7 Dingen die je moet weten over Hooggevoeligheid

7 Dingen die je moet weten over Hooggevoeligheid

De term HSP staat voor “Highly Sensitive Person” en wordt ook aangeduid als “Hooggevoelig”. Het is geen nieuw fenomeen maar komt wel steeds vaker in de schijnwerpers te staan. Beroemde psychologen als Freud en Jung spraken al over mensen met HSP in verschillende vormen, in 1996 kwam psychologe Elaine Aron met diverse onderzoeken en werd de term HSP gemeengoed. Hoewel Aron hooggevoeligheid nauwkeurig heeft gedocumenteerd is het lastig de grenzen af te bakenen. Deze zeven dingen moet je weten over hooggevoeligheid:

Hooggevoeligheid

Naar schatting is ongeveer 15-20% van de bevolking hooggevoelig. Het lijkt een mooie aangeboren eigenschap te zijn, dus niet een gevolg van de opvoeding of persoonlijke omstandigheden. Ook komt het net zoveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Veel mensen weten dit echter niet van zichzelf. Dat wist ik ook helemaal niet maar de ontdekking ervan, waarvan ik meer vertel in mijn Gratis Online Workshop: Voluit Leven met Hooggevoeligheid, heeft mij zoveel gebracht. Ik heb me altijd anders gevoeld en mijn jongste dochter ook maar wist toen nog niet wat er achter zat. 

Hooggevoelige mensen zijn niet altijd verlegen

Vaak wordt hooggevoeligheid geassocieerd met verlegenheid en introverte mensen. Dat is niet juist, hooggevoelige mensen kiezen vaak zelf voor een teruggetrokken bestaan om externe prikkels te vermijden. Er is geen sprake van angst in een sociale situatie, ze voelen zich vaak gewoon minder comfortabel op drukke plaatsen met veel prikkels.

Ik ben zelf zowel extrovert als introvert. Na een periode van drukte is er voor mijn niet heerlijkers dan mezelf terugtrekken. 

Hooggevoelige mensen hebben niet meer emoties

Op zich voelen hooggevoelige mensen precies dezelfde emoties als de rest, maar ze kunnen sterker reageren op prikkels. De ervaring van plezier of angst is intensiever, alsof de volumeknop van emoties altijd een stukje hoger staat dan de rest. Ze voelen dus niet meer, maar meer intens.

Hooggevoeligheid heeft een breed spectrum

Als je gevoelig bent voor zonlicht, of je hebt altijd een prikkelbare dikke darm is dat niet meteen een teken van hooggevoeligheid. Het is een combinatie van symptomen waaronder snel vermoeid zijn in drukke gelegenheden en besluiteloosheid. Een HSP vindt het lastig bekeken, gemeten of te worden geëvalueerd.  Ze kunnen heel goed voor anderen zorgen maar vergeten zichzelf vaak maat hebben vaak ook een laagbeeld. Dat komt omdat ze vaak afgewezen zijn, zoals ik, en hebben ervaren dat ze vaak anders zijn. Ook hier ga ik veel dieper op in tijdens mijn online workshop.

Hooggevoelige mensen zijn geen aanstellers

De kennis van de hersenen ligt behoorlijk achter op andere medische wetenschappen. Dat komt omdat het zo enorm complex is om afwijkingen in gedrag en denken objectief vast te stellen. We weten wel zeker dat hooggevoeligheid geen tijdelijke fase zoals puberteit, menstruatie of de overgang is. Dat zijn tijdelijke periodes waarin de hormonen niet in balans zijn. HSP heb je altijd of heb je nooit. Je bent geboren met een extra pakketje gevoelssprieten. je kunt er alleen maar mee leren omgaan.

Je kunt leren om het te zien als kracht in plaats van vechten tegen, zoals ik heb gedaan. Als je vecht tegen wat er is dan kost dat zo ontzettend veel energie. Veel hsp'er ervaren ook een burn out. 

Ik ervaarde het leven zo vaak als hoge toppen, diepe dalen en gelukkig zijn die dalen niet meer zo diep!

Hooggevoelige mensen hoeven zich niet aan te passen

Voorheen werd mensen met HSP geadviseerd zich zoveel mogelijk aan te passen aan de rest van de omgeving. Dat blijkt averechts te werken. Hooggevoelige mensen kruipen vervolgens in hun schulp en wenden zich af van vrienden en familie. Nu er meer bekendheid is voor HSP zal de acceptatie hopelijk ook hoger worden. Het is geen beperking en hoeft niet als zodanig te worden behandeld. 

Sterker nog, het is een geweldig mooie eigenschap! Ga het inzetten als kracht want jij kunt zo goed voelen! Ga voor meer innerlijke rust.

Innerlijke rust is de staat van kalmte die je in jezelf voelt. Het is een gemoedstoestand die alles te maken heeft met hoe je je van binnen voelt, in plaats van met wat er om je heen gebeurt. Het is eigenlijk onze meest natuurlijke staat van zijn. De kunst is om hiernaar te luisteren en je denken niet over het voelen te laten gaan. Dat is eigenlijk ook de volgende punt

Hooggevoeligheid kan je leven mooier maken

Als je meer voelt dan de rest is dat helemaal niet erg, integendeel! Je hebt een hoger empathisch vermogen omdat je mensen vaak beter begrijpt, je kunt enorm genieten van een heerlijk gerecht, van de natuur of een prachtig concert. Je stort je niet meteen in gevaarlijke situaties maar denkt eerst goed na voor je keuzes maakt. Je bent haast een supermens met superkrachten.

Als je weet dat je hooggevoelig bent, en dat accepteert, kun je die kennis gebruiken om je eigen leven, en ook die van jouw omgeving aangenamer en beter te maken. Stel je eigen grenzen en ga op zoek naar de prikkels die jou gelukkig maken!

Als je de moed hebt om je gevoel te volgen raak je op je eigen levenspad.

Heb je nog vragen? Kan ik nog iets voor je betekenen? Laat het mij gerust weten.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Super lief als je een duimpje op geeft op YouTube want daar komt deze podcast ook op, of een review wilt achterlaten op iTunes, daar help je mij weer ontzettend mee. Alleen doen wanneer het goed voelt voor jou maar weet dat ik je er dankbaar voor bent. 

Als je de moed hebt om je gevoel te volgen raak je op je eigen levenspad
Erken je gevoel, maar laat je niet meeslepen door de emotie die het teweeg brengt.
7 dingen die je moet weten over hooggevoeligheid

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

emoties, hooggevoelig, hooggevoelige mensen, hooggevoeligheid, hsp. omgaan met hooggevoeligheid, negatieve invloeden


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Jolanda schreef:

  Wat ben jij toch een super mooi mens en wat heb je toch een lieve woorden voor ons! Dank je wel

  • Marian schreef:

   Bloos!! Dankjewel voor je lieve bericht en dat je de moeite hebt genomen om een reactie achter te laten.

 • A de ruijter schreef:

  Ik wordt altijd blij als ik je verhalen lees en leer ervan Dankje l gr

  • Marian schreef:

   Super om te lezen!! Lief dat je het laat weten.

 • hoe is het mogelijk schreef:

  Als werkelijk 20 procent van de mensen hooggevoelig zou zijn, hoe kan de wereld dan nog functioneren? Als je je voortdurend gaat ergeren aan dingen omdat je zogenaamd hooggevoelig bent dan ga je jezelf irriteren. Dat weet ik uit ervaring, want ook als je niet hooggevoelig bent kan je momenten hebben dat het minder gaat en dan ga ik mezelf irriteren door me te veel te ergeren aan dingen. Je maakt het voor jezelf lastig dus probeer de dingen positiever op te nemen en probeer kalm te blijven en je gaat je wel beter voelen. Mensen die zeggen hooggevoelig te zijn en dat ook duidelijk laten blijken, zijn nu net lastig voor andere mensen. Maak het dus aangenamer voor jezelf en je medemens en werk er aan. Het zou beter zijn dat die 20 procent hooggevoelige mensen aan zichzelf werken, dan dat 80 procent van de wereld zich moet aanpassen aan die 20 procent moeilijke mensen. Dat zou de sfeer beter maken dan dat iedereen zich aanpast aan de hooggevoelige mensen en dat dan iedereen met een boos gezicht en een ambetant gedrag zou rondlopen.

  • marian schreef:

   Dankjewel voor je bericht en aan jezelf werken is nooit een verkeerd idee maar aanpassen ook niet. Voor beide mensen niet ;-).

   Warme groet, Marian

   • Corrie Kock schreef:

    Dank je wel Marian ik leer heel veel van je en sterkte met jezelf groetjes Corrie

 • Veronica Vermeersch schreef:

  Bedankt Marian, voor alle bruikbare tips!
  Fijne woensdag!
  Groetjes

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >