Bloei weer op. Week 9 – Durf NEE te zeggen

Vind jij het moeilijk om ‘nee’ te zeggen?

Maar voel je je vaak wel ellendig als je iets toegezegd hebt waar je eigenlijk geen tijd/zin/interesse/plezier/energie etc. voor hebt?

Dan wordt het de hoogste tijd om ook op dit gebied voor jezelf te gaan zorgen en je eigen tijd/ruimte/ energie etc. te gaan respecteren.

Waarom is het toch zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen een ander? Om één of andere reden vind je het namelijk helemaal niet zo moeilijk om ‘ nee’ te zeggen tegen jezelf!

Nee zeggen tegen een ander vind je misschien moeilijk omdat:

  • je de ander niet wil teleurstellen,
  • je bang bent dat de ander boos wordt,
  • je wilt voldoen aan de verwachtingen van de ander,
  • je aardig gevonden wilt worden,
  • je graag meelevend en behulpzaam wilt zijn,
  • je niet weet hoe je netjes bedankt,
  • je denkt dat je geen keus hebt,
  • je misschien nog een andere reden hebt.

Kortom, er kunnen allerlei redenen en overtuigingen zijn die jou ‘ja’ laten zeggen terwijl je ‘nee’ bedoeld. Je voelt weerzin, maar je geeft er niet aan toe, je geeft toe aan de wens/verzoek van de ander. Je laat jezelf letterlijk in de kou staan, jij blijft met een rot gevoel en een ‘last’ van verplichting zitten.

Ook naar de ander toe is het natuurlijk niet eerlijk. Jij hebt je tijd en energie toegezegd terwijl je er niet achter staat.

Op het moment dat je ‘ja’ zegt tegen de ander en je meent het niet, zeg je je keihard ‘nee’ tegen jezelf. Wie doe je hier nu een plezier mee?

‘Nee’ zeggen, als dat nodig is, is jezelf serieus nemen. Dat is doen wat nodig is voor jou. Ook dat is voor jezelf zorgen. Voor jezelf opkomen, je eigen energie en tijd respecteren.

Als je vaker ‘nee’ gaat zeggen, gaan er dingen positief veranderen in je leven.

  • Je komt namelijk voor jezelf op zonder de ander te kwetsen. Dat voelt goed voor beide partijen
  • Voor de ander is het ook prettiger als jij duidelijk bent in wat jij wilt en kunt. Dat komt jullie verstandhouding en relatie ten goede
  • Jij neemt jezelf serieus en de ander zal jou, als vanzelfsprekend, ook serieus nemen. Dat geeft een gelijkwaardige relatie.
  • Je krijgt meer tijd en ruimte voor de dingen die jij belangrijk vindt. Door niet langer tijd te verspillen aan zaken die je niet echt wilt doen.
  • Je cijfert je niet langer weg om de ander te plezieren. Je stapt uit je ‘slachtofferrol’ en eist je eigen ruimte op.
  • Je houdt rekening met jezelf. Dat is heel goed voor je zelfrespect en je energie balans.
  • En misschien wel de belangrijkste reden om vaker ‘nee’ te zeggen: het versterkt je zelfvertrouwen en de mate waarin je tevreden bent met jezelf. Je respecteert je grenzen en behoeftes.

ja , ik ga vanaf nu gewoon nee zeggen.
Acht tips om gemakkelijker ‘nee’ te zeggen:

  1. Kijk de kunst af: observeer hoe anderen ‘nee’ zeggen.

In welke situatie, op welk verzoek zegt diegene ‘nee’? Op wat voor manier zegt die ander het? En wat vind je daarvan? Is het redelijk? Hoe voelt het voor jou? Hoe reageert de ontvanger?

  1. Realiseer je dat je ’nee’ zegt tegen het verzoek, niet tegen de persoon in kwestie.

Op het moment dat iemand iets aan je vraagt, verwacht diegene een eerlijk antwoord. Een ‘ja’ of een ‘nee’. Als hij/zij geen ‘nee ’accepteert is het een eis, dat is iets anders. En dan nog beslis jij of je het wel doet of niet. Het feit dat je het verzoek afwijst wil niet zegen dat je de persoon afwijst.

  1. Oefen met ‘nee’ zeggen.

Ga oefenen met ‘nee’ zeggen. En alle begin is moeilijk, dus begin met iets gemakkelijks.

Ander: “Alsjeblieft, neem nog een koekje!” Jij: “Nee, dank je wel”.

En oefen in je hoofd verschillende situaties, zodat het er wat vloeiender uitkomt op het moment dat je het nodig hebt.

Bijvoorbeeld:

‘Nee, ik heb mijzelf een rustig avondje op de bank beloofd.’

‘Nee, ik maak nu eerst dit project af voordat ik aan een nieuwe opdracht begin.’

‘Nee, ik heb al andere plannen voor de feestdagen.’

‘Nee, daar heb ik geen zin in.’

‘Nee, ik ben nu even bezig; het komt echt niet uit.’

‘Nee, ik heb hier een slechte ervaring mee.’

  1. Neem rustig de tijd voordat je antwoord geeft op een verzoek:

Soms heb je al ‘ja’ gezegd voordat je überhaupt bedacht hebt wat het voor jou betekent. Vraag jezelf voortaan eerst bewust af: ‘wil ik dit echt? Als ik hier ‘ja’ tegen zeg, waar zeg ik dan ‘nee’ tegen? Wat betekent het voor mij persoonlijk?’ Als je deze vragen niet één, twee, drie kunt beantwoorden en de gevolgen voor jou niet zo snel kunt overzien, vraag dan bedenktijd. Zeg gewoon: “Daar wil ik even over nadenken, dit kan ik zo snel niet overzien, je krijgt (noem evt. een tijd) antwoord van me”. Pas als je voor jezelf gewogen hebt wat het voor jou betekent neem je een beslissing, en dat mag dan nog steeds een ‘nee’ zijn.

  1. Noem het anders.

Vind jij ‘nee’ een vervelend, te direct en hard woord dat niet bij je past? Zeg dan iets anders, bijvoorbeeld: “Helaas, maar dan kan ik niet”. Je hoeft niet toe te lichten waarom je niet kunt. Je hoeft je ook niet te verontschuldigen, niet te excuseren, je kunt niet, dat is alles!

Het is niet nodig om altijd maar als vanzelf ‘ja’ te zeggen. Zeg gewoon eens wat vaker ‘nee’ en ervaar hoe je dat bevalt. Het is bevrijdend voor jezelf, maar ook duidelijker voor anderen. Ze zullen je waarderen om je duidelijkheid en zowel je ‘ja’ als je ‘nee’ weten te respecteren. Ook worden verzoeken vooraf beter gewogen voordat ze willekeurig bij jou gedeponeerd worden.

  1. Gebruik je lichaamstaal.

Maar een fractie van je boodschap wordt overgedragen door wat je zegt, het gesproken woord. Voor de rest is de toon waarop, je mimiek en je lichaamshouding minstens zo belangrijk.

Realiseer je dit als je ‘ja’ zegt en eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen. De ander zal dit zeker zien of voelen en dat geeft ook verwarring en een onzeker gevoel bij de ander.

Dus als je ‘nee’ zegt, straal het dan ook uit met heel je lichaam. Sta of zit ontspannen en rechtop, kijk de ander in de ogen en spreek duidelijk.

  1. Jouw ‘ja’ is een ‘nee’ tegen iets anders.

Iedere keer als je ‘ja’ zegt tegen iets of iemand betekent dat, dat je die tijd en energie niet meer kunt besteden aan iets anders. Je kunt tijd maar één keer invullen. Dat is een open deur, maar realiseer je je dat wel goed genoeg? Ook jouw tijd is kostbaar.

Zorg ervoor dat een ‘ja’ naar een ander geen ‘nee’ betekent tegen een belangrijke afspraak met jezelf.

Tijd die je door had willen brengen met jezelf of je gezin. Tijd die je had willen gebruiken om te ontspannen of om juist een klus af te maken die je al veel te lang hebt uitgesteld etc.

  1. De aanhouder wint.

Sommige mensen nemen geen genoegen met ‘nee’ en een korte toelichting. Ze gaan wat drammen en op je gevoel inspelen. Vaak zwicht je dan alsnog en zeg je ‘ja’, omdat dit dan de weg van de minste weerstand is en de ander is je erg dankbaar. NIET DOEN!

In plaats van te zwichten kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik baal ervan dat je zo blijft doordrammen. Ik ga nu door met mijn werk.”

Soms zit je in een situatie dat gewoon ‘nee’ zeggen niet lukt. Ga dan onderhandelen. Ga meedenken met de ander op zoek naar een andere oplossing. “Dit soort klussen doe ik niet meer, maar ik wil best helpen. Zijn er geen andere oplossingen?”

Wees altijd en onder alle omstandigheden vriendelijk en beleefd maar wel beslist en standvastig!

week 9 nee

Waarom is het zo belangrijk dat je op tijd ‘nee’ zegt?

  • Omdat je anders je te veel energie kwijtraakt aan zaken die niet van belang zijn voor jou
  • Omdat je te weinig tijd overhoudt voor de dingen die jij belangrijker vindt.
  • Omdat je de poten onder je zelfrespect weg zaagt door je eigen wensen niet te respecteren.
  • Omdat alleen jij jouw agenda kan beheren.
  • Omdat jij degene bent die je eigen grenzen moet bewaken.
  • Omdat alleen jij kunt bepalen wat jij nodig hebt op dit moment.

Vind jij leven in balans met je eigen behoeften belangrijk? Doe dan niets meer tegen je zin!

Neem die verantwoordelijkheid voor jezelf, zorg voor jezelf!

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>