Maak jij je druk wat een ander van je vindt?

Maak jij je druk wat een ander van je vindt?

Het fenomeen ‘druk maken wat een ander van je vindt’ stamt nog uit de oertijd waarin wij als mensen elkaar werkelijk nodig hadden om te overleven.

Tegenwoordig is dit niet meer zozeer het geval als vroeger, alhoewel we soms toch denken dat dit zo is. Het druk maken om wat anderen van je denken begint bij je eigen zelfbeeld: als je zelfbeeld immers niet zo goed is, ga je meer op zoek naar de goedkeuring van anderen.

Vanaf je geboorte wordt je zelfbeeld al grotendeels gevormd door je opvoeding en door de boodschap die jij van je ouders meekrijgt. Toch is het belangrijk dat jij bij jezelf nagaat wat JIJ wilt bereiken in jouw leven. Waar ligt je passie? Wie ben jij en wat wil jij? Dit zijn een aantal stappen die je kan ondernemen zodat je je niet meer druk maakt wat anderen van je denken.

Maak jij je druk wat een ander van je vindt?

Tips om je onzekerheid te overwinnen

Denken voor een ander

Vaak denk jij dat anderen mensen iets denken maar is dit helemaal niet zo.

Laat je niet verleiden tot 'denken' voor een ander of 'doen' voor een ander. Vul niets in. Wees puur in je bedoelingen en gedragingen.

Wil je het zeker weten? Vraag, vraag en vraag. Communiceer! Vraag gewoon; ‘kunt je mij vertellen waar je nu aan denkt?’ of ‘ik heb het gevoel dat jouw mening bij mij opdringt’. Je krijgt vanzelf response. Hou het bij jezelf, hou je stem zo neutraal mogelijk en ga niet in de verdediging. Dit maakt je krachtig.

Blijf ook niet te lang in relaties met alleen maar eenrichtingsverkeer, van jouw kant wel te verstaan. Als ze je missen, als ze om je geven maken ze wel ruimte voor jou in hun leven. Zo niet, zijn ze ook jouw tijd en investeringen niet waard. Een relatie is gebaseerd op wederkerigheid.

Bouw aan je zelfvertrouwen

Draag jij een oranje broek en je voelt je echt niet happy ermee dan zullen anderen mensen dit (on)bewust voelen want ze zien je onzekerheid ermee. Sommige mensen hebben het een sport gemaakt om anderen mensen neer te halen om zichzelf naar boven te halen. Doe de dingen die jij graag doet en waarbij je je goed voelt

Stapje voor stapje

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Er is niet maar één waarheid, niet maar één manier om iets te doen, niet maar één strategie om een doel te bereiken enzovoort. Laat iedereen in zijn/haar waarde, laat je oordeel los en doe gewoon je eigen ding. Leven en laten leven.

Leer met je emoties om te gaan

In het boek ‘De kracht van het NU’ van Eckhart Tolle raad hij aan om bewust te worden van je emoties. Bijvoorbeeld angst, boosheid, zorgen etc. Wees je ervan bewust zodat je er geen deel meer van uitmaakt. Kijk hoe de emotie langzaam verdwijnt terwijl je jezelf aan het observeren bent.

Zodra je een emotie voelt opkomen dan zet je deze als ware opzij en de emotie zal niet langer bestaan. Dit is oefenen! 

Focus op je dromen en niet op je zorgen en angsten! Besteed geen energie aan alles wat mogelijk mis zou kunnen gaan. Richt al je aandacht op alles wat je wel wenst in je leven. Je leven verandert op slag als je dit consequent toepast. Ervaar het zelf, geef het een kans.

Realiteit

Wat anderen mensen van je denken is hun realiteit en dit hoeft niet jouw realiteit te worden.  Het zegt meer over anderen dan over jezelf.

Je krijgt maar één leven

Besef dat jij de kapitein bent van jouw leven en niemand anders. Geef je het roer aan iemand anders of ga jezelf varen? Leef zoals jij wilt leven.

Positieve mensen

Wanneer iemand iets negatiefs zegt dan onthou je dat in plaats van de positieve dingen. Als je een vervelende ervaring hebt, denk dan aan de positieve mensen en de positieve dingen die ze zeggen. Lees ook 27 gewoontes voor meer geluk, positiviteit en verliefd zijn op jezelf…

Niet alle vrienden zijn bedoeld om voor eeuwig in je leven te blijven. Naarmate je ouder wordt veranderen je vriendschappen.
Sommige vrienden veranderen met je mee, anderen ontwikkelen zich in een andere richting. Dat is niet erg, dat is natuurlijk. Koester die vrienden die blijven, vrienden voor het leven zijn een kostbaar geschenk.

Hoe denk jij over jezelf?

Sommige mensen zeggen dat wat anderen denken over jou is het resultaat van wat je denkt over jezelf. Ik geloof hierin wel. Als een ander iets zegt en jij denkt dit eigenlijk ook over jezelf dan neem het het voor waarheid aan. Het is tenslotte iets wat jij zelf ook denkt. Wat is jouw zelfbeeld? Ben je positief?

Fuck it

Roep gewoon eens: ‘Fuck it’! Lees het boek voor meer inspiratie

Wees trots op jezelf

Je zal dit ook weer gaan uitstralen en anderen mensen zullen je hierom gaan respecteren. Geloof in jezelf en ga ervoor!

Waar krijg jij stress van?

De meeste stress ontstaat wanneer je Ja zeggen tegen een ander en tegelijkertijd Nee tegen jezelf. Just Be You: ben eerlijk, respectvol en authentiek tegenover anderen maar zeker tegenover jezelf.

Stop met zo je best te doen om iemand te zijn die je niet bent. Start met gewoon jezelf zijn, en hou een heleboel energie over om leuke dingen te doen. Vergelijk jij jezelf steeds met anderen? En wat levert het je uiteindelijk op? Weet je wat het je oplevert als je daarmee stopt? Het geluk van vrijheid!

Geef altijd het beste van jezelf aan de wereld, maar laat de wereld daar geen misbruik van maken. Als je voldoende assertief bent en vertrouwen hebt in jezelf is dat een vanzelfsprekend gegeven.

Laat je nooit ontmoedigen door het leven

Niet elke dag zal geweldig zijn, maak er hoe dan ook iets van. Niet iedereen waar jij van houdt zal ook altijd van jou (blijven) houden.
Blijf in ieder geval liefhebben. Niet iedereen zal altijd de waarheid vertellen. Blijf zelf in ieder geval eerlijk en oprecht. Niet alles zal altijd eerlijk gespeeld worden.
Maar laat dat je speelsheid niet beïnvloeden.

Nog werk aan de innerlijke winkel? Wil jij meer hulp bij het niet druk maken wat anderen van je denken? Overwin je onzekerheid met doeltreffende en simpele stappen. Kijk hier voor meer informatie >>>

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 

Uitgelicht 


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

Maak je niet druk wat anderen van je denken
het maakt niet uit wat anderen zeggen en/of doen. Ik kies ervoor om me goed te voelen
Laat je eigenwaarde nooit afhangen van het oordeel van een ander.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

denken, druk maken wat een ander van je denkt, emoties, onzekerheid, postiviteit, stress, voor een ander denken, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Ellen de Graaff schreef:

  Dag marjan, ikzie zoveel negatiefs in mij dat ik niet meer wil leven. Ik voel me niet opgewassen tegen het leven, ik heb geen incasseringsvermogen. Ik weet ook dat ik goeie kwaliteiten heb maar zie ze niet meer
  Groet
  Ellen

  • Hoi Ellen, ik wil je toch even adviseren om langs je huisarts te gaan! Je hebt zeker incasseringsvermogen. Die heeft iedereen, een eerste stap kan zijn het proberen positief te praten over jezelf of tegen jezelf ;-). <3

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >