Bloei weer op. Week 6 – ontmoeten

“Door je te ontdoen van al je moeten, ontmoet je jezelf”

Moet jij ook zoveel van jezelf?

Het lijkt wel of je steeds minder vat heb op de tijd, de dagen vliegen voorbij en er blijft altijd van alles op je to-do-lijstje over wat doorschuift naar de volgende dag. Maar ja, daar stond al van alles op de planning, dus naarmate de week vordert wordt de lijst langer en langer en je krijgt er geen langere dag voor in de plaats! Is dat een herkenbaar probleem?

Om een gezin draaiende te houden, een huishouden te ordenen, te investeren in je gezondheid, sociaal in beeld te blijven en een beetje tijd voor jezelf over te houden heb je tegenwoordig op zijn minst een management opleiding nodig.

Wat zijn prioriteiten in je dagelijks leven?

Werken is bedoeld om te kunnen leven, niet andersom.

Eten is bedoeld om in leven te blijven, om voldoende energie te hebben om je taken uit te voeren en je weerstand op peil te houden. De kwaliteit van de voeding is dus van levensbelang.

Wonen is een ook een basisbehoefte, een veilige plek waar je kunt rusten, ontspannen, waar je thuis hoort. Iedereen heeft een veilig thuis nodig om goed te kunnen functioneren.

Sociale contacten zijn essentieel. Mensen zijn sociale dieren, eenzaamheid en afzondering zijn funest. Echt contact maken met je allerliefsten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Voldoende slaap, rust en ontspanning………..Herstellen en opladen doe je in rust. Hier gaat het meestal mis. We zijn steeds minder gaan slapen, er is steeds minder tijd met ‘niks’.

Beweging, ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Er komt energie vrij, we blijven sterk en soepel en het helpt om te ontspannen, om even ‘uit het hoofd’ te komen. Voor de meesten is ‘natuurlijk bewegen door de dag’ niet meer vanzelfsprekend. Dus daar ‘moet’ extra tijd voor vrijgemaakt worden in de vorm van sport.

Oh ja seks, hoort ook bij de levensbehoeften piramide van Maslow. Hij staat ongeveer bovenaan. Dat betekent niet dat het dus de belangrijkste behoefte is!

Persoonlijke ontwikkeling. Daar komt ruimte voor als aan alle andere basis voorwaarden is voldaan. Dus wil je als mens blijven groeien, ontwikkelen en rijpen is het zaak aan alle voorgaande aspecten voldoende aandacht te besteden.

Door je te ontdoen van al je moeten, ontmoet je jezelf

Vragen voor inzicht in jou ‘moet-lijstje’:

  1. Welke van deze basisbehoeften krijgen bij jou de meeste aandacht en tijd?
  2. Aan welke behoefte zou jij meer aandacht en tijd willen schenken?
  3. Welke behoefte(n) raakt momenteel in de knel?
  4. Bij welke behoefte voel jij sociale druk om ‘mee’ te doen?

Bij deze vragen krijg je een beetje een inzicht of jouw behoeften in balans zijn met de tijd en aandacht die ze krijgen.

Het is ook goed om eens stil te staan bij de vraag:

‘Wil ik het zelf op deze manier, of laat ik me manipuleren door mijn omgeving?’

Dat klinkt een beetje denigrerend, maar als je écht, diep van binnen gaat voelen wat deze vraag met je doet, kun je toch tot verrassende antwoorden komen.

Ook jij wilt er graag bijhoren, ook jij wilt laten zien dat jij een leuke collega, moeder/vader, vriend/in, partner, en zoon/dochter bent. En het liefst allemaal tegelijk.

We creëren onze eigen wereld, voelen ons verantwoordelijk voor ons eigen, maakbare, geluk en dan is de druk om het allemaal goed te doen wel erg groot.

Maar van wie móet jij dat allemaal?

De grootste bron van al je ‘moeten’ ben je zelf!

Jij vindt van jezelf dat al die taken jouw verantwoordelijkheid zijn. En het is maar de vraag of dat echt zo is.

Door alles heel goed te willen doen, leg je de lat wel erg hoog voor jezelf.

Op het moment dat er veel op je bordje ligt, zul je moeten kiezen. Je kunt echt niet alles ‘op eten’, daar komen geheid problemen van!

Kiezen, prioriteiten stellen is het sleutelwoord.

Op het moment dat je hard moet werken om te voorzien in je basisbehoeften is het des te belangrijker om je rust en ontspanning prioriteit te maken, anders hou je het simpelweg niet vol. Als je niet voldoende hersteld elke dag, pleeg je roofbouw op je lichaam en raak je totaal uitgeput. Niet handig als je alleenstaande ouder bent met drie opgroeiende kinderen bijvoorbeeld.

Sociale activiteiten en persoonlijke ontwikkeling komen daardoor misschien op een lager pitje te staan. Die ruimte komt later wel weer, maar je kunt je tijd nu maar één keer invullen. Voel je niet schuldig, ontdoe jezelf van de overtuiging dat je niets voorstelt als je niet met alle activiteiten van je vrienden mee kunt doen. Leg je situatie uit en vraag om begrip.

Gezonde, snelle (en goedkope)maaltijden zijn belangrijker dan uitgebreide, hippe 3 gangen diners.

Probeer bewegen onderdeel te maken van je dagelijks leefpatroon, i.p.v. een duur sportschool abonnement. Vaker een boodschap op de fiets, wandelen in je lunch tijd, met je kind/partner/vriend(in) een ommetje door de buurt i.p.v. t. v. kijken, dat soort dingen levert een serieuze bijdrage aan je dagelijkse beweegpatroon ( en energie level), zonder dat het veel extra tijd kost.

Dit is een voorbeeldje, het gaat erom dat je goed kijkt waar je kunt ‘down-sizen’, welke activiteiten, welke ‘moetjes’, je kunt schrappen of een andere invulling kunt geven.

Overtuigingen:

Veel van je moeten berust op de overtuigingen die je hebt. Deze overtuigingen ontstaan tijdens het opgroeien als je kennis maakt met alle verwachtingen van je ouders en anderen en de eisen die de maatschappij aan je stelt. Om je aan te passen ontwikkel je voor jezelf een heel patroon van gedragingen, gewoontes en gedachten om mee te draaien in de rat-race.

  • Een overtuiging kan zijn dat je huis altijd opgeruimd en schoon moet zijn. Maar is dat ook echt nodig? Wat gebeurt er als dat niet zo is?
  • Een overtuiging kan zijn dat je ramen elke maand gelapt moeten worden. Maar wat gebeurt er als je dat maar 2 x per jaar doet bijvoorbeeld.
  • Een overtuiging kan zijn dat je, om een goed collega te zijn, een verzoek om hulp niet mag weigeren.
  • Een overtuiging kan zijn dat je, uit fatsoen, op een uitnodiging van een feestje geen nee kunt verkopen.
  • Een overtuiging kan zijn dat, om een goede moeder te zijn je de behoeften van je kinderen altijd voorop stelt. Enz, enz.

Allerlei overtuigingen op alle gebieden van je leven nestelen zich in jouw gedragingen.

Maar je omstandigheden veranderen continu. Dus is het een goed idee om ook regelmatig te toetsen of je behoeften nog wel in balans zijn met je uitvoering.

Als jonge twintiger ziet je leven er tenslotte heel anders uit dan als dertiger met een gezin, of als vijftiger met hulpbehoevende ouders enz.

Het gaat om de balans en die balans moet jij bewaken. Je verliest het contact met jezelf en daardoor is het steeds moeilijker om te kiezen wat voor jou belangrijk is.

Door jezelf te ontdoen van al je moeten, ontmoet je jezelf. Dat is de plek waar je keuzes kunt maken. De keuzes die voor jouw leven van belang zijn, wat er voor jou toe doet in het leven.

Ont-moeten

Als niets meer moet, is dat ont-moeten. Als niets meer moet, mag ik er zijn. Als niets meer moet, is alles mogelijk.
Dan doet ontmoeten niet meer pijn.

Het moeten zet me achter tralies. Met monsters om me heen op wacht. Afwijzing, Woede en Vernedering.
Maar IK ben het die mezelf veracht.

Ik maak van willen meestal moeten. Omdat ik steeds naar iets verlang. Goedkeuring, liefde of aanvaarding.
En daarom ben ik altijd bang.

Als niets meer moet, ontmoet ik Vrijheid. Zij wordt mijn liefste kameraad. Zij accepteert, steunt en vertrouwt me. I
k weet dat zij me nooit verraadt.

Dan kan ik jou ook vrijheid geven. Ik houd je niet meer in mijn macht. Jij hebt recht op je eigen leven.
Op jouw manier vanuit je kracht.

Als niets meer moet, kan ik ontmoeten. Gewoon omdat het dan zo gaat. Niet meer de eis ontmoet te worden.
Geen angst meer dat je me verlaat.

Want zonder moeten is er Vrijheid. Vol liefde en humor spoort ze me aan. Om elk aspect van mezelf te beminnen.
En zo het leven aan te gaan.

Ik wil mezelf nu graag ontmoeten. Verlost van uiterlijke schijn. Ik sta mij toe niets meer te moeten.
En eindelijk mezelf te zijn.

Bron: Brigit Rozenstraten

Vrijheid om te kiezen. Jij kiest wat jouw prioriteiten zijn en accepteren dat die keuzes bepaalde consequenties hebben. Voel je niet schuldig en put je niet uit in excuses of ellenlange verhandelingen over de motivatie van je keuzes. Het zijn jouw keuzes, die er voor jou toe doen.

Voor deze week voldoende stof tot nadenken lijkt mij.

Laat het rustig op je inwerken en beantwoord de vragen voor jezelf.

Volgende week gaan we nog even verder met dit, heel belangrijke, onderwerp. Dan krijg je tips en natuurlijk ook weer motivatie om er zelf mee aan de slag te gaan.

Tot volgende week!

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>