Wil je meer energie? Waar sta jij nu?

Wil jij meer energie?

Wil je graag meer energie? Weet jij waar je nu staat met je energie? Heb jij al eens van de energieladder gehoord? Elke emotie is in te schalen op een denkbeeldige ladder. Hoe beter je stemming, hoe hoger je op de ladder staat. In deze blog (podcast) vertel ik hoe je dit kunt gebruiken als tool om je nog beter te voelen.


Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App In het boek Power vs Foces van David R. Hawkins vertelt hij over de energieladder. 

Wees je bewust van je energie frequentie voor meer energie

Jouw energiefrequentie is wat je aantrekt in je leven. Ben je opgewekt en heb je zin in de dag? Dan zullen positieve dingen je sneller opvallen. Maar ben je gespannen? Dan is alles al snel te veel en trek je meer stress aan. In grote lijnen kun je zeggen dat positieve emoties energie geven en negatieve emoties energievreters zijn.

Gedachten sturen je emoties. Met verwachtingsvolle gedachten roep je een positief gevoel op, waardoor je energie toeneemt of gelijk blijft. Jaloerse gedachten, wrok, piekeren en een gevoel van schaamte zijn grote energiekillers. En vaak geldt de regel: hoe hoger je op de ladder staat, hoe beter je humeur is en hoe lekkerder je in je vel zit. En met een beter humeur ben je ook beter opgewassen tegen teleurstellingen.

Wil je meer energie? Gedachten sturen je emoties. Met verwachtingsvolle gedachten roep je een positief gevoel op

Manage je energielevel en krijg meer energie

Een zonovergoten dag beïnvloedt je brein, waardoor je als vanzelf in een betere stemming komt. Maar je humeur opkrikken, kan ook zonder de zon. Hoe? Door je te focussen op de emoties die energie-neutraal en energieopwekkend zijn.

Met deze emoties kom je in de winnaars-mood:

 • Verlichting
 • Vrede
 • Geluk
 • Liefde
 • Rede
 • Acceptatie
 • Bereidheid
 • Neutraliteit
 • Moed
 • Trots

Dit zijn de emoties die jouw persoonlijke batterij leegtrekken:

 • Woede
 • Jaloezie
 • Angst
 • Verdriet
 • Apathie (gebrek aan emoties, motivatie en/of enthousiasme)
 • Schuld
 • Schaamte
Manage je energielevel

Voorkom dat je halverwege de dag of vroeg op de avond een hoge energierekening moet ‘betalen’, doordat je langdurig emoties ervaart uit het rijtje dat veel energie kost. Dat begint met je te beseffen welke gevoelens je ervaart. Vervolgens kun je kijken hoe je deze kunt opschalen om hoger op de energieladder te komen.

Tegenslagen opvangen

De trein missen of achteraan in een eindeloze file aansluiten, is natuurlijk niet leuk. Maar hoe je ermee omgaat, is bepalend voor je energielevel. Je kunt de hele rit balen en je opwinden dat je waarschijnlijk te laat op je afspraak komt. Maar je kunt het ook zien als een onverwacht cadeautje, want nu heb je meer tijd voor jezelf. Of tijd om een fijne podcast te luisteren in de zon op het perron.

Door op zoek te gaan naar de positieve kant van een tegenslag blijf je bovenin de ladder. Stel jezelf vragen als:

Welke kans zit er in deze situatie?

Wat is het voordeel dat ik kan gaan zien?

Wat kan ik van deze situatie leren?

Op die manier geef je je brein als het ware de zoekopdracht om het positieve uit de situatie te filteren en blijf je weg van het energievretende slachtoffergevoel.

Van leeglopen naar opladen

Schaamte staat onderaan de ladder. De associatie die ik hiermee heb, is het beeld van mijn moeder die zich ontzettend druk kon maken over wat anderen allemaal over haar dachten. Dit nam zoveel energie in beslag dat ze vergat om volop te genieten van het leven.

Deze schaamte heb ik met de paplepel van haar meegekregen. Maar daar heb ik inmiddels geen last meer van. De omslag kwam toen ik begon met positieve affirmaties en intenties te herhalen. Mijn slogan is niet voor niets: je bent goed zoals je bent. En heel eerlijk? Daar ben ik best trots op.

Trots zijn (met name op jezelf), is het kantelpunt in je energielevel. Als je trots kunt zijn op wat je doet (en op wat je niet hebt gedaan) in plaats van te blijven hangen in negatieve ervaringen, gedachten en emoties, loopt jouw batterij niet leeg, maar laad je jezelf op. En hoe hoger je op de ladder staat, hoe mooier het uitzicht is en hoe meer er te genieten valt.

Van verdriet naar dankbaarheid

Even een kleine kanttekening. Het wil niet zeggen dat emoties als woede en verdriet ‘slecht’ zijn en altijd voorkomen moeten worden. Dat is zeker niet de bedoeling. Het kan soms juist heel nuttig zijn om je even kwaad te maken om te voorkomen dat iemand over jouw grens heen walst.

En ook verdriet is een nuttige emotie om gevoelens als stress, frustratie en onmacht los te kunnen laten. Maar het maakt een groot verschil of je in je woede en verdriet blijft hangen, of dat je het gebruikt om een nare situatie een plek te geven of te veranderen.

Afgelopen week hebben wij met het gezin onze lieve hond Beau laten inslapen. Dat was echt hartverscheurend. Maar tegelijkertijd ben ik ook dankbaar dat hij dertien jaar bij ons is geweest. En ben ik happy met alle liefde en vrolijkheid die hij ons gegeven heeft. En voor de lik die ik van hem kreeg vlak voordat hij het spuitje kreeg. Alsof hij wilde zeggen: het is goed zo, dank je wel…

Ik kan natuurlijk in mijn verdriet blijven hangen, maar dat heeft geen nut. Daarmee krijg ik hem niet terug en ontneemt het wel al mijn energie. Het verdriet mag er zijn, maar daarnaast voel ik ook dankbaarheid en ben ik gezegend met de allerliefste hond van de wereld. Dankbaarheid en liefde zijn twee sterke triggers om hoger op de energieladder te komen.

Train je mentale conditie om hoog te kunnen klimmen

Je kunt jezelf trainen om je gedachten en gevoelens beter te leren sturen. Een simpele tool hiervoor is journaling. Schrijf in een dagboek alles op waar je mee zit en hoe je zou willen dat de dingen in je leven gaan. Noem die bijvoorbeeld je dump journal. Zo ontlucht je je negatieve emoties en komt er ruimte vrij voor nieuwe, positieve gedachten en emoties. Deze is alleen bedoeld als je negatieve gedachten hoog zitten en je even stoom moet afblazen.

En voor het zetten van een positieve intentie, voor het inwerking stellen van de Universele Wet van Aantrekking is het bijhouden van een succesdagboek een aanrader daarmee zet je je brein op standje positiviteit.

HSP-ers op de energieladder

Als hoog sensitief persoon (HSP) ben ik geboren met een pakket extra voelsprieten. Je moet er mee leren omgaan, want het zal niet veranderen en anderen zien het niet aan je. Voor iedereen kan het handig zijn om je bewust te zijn van zijn of haar energieladder, en helemaal voor HSP-ers.

Als HSP-er komen alle prikkels en emoties even sterk binnen. Wat mij helpt, is in de natuur wandelen. De telefoon laad je te pas en te onpas op, maar vaak geef je jezelf niet de tijd om tussendoor even op te laden. Meestal sta ik ’s ochtends en ’s avonds hoog op de energieladder en sta ik ’s middags wat lager. Dan gun ik mezelf dat uurtje op de bank met een inspirerend boek of podcast.

Ken je energiekillers

Ik ben dol op Koningsdag. Maar het is ook een dag waarop ik mijn energieladder extra goed in de gaten houd, om te voorkomen dat ik ’s avonds uitgeteld onderaan de ladder lig. Daarom ga ik er lopend naar toe, zodat ik op de terugweg meteen al de eerste impulsen die ik heb opgedaan kan loslaten. Dat lukt veel minder goed als ik er met de auto naar toe zou gaan.

En als het donker is en er zou een mooie sterrenhemel te zien zijn (wat niet het geval was), geeft me dat meteen een beetje positieve energie. De frisse buitenlucht en (avond)stilte zorgen ervoor dat ik me kan opladen. En als ik er de volgende dag nog steeds moe van ben, is het een kwestie van mijn eigen stekker wat langer in het stopcontact laten zitten. Maak tijd vrij om jezelf weer op te laden.

Je kán het!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat in. 

With love, 

Journaling, het 21 dagen stappen plan

Pin voor later!

Energie - Van leeglopen naar Opladen

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>