Terug naar jezelf in 5 stappen

Terug naar jezelf in 5 stappen

Ben jij vaak gericht op andere mensen en verlies je daardoor de connectie met jezelf? Je denkt misschien dat dit vooral komt doordat je een veeleisende baan of druk gezin hebt.  Maar het heeft zeker ook te maken met je zelfliefde en hoe stressbestendig je bent. Hoe dat precies zit en hoe je weer terugkomt bij jezelf, vertel ik je in deze blog, video/podcast. 

Teruggefloten worden

Toen ik nog niet wist dat ik HSP-er ben (hoog gevoelig persoon), kwam het regelmatig voor dat ik de connectie met mezelf kwijt was. Pas als ik uitgeteld, emotioneel of prikkelbaar was, werd ik wakker en kwam ik tot het besef dat ik te weinig aandacht aan mezelf had besteed. Door schade en schande werd ik wijzer en leerde ik de symptomen eerder herkennen, waardoor ik niet elke keer met een halve burn-out op de bank belandde.

De kans om de connectie met jezelf kwijt te raken, is het grootst op momenten dat je bang bent, stress ervaart of geïrriteerd en moe bent. Deze emoties vergroten de kans op het nemen van verkeerde beslissingen. Bijvoorbeeld om jezelf vol te stoppen met chocola of chips. Of om níet te gaan sporten en op de bank te blijven liggen, terwijl meer bewegen juist een geweldige manier is om de connectie met jezelf te versterken.

Sluimerende spanning

Wanneer je niet connected bent met jezelf, gaat jouw energie letterlijk bij je vandaan. Als de angst of stress langer aanhoudt, kun je (te) veel energie kwijtraken. De angst of spanning hoeft niet heftig te zijn. Het kan net zo goed om een onbewust sluimerende angst, stress of irritaties gaan. Bijvoorbeeld als je dingen voor je uitschuift waar je tegenop ziet of dingen die je irriteren maar niet kunt loslaten.

Andere symptomen dat je niet op één lijn bent met jezelf of de connectie dreigt te verliezen, zijn: piekeren en terugdenken aan wat er is gebeurd of angstscenario’s bedenken over wat er allemaal zou kunnen misgaan. Kortom, je bent niet in het hier en nu maar in het verleden of de toekomst. Dan is het logisch dat je de connectie met jezelf verliest, want jouw lichaam is altijd in het nu. Alleen onze mind kan nogal eens afdwalen.

STAP 1: Richt je aandacht op het heden

Waar je ook met je gedachten zit, breng je aandacht terug naar het hier en nu om de verbinding met jezelf te herstellen. Gebruik hiervoor je zintuigen, die brengen je automatisch terug naar dit moment.

 • Wat zie ik om mij heen? 
 • Wat ruik ik?
 • Wat voel ik?
 • Wat hoor ik?
 • Wat proef ik in mijn mond?

Terugkomen bij jezelf

Voel jij het moment waarop je ‘uit jezelf’ schiet? Bijvoorbeeld wanneer er op je werk veel van jou gevraagd wordt of wanneer je in paniek raakt. Wanneer je de connectie met jezelf verliest, ontstaat er een verschuiving in je energie wat je als een klein nuanceverschil kunt voelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanner je in je hoofd schiet en je gedachten blokkeren (brain fog). Het kan dan zelfs zijn dat je niet op de naam van je favoriete collega komt.

STAP 2: Stel jezelf deze 2 vragen

Om terug te komen bij jezelf, hoef je niet urenlang op een yoga-mat door te brengen. De comeback naar jezelf draait eigenlijk alleen om bewustwording. Hiervoor kunnen een paar minuten al genoeg zijn om weer in een betere stemming te komen. 

Maar hóe kom je dan terug bij jezelf? De twee beste vragen die jij jezelf kunt stellen, zijn: 

 • Hoe voel ik mij?
 • Waar heb ik behoefte aan?

Heb je behoefte aan slaap, affectie, een duidelijk doel en structuur (focus) of een luisterend oor? Of heb je misschien behoefte aan bepaalde voeding (vitamines, vezels, mineralen) of heb je niet genoeg gedronken (water, kruidenthee)? Ook dit kunnen oorzaken zijn van sluimerende spanning of irritatie. Check tijdig bij jezelf hoe het met je gaat om te voorkomen dat er een energielek ontstaat.

STAP 3: Voel je lichaam

De verbinding met jezelf vergroten, doe je door letterlijk je lichaam te voelen en door je er bewuster van te worden: voel hoe je voeten op de grond staan of hoe je rug tegen de stoel leunt. Welk lichaamsdeel voelt koud en/of warm? Overal waar jij je aandacht op richt daar word je je meer bewust van. Dus wanneer je je aandacht op je lichaam richt, wordt de verbinding met jezelf automatisch beter en sterker.

STAP 4: Zet een timer

Maak er een gewoonte van om een paar keer per dag met jezelf te connecten. Schiet dat er steeds bij in? Zet dan een timer in je telefoon als reminder om jezelf te vragen: hoe voel ik mij op dit moment? Waar heb ik behoefte aan? En hoe kan ik mezelf hierin zoveel mogelijk tegemoetkomen? 

Soms komen de antwoorden niet meteen in je op. Vooral als je niet gewend bent om op deze manier bewust de verbinding met jezelf en je lichaam aan te gaan. Geen probleem, dat komt vanzelf. Hoe vaker je je aandacht op je lichaam en je gevoel richt, hoe meer het zal gaan spreken. Het helpt als je even een paar minuten voor jezelf neemt om in stilte je aandacht op jezelf te richten. Ook dit afstemmen op jezelf zal steeds makkelijker gaan.

Hoe vaker je je aandacht op je lichaam en je gevoel richt, hoe meer het zal gaan spreken.

STAP 5: Vergroot je zelfliefde en zelfacceptatie

Zelfliefde en zelfacceptatie gaan hand in hand. Wanneer je meer accepteert zoals je bent, ontstaat er vanzelf ook meer liefde voor de persoon die je bent. Sommige uiterlijkheden waar je van baalt kun je veranderen, zoals overgewicht of je kledingstijl. Maar je kunt natuurlijk niets aan je lengte veranderen. Wat je niet kunt en niet wilt veranderen, kun je het beste maar gewoon accepteren. Hoe je dat doet? Allereerst door te stoppen met zelfkritiek.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

Zelfkritiek gaat ten koste van je zelfliefde en veroorzaakt angst en sluimerende spanning. Niet doen dus! Probeer jezelf te betrappen wanneer je jezelf omlaag praat. Wat ook kan helpen, is je partner of een goede vriendin vragen om je erop te wijzen als je jezelf een negatief verhaal vertelt. Straf jezelf niet met nog meer zelfkritiek (zie je wel, ik doe het wéér!), maar zeg iets als: ik zie het, maar wat ik eigenlijk bedoel is… (maak het positief).

Niet: “Wat ben ik ook dom!”

Wel: “Ik ben het vergeten, omdat ik met te veel dingen tegelijk bezig was.”

Niet: “Sjonge, wat ben ik toch onhandig.”

Wel: “Ik weet nog niet hoe dit moet…” Het woordJe NOG is hierin belangrijk, omdat het aangeeft dat er een moment komt dat je het wél weet. 

Affirmatie dat het altijd goed komt

Heb je moeite om jezelf te accepteren zoals je bent of zoals je eruit ziet? Ga dan terug naar de basis. Wees dankbaar voor je hart, dat 24/7 voor je klopt en zorgt dat al je lichaamscellen doorbloed zijn. Wees dankbaar voor je benen en voeten die je overal brengen waar je heen wilt. En prijs jezelf gelukkig dat je een mond hebt, wat jou in staat stelt om met andere mensen te connecten. Er is altijd genoeg om dankbaar voor te zijn.

Met dankbaarheid naar je lichaam en naar jou als persoon vergroot je je zelfliefde. Gebruik affirmaties om je zelfliefde en zelfacceptatie kracht bij te zetten. Kies een affirmatie en spreek deze hardop uit, terwijl je jezelf in de spiegel aankijkt. Schrijf de affirmatie daarna op een briefje en plak deze op je badkamerspiegel en/of aan de binnenkant van je kledingkast. Een paar voorbeelden:

 • Ik ben waardevol.
 • Ik sta open om liefde te ontvangen.
 • Ik mag er zijn.
 • Ik handel vanuit liefde en compassie.
 • Ik bewaak mijn eigen grenzen.
 • Ik accepteer mezelf volledig zoals ik ben.
 • Ik accepteer dat ik het niet voor iedereen goed kan doen.
 • Ik accepteer mijn fouten en leer ervan.
 • Ik accepteer dat ik anders ben dan anderen, wat mij juist uniek maakt.
 • Ik accepteer en hou van mijn authenticiteit.

Jezelf verwennen – maar wél op je juiste manier

Tot slot: goed voor jezelf zorgen wil niet zeggen dat je dit doet vanuit zelfliefde en zelfacceptatie. Maar gelukkig is het een kleine stap om daar dit wél vanuit zelfliefde- en acceptatie te doen. Maak ruimte in je agenda om tijd met jezelf door te brengen. Ga je graag in bad? Maak hier dan een feestje van omdat je het waard bent, niet omdat je het verdiend hebt. Dit is een belangrijk verschil.

Jezelf verwennen omdat je het waard bent als persoon, is jezelf op dat moment onvoorwaardelijk liefhebben en accepteren. Jezelf verwennen omdat je het verdiend hebt (bijvoorbeeld omdat je presentatie op het werk goed liep), is gekoppeld aan een actie en is dus voorwaardelijk. Daar is op zich helemaal niks mis mee, zolang dit niet de enige vorm van zelfliefde is.

Jezelf voorwaardelijk verwennen in plaats van onvoorwaardelijk, heeft als risico dat je jezelf sneller gaat straffen op het moment dat er iets minder goed verliep. Dat is vaak het gevolg van jezelf voorwaardelijk liefhebben.

 • Als de presentatie goed gaat, ben ik trots op mezelf. 
 • Als ik een date heb, gun ik mezelf een nieuwe lippenstift. 
 • Als ik 5 kilo ben afgevallen, ben ik goed genoeg en kan ik van mezelf houden. 

Wie je ook bent en wat je ook doet, je bent het sowieso waard om jezelf te verwennen en lief te hebben. Probeer dit jaar een beetje minder streng en kritisch op jezelf (en anderen) te zijn. Jezelf dit oprecht voornemen, is eigenlijk de allereerste stap naar een betere connectie met jezelf.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Uitgelicht in deze aflevering: 

In 5 stappen terug naar jezelf

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

affirmaties, gedachten, hooggevoelig, hsp, terug naar jezelf, vragen aan jezelf, zelfacceptatie, zelfliefde


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>