Bloei weer op. Week 7 – 10 x ontmoeten

1 Inzicht:

Om inzicht te krijgen in alle taken en activiteiten die op jou ‘moet’ lijstje staan, is het een idee om een overzicht te maken. Vergeet geen enkele taak, laat het briefje gewoon een poosje in het zicht liggen en vul elke keer als je weer iets tegenkomt gewoon aan.

Vergeet niet om ook een lijstje te maken met taken die ‘nog moeten’, niet iedere dag, of iedere week, maar klussen die nog al een poosje op de wachtlijst staan ( zolder opruimen, foto jaarboek maken, administratie ordenen etc.).

Om het lijstje compleet te maken, maak je ook een wensen lijstje. Activiteiten die je leuk vind, en waar tijd voor vrij wilt gaan maken.

 

pdf Button52 weken lijstje ontmoeten

 

2 Stel prioriteiten:

Groepeer de taken vervolgens in bijvoorbeeld werk, gezin, vrienden, hobby’s, familie, verenigingen, etc. Geef de prioriteit aan.

Vraag je iedere keer opnieuw af wat vind ik belangrijker?

Wil je meer tijd vrij maken voor je gezin of vind je het belangrijk om je werk perfect te doen en op tijd af te hebben?

3 Maak een planning:

Gebruik een planner, grote agenda, kalender of maak zelf een maandoverzicht. Plan per week de vaste taken in, vul aan met variabele klus(sen) en laat ruimte voor extra, onverwachte taken. Vergeet niet om ook ontspanning in te vullen, dat is een absolute ‘moet’ in dit geval. Essentieel om het allemaal vol te houden. Het is goed om buffer ruimte te houden. Zo voorkom je onnodige stress, en voorkom je dat je ‘wensen’ of ontspanning in gevaar komen. Lukt het niet een taak binnen een bepaalde tijd af te krijgen? Vraag je dan steeds af: Van wie moet ik dit doen en wat gebeurt er als ik dit niet doe?

Wees mild voor jezelf en gun jezelf voldoende tijd om de dingen te doen die je moet doen. Ben daarom reëel in je tijdsplanning.

4 Denk en spreek in “willen” in plaats van moeten:

“Ik wil dit vandaag nog afkrijgen” klinkt veel minder dwingend dan “Ik moet dit vandaag nog afkrijgen”. Let hier de komende twee weken maar eens op en ervaar het verschil. Streep lekker door wat klaar is die dag. Voorkom dat je nog van alles toevoegt aan je lijst gedurende de dag. Als alles is afgevinkt en je hebt nog ruimte, prima. Maar het werkt erg frustrerend en ontmoedigend als je je lijst ziet groeien en je krijgt hem niet afgewerkt die dag.

5 Vraag hulp en begrip van je omgeving:

Lukt het niet om bepaalde taken af te krijgen die urgent en of belangrijk zijn, vraag dan om hulp. Geef op tijd je grenzen aan en maak je wensen en behoeften bespreekbaar. Zowel thuis, op je werk als in een andere sociale context. Jij bent de enige die aan kan geven wat wel binnen je mogelijkheden ligt en wat niet. Een keer nee verkopen, of een ander tijdstip kiezen is geen schande.

6 Ben trots op jezelf:

Als je hard gewerkt hebt of een aantal belangrijke taken of opdrachten hebt gedaan, beloon jezelf dan. Sta stil bij wat je hebt gepresteerd en wees trots op jezelf.

7 Stop met jezelf te vergelijken met anderen:

Wat jij ziet is ook alleen maar de buitenkant van hun wereldje. Iedereen vult zijn/haar leven in met zijn eigen prioriteiten. Dus staar je niet blind op de ‘tomeloze energie’ van je buurvrouw, de structurele inzet van een andere moeder op school, de altijd behulpzame collega, of wie je dan ook als ‘voorbeeld’ stelt.

Ben je eigen voorbeeld en bepaal wat goed is voor jou.

8 Wat je moet bepaal je zelf:

Bedenk dat alles wat je ‘moet’ ontstaat in jou hoofd en dat jij bepaald hoeveel ruimte dat krijgt in jouw leven. Je bent niet overal verantwoordelijk voor.

Delegeer waar kan en accepteer dat een ander het waarschijnlijk anders uitvoert dan wanneer je het zelf zou doen, maar hoe belangrijk is dat?

9 Las buffermomenten in:

Zorg dat niet elke dag helemaal volgepland is, maar las voldoende ‘buffer momenten’ in voor onverwachte zaken. Mochten er geen onverwachte zaken voorbij komen, pak het moment dan helemaal voor jezelf, doe iets wat je leuk vind, ontspan en geniet ervan!

Zonder schuldgevoel omdat je ‘niets’ aan het doen bent. Je bent n.l. iets heel belangrijks aan het doen: je maakt tijd voor jezelf!

10 Leer te schrappen:

Als je merkt dat bepaalde taken of activiteiten steeds ‘doorschuiven’ naar morgen, of volgende week, of naar nooit. Schrap ze dan van je lijstje. Blijkbaar heeft het geen prioriteit voor je anders had je het allang gedaan, toch? Zolang het blijft staan veroorzaakt het onrust, want het ‘moet’ nog.

Vraag jezelf af waarom het daar nog steeds staat. Is het iets wat belangrijk voor je is of waarvan je eigenlijk vind dat het moet, vanuit een ‘oude’ overtuiging?

Is het iets waar je gewoon tegenop ziet, dan is het een goed idee om er gewoon de dag mee te beginnen, dan is het klaar en kun je het lekker wegstrepen.

Bron onbekend
Bron onbekend

Creeer rust en ruimte in je leven door te kiezen.
Kies voor jezelf en wat voor jou belangrijk is.
Kies en maak je eigen keuzes prioriteit in je leven. Ook dat is zorgen voor jezelf.

Die keuzes kan een ander tenslotte niet voor je maken

Om uit te printen 😉

Bron onbekend
Bron onbekend

 

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>