Luister naar je intuïtie

Intuïtie betekent letterlijk: leren van binnen. De meeste van ons hebben niet geleerd om dit zintuig te gebruiken. Maar iedereen kent dat onderbuikgevoel.

Je hebt vast ooit in de auto gezeten met het gevoel dat je rechtsaf moet afslaan terwijl daar niet je bestemming ligt. Of dat je in de winkel naar een gang wordt getrokken waar zich niets bevindt van je boodschappenlijstje. Dit kan je intuïtie zijn. Vaak zul je geen directe gevolgen ondervinden door deze gevoelens te negeren, toch kan dit je op de lange termijn schade berokkenen.

Luister naar je intuïtie

Intuïtie lijkt ongrijpbaar en mysterieus, maar eigenlijk is het gewoon een heel essentieel onderdeel van wie jij bent. Het is jouw ziel die met jou communiceert. Het is wie jij bent. Kijk eens bewust naar je intuïtie en stop met het onderdrukken van deze prikkels en luister beter naar wat het jouw te vertellen heeft. Dat zal je niet alleen helpen in het dagelijks leven, het kan ook een groot verschil maken in jouw gezondheid.

Sta jezelf toe dit gevoel te vertrouwen en je zult merken dat dit zintuig sterker wordt. Probeer te vermijden dat je tegen beter weten in handelt, of je om laat praten door iemand anders, terwijl het niet goed voelt voor jou. Leer op je intuïtie te vertrouwen, het is een belangrijk instrument om jou op het goede spoor te houden.

Druk, druk, druk

We hebben het allemaal druk, daarbij lopen we onszelf regelmatig voorbij. Altijd maar druk, druk, druk? Een drukke agenda zorgt er vanzelf voor dat je je ook druk gaat voelen en druk gaat gedragen. Lucht brengen in je schema is een manier om lucht te brengen in je leven en dus in je hoofd. Je hebt daar zelf invloed op.

Je wordt echt niet productiever door nog meer in een dag te proppen. Focus is belangrijk, je laat je door niets afleiden. Een zekere mate van structuur in je leven is goed, toch moet je soms meer luisteren en vertrouwen op je intuïtie. Je wordt productiever als je creatiever kunt zijn en luistert naar je gevoel. En je creativiteit heeft lucht en ruimte nodig.

Onderbewuste waarneming

Je denkt wellicht dat je immuun bent voor reclame en marketing. Heb je dat wel eens dat je af en toe een hongergevoel hebt terwijl je zojuist hebt gegeten? Wellicht kwam je zojuist langs een billboard van een FastFood restaurant met een vette hamburger op de foto. Je hebt het niet bewust waargenomen, toch werd deze informatie opgeslagen in jouw hersenen.

In winkels worden deze trucs vaak toegepast. Veel supermarkten plaatsen de broodafdeling, groente en fruit bij de ingang. Die kleuren en geuren verleiden je tot aankoop en geven een suggestie van welbehagen. Ook bij een meubelboulevard word je steeds geprikkeld om een bepaalde route te nemen, of even iets onbenulligs mee te nemen. Dit soort externe prikkels zijn de sleutel tot jouw onderbewustzijn. Die sleutel is niet alleen te gebruiken door marketing specialisten, je kunt deze zelf ook gebruiken en jouw intuïtie ontgrendelen.

Laat je prikkelen

Intuïtie is luisteren naar jouw lichaam en geest. Alles wat er zich afspeelt in jouw lichaam heeft een reden, een oorzaak en een gevolg. Stel je loopt de vierdaagse, die avond heb je pijn aan je voeten. Dit is een heel duidelijk voorbeeld van oorzaak en gevolg. Die pijn in je schouders kun je niet goed verklaren, je hebt immers niet een zwaar object getild.

Wellicht heb je een drukke periode op je werk of je hebt een conflict met je collega. Misschien is het volgende week de sterfdag van je vader. Zaken waar je bewust en onbewust mee bezig bent worden opgeslagen in jouw brein, en worden vervolgens vertaald naar je lichaam. Pijn is een duidelijke prikkel dat er iets niet in orde is, de oorzaak is lang niet altijd van fysieke aard.

Luister naar je lichaam

Stress kan zich op vele manieren uiten, spierpijn is een veelvoorkomend symptoom van stress. Ook misselijkheid en hoofdpijn zijn vaak gekoppeld aan mentale spanning. Stress kan leiden tot gewichtsverlies of juist gewichtstoename. Wanneer er dingen uit balans zijn kunnen er lichamelijke en psychische klachten ontstaan.

Zorg dat je vriendjes blijft met jezelf. Waardeer dat je lichaam het mogelijk maakt dat jij kunt doen wat je allemaal wilt doen. Luister naar je lichaam en behandel jezelf zoals je de dierbaarste persoon in je leven zou behandelen: met liefde, respect en compassie.

Voorkom een burn-out, gebruik je gevoel

Het kan zweverig klinken, je intuïtie gebruiken. Eigenlijk is jouw intuïtie heel concreet, deze signalen hebben altijd een herkomst en zijn altijd logisch met elkaar verbonden, ook al zie je die koppeling niet altijd. Daarom is het van belang rust te nemen. Lichamelijke rust en geestelijke rust om een burn-out te voorkomen.

Soms is alles wat je nodig hebt een rustig plekje om even helemaal tot jezelf te komen. Gun jezelf de tijd om even lekker weg te dromen, laat jouw gedachten zichzelf sorteren waarmee je nieuwe inzichten krijgt. Zo ontdek je spanningsvelden op tijd en kun je de negatieve spanning wegnemen. Intuïtie is altijd een signaal met een functie, zelfs als je dat niet direct begrijpt.

Iedereen is anders

Een advies wat voor de één precies de spijker op zijn kop is, slaat bij een ander de plank volledig mis. Volg niet klakkeloos iedere tip, advies, goede raad of nieuwe hype. Volg je intuïtie en kijk goed naar wat bij jou past. Niet iedere voedingswijze, levensstijl, sport of denkwijze is geschikt voor jou.

Als jij luistert naar jezelf en genoeg van jezelf houdt ben je in staat om gezonde keuzes te maken voor jezelf, ook al betekent dat je ander moet teleurstellen. Is dat erger dan jezelf teleurstellen? Maak keuzes die goed voelen voor jou, waar jij blij en gelukkig van wordt. Daar heeft uiteindelijk iedereen plezier van. Durf je eigen keuzes te maken, durf jezelf te zijn.

Vetrouw op je intuïtie

Dat stemmetje in je hoofd die zegt dat je rechtsaf moet afslaan, het is heel goed mogelijk dat er een filemelding op de radio was die je niet bewust hebt gehoord omdat je naar het rode stoplicht keek. Jouw intuïtie heeft dat wel opgevangen. Dat winkelwagentje die je naar het broodbeleg heeft getrokken. Gisteren heeft je zoon terloops de opmerking gemaakt dat de hagelslag op was, je was het vergeten te noteren.

Dat zijn eenvoudige en onschuldige vormen van intuïtie maar het kan veel meer impact hebben. Die kramp in je nek heeft een herkomst, en een oplossing. Een massage helpt tegen de nekpijn, je vraagt je echtgenoot je even te masseren. Kan het zijn dat jullie drukke schema’s de relatie verstoren? En dat die nekmassage jullie even samenbrengt, gezellig op de bank?

Een heldere geest

Een heldere geest is meer ontvankelijk voor je intuïtie. Je intuïtie heeft namelijk de eigenschap nogal subtiele signalen te gebruiken. Signalen die je gemakkelijk over het hoofd ziet op het moment dat je veel in je hoofd zit.

Juist in situaties die jou zorgen baren, waarin je je angstig en/of onzeker voelt is het zaak je geest tot rust te brengen zodat je weer in contact kunt komen met je intuïtie.
Dat is namelijk je gids.

Intuïtie is een stuwende kracht, een prikkel die je heel subtiel in de juiste richting duwt. Luister naar jouw lichaam, neem de prikkels tot je en maak gebruik van die golfbeweging. Soms leidt je intuïtie tot concrete oplossingen, soms moet je zoeken wat de herkomst is van de prikkel. Je zult merken dat wanneer je meer gaat vertrouwen op je intuïtie de prikkels ook duidelijker worden. Het is een bewust proces, training maakt je meester van je eigen intuïtie.

Durf los te laten, durf te vertrouwen. Jouw intuïtie werkt perfect, jouw lijf weet precies wat het moet doen, jouw hart weet de weg. Jij mag rustig ademhalen en vertrouwen hebben in het leven dat zich voor jou ontvouwt. Niet trekken, niet pushen, gewoon vertrouwen en meebewegen.

Jij weet wat goed voor je is, vertrouw op jezelf.

Leestip: Hoe serieus neem jij jouw intuïtie?

Ben je bekend met de helende kracht van edelstenen en/of essentiële oliën?

Intuïtie wordt vaak in verband gebracht met het zesde chakra, dat ook wel het derde oog-chakra wordt genoemd. Dit chakra, genaamd Ajna in het Sanskriet, wordt geassocieerd met inzicht, intuïtie en spirituele waarneming. Het kan helpen om je bewustzijn te vergroten en je intuïtieve vermogens te versterken. Er zijn verschillende essentiële oliën die vaak worden gebruikt om het derde oog-chakra in balans te brengen en de intuïtie te ondersteunen. Een tweetal voorbeelden van zo'n olie zijn:

 1. Clary Sage (Salie): Clary Sage-olie wordt vaak geassocieerd met het derde oog-chakra vanwege de veronderstelde eigenschappen om de intuïtie te versterken en helderheid van geest te bevorderen. Het kan helpen om de geest te kalmeren en een dieper bewustzijn te bereiken.
 2. Derde Oog Chakra Essentiële Olie. Deze blend helpt om verbinding te maken met een hogere bewustzijnsstaat terwijl je geaard blijft. Bevordert het vermogen om “duidelijk te zien” door intuïtie, inzichten en duidelijkheid. Het nodigt creatie-energie uit en inspireert mogelijkheden.

Luister naar je intuitie

Leer op je intuïtie te vertrouwen

Ben jij meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken, prikkels en merk je meer signalen en details op?
Je kan al snel overprikkeld raken. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.
Ontdek hoe je bewuster leert leven met je gevoelige eigenschappen, het te accepteren, de positieve energie toelaat en jezelf beschermt tegen negatieve invloeden.
Zo kan je je heftige emoties een plaats geven waardoor je meer balans/rust en energie hebt. Check het hier..

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

burnout, gevoel, intuïtie


Misschien vind je dit ook leuk:

Is het leven iets wat jou overkomt, of ben jij degene die vorm geeft aan jouw leven?

Is het leven iets wat jou overkomt, of ben jij degene die vorm geeft aan jouw leven?
 • Sinds ik de cursus ,leren van je zelf te houden, heb gedaan ben ik ook meer naar mijn intuïtie gaan luisteren , en als ik dit nu zo lees wordt alles duidelijk, dacht eerst dat het aan mezelf lag,mijn lichaam/geest verteld mij precies wat wel of niet te doen,twijfelde eerst maar weet het nu zeker, bedankt Marian was weer een goeie les.

 • Debbie schreef:

  Ik ben blij dat ik de cursus leven met hooggevoeligheid bij je hebt gevolgd. Ik heb er veel over gelezen en dit was inhoudelijk duidelijke informatie. Dank je wel en nu ook beter naar mijn intuitie luisteren de cursus heeft mij wel veel duidelijkheid gegeven in mijn gevoel.

 • Dit artikel komt precies op tijd, dank je wel Marian. Ik ga meer aandacht besteden aan mijn intuitie.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >