Zo hou je vast aan jouw doel of visie (wat er ook gebeurt)

Zo hou je vast aan jouw doel of visie (wat er ook gebeurt)

Heb jij dat ook? Dat je tijd tekort komt en als eerste jouw eigen doelen opzij zet om tijd vrij te maken voor de dagelijkse dingen en de waan van de dag? Zo kom je natuurlijk nooit aan je eigen dingen toe. Bovendien heeft het nadelig effect op je zelfvertrouwen. Daarover gaat deze blog/podcast. Zet je schrap voor een persoonlijke power-boost van mij.

Een onvolledig beeld

Vaak denken mensen dat het bij mij altijd goed gaat en dat ik geen tegenslagen heb. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ook ik ken moeilijke momenten. Daarbij ben ik niet altijd een positivo geweest. Weet je wat ik vroeger tegen mezelf zei als iets tegenzat? ‘Zie je wel, het zit me weer tegen.’ Ik heb echt moeten leren om het glas halfvol te zien in plaats van halfleeg. Maar het is mij gelukt. En jij kan dat ook.

Natuurlijk zit ik nog steeds wel eens achter mijn computer te mopperen, maak ik fouten en val ik terug in negatieve gedachten. Maar ik ben me hier gelukkig snel bewust van, zodat ik mijn gedachten kan veranderen en mezelf een ander verhaal kan vertellen. Dan zeg ik: ‘Ik ga dit oplossen!’ Mijn man Mike, die mij dan ziet ploeteren, zegt: “Dát is mijn meissie!” Dan liggen we samen in een deuk, want dan besef ik dat ik even in de verkeerde energie zat.

En soms ga ik gewoon al om acht uur ’s avonds naar bed en gooi ik de dekens over me heen, omdat ik het helemaal heb gehad met de dag. Die momenten komen ook voor. 

Privé, maar ook zakelijk, is lang niet altijd alles zoals het lijkt. Daar is social media een goed voorbeeld van. We zien dat alles geweldig gaat omdat dat is wat mensen laten zien. 

Geniet je van deze dagen? De lichtjes en de sfeer? Dat is ons ideaal plaatje van de feestdagen. Laat je niet gek maken door een 'ideaal' plaatje. Vaak is het ook niet wat het lijkt. Maak het gezellig met jezelf. Voel je niet schuldig als het er bij jou wat minder 'vredig' aan toe gaat. De 'echte' wereld is wat diverser dan de reclame, bladen en social media ons willen doen geloven. Blijf trouw aan jezelf en maak je eigen sfeer.

Misschien denk je daardoor wel dat jij de enige bent die tegenslag in het leven tegenkomt, terwijl het bij het leven hoort. Het leven is eb en vloed, zwart, wit, donker en licht. Het contrast is er niet om je tegen te werken, maar om je wakker te schudden en te versterken. 

Ik zie tegenslagen niet als een straf van het Universum, maar als een wijze begeleiding en als een nuttige les. Ik heb vele tegenslagen gekend die mij (soms achteraf) veel hebben geleerd en waardoor ik ben gegroeid. 

Blijf trouw aan jezelf en maak je eigen sfeer

Prioriteit of spijt?

In hoeverre geef jij prioriteit aan jouw eigen doelen en wensen? Anders gezegd: hoe sterk committeer jij jezelf aan jouw visie of doel? Draai je bij de eerste beste wegversperring om naar huis? Of laat jij je niet zo snel van de weg drukken en blijf je gefocust op je eindbestemming? En zeg jij een afspraak met jezelf liever af dan een afspraak met een vriendin? Dit lijkt minder bezwaarlijk maar ook dat tast je zelfbeeld en eigenwaarde aan.

Voor je mind is er geen verschil tussen een afspraak die je met een vriendin maakt of met jezelf. Maar wanneer je steeds (dus niet af en toe!) de plannen van jezelf opzijschuift, beïnvloedt dat je zelfbeeld en eigenwaarde. Je zegt dan eigenlijk dat jijzelf geen prioriteit bent en dat anderen belangrijker zijn. Hoe zou jij je voelen als een vriendin je afspraak na afspraak zou laten zitten? Zo werkt het ook met de afspraken die je met jezelf maakt. 

Het gevolg van de afspraken met jezelf niet nakomen of elke keer jouw visie opzijschuiven, is dat het je sneller onzeker maakt. Onzekerheid is dan ook sterk gekoppeld aan het vasthouden aan je eigen plannen, doelen en visie. Wanneer jij je zelfverzekerd voelt, voel je je krachtig en is het makkelijker om voor jezelf op te komen en jezelf prioriteit te maken.

Een manier om je zelfvertrouwen te vergroten, is door de afspraken met jezelf na te komen. Vind je dit een uitdaging? Begin dan met kleine, haalbare afspraken, zoals een keukenla opruimen of de was wegwerken. Afspraken waarvan je weet dat je ze makkelijk kunt nakomen op het door jou bedachte tijdstip. Als je je voorneemt om vanavond om tien uur naar bed te gaan, doe dat dan ook en stap niet drie minuten over tien je bed in.

Wat doe jij bij tegenslag?

Een andere oorzaak waardoor we onze eigen belangen snel aan de kant schuiven, zijn tegenslagen. Tegenslagen als een extra kilo lichaamsgewicht op de weegschaal wanneer je net aan de lijn bent of je lanceert een nieuw product waarvan je er maar één verkoopt. Wat we op zulke momenten vaak doen, is onszelf een verhaal vertellen. Een negatief verhaal dat ons energiefrequentie en zelfvertrouwen naar beneden haalt. We zeggen dingen als:

 • Dit gaat niet werken
 • Het is moeilijk
 • We zijn allemaal te dik in de familie, dus ik kan niet afvallen
 • Er zijn al zoveel coaches, wie zit er op mij te wachten?
 • Het internet is verzadigd

Een andere valkuil is dat we snel resultaat willen zien. Als je trek hebt, trek je de keukenla open en kies je een lekkere snack. Als je het koud hebt, doe je de kachel hoger of trek je een trui aan. Het oncomfortabele gevoel als iets niet meteen opgelost kan worden, is niet fijn en moet dan ook meteen verdwijnen. Hierin zijn we ongeduldig geworden. We zijn het verleerd om het ongemakkelijke gevoel aan te kijken en een oplossing te zoeken.

Ga voor duurzaam zelfvertrouwen

Nieuwe dingen doen of een uitdaging aangaan, kunnen  je onzeker maken. Maar de grap is dat wanneer je dit eenmaal gedaan hebt, je zelfvertrouwen juist een boost krijgt. Je zelfvertrouwen kun je versterken met bepaalde gedachten. Helemaal wanneer je voor een uitdaging staat, heb je jouw gedachten nodig om je zelfvertrouwen en visie vast te houden. 

Waarom voel je soms geen zelfvertrouwen? Dat komt vaak door de omstandigheden die buiten jezelf gebeuren. Terwijl zelfvertrouwen – die niet afhankelijk is van omstandigheden – van binnenuit ontstaat: je innerlijke zelfvertrouwen staat los van wat er om je heen gebeurt. Deze is daardoor veel constanter en stabieler en daardoor veel duurzamer dan het zelfvertrouwen dat sterk beïnvloed wordt door de mening van anderen.

Sinds mijn glas halfvol is in plaats van halfleeg, ben ik een vooruitkijker. Ik werk naar mijn droom of doel toe met mijn visie en passie als drijfveer. Op deze manier wordt een obstakel geen hinderlaag maar een uitdaging of uitnodiging om anders naar de situatie te kijken. En een andere kijk op de dingen is als een second opinion raadplegen. Het levert je altijd nieuwe informatie en wijsheid op.

Wat ik tegenwoordig tegen mezelf zeg om niet de moed te laten zakken, is: ‘kom maar op, ik ben ervoor gemaakt!’ Affirmaties zijn mijn superpower. Twijfel scoort laag op de energieladder. Bovendien trekt energie van gelijk niveau elkaar aan, waardoor je nog meer zal gaan twijfelen. 

Just Be You Sparkle Collection - Affirmatie kaarten

Alles wat je aandacht geeft dat groeit

Sinds ik positief in het leven sta, lukt het beter om mijn doelen te bereiken en mijn dromen te realiseren. Dat komt omdat alles groeit wat je aandacht geeft. Dit geldt ook je gedachten. Je gedachten zorgt namelijk voor een emotie. En ook gedachten en emoties zijn energie waarmee je jouw manifestatiekracht kunt versterken. Dat komt omdat de wereld en het Universum reageert op de energie die jij uitzendt.

De uitspraak die ik vaak doe ‘heb vertrouwen in wat kan zijn’, zeg ik niet voor niets. Het heeft mij zoveel gebracht en nog steeds! Met name kracht en het vertrouwen om niet op te geven. Het heeft heel lang geduurd voordat ik ‘Just Be You’ mijn fulltime bedrijf kon noemen. Ik had al wel honderd keer de handdoek in de ring kunnen gooien. En dat heb ik ook gedaan, maar iedere keer koos ik ervoor om vast te blijven houden aan mijn droom en visie.

Heb vertrouwen in wat kan zijn

Wanneer je een tegenslag te verwerken krijgt, is het belangrijk dat je blijft vasthouden aan je visie en dat je het vertrouwen in een goede afloop blijft voeden. Hoe? Zendt positieve energie uit, zie voor je dat je bent waar je graag wilt zijn en dat je hebt wat je graag wilt bereiken. Voel hoe je je dan zou voelen. Daarmee haal je het toekomstbeeld naar je toe, naar jouw fysieke werkelijkheid. 

Een product of einddoel wordt eerst bedacht en daarna gecreëerd. Dit geldt voor alles. Walt Disney zag het plezier van Disneyland al helemaal voor zich. Dat gaf hem de visie en motivatie om het te kunnen realiseren.

Als de realiteit voor jou op dit moment ‘hard’ is, hou dan vast aan jouw visie. Jouw pad dat je bewandelt op weg naar je eindbestemming is nooit een rechte en vlakke weg. Kijk maar wat er gebeurt als je een route in je navigatiesysteem invoert. Dan zie je meteen dat er vele kronkels en afslagen te nemen zijn voordat je op je eindbestemming aankomt. Vaak geeft het navigatiesysteem ook aan waar er wegwerkzaamheden zijn. 

Je krijgt een alternatieve route. Door de omleiding doe je langer over je reis. Maar je zal er komen. Want één ding is zeker: wegversperring of niet, je zal op je eindbestemming aankomen. Daar twijfel je niet aan. Je denkt dan ook niet ‘sh*t, misschien is dit wel niet voor mij bestemd.’ Of ‘Jeetje, dit kan ik niet, dit is moeilijk, ik kom er nooit.’

Het Universum is er altijd vóór jou en niet tegen jou

Werk aan een positieve mindset

Negatieve gedachten halen je energiefrequentie en zelfvertrouwen omlaag. Zoals ‘Stommerd, je let ook nooit op.’ ‘Zo kom je er niet.’ ‘Niemand luistert naar je.’ Vertel jezelf daarom een verhaal dat jou omhoog lift in plaats dat je jezelf laat meevoeren in de stroom van negativiteit met het risico dat je opgeeft. Zoals: oké, ik ben wakker geschud, laat me zien wat ik nog kan verbeteren in deze situatie.

Heb jij een terugval van waar je naar toe wilt? Vraag jezelf dan af wat je kan veranderen dat het wél voor je gaat werken. Met dit soort positieve, open vragen zet je jouw hersenen aan het werk zodat je er verder mee komt in plaats van dat je brein en je gedachten je tegenwerken. Want hey, er is misschien wel een betere, snellere of mooiere weg dan dat jij had bedacht. En het Universum helpt je om dat zijpad te ontdekken. 

Dit werken aan mijn gedachten doe ik elke ochtend tijdens het journalen. Dan schrijf ik mijn nieuwe intenties op voor de dag. Meer over journalen lees je hier >>

Doel behaald?

Ik had al jaren de wens om een laptop-lifestyle te hebben. En dat mijn man, dankzij de inkomsten van mijn online business, niet meer in de bouw hoefde te werken. Zoveel mensen aan wie ik mijn dromen vertelde, hebben me afgeraden om dit te doen, ik ben er zelfs om uitgelachen. De enige reden dat mijn dromen zijn uitgekomen, is omdat ik bleef vasthouden aan mijn visie en doelen. Ik bleef geloven dat als ik iets wil, dat ik het ook kan. 

Ook al heeft het heel veel bloed, zweet en tranen gekost maar ook veel plezier en toen gebeurde er iets geks. 

Op het moment dat ik me besefte dat ik mijn dromen gerealiseerd had, raakte ik ironisch genoeg ineens even van slag. Ze zeggen wel eens dat de reis belangrijker en leuker is dan de eindbestemming. Dan voelde ik ook zo. Eenmaal op mijn eigen bestemming wist ik even niet waar ik heen moest. 

Er was geen doel, terwijl ik zo gewend was geraakt dat er steeds weer nieuwe paden tevoorschijn kwamen. Nieuwe doelen om na te streven. Daarom is het goed om ook tijdens je reis (op weg naar je doel) af en toe pas op de plaats te maken, om je heen te kijken en te genieten van hoe ver je al bent gekomen. Op mijn eindbestemming heb ik dat opnieuw gedaan. Weet je wat er daarna gebeurde? Er diende zich een nieuw pad (richting) aan.

Bestemmingsloos door het leven gaan, is niks voor mij. Maar met je een bepaalde periode bestemmingsloos voelen, is helemaal niks mis. Ik weet daardoor weer waar ik heen wil en ga vervolgens die kant op. Mijn favoriete slogan helpt daarbij: accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. En heb vertrouwen in wat kan zijn.

Heb je nog vragen? Kan ik nog iets voor je betekenen? Laat het mij gerust weten.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,
Marian

Uitgelicht in deze aflevering: 

Zendt positieve energie uit, zie voor je dat je bent waar je graag wilt zijn en dat je hebt wat je graag wilt bereiken

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

doel, droom, positieve mindset, prioriteit, spijt, tegenslag, visie, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Sabine schreef:

  Marian, zo dankbaar dat ik jou in mijn leven heb. Heb zoveel houvast aan jou podcast en alles wat je bericht en je cursussen. Regelmatig als ik een terugval heb, zoek ik een podcast van je op, waar ik wat aan heb om mijn mindset weer te resetten. Lieve Marian!!!!Zo dankbaar!!!!! Met jou in mijn leven!!!!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >