Omgaan met teleurstelling met 8 tips

Omgaan met teleurstelling

Herken je dit? Je had je zo verheugd op die nieuwe baan, maar je bent het net niet geworden. Of je had gehoopt op een bericht van je nieuwe liefde, maar je hoort maar niets. Teleurstelling zit soms in een klein hoekje en kan je vrolijke humeur behoorlijk aantasten. Toch zitten er aan teleurstellingen ook positieve kanten… hoe dat zit, vertel ik je graag in deze podcast/blog. 

Het nare gevoel van teleurstelling

Er zijn verschillende manieren waarop je het gevoel van teleurstelling kunt ervaren. De ene keer is het een knagend gevoel van miskenning of niet goed genoeg zijn. Soms roept het woede of frustraties in je op. Het kan ook heel kwetsend en verdrietig zijn, een beetje als een rouwproces. Elke uitingsvorm vermindert je stemming en energie. Logisch dat we een teleurstelling liever negeren (het doet me niks) of willen voorkomen (je hart sluiten). 

Zo ontstaan teleurstellingen

Onderschat een teleurstelling niet. De overtreffende trap van teleurstelling is namelijk rouwen. Wanneer je hevig teleurgesteld bent, kan het daarom voelen alsof je in een mini rouwproces zit. Zelfs een lichte teleurstelling is iets om serieus te nemen. Hoe doe je dat? Om te beginnen door te erkennen dat je teleurgesteld bent en door jezelf hier niet om te veroordelen.

Een teleurstelling is gekoppeld aan een gevoel van spijt of verlies. Je hebt bijvoorbeeld spijt dat je niet gesolliciteerd hebt op een geweldige functie op je werk. 

Het verlies kan letterlijk het verlies zijn van een dierbare (rouwproces), maar ook van een (nabij) toekomstbeeld dat in duigen valt (je favoriete vakantiehuisje is niet beschikbaar). 

Teleurstelling kan ook het verlies van vertrouwen zijn. Je dacht dat je een bepaald persoon kon vertrouwen maar hij of zij hield zich niet aan zijn woord. En de teleurstelling van een negatieve testuitslag is het verlies van je gezondheid of het verlies van je imago (ik ben dommer of minder goed dan ik dacht). Kortom, teleurstelling wordt getriggerd door het verlies van een toekomstvisie, hoop, droom, imago (beeld) of geloof in een betere uitkomst.

Zo verklein je de kans op teleurstellingen

Alles kan uitlopen op een teleurstelling. Maar de grap is: dat hóeft zeker niet het geval te zijn. Dezelfde situatie kan namelijk ook zonder teleurstelling aflopen. Of het wel of geen teleurstelling wordt, hangt grotendeels af van jouw mindset. Dit gaat niet om een positieve of negatieve mindset (het zal wel niet doorgaan). Waar het wel mee te maken heeft, is wat jij aan de uitslag koppelt. Welk verhaal vertel jij jezelf? 

‘Als hij met mij op date wil, krijgen we misschien wel een relatie – en dat wil ik zo graag’. Als de date dan ineens niet doorgaat, is het de kans op die relatie waardoor je teleurgesteld bent en níet omdat hij heeft afgezegd. Als je jezelf vervolgens wijsmaakt dat het je nooit zal lukken om een leuke man/vrouw te vinden, wordt het gevoel van teleurstelling alleen maar sterker en de volgende date krijgt nóg meer lading. Ik zeg altijd wat je uitzendt zul je zien in jouw fysieke werkelijkheid. In dit geval zal je dominante gevoel zijn: het zal niet lukken. 

TIP 1: Welke lading geef je eraan?

Welke lading geef je een gebeurtenis? Dat is waar het om draait bij teleurstelling. Je kunt ook denken: oké deze date gaat niet door, jammer, maar er komt wel weer een andere mogelijkheid, er wacht iets beters op mij of niet, en dat is ook goed, want mijn geluk hangt er niet van af. Als je je geluk er van af laat hangen dan geef je je kracht extern weg. 

Het wil natuurlijk niet zeggen dat je niet naar een partner mag verlangen. Integendeel! Je ergens op verheugen is leuk en geeft energie. Als het op een teleurstelling uitloopt, komt dat niet doordat je je er zo op had verheugd, maar door andere factoren. Bijvoorbeeld dat het een leegte of gemis (verlangen) zou moeten opvullen. 

Anders uitgelegd: je koppelt er een waarde-oordeel aan: ‘als hij met me op date wil, krijgen we misschien een relatie’. Op die manier kleeft er een beladenheid aan het verheugen. Die lading vergroot de kans op teleurstelling. Hang er niet al je toekomstplannen aan op. Verminder dus de lading die je ergens aan hangt. Jouw geluk of toekomstbeeld hangt immers niet af van één date.

Het kan helpen om jezelf meer speelruimte te geven. Date er gewoon lekker op los als je dat wilt. Of als je niet wordt aangenomen voor de functie op je werk, komt er vast een andere kans voorbij, een die nóg veel beter bij jou past. De kernboodschap is: haal de druk eraf door het zien van meerdere opties en kansen. Vertrouw erop dat het allemaal goed komt. Het Universum werkt voor jou en niet tegen jou! Dit inzicht heeft mij zoveel gegeven en nog steeds. Natuurlijk ga je helemaal voor die ene baan of date, maar weet dat het niet de énige kans is die je zal krijgen.

TIP 2: Leg jezelf geen tijdslimiet op

Nog een belangrijke tip: koppel geen tijdslimiet aan je wens of doel. Zeg niet: ‘als het me dit jaar niet lukt, komt het er nooit meer van’. Hoe pak je het dan wel aan? Spreek je intenties uit en hou je niet bezig met hoe en wanneer je het bereikt moet hebben. Waar verlang je naar? Maak je wens zo concreet en levendig mogelijk. Maak bijvoorbeeld een moodboard of ga erover journalen en voel je er goed over.

Dit is in het kort hoe je je dromen kunt realiseren. Meer hierover vind je in een andere blog/podcast die ik erover maakte, klik hier

Journaling Dagboek schrijven JBY

TIP 3: Laat de controle los

Hoe groter het waardeoordeel dat je ergens aan koppelt, hoe groter de teleurstelling als het anders loopt. Klamp je daarom niet te veel vast aan hoe een situatie moet gaan. Laat die controle los. Dit loslaten betekent niet dat je opgeeft of dat je je droom moet laten varen. Het gaat erom dat je je niet vasthoudt aan hoe een bepaalde situatie moet verlopen. 

Ga je op vakantie naar een nieuwe bestemming? Bereid je dan goed voor maar laat het idee los van hoe de vakantie zal verlopen. Bekijk het dag voor dag (plan niet te ver vooruit) en geniet van al het mooie dat je ervaart. Door de uitkomst los te laten, haal je de beladenheid en het waardenoordeel van de vakantie. De druk is van de ketel, wat het gevoel van ontspanning en genieten alleen maar vergroot.

Lees/luistertip: Loslaten? Ja, graag! Maar hoe doe je dat nu precies

Loslaten betekent niet dat je opgeeft of dat je je droom moet laten varen. Het gaat erom dat je je niet vasthoudt aan hoe een bepaalde situatie moet verlopen. jpg

TIP 5: Leer teleurstellingen te accepteren

Je hebt niet in de hand hoe iemand reageert of tegen jou doet. Waar je wel controle over hebt, is hoe jij met een eventuele teleurstelling omgaat. Met een open houding kijken naar teleurstellingen, maakt dat je het leven meer voluit kunt leven en een tegenvallende situatie makkelijker kunt accepteren zoals die is.

Kun jij de positieve kant van een teleurstelling inzien? Ja, ook aan een teleurstelling kleven namelijk voordelen. Ze kunnen je helpen om je ergens bewust van te worden en om verder in je persoonlijke ontwikkeling te groeien. Doordat de kans op een date op dat moment niet doorgaat, kan het zijn dat je ineens tot het besef komt dat je geen man nodig hebt om gelukkig te zijn. Daardoor zit je er in een volgende date heel anders bij. 

Stel je open om de boodschap van je teleurstelling te ontdekken, maar wel nadat je jezelf teleurgesteld hebt mogen voelen. Want ook dat gevoel mag er zijn en hoeft niet meteen overmeesterd te worden door de situatie te willen begrijpen en te ‘psychologiseren’. 

Stel jezelf vervolgens de vraag: 

  • Wat is het inzicht achter deze teleurstelling die ik nog niet zie? 
  • Wat mag ik me nog meer bewust worden?

TIP 6: Let op je woorden

Onderschat de kracht van je gedachten en de woorden die je uitspreekt niet. Negatieve uitlatingen over jezelf of over een situatie versterken het gevoel dat je minderwaardig bent. Gebruik daarom nooit de termen altijd of nooit (behalve in deze zin ☺).

  • Ik zal nooit een groter huis kunnen betalen.
  • Ik zal altijd single blijven.
  • Ik zal nooit op mijn streefgewicht komen.
  • Ik zal altijd hard voor mijn geld moeten werken. 
  • Ik zal nooit goed met mijn schoonmoeder overweg kunnen.

TIP 7: Maak de teleurstelling niet groter

Teleurgesteld zijn, kan op je mind het effect hebben van drijfzand. Daarom is het goed om je bewust te zijn van je teleurstelling en om te achterhalen waarom je precies teleurgesteld bent. Laat dit gevoel toe, maar blijf er ook weer niet te lang in hangen. Wanneer dit punt bereikt is, is een kwestie van aanvoelen. Als je merkt dat de teleurstelling sterker wordt, is het tijd om uit het drijfzand te stappen.

Je haalt er dan namelijk andere verhalen, overtuigingen en beelden bij. Deze hebben vaak weinig met de originele teleurstelling te maken. Om je gedachten te verzetten en het negatieve gevoel los te laten, kun je focussen op de resterende 80 procent van je leven die je wel happy maakt. De volgende stap is kijken wat het voordeel van de tegenvallende situatie is (zie tip 5), want niets gebeurt voor niets. 

Teleurgesteld zijn, kan op je mind het effect hebben van drijfzand.

TIP 8: Trek niet te snel conclusies

Het kan helpen om beter met een teleurstelling om te gaan als je begrijpt waarom het is gebeurd of hoe het komt dat het zo gelopen is. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke situatie veroorzaakt mijn teleurstelling?
  • Hoe voel ik mij in deze situatie?
  • Welke automatische gedachten gingen er door mijn hoofd? 

Nadat je je negatieve gevoelens onder de loep hebt genomen, en daardoor de context beter bent gaan begrijpen, kun je de teleurstelling loslaten door deze te veranderen in een meer positieve, helpende gedachte. 

Bijvoorbeeld: je date zei op het laatste moment af, omdat zijn dochter van haar fiets was gevallen en hij met haar naar het ziekenhuis moest. In alle hectiek had hij jou niet gezegd waarom hij de afspraak afzegde, alleen dat hij niet zou komen. 

Nu je de context weet, blijkt de afzegging geen persoonlijke afwijzing. De automatische gedachten die onmiddellijk in je hoofd opkwam (hij vindt me niet leuk genoeg), kun je dan makkelijker loslaten en daarmee ebt ook de teleurstelling weg. Wel zal ik kijken om steeds bewust te worden van negatieve gedachten en deze meteen om te buigen in een motiverende zin, affirmatie, mantra of hoe je het wilt noemen. Ombuigen naar iets wat je omhoog lift! 

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad en dat ik je niet heb teleurgesteld. (grapje!)

Mocht er een ander onderwerp zijn waarover je meer zou willen lezen, laat het me dan vooral weten. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 

Uitgelicht in deze aflevering: 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

acceptatie, controle loslaten, mindset, nare gevoel, omgaan met teleurstelling, teleurstelling, tips


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>