Omgaan met emoties als Hooggevoelig Persoon

Hooggevoelig persoon

Je hebt een heerlijke dag achter de rug, waarin je je helemaal op je gemak voelde en lekker in je vel zat. 's Avonds besluit je nog even gezellig wat te gaan drinken met een vriend of vriendin, maar plotseling verandert je gemoedstoestand volledig. Een uur later lig je zwaarmoedig in bed, zonder precies te begrijpen waar deze omslag vandaan komt. Zo maar even een voorbeeld! Herkenbaar? Dan heet ik je welkom in het leven van een HSP.

Omgaan met emoties als hooggevoelig persoon

Leren onderscheiden

Het start altijd met bewustwording. Als Hoog Sensitief Persoon (HSP) ben je geboren met een extra pakketje voelsprieten en heb je van nature voelsprieten die naar buiten staan.

Je staat in contact met je omgeving en ontvangt niet alleen gewenste, maar ook ongewenste prikkels van anderen. Hierdoor komt het vaak voor dat je emoties ervaart die niet van jou zijn, maar toch als zodanig aanvoelen. Wanneer je niet bewust bent van je eigen emoties, of als je als hooggevoelig persoon moeite hebt met het onderscheiden of op de juiste manier verwerken ervan, kunnen diverse uitdagingen en gevolgen ontstaan:

 1. Overweldigende emoties: Hooggevoelige mensen kunnen emoties diep en intens voelen. Als je ze niet goed kunt onderscheiden of beheersen, kunnen ze overweldigend worden en een negatieve invloed hebben op je dagelijks functioneren.
 2. Emotionele uitputting: Het niet goed kunnen onderscheiden van emoties kan leiden tot een gevoel van emotionele uitputting. Je raakt snel overprikkeld door emoties van anderen en jezelf, wat kan zorgen voor vermoeidheid en overbelasting.
 3. Innerlijke onrust: Onverwerkte emoties kunnen leiden tot innerlijke onrust en spanning. Het kan een uitdaging zijn om je emoties los te laten, waardoor je vaak vastzit in zorgen, onrust en malende gedachten. Klik hier voor een gratis meditatie: Loslaten van angst, zorgen en stress
 4. Moeilijkheden in relaties: Als je je eigen emoties niet goed kunt onderscheiden, kan dit zorgen tot misverstanden en conflicten in relaties. Het kan lastig zijn om je behoeften en grenzen duidelijk te communiceren, wat weer uitdagingen kan opleveren in je interacties met anderen.
 5. Fysieke symptomen: Ongewenste emoties die niet worden erkend of verwerkt, kunnen zich soms manifesteren als fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, buikpijn en/of spierspanning.

En natuurlijk pikt een HSP'er ook positieve emoties op, maar daar deze een minder grote impact hebben richten ik me even op het negatieve.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is het van groot belang om vaardigheden te ontwikkelen om emoties te (h)erkennen, onderscheiden en verwerken. Hierdoor kun je je hooggevoeligheid omzetten in een kracht die je helpt om emotioneel in balans te blijven en gezonde relaties met anderen te onderhouden.

Welke emotie is van mij

In situaties waarin je plotseling neerslachtig, angstig of verdrietig wordt, is het van belang om even een stap terug te doen. Vraag jezelf af of deze emoties uit het niets lijken te komen, of dat er een specifieke aanleiding voor is. Neem ook een moment om te reflecteren op hoe je je voorafgaand aan deze emoties voelde. Door dit te doen, ontwikkel je een groter bewustzijn van welke emoties eigenlijk bij jou horen en welke mogelijk van externe bronnen komen.

Het erkennen van je emoties

Het is van groot belang voor jezelf om de emoties die je ervaart te (h)erkennen. Wanneer je even stilstaat en jezelf toestaat om deze emoties te voelen, krijg je de kans om ze te identificeren en er een naam aan te geven. Vervolgens kun je proberen te achterhalen wat de oorsprong van die emotie is. Door dit proces te doorlopen, kun je uiteindelijk beslissen hoe je met de emotie wilt omgaan. Het is een reis waarin je uiteindelijk de controle over je emoties kunt herwinnen.

Bij het herkennen en benoemen van emoties is het van groot belang om er geen enkel oordeel aan te verbinden. Gevoelens zijn nooit goed of slecht; ze zijn simpelweg een natuurlijke uitdrukking van een ervaring. Wat daadwerkelijk telt, is hoe je met deze emoties omgaat. Door jezelf te leren kennen en door met je emoties om te gaan, kun je emotionele veerkracht opbouwen en dat heeft weer een positieve impact op je welzijn.

Er is geen enkel oordeel dat harder aankomt dan het oordeel van jezelf.


Loslaten

Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om met emoties om te gaan. Het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou werkt. Als je merkt dat je woede voelt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor lichaamsbeweging, krachtig je gevoelens uiten of jezelf toestaan om een goede huilbui te hebben. Wees niet terughoudend om dit te doen. Wanneer je jezelf deze uitlaatkleppen ontzegt, loop je het risico om emoties op te kroppen. Dit kan weer zorgen voor opgebouwde stress en, zoals we allemaal weten, kan dit uiteindelijk tot een uitbarsting leiden. De spreekwoordelijk gezegde: de druppel die de emmer doet overlopen. Dit brengt je alleen maar verder weg van innerlijke rust.

Het wordt aanzienlijk lastiger wanneer je in de greep van je emoties blijft hangen, en vooral wanneer deze emoties een negatieve spiraal van denken, voelen en handelen in gang zetten. Wanneer je vast blijft zitten in een bepaalde emotie, kan dit je denken en handelen negatief beïnvloeden. Negatieve emoties hebben de neiging om zichzelf te voeden en te versterken als je erin blijft hangen, wat weer kan zorgen voor een neerwaartse spiraal van negatieve gedachten en gevoelens.

Stel je voor dat je bijvoorbeeld een moment van frustratie ervaart. Als je jezelf toestaat om in die emotie te blijven hangen zonder deze los te laten, zou het kunnen leiden tot een opstapeling van negatieve gedachten die je overtuigen van je eigen onvermogen of de hopeloosheid van een situatie. Dit kan dan weer je gevoel van eigenwaarde aantasten en zelfs invloed hebben op je interacties met anderen.

Het start weer met bewustwording. Want wanneer je je bewust wordt van deze neerwaartse spiraal, is het van belang om manieren te vinden om jezelf eruit te halen. Het (h)erkennen en benoemen van deze negatieve patronen is een belangrijke stap. Vervolgens kun je je richten op strategieën en tools om met je emoties om te gaan zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken of het toepassen van positieve affirmaties.

Het is van groot belang om je emoties los te laten en je hier niet voor te schamen, ongeacht de manier waarop je dit doet. Uiteindelijk draait het erom wat het beste voor jou werkt en wat bijdraagt aan je welzijn. Wat goed voelt voor jou. Het proces van loslaten geeft je de ruimte om te ademen, om jezelf te bevrijden van emotionele lasten en om weer dichter bij een gevoel van balans komen. Je emoties zijn gezonde en natuurlijke uitdrukkingen zijn van wie je bent. 

Leestip: Loslaten? Ja, graag! Maar hoe doe je dat nu precies?

Verwen jezelf

Voor HSP's is het bekend hoe uitgeput je kunt raken na een strijd met emoties die niet altijd van jezelf zijn. Na het verwerken van deze intense emotionele situaties is het daarom van groot belang om jezelf veel liefde en zorg te geven. Op deze manier kun je de negatieve associaties van deze emotionele ervaringen gemakkelijker loslaten. Dit heeft weer een positieve impact op de toekomst, waarbij je dezelfde soort emoties makkelijker kunt herkennen en loslaten. Vergelijk het met een soort training. Na het voltooien van een inspanning verdien je een beloning. Trakteer jezelf dus op een ontspannend bad, een klein stukje chocolade of geniet van een film. Je hebt het verdiend!

Leer je eigen gevoelens te observeren en je zult minder last hebben van 'overweldiging'. Erken je gevoel, maar laat je niet meeslepen door de intensiteit van de emotie. Neem afstand en observeer wat er werkelijk gaande is. Sta toe dat de emotie er is, accepteer het zonder oordeel en laat het vervolgens los. Wanneer je de moed hebt om je emoties te volgen, vind je je eigen unieke levenspad.

Hoewel je hoofd vaak andere plannen heeft en je mogelijk op het pad van 'de menigte' wil houden, is het belangrijk om te beseffen dat jij niet hetzelfde bent als de rest.
Jij bent uniek, met je eigen bijzondere eigenschappen en dromen. Volg je eigen pad en hart, want dat is wat jouw reis waardevol en vervullend maakt. Laat je niet beïnvloeden door externe verwachtingen, maar blijf trouw aan je eigen innerlijke kompas en weten. 

Affirmaties voor een hooggevoelig persoon

Affirmaties helpen bij het creëren van een positieve mindset en het vervangen van negatieve gedachten en overtuigingen. Herkenbaar? Dat als je vaak vatbaarder bent voor zelfkritiek en negatieve zelfbeoordelingen. Het regelmatig herhalen van positieve affirmaties kan je helpen om deze negatieve patronen te doorbreken en een positievere kijk op jezelf en het leven te ontwikkelen.

Als hooggevoelig persoon kan het leven soms een achtbaan van emoties en prikkels zijn. Je ervaart de wereld intenser en neemt subtiele nuances en energieën waar die anderen misschien ontgaan. Hoewel deze diepe gevoeligheid een waardevolle gave is (écht waar!), kan het ook uitdagend zijn om de balans te bewaren en overweldiging te voorkomen.

Affirmaties is een fijne tool om te gebruiken. Affirmaties zijn positieve en krachtige zinnen die je herhaaldelijk kunt uitspreken of in gedachten kunt houden om je onderbewuste te beïnvloeden. Voor jou als hooggevoelig persoon kunnen affirmaties een essentieel hulpmiddel zijn om jouw gevoelige aard in je voordeel te gebruiken en in balans te blijven en het niet (meer) te gaan zien als een last. 

Door het herhalen van affirmaties die gericht zijn op zelfliefde, zelfcompassie, emotionele balans en grenzen stellen, kun je jouw innerlijke kracht versterken en negatieve zelfpraat vervangen. 

Weet je dat het ook kan gebruiken als een tool voor energetische bescherming?
Als hooggevoelig persoon ben je vaak gevoelig voor de energieën om je heen, en affirmaties kunnen je helpen om een energetisch schild te creëren en jezelf te beschermen tegen overweldigende prikkels en negatieve invloeden.

Voor mij was het vaak hoge toppen en diepe dalen. Gelukkig zijn die dalen niet meer zo diep. Hooggevoelige mensen ervaren vaak intense emoties en kunnen gevoeliger zijn voor energieen en stemmingen in hun omgeving. Affirmaties is niets anders dan een ander verhaal dat je jezelf vertelt, dat jou als hooggevoelig persoon kan ondersteunen bij het omarmen van jouw gevoeligheid als een superkracht.

Voorbeeld Affirmaties voor een Hooggevoelig Persoon

 1. Emoties zijn mijn superkracht, en ik omarm ze met trots
 2. Ik omarm mijn gevoeligheid en zie het als een waardevolle superkracht.
 3. Ik ben sterk en veerkrachtig
 4. Ik laat negatieve energie los en omring mezelf met positiviteit.
 5. Ik ben dankbaar voor mijn vermogen om anderen te begrijpen.
 6. Ik waardeer mijn unieke gevoeligheid en ik ben trots op wie ik ben.

Hooggevoeligheid is een écht een mooie eigenschap die jou in staat stelt de wereld op een dieper niveau te ervaren en subtielere nuances op te merken. Natuurlijk kan het ook uitdagend zijn, maar dat is met alles zo. Ik vind het alleen zo zonde dat heel veel mensen het als een last zien.

Het kan soms uitdagend zijn om te navigeren door een wereld vol intense indrukken en prikkels. Om mee te gaan met de ratrace van alledag. Het bied je ook de mogelijkheid om een rijkdom aan emoties en verbindingen te ervaren die anderen mogelijk missen.

Ik hoop dat ik je weer inzichten, strategieën en tips heb kunnen meegeven, om je hooggevoeligheid te omarmen als een krachtige superkracht.

Het (h)erkennen van je emoties, te accepteren en los te laten, zelfcompassie te vergroten, flexibel en geduldig te zijn, en jezelf te verwennen zijn slechts een paar van de stappen die je kunt nemen op je pad. 

Weet dat je hooggevoeligheid een unieke eigenschap is van wie jij bent.

De slogan van Just Be You is niet voor niets: het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Sta jezelf toe te stralen en wees niet bang om je eigen weg te bewandelen, zelfs als dat betekent dat je afwijkt van de menigte.

Weet dat je niet alleen bent. Niet iedereen begrijpt je misschien maar als je eerst start om jezelf te begrijpen. 

Dus ga verder, omarm je hooggevoeligheid, ontwikkel je innerlijke kracht en volg met vertrouwen je hart. De wereld heeft behoefte aan jouw unieke gave.

Blijf stralen! Alleen met licht kun je de duisternis opheffen. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Vind je het moeilijk/lastig om hooggevoelig te zijn? 

Wanneer je hooggevoelig bent, ook wel bekend als een HSP ervaar je de wereld op een dieper niveau. Je bent meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels, waardoor je in staat bent om kleine subtielere signalen en details op te merken die anderen mogelijk ontgaan. Dit verfijnde zintuiglijke bewustzijn heeft echter ook een keerzijde: je kunt snel overprikkeld raken.

Voor een HSP worden alle indrukken en prikkels in je omgeving uitgebreider en intensiever gefilterd dan voor de gemiddelde persoon. Wat voor anderen als normaal wordt beschouwd, zoals drukke menigten of luide muziek, kan voor een HSP al snel overweldigend zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van vermoeidheid, stress en zelfs emotionele uitputting.

Gelukkig zijn er manieren om effectief om te gaan met je hooggevoeligheid en een gevoel van balans en rust te herstellen. Ontdek mijn verzameling tips, technieken en strategieën die speciaal zijn ontworpen om jou te ondersteunen in je reis naar een beter evenwicht en innerlijke vrede. Klik op onderstaande link voor meer informatie en/of schrijf je nu in om meteen te starten aan onze gezamenlijke reis.

Door je in te schrijven, zul je waardevolle inzichten opdoen die je helpen om je energie te optimaliseren, innerlijke kracht op te bouwen en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Leer hoe je je gevoeligheid als een kracht kunt benutten en hoe je tegelijkertijd de uitdagingen kunt aanpakken die het met zich meebrengt.

Klaar om je hooggevoeligheid te omarmen?
Schrijf je vandaag nog in en begin je reis naar een leven van balans, rust en vervulling.

Uitgelicht


Omgaan met emoties

Tags

emoties, hooggevoelig, hooggevoelig persoon, hsp, jezelf, loslaten, omgaan met emoties, stress


Misschien vind je dit ook leuk:

Gratis Workshop Voluit leven met Hooggevoeligheid

Gratis Workshop Voluit leven met Hooggevoeligheid

GRATIS AUDIO SERIE: De Kracht van Zelfliefde voor Positieve Gedachten

GRATIS AUDIO SERIE: De Kracht van Zelfliefde voor Positieve Gedachten

Welkom April 2024- Gratis Affirmatie Kalender

Welkom April 2024- Gratis Affirmatie Kalender
 • […] het mediteren komen je gevoelens en emoties meer tot rust. De scherpe randjes gaan eraf doordat je ze observeert zonder ze te […]

 • Elsbeth Van Oostenbrugge schreef:

  Het komt dus vaak voor dat je emoties ervaart die niet van jezelf zijn, maar wel als dusdanig voelen.

  Kun je dit stukje concreter uitleggen?

  • marian schreef:

   Hoi Elsbeth, geef je gerust op voor de Gratis Online Workshop Voluit Leven met Hooggevoeligheid http://www.justbeyou.nl/agenda daar zal ik er dieper op ingaan.

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >