Help, waar is mijn focus? (met 7 tips)

Hellup, waar is mijn focus?!!

Je herkent het vast wel, van die dagen dat er niets uit je handen komt terwijl je nog zoveel moet doen. Steeds word je afgeleid of is je concentratie en motivatie ver te zoeken. De oplossing? Meer overzicht en focus. Daarover gaat deze blog/podcast.

Als je te veel ‘aan’ staat

Er is geen knop waarmee je je gedachten even kunt uitzetten. Gedachten heb je de hele dag door, tot wel 60.000 op één dag. Daarbij zit ik altijd vol met ideeën, maar dan ook écht altijd. Vaak is dat ontzettend leuk, maar bijna net zo vaak zorgt het ervoor dat ik vastloop. Het het ene idee is nog niet klaar of ik ben alweer half bezig met het volgende idee. Iets met door de bomen het bos niet meer zien.

Hoe kan ik meer rust in die bovenkamer van mij krijgen? Dit heb ik me al heel vaak afgevraagd. Inmiddels heb ik een paar trucs ontdekt die mij helpen, al blijft het een aandachtspunt (of valkuil) voor me. Vaak is wat je kracht is namelijk ook je valkuil.

Ik heb even 7 tips voor je gemaakt en die ik vandaag met je wil delen

Mijn 7 tips met betrekking tot focus

TIP 1: Lucht je hart

Als ik onrustig ben, is mijn focus en concentratie meestal ver te zoeken en kan ik enorm opzien tegen dingen waarbij ik me echt moet focussen. Als ik dit gedrag bij mezelf in de gaten krijg (of manlief wijst mij hier vriendelijk op), probeer ik te achterhalen wat de onrust veroorzaakt. Ik ben een rasechte HSP’er . Hoge bergen, diepe dalen en gelukkig zijn die dalen helemaal niet meer zo diep. Dat is allemaal gestart met ontdekken van hooggevoeligheid. Dus ik vraag me af: ben ik, als hoog sensitief persoon (HSP-er) misschien overprikkeld? Of zit ik ergens mee? 

Bij overprikkeling is het enige dat helpt: mezelf afzonderen. Zo krijg ik even geen nieuwe prikkels op me af en kan ik mijn batterij weer opladen. Als ik ergens mee zit, helpt het om mijn hart te luchten. Bij een vriendin of met manlief te delen waar ik van baal. Hij kent mij als z’n broekzak en heeft haarfijn door wat er speelt. En met zijn humor weet hij mijn zorgen meestal als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Praat altijd positief over iets negatiefs, zie mijn vorige blog/podcast

Leestip: Omgaan met overprikkeling

TIP 2: Rangschrik je todo’s

Het nadeel van creatief zijn, is dat het in mijn hoofd altijd een drukte van belang is. Mijn gedachten lijken soms over elkaar heen te struikelen en dan weet ik niet waar ik moet beginnen. Vandaar deze tweede tip, want een overzichtelijke planner/agenda is een overzichtelijk hoofd. 

Als mijn hoofd weer eens overstroomt van de ideeën en alle dingen die ik nog moet en wil doen, dan is een mind-dump mijn redding. Op een A4 papier of notitieblok schrijf ik alles in het kort onder elkaar op wat ik nog moet en wil doen. Van een leuk onderwerp voor een nieuwe blog/podcast tot het kopen van een nieuw pak koffie. 

Alles wordt genoteerd en hoef ik daardoor niet meer te onthouden. Hierdoor hoeft mijn brein geen overuren te maken en kan ik me daarna beter ontspannen. Vervolgens voel ik wat voor mij nu fijn voelt om mee te gaan beginnen. Ik stem af op op de flow. Ik ga dan doen wat het beste voelt om daarmee als eerste mee aan de slag te gaan. 

Zo werk ik mijn lijstje af. Niet met als doel om alles binnen een bepaalde tijd af te vinken, dat werkt bij mij namelijk niet. Gewoon één voor één, wanneer het uitkomt. Ik zeg altijd: alles op zijn tijd en plaats en het loopt zoals het loopt. 

Gisteren heb ik het nog overgehad in mijn CoachingCall voor Happy Member maar vaak probeerde business coaches mij te veranderen door me laten richten op één taak maar op een gegeven moment gaat dat me een soort van vervelen met als gevolg dat ik vluchtgedrag ga vertonen. 

Mijn slogan is altijd: doe wat goed voelt voor jou. Voor mij werkt dit. Neem mijn verhaal niet aan voor waarheid maar toets altijd wat voor jou goed werkt. Jij bent geweldig en uniek. Ontdek jezelf. 

Een deadline haal ik echt wel als er druk achter zit maar er komen altijd nieuwe items bij van dingen die ik dan weer bedacht heb. Dat zeg ik: mijn brein is een bodemloze put van ideeën. 

TIP 3: Ga niet te lang door

Gebrek aan focus kan ontstaan doordat je net iets te lang aan dezelfde taak bezig bent. Je tuurt bijvoorbeeld al anderhalf uur naar een ingewikkelde tekst op je computer. Logisch dat je concentratie op een gegeven moment afneemt. 

Het schijnt dat je je zo’n 8 tot maximaal 20 minuten (afhankelijk van de soort taak) achter elkaar kunt hyperfocussen. Daarna neemt je denkkwaliteit in toenemende mate af. Dit kun je voorkomen door na elk half uur even kort in beweging te komen. Loop naar de keuken en zet een kop koffie en/of thee. Doe een paar squats naast je bureau. Of haal een frisse neus buiten. Hierna is je focus weer meer aangescherpt.

TIP 4: Voorkom een lege maag

Concentratieverlies kan ontstaan doordat je te weinig energie hebt. Merk je dat je werktempo achteruitgaat of dat je er niet meer met je aandacht bij bent? Vraag jezelf dan af wanneer je voor het laatst gegeten hebt. Is dit langer dan 3 uur geleden? Dan is de kans groot dat je na een voedzame snack of maaltijd er weer helemaal tegenaan kunt.

Let op, weet wat je eet. Van suiker krijg je dan wel een energiekick, maar die wordt al na een paar minuten opgevolgd door een energiedip. Neem liever iets van eiwitten, goede vetten en/of vezels. Denk bijvoorbeeld aan een cracker met een eitje, halve avocado met zout en peper, een volkoren boterham met pindakaas of een handjevol ongezouten noten. 

TIP 5: Hou je aandacht erbij (en pas de 80/20-regel toe)

Voor anderen willen zorgen, is een goede eigenschap. Maar verlies jezelf daarbij niet uit het oog. Te veel ballen hoog willen houden, gaat ten koste van de aandacht voor de dingen die je doet en van je energie. Te veel focussen op anderen, gaat ten koste voor de aandacht voor onszelf. Dat kan een valkuil zijn, omdat je dan ook minder geconfronteerd wordt met je eigen gevoelens en emoties. En zo kom je ook niet aan je eigen todo’s toe.

Je kunt het niet iedereen naar de zin maken, maar wel jezelf

Ik hou de 80/20 regel aan. Het klinkt gek, maar 80 procent van de tijd ben ik me bewust van hoe ik mij voel en doe ik de dingen die mij voeden, energie geven en inspireren. In mijn geval past mijn werk hier grotendeels gelukkig ook onder. De andere 20 procent ben ik er volledig voor anderen, bied ik een luisterend oor of doe ik stomme klusjes, zoals huishoudelijke taken. Hoe is die verdeling bij jou? En hoe kun je dit verbeteren voor jezelf?

TIP 6: Kom mentaal tot rust  

Wanneer je mentaal tot rust komt, ontspant je lichaam vanzelf ook meer. Andersom werkt het veel minder goed. Wanneer je je onrustige stortvloed van gedachtes kunt vertragen, kom je direct in een diepere ontspanning, fysiek. Een manier om dit te doen, is door je gedachten niet te persoonlijk te nemen maar ze van een afstand te bekijken. 

Daarom werkt mediteren zo goed. Door te mediteren, leer je om je gedachten te observeren en niet in elke gedachte mee te gaan. Tijdens mijn ochtendroutine reserveer ik daarom niet voor niets een momentje om te mediteren. Zo start ik mijn dag met een min of meer rustig hoofd. Mentale ontspanning lukt ook door te luisteren naar rustgevende muziek. Ik luister bijvoorbeeld graag naar meditatiemuziek met natuurgeluiden.

Ook van te veel actie-gedachten kun je onrustig worden. Wat moet je allemaal van jezelf? En welke actie-gedachten kun je ook op een later moment doen? 

TIP 7: Zorg voor een lange termijn doel

Te weinig focus hebben, kan ook zorgen voor weinig concentratie. Jarenlang had ik een groot doel voor ogen: ik wilde een online business opzetten waar ik van zou kunnen leven. Na 10 jaar ben ik op dit punt gekomen en heb ik bereikt wat ik graag wilde. Het merk Just Be You is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf, meer zelfs dan waar ik destijds van durfde te dromen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

De andere kant is dat ik nog niet echt een nieuw doel heb. Ik kan nóg een boek uitgeven (wat ik ook ga doen!), maar dat is meer van wat ik al eerder heb gedaan. De laatste tijd merkte ik dat ik een soort sturing mis, en daardoor ook motivatie om met alle ideeën in mijn hoofd iets te gaan doen. Ik ben dan niet zo van de deadlines maar des te meer van lange termijn doelen. Zonder doel ook geen focus, weet ik.

Als je in je Passie zit dan is het net alsof je alles bereikt door niets te doen.

Geen duidelijk nieuw doel hebben, zorgde voor onrust. Ik vond bijvoorbeeld dat ik zogenaamd niet nuttig genoeg bezig was. Dit bracht me op een idee: ‘Ik mag mezelf meer toestaan om tijdloosheid te gunnen’. Vanuit ‘nietsdoen’, ontstaat namelijk vaak nieuwe inspiratie. Mijn doel voor de komende tijd is dus: vaker lanterfanten met de intentie om een nieuwe, prachtige levensmissie te vinden.

Dit klinkt nu misschien als een afscheid of alsof ik er een paar maanden tussenuit ga, maar dat is het zéker niet! Ik blijf ondertussen gewoon lekker door bloggen, podcast maken en ik blijf mooie dingen creëren voor Just Be You, want dat doe ik het allerliefste. Maar wie weet komt er nog iets anders moois bij wat een inspirerende aanvulling kan zijn op wat er al is. Wie weet… Wordt vervolgd!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet, geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,

Uitgelicht in deze aflevering: 


Tags

doel, focus, lange termijn doel, motivatie, passie, todo


Dit vind je misschien ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

    optimisme en geloof in jezelf

    >