Bloei weer op. Week 10 – Gezonde voeding

Gezonde voeding als basis voor een gezond lichaam is je waarschijnlijk niet onbekend.

In Nederland leven we in de gelukkige omstandigheid dat voeding in voldoende mate en variatie verkrijgbaar is.

Was voldoende voedsel verzamelen en bereiden vroeger nog zowat een dagtaak, tegenwoordig besteden we nog maar een fractie van onze besteedbare tijd aan het zelf verwerken van allerlei voedingsmiddelen tot een maaltijd.

Slimme fabrikanten hebben de afgelopen decennia een nieuwe industrie ontwikkeld: de voedingsindustrie. Fabrieken waarin allerlei grondstoffen verwerkt worden tot hapklare brokken en snelle zakjes, bakjes en pakjes. Om die processen te laten verlopen, de houdbaarheid op te rekken, de smaak te ‘verbeteren’ en producten ‘door te ontwikkelen’, wordt het oorspronkelijke product meestal veel geweld aan gedaan met alle gevolgen van dien. Toegevoegde conserveringsmiddelen, E- nummers die de kleur, geur en smaak moeten optimaliseren, vulmiddelen, suikers, bindmiddelen etc. zorgen ervoor dat er je overgrootmoeder het waarschijnlijk niet meer zou herkennen als voedsel.

Het lijkt allemaal vooruitgang en gemak, maar is dat ook zo?

Het belangrijkste wat ik je mee wil geven deze week is:

        Je bent wat je eet!

Jouw lichaam vernieuwd zich continu, je bent letterlijk opgebouwd uit alles wat je in je mond gestopt hebt de afgelopen jaren. Uit jouw eten en drinken haalt je lichaam de bouwstoffen, vitaminen en mineralen die het nodig heeft om al je processen in je lichaam te ondersteunen, al je herstelwerkzaamheden uit te voeren, je immuunsysteem te optimaliseren, je cellen te vernieuwen, je verbranding te organiseren, je hormoonhuishouding te regelen enz. enz.

De mate van jouw vitaliteit en hoe goed jij er van buiten uit ziet is direct het gevolg van wat er in jouw lichaam gebeurt, en daar heb je meer invloed op dat je in eerste instantie denkt.

Als jij dit onderdeel m.b.t. voor jezelf zorgen verwaarloosd, zal dat onmiskenbaar te zien zijn aan je buitenkant en je energie niveau.

Zelf ben ik vorig jaar 10 kilo afgevallen door het verminderen van koolhydraten en toegevoegde suikers te vermijden. Het verschil in mijn lichaam is duidelijk te herkennen. Veel meer energie maar ook overal beter tegen bestand zijn! Het blijft lastig en de valkuil om weer meer te gaan snoepen blijft aanwezig. Ik ben teruggevallen maar heb dit ook meteen gemerkt aan mijn lichaam. Gelukkig de draad weer op kunnen pakken en ik tracht hiervan een bewuste lifestyle te maken.

Wat is gezonde voeding?

De afgelopen jaren is de aandacht voor gezonde voeding enorm toegenomen. Allerlei nieuwe ‘diëten’ en voedingsstijlen duiken op, om ons ervan te overtuigen dat het helemaal anders moet. Op social media, in de reguliere media, de boekenwinkels, tv programma’s, je ontkomt er gewoonweg niet meer aan.

Op zich is dat prima natuurlijk. Hoe meer mensen overtuigd raken van de noodzaak van gezonde voeding, des te beter.

Alleen, zie jij door de bomen het bos nog?

Paleo/voedselzandloper/oerdieet/superrfoods/raw food/ via bodieboost of het geheim van slanke mensen, er zijn vele wegen naar het bourgondische Rome!

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je zelf weer je gezonde, boeren verstand gaat gebruiken en bij alles wat je in je mond stopt bedenkt: ‘

‘Is dit vulling of voeding? Heeft mijn lichaam hier last of plezier van?

Alle toegevoegde stoffen, chemicaliën, vulmiddelen, synthetische stoffen etc. kosten het lichaam alleen maar energie i.p.v. dat ze iets bijdragen aan jouw gezondheid. De lever moet ontzettend zijn best doen om al die lichaamsvreemde stoffen te elimineren en te zorgen dat ze worden uitgescheiden. Als de concentratie opgehoopte ‘giffen’ in je bloedbaan te hoog wordt, past het lichaam (heel slim) de opslag techniek toe. Ze slaat al die viezigheid tijdelijk op in je vetlaagje om te voorkomen dat die stoffen te lang in je bloedbaan blijven circuleren en daar schade blijven aanrichten. Nadeel is, dat extra vetverbranding uit die vetlaag op deze manier het liefst gesaboteerd wordt door je eigen lijf, want dat betekend dat er weer extra afvalstoffen vrijkomen in je bloedbaan! Dat is één van de redenen waarom jouw lichaam zijn vetvoorraad niet graag prijs geeft!

Zo kan het dus zijn dat jij zogezegd niet echt teveel eet, maar wel de verkeerde dingen en daardoor toch niet afvalt, ondanks dat je daar erg je best voor doet.

Sugar-free producten zijn echte misleiders! Ze geven n.l. wel een zoet-signaal in je lichaam, met alle gevolgen van dien. En de, vaak, synthetische zoetstoffen zijn een ware aanslag op je lever.

Ook light producten zijn dan vaak wel minder vet, maar om het smaakverlies dat daardoor ontstaat te camoufleren zijn veel hulpstoffen en smaakversterkers nodig.

Zout is ook een smaakverleider waar onze nieren het maar druk mee hebben. Hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van een te hoge zoutinname. En een hoge bloeddruk zet alle organen in je lichaam letterlijk onder druk, met alle gevolgen van dien. Je hebt zouten nodig, maar het keukenzout wat wij in grote mate binnen krijgen is eerder ballast dan dat het iets toevoegt. Het zout is zodanig gezuiverd dat er weinig oorspronkelijke mineralen meer in voorkomen. Essentiele mineralen om precies te zijn.

Kortom, ons lichaam heeft het minstens zo druk met het onschadelijk maken en afvoeren van ballast dan dat het efficiënt voldoende bouwstoffen kan opnemen en transporteren door ons lichaam.

Het ideale voedingspatroon:

Het ideale voedingspatroon bestaat niet! Zoveel mensen, zoveel wensen. Zelfs als het om voedingsbehoeften gaat.

Afhankelijk van je leeftijd, ontwikkeling, gesteldheid, gezondheidstoestand, genetische bepalingen, aandoeningen of bijvoorbeeld je inspanningen gedurende de dag, dat heeft allemaal invloed op wat jouw lichaam nodig heeft in die specifieke omstandigheden.

Dat is ook meteen de reden waarom er zoveel ‘diëten’ en ‘methodes ’circuleren en er eigenlijk geen één is die voor iedereen werkt.

Het is dus belangrijk om in kaart te brengen waar jij je goed bij voelt.

Er zijn natuurlijk wel een aantal algemene richtlijnen te noemen, maar niets is dus absoluut.

De meeste regels kun jij zelf ook bedenken ;-), maar ik zet ze hier nog een keertje voor je op een rij:

kiwi-

15 tips om gezond te eten:

  1. Eet voeding zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm en zo vers mogelijk. Eerlijk en echt.
  2. Gebruik geen geraffineerde suiker ( kristal suiker e.d.) en vermijd alles waar ze in ‘verstopt’ zitten zoals, koekjes, snoep, gebak, frisdrank, toetjes, gewone chocolade, verpakte vruchtensappen e.d. Suiker kent vele gedaanten, lees etiketten.
  3. Kies altijd voor volkoren producten: brood, pasta, rijst e.d.
  4. Eet fruit en groenten)zoveel mogelijk rauw. Beperk vruchtensappen, ook als je ze zelf perst. Je krijgt op die manier ook veel vruchtensuiker ineens binnen. (Hoe vaak ‘eet’ jij 2-3 sinaasappels achter elkaar? Drinken is zo gebeurd).
  5. Vermijd transvetten. Lees etiketten. Het zijn goedkope vetten, smaakmakers die schadelijk zijn. Kies voor zuivere olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, roomboter e.d. Je hebt deze vetten echt nodig dus schrap ze niet.
  6. Beperk zuivelproducten. Onze supermarkten bestaan zo’n beetje voor de helft uit de zuivelafdeling. Dat is iets typisch Nederlands, een overblijfsel uit het melkoverschot van begin jaren dertig in ons land. Door de melkeiwitten verzuurt het lichaam met allerlei klachten als gevolg, o.a. gewrichtspijnen, botontkalking(!), verhoogd risico op koemelkeiwit allergie, eczeem en astma, verhoogt het risico op de ziekte van Crohn en eierstokkanker etc. Gebruik zure varianten als yoghurt en kwark met mate.
  7. Matig je koolhydraten. Nederlanders zijn echte brood- en aardappeleters. Daardoor eten we minimaal 3 x per dag koolhydraten ( en dan heb ik het nog niet eens over de tussendoortjes: ontbijtkoek, koekjes, e.d.) Koolhydraten zorgen voor suikerpieken in je bloed en worden gemakkelijk opgeslagen in je lichaam (lees vetvoorraad). Je hebt koolhydraten nodig, maar kies voor de complexe soorten die langzaam verwerkt worden in je lichaam zoals volkoren granen, bonen, peulvruchten en zilvervliesrijst.
  8. Voeg zo min mogelijk zout en kruidenmixen (bevatten vaak zouten) aan je eten toe. Veel producten bevatten van zichzelf mineralen. Vermijd om die reden ook kant en klare maaltijden. Daaraan is vaak veel zout toegevoegd.
  9. Voeg aan iedere maaltijd groenten of fruit toe. Zo kom je gemakkelijker aan voldoende vezels en vitaminen.
  10. Kies als tussendoortje vaker voor fruit, snack-groenten, noten, zaden, pitten en met mate gedroogd fruit.
  11. Drink voldoende water en kruiden-/groene thee en beperk koffie en alcohol.
  12. Eet regelmatig en liever kleine porties dan 2 x per dag grote hoeveelheden. Ontbijt altijd! Ook al kun je niet meteen eten na het opstaan, drink evt. een lichte smoothie of neem wat fruit en eet even later, zodat je motor op gang kan komen. Zo voorkom je ‘dipjes’ die je prestaties doen verminderen en je vatbaar maken voor, ongezond en impulsief snack gedrag.
  13. Beperk (rood) vlees en eet regelmatig (vette) vis
  14. Gebruik voedingssupplementen indien nodig, maar altijd in overleg met en op advies van een deskundige.
  15. Kies voor kleur en eet met de seizoenen mee. Dat is goedkoper en voorziet je meteen van de noodzakelijke voedingsstoffen aangepast aan het seizoen. Elke dag hetzelfde ontbijt is praktisch, maar regelmatig iets anders kiezen is gezonder.

( voorbeeld uit ’de voedselzandloper’ Kris Verburg)

voorbeeld voedselzandloper

Om inzicht te krijgen in je voedingspatroon heb ik een te printen voedingsdagboek bijgevoegd.

[file_download style=”2″][download title=”Voedingsdagboek” icon=”style2-thumb-dl-pdf.png” file=”https://www.justbeyou.nl/wp-content/uploads/2015/02/Voedingsdagboek.pdf” package=”” level=”” new_window=”Y”][/download][/file_download]

Daarin kun je een week, of wat langer, bijhouden

  • Wat je zoal eet en of het in jouw beleving vulling of voeding is voor je lichaam.
  • Welk gevoel het je geeft. (denk dat dit wel eens wordt onderschat!)
  • En hoe je lichaam voelt nadat je het gegeten hebt.

Zo leer je een beetje herkennen hoe je lichaam reageert op de verschillende voedingsmiddelen, want dat is heel persoonlijk.

Je krijgt ook een beetje inzicht in de variatie die je toepast in je voedingspatroon en natuurlijk de mate van vulling of voeding.

Oftewel: krijgt jouw lichaam wat het nodig heeft.

Veel succes!

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>