachten.

  Nogmaals allemaal bedankt voor jullie bijdrage en hopelijk hoor ik snel weer wat van jullie.

  Heb je vragen? Mail mij gerust.

  Warme groet, Marian

 • Lieve Marian,

  Dit zijn voor mij gouden tips, omdat ik iemand ben die heel moeilijk nee kan zeggen tegen personen die me nauw aan het hart liggen. Ik voelde me vaak heel moe en had geen flauw benul hoe het kwam. Ik heb geleerd om mezelf op de 1ste plaats te zetten: hoe kan ik immers voor andere zorgen als ikzelf een wrak ben??
  Ik vind tips 3 en 9 heel goed voor mij: de denkpauze omdat ik de neiging heb om snel te antwoorden en het feit dat ik belangrijker ben dan dat de andere persoon kwaad wordt.

  Thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Allereerst hartelijk dank voor het stappenplan. En de aavulling van Priscilla zijn voor mij erg nuttig, deze ga ik in mijn hoofd prenten 🙂

  Verder laat ik mijn agenda zoveel mogelijk thuis.

  Zodat ik kan zeggen dat ik eerst thuis in mijn agenda moet kijken om te kijken of ik kan. Want ik eigenlijk automatisch JA ! En durf vaak niet af te zeggen en mijn eigen energiegevers aan de kant te zetten.

 • Jack Janse schreef:

  Met een simpel nee kan niemand iets, de deur zit dan zogezegd gelijk dicht. Je hebt een reden om niet op iemands verzoek in te gaan. Deel die reden met de ander is mijn devies, de deur blijft open en mogelijk raak je in gesprek waarin vanuit begrijpen begrip kan ontstaan.

 • Ik heb veel fouten in het verleden gemaakt door voor collega’s van het werk met allerlei dingen klaar te staan waar ze eigenlijk niet om gevraagd hadden. Maar ik vond het leuk om een ander ook eens te verrassen en deed dat uit mezelf. Achteraf gezien had ik dit beter niet kunnen doen, want het copieren koste veel tijd en geld. Toen ik door die ander ook nog eens als modder werd behandeld en er nog geen dank jewel af kon, besefte ik dat de fout eigenlijk bij mij lag. Nou doe ik alleen nog dingen voor mensen die ik heel graag mag. Maar fouten daar leer je van.

 • priscilla schreef:

  7. dit punt vind ik ook erg belangrijk
  ik heb een paar zinnen die ik vaak gebruik als ik nee durf te zeggen.

  Misschien heeft een ander er ook wat aan.

  zin 1 – Ik vind het erg vervelend voor je maar mijn antwoord blijft nee.

  zin 2- Ik begrijp goed dat je het niet leuk vind dat ik nee zeg.
  En ik voel me ook geveleid dat je me vraagt alleen is dit niks voor mij.

 • Ik zeg wel meer nee
  En dat verwachten ze niet, dus dat geeft wel leuke reacties…

  Maar nee blijt nee

 • Hoi Marian,

  Duidelijke blog met nuttige en direct toepasbare tips! Nee zeggen kan inderdaad lastig zijn. Voor mij persoonlijk werken de tips 2 (maak een overzicht), 3 (de denkpauze) en 5 (je bent geen verklaring schuldig) erg goed. Misschien nog een kleine aanvulling, ik gebruik ook vaak mijn intuïtie om aan te voelen of ik iets echt wil doen of alleen maar het idee heb dat ik het MOET doen.

  Groetjes,

  Valerie

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >