Bloei weer op. Week 30 – Simplify life#3

Mind

e4dfe1d7fce4dd65665f252afff06962Wat een thema hè, Simplify your life!

Een maand lang aandacht voor het vereenvoudigen van je leven, gewoon omdat het je zoveel oplevert uiteindelijk.

Goed voor jezelf zorgen is continu keuzes maken wat goed is voor jou. Dus als je je leven terug kunt brengen tot een soort essentie, een eenvoud die weerspiegelt wie jij bent, dan wordt het leven gemakkelijker en overzichtelijker.

Deze aflevering gaat over het vereenvoudigen van je mind. Daarmee bedoel ik het opschonen van je vaste overtuigingen, inprentingen, ‘moetjes’, je sociaal wenselijke gedachten en gedragingen, je zelfopgelegde standaarden etc.

‘The more complicated this society becomes, the greater the need is to simplify your life’
– 
Darren L. Johnson

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar alle gedachten die je over jezelf hebt zijn erg bepalend voor hoe jij je voelt en je gedraagt.

We hebben het er al eerder over gehad dat het belangrijk is om je gedachten te controleren en beheersen. Sommige overtuigingen zijn een deel geworden van wie je bent, of eigenlijk moet ik zeggen, jij bent je overtuigingen geworden. Maar het is maar de vraag of die overtuigingen in je voordeel werken of je juist tegenwerken. Iedere overtuiging is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Maar jij bent niet meer wie je in het verleden was. Dus misschien beperken deze overtuigingen je nu wel.

Een beperkende overtuiging is een vals geloof die je krijgt als gevolg van het trekken van een verkeerde conclusie in een bepaalde situatie. Vaak heb je beperkende overtuigingen als kind van huis uit meegekregen. ‘Ik weet niet beter’ en ‘zo ben ik nu eenmaal zijn veel gehoorde kreten.’

De media, vrienden, familie en de mensen met wie we omgaan kunnen je blijven voeden met beperkende overtuigingen zonder dat je er bewust van bent.

“What we think determines what happens to us, so if we want to change our lives,
we need to stretch our minds.

— Dr. Wayne Dyer

Deze week ruimen we die belemmerende overtuigingen dan ook maar eens een keertje op.

Welke overtuigingen dat zijn is voor iedereen verschillend. Maar er is wel een gemene deler: een overtuiging die je ervan weerhoudt helemaal tot bloei te komen is een overtuiging die los gelaten mag worden.

Dat wat je gelooft wordt je werkelijkheid. Op het moment dat je gelooft dat je het kunt, dan kun je het ook, wat ‘het’ ook is. Omgekeerd werkt het proces hetzelfde: wanneer je gelooft dat je het niet kunt, dan kun je het ook niet.

Grofweg zijn er 2 typen overtuigingen die je belemmeren:

1) wat je niet mag/kan en

2) wat je moet.

Voorbeelden van het niet mogen:

‘ik mag niet mijn mening inbrengen, want dan word ik afgewezen en dat is verschrikkelijk’, ‘ik mag niet zomaar uitgaan van wat ik wil, want dat is egoistisch’, ‘ik mag niet uiten hoe het voor mij is, want dan kwets ik de ander en dat mag niet’, ‘ik mag niet laten merken wat ik vind, want dan vinden ze me niet meer aardig’ of simpelweg ‘gevoelens tonen is voor watjes’.

Voorbeelden van het moeten:

‘ik moet altijd iets nuttigs doen, anders ben ik lui of nutteloos’, ‘ik moet de beste zijn, anders ben ik niet goed genoeg’, ‘ik moet zorgen dat ik alles onder controle houd, anders gaat het fout’, ‘ik moet sterk zijn’, ‘ik moet voor anderen klaar staan’.

Als je je eenmaal bewust bent van je beperkende overtuiging, kun je deze loslaten en daar een opbouwende overtuiging voor in de plaats zetten, bijvoorbeeld:

Beperkende overtuigingen                             Opbouwende overtuigingen

Ik moet goed voor anderen zorgen                         Ik mag mij ngrenzen aangeven

Ik ben altijd zo onzeker                                             Ik red mij wel.

Dat lukt mij nooit                                                       Ik geef niet op, want ik wil het echt.

Mijn manier is voor iedereen het beste                 Iedereen mag zelf zijn werkwijze bepalen.

”Chi Wen Tzu always thought three times before taking action. Twice would have been quite enough.”
– Confucius

Voor velen van ons is het grootste probleem misschien wel dat we teveel denken.

Doordat elk probleem, of te nemen actie, uitgebreid ‘doordacht’ wordt, wordt het groter en groter. Alles wat je aandacht geeft dat groeit! Over- analyseren en op voorhand situaties construeren nemen veel ruimte in in je hoofd. Als iedere gedachte een ‘auto’ is dan ontstaan er al snel opstoppingen, files en ongelukken. Je hoofd raakt overvol en je bent niet meer aanwezig in het moment. Doordat je niet in het moment bent, is het onmogelijk om je tevreden, rustig en gelukkig te voelen.

Je gedachten ontwarren en nieuwe denkpatronen aanleren is een voorwaarde om beter te kunnen beoordelen wat goed voor jou is en meer te kunnen genieten van je leven.

6 tips om je gedachten gewoonten te veranderen:

  1. Start een drukke dag goed op, en houd je aan je intentie:

Volle en overweldigende dagen zijn niet volledig uit je leven te bannen. Maar door deze dagen al bij voorbaat anders te benaderen hoeven ze niet stressvol te zijn. Hoe je zo’n dag opstart zet de toon voor de hele dag.

  • Voor je opstaat spreek je een affirmatie uit, bijvoorbeeld: ‘Dit is een mooie, productieve dag waar ik voluit van zal genieten’, of iets dergelijks. Een positieve intentie.
  • Houd altijd je ontbijt in eren, doe evt. een paar oefeningen of een meditatie en start op met de lastigste taak van die dag. Dan heb je die maar gehad. Vind je dat te moeilijk? Begin dan meteen eenvoudigere taak om ‘warm te draaien’. Maar je bent aan de gang!
  • Voorkom dat je gedachten met je aan de haal gaan en werk taak voor taak af met volle concentratie. Neem regelmatig een pauze en loop niet op de zaken vooruit. Alleen met datgene waar je bezig bent.
  • Reguleer en minimaliseer je informatie-input. Even op facebook, je mail checken een twitter bericht sturen, leidt enorm af en je gedachten raken weer versnipperd. Om je gedachten gefocust te houden, beperk je informatiestroom van buitenaf.
  1. Begrens je gedachten:

Alleen maar denken zet geen zoden aan de dijk. Je kunt ergens nog zoveel over nadenken, dan is het nog geen actie. Geef voor jezelf grenzen aan. De hele dag door moet je beslissingen nemen, keuzes maken. Soms over belangrijke zaken, soms over wat je zult eten bij de lunch. Beperk je keuzevrijheid door limieten te stellen. Over eenvoudige zaken mag je bijv. maar 30 seconden nadenken, wat je dan denkt wordt het.

Grotere beslissingen krijgen ook een deadline van hooguit 30 minuten of uiterlijk op het einde van de werkdag. Zo voorkom je dat je eindeloos dagen, weken blijft piekeren. Wees niet te bang een verkeerde beslissing te nemen. Er zijn maar weinig zaken onomkeerbaar.

  1. Blijf met je aandacht in het heden:

Dit is een bekende open deur. Maar je bent je vaak niet eens bewust hoeveel tijd je met je gedachten doorbrengt in het verleden of alvast een voorproefje neemt op de toekomst. Heel productief zijn die gedachten niet, want aan het verleden kun je niets meer veranderen en de toekomst in nog niet aan de orde. Meestal leidt het tot onnodig piekeren, ‘had ik maar’s…’en ‘stel nou dat…’ Het levert je meestal geen goed gevoel op, maar is een voedingsbodem voor negatieve gedachten en angsten.

Natuurlijk mag je leren van het verleden en plannen maken voor de toekomst. Maar leven doe je nu. Als je je hoofd een beetje ‘opgeruimd’ wilt houden, laat je het verleden rusten en de toekomst je verassen.

  1. Begrens je werktijd:

Geef grenzen aan de tijd die je aan werk en/of school besteed. En klaar is klaar. De tijd die doorbrengt ter ontspanning is bedoeld voor ontspanning, familie, vrienden en jezelf. Laat die tijd niet ‘vervuilen’ door gedachten over je werk of wat je nog allemaal wilt/moet doen. Het levert veel stress op en je vrije tijd is bedoeld om die stress te ontladen. Als je jezelf betrapt op piekeren over je werk, noteer dan evt. kort de nieuwe ingeving en leg het dan weer naast je neer. Alles heeft zijn plaats en zijn tijd.

  1. Ondersteun jezelf in deze uitdaging:

Nieuw gedrag aanleren kost kruim. En vergt oefening, veel oefening. Ben een beetje mild voor jezelf, maar blijf wel gefocust.

  • Plaats een reminder in het zicht, d.m.v. een post-it of een uitgeprinte quote, eentje die je er dagelijks aan herinnert om de dingen niet moeilijker te maken dan ze zijn.
  • Zet een alarm in je telefoon, een paar keer per dag ( op trillen bijvoorbeeld), als hint om met je uitdaging bezig te blijven.
  • Beloon jezelf als het goed gaat. ( Eigenlijk is de rust in je hoofd al de ultieme beloning).
  • Oefen in mindfulness, het houd je aandacht in het nu.
  1. Jij bent niet je gedachten:

Op het moment dat jij iets denkt, is dat werkelijkheid voor jou. Maar je kunt zo weer iets anders denken en zo verandert dus ook je werkelijkheid. Geloof niet alles wat je denkt! Beschouw een gedachte daarom als een gebeurtenis in je hoofd, i.p.v. als een feit.

Over het algemeen ben je waarschijnlijk veel te hard voor jezelf als het op die gedachten aankomt.

De 7 uitgangspunten van Mindfulness:

  1. Acceptatie
  2. Niet oordelen, mildheid
  3. Geduld
  4. Frisse blik
  5. Vertrouwen
  6. Niet streven
  7. Loslaten

Mindfulness betekent letterlijk ‘opmerkzaamheid’.

Zodat je je bewust bent van wat zich aandient en is zonder er een oordeel over te hebben of het te willen veranderen. Daarvoor is het nodig dat je dus met al je zintuigen, en gedachten, bent waar jij ook fysiek bent. Ongemerkt doe we heel veel op de automatische piloot, pure routine. We doen van alles maar ondertussen zijn onze gedachten heel ergens anders mee bezig dan wat ons lichaam aan het doen is. Onze gedachten dwalen af naar gesprekken van gisteren, of de planning in je agenda voor morgen etc. Dat geeft onrust en veel ‘ruis op de lijn’

Je kunt die gedachtestroom doorbreken door je aandacht en je zintuigen te richten op waar je bent en waar je mee bezig bent. Of je legt even al je aandacht op je ademhaling, heel rustgevend en gezond, doordat je dieper gaat ademhalen en meer zuurstof in je lijf krijgt.

Je stopt daarmee het piekeren en malen en je geest, dus jij ook, wordt rustiger en helderder.

Je overtuigingen hebben je geleerd om op een bepaalde manier te reageren op bepaalde situaties, je hebt een automatische reactie ontwikkeld.

just be in the moment

Door mindfulness toe te passen leer je een bewuste respons te geven. Zoals:

  • Niet oordelen, i.p.v. ‘dit is oké’ of ‘dit is niet oké’.
  • Vertrouwen, i.p.v. ‘hoe moet dit nu verder?’
  • Geduld, i.p.v. ‘dit moet anders, nu!’
  • Frisse blik, i.p.v. ‘ik weet precies hoe dit gaat/is’
  • Loslaten, i.p.v. ‘doormalen en doorbijten’
  • Acceptatie, i.p.v. ‘dit wil ik niet’.

Accepteren geldt ook voor je emoties en gedachten. Door alles wat je niet wilt/mag denken, voelen van jezelf, te onderdrukken ben je bakken energie aan het verspillen.

Positief denken en leven is iets anders dan geen negatieve gedachten en gevoelens mogen hebben. Dat zorgt alleen maar voor onnodige frustratie. Laat ze er zijn, erken ze en meestal verdwijnen ze dan vanzelf. Zolang je ze niet ‘voedt, geen extra aandacht geeft, doven ze uit.

Je mind rustig en opgeruimd houden is heel bepalend voor de kwaliteit van je gedachten en hoe jij je voelt.

Als rechtgeaarde Nederlanders is het weer bijvoorbeeld iets waar we allemaal iets van ‘vinden ’en bij ‘voelen.

Dat is meteen een mooie metafoor en een uitstekend middel om mee te oefenen.

‘Sunshine is delicious,

Rain is refreshing,

Wind brace sus up,

Snow is exhilarating;

There is really no such thing as bad weather,

Only different kinds of good weather.’

Jo Ruskin

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>