De voordelen van bewust leven

Waarom het belangrijk is om bewust te leven 
(én van je fouten te leren!)

Soms kun je nachtenlang wakker liggen over een gemaakte fout. En een andere keer kun je smakelijk om je eigen blunder lachen. Achter de meeste 'fouten' schuilt een waardevolle levensles. Tenminste, als je bewust leeft. In deze blog/podcact vertel ik je er graag meer over.

De voordelen van bewust leven

Alleen als je bewust leeft, leveren je fouten belangrijke levenslessen op en is de 'ellende' die je hebt doorgemaakt niet voor niets geweest. Naast bewustzijn hangt het van je mindset af of je de 'misstap' kunt veranderen in een voordeel. Hoe heerlijk is het als je anders kan kijken naar de uitdagingen die jij (of iemand anders) maakt? Veel mensen zien 'fouten' maken als persoonlijk falen en betrekken het teveel op zichzelf: ‘Ze vinden me vast dom of niet goed’.

Het gevolg is dat we proberen om zo min mogelijk fouten te maken. De focus komt daardoor meer op het resultaat te liggen in plaats van op de ontwikkeling die je zelf doormaakt. Als je fouten maken ervaart als persoonlijke afgang, sta je niet open voor de les die erin zit. Terwijl levenslessen je juist beter maken en je verder brengen, juist dankzij je de dingen die je doet. Hoe groter of gênanter de misser, hoe meer je er persoonlijk door kunt groeien. Heb jij er zo wel eens naar gekeken?

  • Bewust leven maakt je alert > Je weet op het moment zelf wat je moet zeggen of doen wat goed voelt voor jou en het grotere geheel. Zo is de kans ook groter dat de situatie erger wordt.
  • Bewust leven versterkt het contact met jezelf > Als je in contact bent met je intuïtie, merk je de waarschuwingssignalen beter op. Gevolg? Dingen overkomen je minder snel, omdat je het ergens al hebt aangevoeld.
  • Bewust leven vergroot je zelfkennis > Je leert jezelf beter kennen als je durft te kijken naar je eigen gedrag, je successen én je fouten. Deze bewust onder ogen komen, zorgt ervoor dat je snel beter wordt dan je daarvoor was. 
  • Bewust leven maakt je creatiever > Loopt het anders dan je had verwacht? Dan nodigt de situatie je uit om naar andere oplossingen te zoeken en om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit stimuleert je brein, met name het creatieve- en oplossingsgerichte denken. Zo kom je eerder tot een andere aanpak of strategie.
  • Bewust leven verrijkt je comfortzone > Als je jezelf goed kent en bewust leeft, ben je meestal ook minder bang om nieuwe dingen uit te proberen, risico’s te nemen en fouten te maken. Dit vergroot je comfortzone, juist doordat je buiten je comfortzone durft te gaan. Als de angst voor falen groter is dan je nieuwsgierigheid voor iets nieuws, rem je jezelf in je ontwikkeling.
Als je bewust leeft,
leveren je fouten waardevolle levenslessen op
en ben je een ervaring rijker

Kies je mindset bewust

Niet wat je meemaakt of de fouten die je maakt, bepalen of een gebeurtenis een positief of negatief effect op jou heeft, maar hoe je ertegenaan kijkt. De mindset van een slachtoffer ondermijnt je immuunsysteem, wat je direct vatbaarder maakt voor ziektes. Een objectieve mindset maakt dat je openstaat voor verbetering, vernieuwing en persoonlijke groei.

Ik ben ervan overtuigd dat niets voor niks gebeurt. Deze levensinstelling maakt mij niet alleen nieuwsgierig wanneer dingen anders lopen, maar het zorgt er ook voor dat ik het makkelijker kan accepteren. Ik weet namelijk dat het Universum een beter plan voor mij heeft, iets wat ik zelf op dat moment nog niet zie of begrijp. Ik ben me hiervan bewust, waardoor ik vanzelf nieuwsgierig word naar wat het te betekenen heeft. 

Geef een tegenvallende situatie het voordeel van de twijfel. Zie het als een moment van bewustwording: wat kun je van de situatie leren? Misschien een andere blik op de situatie? Schept het nieuwe kansen? Lost het misschien een andere uitdaging op waar je mee zat? Het antwoord komt niet altijd meteen nadat je de vraag gesteld hebt. Maar meestal wordt het op een later moment alsnog duidelijk. Vaak 'hoor' je antwoord in stilte dus maak daar dan ook even bewust tijd voor. Heb geduld en accepteer dat het anders loopt.

Goed fout

Als je bewust in het leven staat, heb je meer oog voor details én voor je successen en je ontwikkelingen. Hier past ook bij dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag. Dit besef kwam bij mij gigantisch binnen na het overlijden van mijn moeder in mijn armen. Ik kon wel blijven jammeren hoe slecht ik het had gehad, dat ik weinig liefde had gekend etc... maar ik was nu volwassen. Ik besloot verantwoordelijkheid te nemen voor mijn leven. Dit geldt ook voor het toegeven van je 'fouten' in plaats van de schuld aan anderen geven. 

Je 'fouten' toegeven, lukt het beste wanneer je genoeg zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt. Als je hier gebrek aan hebt en je voelt je onzeker, dan wordt het een grotere uitdaging om je fouten toe te geven. Je hebt dan eerder de neiging om je in te dekken zodra het mis dreigt te gaan. Alleen daarom al is het belangrijk om bewust en liefdevol in het leven te staan.

Luistertip: Hoe begin je een liefdesrelatie met jezelf?

Falen bestaat niet
als je leert van de situatie

Reflecteer op jezelf

Je 'fouten' toegeven, is lastig als je ego in de weg zit. Je ego schuift de schuld liever op anderen af, maar dat verergert de situatie alleen maar. Zie de 'misstap' die je begaan hebt niet als persoonlijk falen maar als een belangrijk leermoment voor jezelf, een moment van bewustwording. Drie tips om je hierbij te helpen:

  1. Vergeef jezelf

    Kijk met ‘zachte ogen’ naar wat er is gebeurd en naar wat je niet zo handig hebt aangepakt. Zelfs als je het volledig hebt verknald. Niemand heeft er iets aan als jij jezelf tot in de eeuwigheid blijft straffen. Vergeef jezelf daarom je fouten en laat negatieve gedachten en vooroordelen over jezelf achterwege. Alleen licht heft de duisternis op. 
  2. Reflecteer op de situatie

    Wat ging er precies mis? Hoe is het zover gekomen? Reflecteer op de teleurstellende situatie met een gezonde, emotionele afstand.

    Liep het anders dan verwacht? (niet snel genoeg, overschrijding van tijd of kosten. Ging iets niet door terwijl je je er zo op had verheugd? Hadden anderen verwachtingen die je niet hebt waargemaakt?

    Wanneer je meer inzicht hebt in het oorzaak-gevolg van de situatie, kun je de lessen eruit filteren die erin verscholen zitten. Wat zou je een volgende keer beter anders kunnen doen? 
  3. Herstel je fout

    Vooraf zie je er misschien als een berg tegenop om je 'fouten' toe te geven, maar als het hoge woord er eenmaal uit is, lucht het vaak enorm op. En niet alleen voor jou maar ook voor de ander! Het klaart de lucht tussen jullie op, wat anders tussen jullie in was blijven broeden. Het zal je verbazen dat eerlijk opbiechten je meer sympathie oplevert dan wanneer je er in alle talen over blijft zwijgen.

    Wees alert op de trucjes van je ego wanneer je een 'fout' hebt gemaakt. De ene ego-valkuil is dat je het te zwaar voor jezelf maakt. De andere valkuil is dat je boos op de ander wordt en blijft. Met deze instelling, hoef je de situatie niet echt aan te kijken of ervan te leren. Herken dit gedrag bij jezelf en zorg dat je er niet in meegaat.

    Zeg dat je er spijt van hebt en beloof beterschap. Dit moet je dan ook écht menen en doen, hé?!! Zie je dat je de ander verdriet hebt gedaan? Trek dan al je compassie-skills uit de kast en bedenk hoe je het weer goed kunt maken. Heb je geen idee? Vraag het dan gewoon aan diegene: hoe kan ik het weer goed met je maken?

    Kanttekening: Meestal is het helemaal niet nodig om zo diep door het stof te kruipen. Soms is het al genoeg om te zeggen: ‘Sorry, dat was niet zo handig van me’. Wees hier reëel in naar jezelf. Omarm je onhandige gedrag en glimlach erom. Kijk daarna wat ervoor nodig is om de boel weer te vereffenen.

Lang leve de levenslessen

Het beter omgaan met de 'blunders' die je gemaakt hebt, is een leerproces. De ene keer zal het je makkelijker afgaan om een foutje toe te geven en te herstellen dan de andere keer. Dat is helemaal oké. 

Laat de gebeurtenis je stimuleren om je alert en nog bewuster te maken. Onthoud dat het de kans op succes niet per definitie verkleint, maar dat met name jouw reactie op mislukking daarvoor zorgt.

Hoe je kunt omgaan met een onverwachte, tegenvallende situatie? Het klinkt misschien gek, maar het helpt als je er dankbaar voor bent in plaats van dat je er geïrriteerd door raakt. Dit lukt lang niet altijd in het moment zelf. Probeer dan achteraf dankbaar te zijn, wanneer je doorhebt dat het zo slecht nog niet was. Met dankbaarheid creëer je een open mind en kom je sneller tot inkeer, inspiratie en alternatieve oplossingen.

Elk jaar, in mijn vakantie (op mijn verjaardag) en oudjaarsavond , kijk ik terug op de levenslessen die ik dat afgelopen jaar heb geleerd. Dit geeft mij enorm veel voldoening en zo’n rijk gevoel. Want het geeft mij inzicht in mijn persoonlijke groeiproces. Onlangs werd ik 50 jaar. Dat zijn dus aardig wat levenslessen bij elkaar. Ik heb ze allemaal opgeschreven en als het ware geëerd. Het maakt ook nieuwsgierig waar ik over een jaar sta in mijn ontwikkeling.

Heel bewust in het leven staan, is ook voor jou weggelegd. Hoe druk en hectisch je leven ook is. Neem je voor om vanaf nu van elk foutje te leren en er iets positiefs uit te halen. Op die manier reset je jouw mindset (van zelf veroordelend naar zelfliefde) en vergroot je bovendien je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Als je er zo naar kijkt, is het maken van een fout maken eigenlijk helemaal niet zo erg, toch?

Wil je meer? Nog bewuster in het leven staan? Meer persoonlijke groei? En meer praktische tips hoe je dit kunt doen? Dan is het 50 Levenslessen-programma echt iets voor jou. Dit online programma geeft je elke dag tot het einde van dit jaar een waardevolle levensles. Dit is inclusief een dagelijkse korte video, downloadbare podcast, inspirerende quote, een gedrukte journal en inspiratie kaarten. Je kunt het hier bekijken...

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,


Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

bewust leven, falen, fouten maken, gedachten, levenslessen, mindset, zelfliefde, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

  • Yvonne schreef:

    Waardevolle boodschap, het komt zo binnnen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >