Wat zijn superfoods? En waarom zou ik ze moeten eten?

Geschreven door: Heleen Verkerk

Na aanleiding van de “5 kilo – challenge” van Marian wil ik graag een artikel met jullie delen over superfoods.

Ik, en met mij zo velen, probeer keer op keer om zo gezond mogelijk te leven.
De term “superfoods” ken ik al een tijdje, omdat ik al een aantal jaren de gezondheidscoach Jesse van der Velde volg.

Superfoods zijn voedingen uit de natuur, die grote hoeveelheden nutriënten bevatten. Ze bevatten echt mega veel eigenschappen voor een goede gezondheid. Wel 12 of meer eigenschappen per superfood.

Ze bevatten een complete bron van grote concentraties van vitaminen, mineralen, aminozuren en anti-oxidanten. Het is eigenlijk een Supervoeding!

Dus al zou je alleen een aantal van deze superfoods toevoegen aan je eetpatroon dat je nu gewend bent, dan ben je al goed bezig 😉

(ps. Ik heb dit niet zelf verzonnen of ben geen expert op dit gebied, maar heb dit geleerd van “echte” experts)

Chiazaadjes bijvoorbeeld zijn heel gezond, vooral voor vrouwen boven de 40. In 1 eetlepel van deze zaadjes zit n.l.

1400% meer magnesium dan broccoli
600% meer omega-3 vet dan in zalm
300% meer selenium dan lijnzaad
500% meer calcium dan verse melk
500% meer eiwit dan kidney bonen
300%  meer ijzer dan verse spinazie
100% meer kalium dan bananen
100% meer vezels dan zemelen (bron: superfood.nl)

Voorbeelden van superfoods:

Gojibessen
Raw en biologische cacao (ja, cacao is heeeel gezond, jippie, maar dan wel de juiste en niet die in de supermarkt liggen)
Chaizaad
Cocosolie
Bijenpollen
Hennep

Maar ook:

Bananen
Bosbessen
Groene groente (spinazie, brocolli….)

Daarom zijn die groene smoothies ook zo gezond.

Word je dikker van stress?

Een tijdje geleden heb ik de DVDset “gezonde gewoontes” aangeschaft. Hierin staat veel informatie over gezond eetpatroon, en wat stress met je doet. Ja, ja. Van stress word je dik en niet alleen omdat je meer gaat eten…….. Dus ik kan er eigenlijk niks aan doen dat ik een kilootje of 10 te zwaar ben ;).

Nee, hoor. Even alle gekheid op een stokje: met deze DVD heb ik eerlijk gezegd niet veel gedaan. Er zit ook een online gedeelte aanvast en makkelijke, dagelijkse  oefeningen die je kunt doen om fitter en strakker te worden.

Totdat ik een aantal weken geleden bij het seminar “voor altijd jong” van Jesse van der Velde ben geweest.

Het begon om 8.45 tot 18.00 uur. Het was in Amersfoort, dus voor mij lekker dichtbij. Ik dacht; “ga lekker vooraan zitten, kan ik het goed horen en ga ook actief mee doen met dit seminar”. Ik had Jesse al een aantal keren eerder ontmoet en gesproken dus dat was in ieder geval niet nieuw meer voor mij.

Het seminar ging voor 70% over “je mindset”. En daar raakte hij een snaar bij mij. Natuurlijk zit dat hele afvallen gedoe voor het grootste gedeelte tussen je oren. En ja, dat weet ik al lang, maar toch ging dit veel dieper.

Voor de pauze had Jesse mij al aan het huilen. Lekker, daar zit je dan, helemaal vooraan en meteen in the picture. Natuurlijk ging Jesse direct naar mij toe om te vragen wat ik voelde en zo.

Op dat moment besefte ik dat het veel dieper zit. Voorafgaand aan deze huilbui ging een verhaal. Hij vertelde mij wat het effect van stress op je hormoonhuishouding is. En dat je  zolang je een stress situatie niet onder controle hebt, je extra veel vet op zal blijven slaan. Bij vrouwen vooral rondom je buik. Ik zal je niet verder vermoeien met deze materie.

Toen vroeg hij eens terug te denken naar het moment dat je dikker bent geworden. Door even echt met jezelf bezig te zijn en te concentreren. Na te denken over bepaalde dingen, werd ik ontzettend geconfronteerd met een stressvolle periode een tijdje geleden. In 1,5-2 jaar ben ik minstens 7 kilo aangekomen en inderdaad het meeste op mijn buik.

Heel veel opgekropte emoties kwamen er op dat moment allemaal uit. (ik was trouwens niet de enige hoor, aantal minuten later hoorde ik gelukkig meer mensen snotteren)

Je eigen verhaal

Verder in dit seminar had Jesse het over “je eigen verhaal”.

Iedereen heeft een eigen verhaal. Maar….is dat verhaal wel waar, of denk je dat dit waar is? Een oefening die we moesten doen was:

Beschrijf jouw verhaal.
Waarom heb je het lichaam dat je hebt? Waarom heb je de gezondheid dat je nu hebt, of waarom heb je het figuur dat je nu hebt?

Probeer het maar eens. Gewoon jouw verhaal opschrijven. En daarna jezelf afvragen of dit verhaal echt is, of dat je dit verhaal echt hebt gemaakt? Gewoon omdat iemand het heeft gezegd of omdat dit een gewoonte is of iets dergelijks.

Na de oefening vroeg hij of iemand het wilde delen. En omdat ik toch vooraan zat en al uit mijn comfort zone was gestapt 😉 wilde ik het wel delen.

Echt een super inzicht voor mij. Dit is mij namelijk altijd verteld (niet letterlijk natuurlijk): Ik heb er aanleg voor! Dus met andere woorden, Heleen kan wel afvallen, maar dat komt er toch weer bij want ze heeft er aanleg voor.

Bij al die dieten die ik heb gevolgt zat altijd een klein stemmetje in mijn hoofd die zei: “het komt er toch weer bij” Dus ik heb nooit ECHT geloofd dat het ook echt kon!

Ik weet dat ik op andere vlakken echt een doel kan stellen en dan kom ik er ook! Ik doe alles om daar te komen en dat lukt dan ook bijna altijd. Maar met afvallen is dit nooit gelukt . Dat heeft me ook altijd gefrustreerd.

Ik mag alles eten, maar ik wil het niet!

Dat is mijn nieuwe slogan. Nu ben ik langzaam, beetje bij beetje, mijn eet- en leefpatroon aan het aanpassen. En aan het leren wat wel en wat niet goed voor je is. En vooral waarom! Wij stoppen met zijn allen heel veel troep in ons mond. Troep waarvan we soms denken dat het best wel gezond is.

En natuurlijk ben ik niet ineens helemaal om en grijp ik ook regelmatig nog weleens naar een reep chocolade of een lekkere koek. Ik probeer hier nu vervangend voedsel voor te vinden en vul mijn voeding in ieder geval dagelijks aan met wat superfoods.

En zo’n challenge van Marian helpt mij enorm om mijn waarden weer eens aan te sterken en goed op te letten.

Dit is waar ik op let (is waar ik me prettig bij voel en in geloof, he? Dus daar hoef jij het helemaal niet mee eens te zijn)

 • minder koolhydraten
 • dagelijks superfoods toevoegen; gojibessen, chiazaad, veel groene groente, maca, kokosolie, organisch cacao
 • alles bakken in kokosolie
 • probeer elke ochtend een drankje van kokosolie, citroen en lauw water te nemen
 • minder zuivel
 • heeeeeel veel water
 • geen suiker, koek en snoep
 • fruit alleen sochtends
 • goed ontbijten
 • 6 x per dag iets eten (3 maaltijden en 3 tussendoortjes)

Mijn favoriete ontbijt

Inmiddels ben ik verslaafd aan mijn boekweit pannenkoeken. Ik vind hem heerlijk. In (biologische) boekweitmeel zitten geen koolhydraten en gluten en het vult enorm. Na zo’n pannenkoek heb ik echt de hele ochtend geen trek meer, ik denk niet eens aan iets tussendoor.

De basis is een papje van:

Beetje boekweitmeel (gewoon een wat uit het pak schudden, zal morgen even wegen)
Water
Ei
Snufje zeezout

Daarbij kun je doen wat je wilt. Ik neem vaak:

Handje rozijnen
Handje gojibessen (dan heb ik die alvast op 😉 )
Een appel in stukjes

Dit door elkaar mengen en een pannenkoek van bakken in een eetlepel kokosolie.Vind je het nog niet zoet genoeg, dan kun je wat druppeltjes stevia of een theelepeltje honing erover heen doen.

Eet smakelijk.

Ik ben benieuwd of jij ook een favoriet gezond gerecht hebt. Leuk als je dit wilt delen!


__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"0328f":{"name":"Main Accent","parent":-1},"7f7c0":{"name":"Accent Darker","parent":"0328f","lock":{"saturation":1,"lightness":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"0328f":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 20, 37)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"l":0.08,"s":0.81}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"0328f":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45,"a":1}},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 21, 39)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"s":0.81,"l":0.08,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Vorig artikel
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"0328f":{"name":"Main Accent","parent":-1},"7f7c0":{"name":"Accent Darker","parent":"0328f","lock":{"saturation":1,"lightness":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"0328f":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 20, 37)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"l":0.08,"s":0.81}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"0328f":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45,"a":1}},"7f7c0":{"val":"rgb(4, 21, 39)","hsl_parent_dependency":{"h":210,"s":0.81,"l":0.08,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
volgend artikel

Tags

afvallen, boekweit pannenkoek, Energie management, jesse van der velde, koolhydraten, stress, suiker, superfoods


Misschien vind je dit ook leuk:

Waarom en wanneer affirmaties niet werken

Wat te doen als je teveel onder druk staat?

Tips hoe jij als hooggevoelig mens de feestdagen op jouw manier kunt invullen

 • Als je jezelf nu eerst een gaat verdiepen in voeding ipv hier van alles neer te plempen wat je ook weer van google hebt geplukt.
  Bijvoorbeeld de bewering dat er in boekweit geen koolhydraten zouden zitten slaat kant nog wal.
  Dit is juist een koolhydraat rijk product van iedere 100 gram zijn 72 gram koolhydraten!
  Leer eerst eens iets over voeding en doe onderzoek voordat je achter de fanfare aan gaat lopen.

 • bridget schreef:

  Ik heb boekweitmeel gekocht van joannusmolen, maar daar staat op dat er per 100 gram 72 gr koolhydraten in zitten.
  Best veel dus.
  Ook in de zak boekweitkorrels staat dat er koolhydraten in zitten?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.