Bloei Weer Op. Week 5 – voldoende water

Vandaag trappen we een open deur in.

Bij goed voor jezelf zorgen, in dit geval voor je lichaam, is voldoende water drinken essentieel.

Hiermee vertel ik je niets nieuws, maar vanwege het belang van dit item, krijgt dit onderwerp deze prominente plek in de mail-serie.

Om je goed te voelen en gezond te blijven is voldoende water drinken prioriteit, en dat weten we allemaal. En toch lukt het heel vaak niet, of denken we dat we voldoende drinken maar blijkt het uiteindelijk toch niet genoeg te zijn.

Daarom hier informatie over de functie van water (kennis helpt om voor jezelf de strategie te bepalen) en een aantal tips die je kunnen helpen om meer water te drinken gedurende de dag op een manier die bij jou past.

Wij zijn een waterlichaam

Een mannenlichaam bestaat voor 63% uit water, een vrouwenlichaam voor 52%. Het verschil zit hem er in dat vrouwen meer vetweefsel hebben, en vet houdt geen vocht vast. Water is onmisbaar voor een gezond lichaam. Het transporteert voedingsstoffen naar alle weefsels en cellen en voert afvalstoffen af. Het zorgt voor een goede spijsvertering en maakt dat we goed kunnen bewegen en denken (75% van de spieren en 74% van de hersenen bestaan uit water). Water regelt ook de lichaamstemperatuur. Stijgt die boven de 37,5 graden Celsius, dan ga je (meer) zweten. Bij de verdamping van het water wordt warmte aan de huid onttrokken en koelt het lichaam af. Op die manier wordt de temperatuur constant op hetzelfde niveau gehouden. Zonder water kan een mens maximaal vier dagen overleven. Gepubliceerd in Margriet nr. 28, 6 juli 2012

water

 

Water is nodig om:

  • Het lichaam te zuiveren en afvalstoffen af te voeren (via nieren, urine en huid).
  • De lichaamsthermostaat op peil te houden (verwarming en afkoeling).
  • Het bloed vloeibaar te houden, zodat je circulatie optimaal blijft. Bloed bestaat voor 92% uit water.
  • Voedingsstoffen, zuurstof, hormonen, vitamines, mineralen, glucose, aminozuren enz. te transporteren naar de weefsels en cellen.
  • Je stofwisseling goed te laten verlopen.
  • Je te beschermen tegen schokken. Bijvoorbeeld je hersenen, ogen en ruggenmerg.
  • Als glijmiddel te functioneren in je gewrichten, spieren en bindweefsel,
  • Geluid in je oren te geleiden.
  • De reacties van levende cellen goed te laten functioneren de afvoer en aanvoer en van producten uit en in de cel mogelijk te maken.
  • Het lichaam heeft elke dag 1,5 – 2 liter water nodig om optimaal te kunnen functioneren.
  • Alleen via de ademhaling, transpiratie, urineren en de afvoer van afvalstoffen raak je per dag 1,5 liter water kwijt.
  • Als je veel sport of lichamelijk intensieve arbeid verricht moet je voor elk uur van een dergelijke activiteit 1 tot 3 glazen water extra drinken.
  • Als het warm is, of je gaat naar de sauna is er meer water nodig om de lichaamstemperatuur te regelen.
  • Als het koud is, verlies je extra vocht bij het uitademen.

Water drinken is zelfs belangrijk om ziektes te voorkomen. De Iraanse Dr. Batmanghelidj heeft onderzocht hoe water je gezond kan maken, of hoe een gebrek aan water kan leiden tot ziektes. Hij heeft meer dan twintig jaar wetenschappelijk en klinisch onderzoek verricht en schreef hier enkele boeken over, o.a. ”Water, het goedkoopste medicijn”.

Hij stelt dat verschillende ziektes, zoals obesitas, chronische pijn, chronische vermoeidheid, hoofdpijnen, hoge bloeddruk, astma en allergieën, vaak vooraf gaan door jaren van niet genoeg water drinken. Dat is nogal een stelling!

Een droge mond is een van de allerlaatste signalen van uitdroging van het lichaam. Het lichaam heeft vele andere geraffineerde signalen om kenbaar te maken dat er een tekort aan water bestaat. Het lichaam kan aan een sterke uitdroging lijden, zonder dat er een droge mond ontstaat.

Veel eerdere signalen van uitdroging zijn o.a. honger, hoofdpijn, slechte concentratie en vermoeidheid, verstopping, donkere urine of weinig urine, slechte adem en beslagen tong, spierkrampen, droge huid, donkere kringen onder je ogen.

De eerste signalen van chronische uitdroging zijn: je continu vermoeid voelen, een zwaar hoofd hebben, prikkelbaar, neerslachtig en depressief voelen, slecht slapen.

Als je onvoldoende water drinkt is je lichaam niet in staat zich te ontdoen van alle opgebouwde afvalstoffen en gifstoffen waar je dagelijks aan wordt blootgesteld. Uitdroging is het gevolg en je lichaam schakelt over op de overlevingstand, met als doel water te conserveren om de meest vitale organen van je lichaam van voldoende vocht te voorzien. Het lichaam doet er alles aan om water binnen te houden en ervoor te zorgen dat de meest vitale onderdelen geen tekort lijden. Hiervoor ‘leent’ het water uit sommige minder ‘belangrijke’ delen. Dit betekent dat sommige organen dus op ‘rantsoen’ worden gezet. Je hersenen zullen bijvoorbeeld altijd voor gaan. Rond de plekken waar vocht geleend wordt, ontstaan dan aandoeningen en ziekten vanwege uitdroging. Een van de eerste plekken waar het lichaam water gaat lenen, zijn de darmen. Dat is dan ook de reden waarom zoveel mensen last hebben van allerlei soorten darmaandoeningen zoals o.a. constipatie, colitis, spastische darm, slechte spijsvertering, etc.

( Bron: http://waterisgoed.nl/)

 

water drinkenUitdroging geeft stress:

Wanneer je lichaam uitgedroogd is raakt het serieus in de stress. Het verlies van water veroorzaakt een verandering van de structuur van de binnen- en buitenkant van levende wezens. Of dat nu uitdroging betreft in fruit of in een menselijk lichaam.

Er zijn ongeveer honderd biljoen cellen in het menselijk lichaam. Afhankelijk van het gebied waar de uitdroging het meest heeft toegeslagen beginnen de cellen te kreukelen en de functies binnenin de cel raken aangetast. Deze aantasting van het gebied wordt weergegeven door verschillende signalen. Tot op heden worden die signalen van uitdroging niet begrepen en ze worden behandeld als signalen van aandoeningen met een onbekende oorzaak.

Als je geen dorst hebt, wil dat nog niet zeggen dat je lichaam geen behoefte heeft aan water. Je lichaam schakelt de overlevingsstand in. Je ‘dorstmechanisme’ raakt verstoord. Je lichaam gaat water vasthouden en je hoeft minder te plassen. Het gevolg is dus dat je je afvalstoffen onvoldoende uitscheidt.

Je zult merken, dat als je een aantal weken voldoende water drinkt, ook je natuurlijk dorstmechanisme weer beter gaat functioneren en weer duidelijke signalen geeft dat je lichaam water nodig heeft. Als je lange tijd onvoldoende water hebt gedronken en je gaat nu opeens heel veel water drinken, moet je lichaam daar aan wennen. Maak het jezelf gemakkelijk en bouw het rustig op. Zo kan je lichaam zich erop aan passen en kan jij wennen aan dit nieuwe gedrag.

Hoeveel water heb je nodig?

Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest. Dat verschilt per persoon en hangt af van de omstandigheden waarin je verkeert. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeerd heb je minder vocht nodig.

Cafeïne houdende dranken, frisdranken en alcoholische dranken hebben een dehydraterend effect. Dat betekent dat het juist aanzet tot meer plassen, omdat je lichaam zich van die toxische stoffen wil ontdoen. Ze tellen dus eigenlijk nauwelijks mee als positieve bijdrage aan jouw vochtbalans.

Een teveel aan water komt bijna nooit voor, alleen als je extreem veel drinkt. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Vermijd excessen. Als je in een korte periode teveel drinkt raak je ‘overvuld’ en is de balans met de ‘zouten’ weg. Het tekort aan zout kan bijvoorbeeld ontstaan als je 3 liter water per uur drinkt. Het water neemt namelijk al het zout dat in je lichaam zit mee naar buiten via de urine. Als dat gebeurt dan kunnen de onderstaande verschijnselen optreden.

  • Je bewustzijn verslechtert: je hoort op de achtergrond van alles gebeuren maar bent er niet helemaal meer bij.
  • De spieren in je lichaam verstijven en/of verkrampen.
  • In het ergste geval kunnen er epileptische aanvallen voorkomen of men geraakt in coma. Op dat moment spreekt men van een watervergiftiging.

De Gezondheidsraad geeft als richtlijn: 70% van alle vocht die je binnenkrijgt op een dag moet uit dranken komen. Je moet ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag drinken.(bron: http://www.voedingscentrum.nl/)

Een andere richtlijn is: je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door 10 aan liters water. (Charles Poliquin)

Bij een gewicht van 75 kg betekent dat: 75 x 0,44:10= 3,3 liter water.

Dit geeft weer dat het ook afhankelijk is van je lichaamsbouw hoeveel water je nodig hebt.

Het belang van een goede waterhuishouding is na deze uiteenzetting wel duidelijk.

Hoe is het met jouw vochtbalans?

  1. Ben jij jezelf bewust hoeveel vocht jij op een dag binnen krijgt via voeding en dranken?
  2. Hoeveel van dat vocht bestaat uit zuiver water?
  3. Herken jij je dorstgevoel?
  4. Vertoon jij verschijnselen van chronische uitdroging?
  5. Waar kun je verbeteringen aanbrengen?

Als je twijfelt hoe het met jouw vochtinname, en de kwaliteit daarvan, zit, kun je natuurlijk een aantal dagen bijhouden op papier hoeveel je drinkt, wat je drinkt, hoe je je voelt en hoe vaak je moet plassen, en hoe de kleur van je urine is, bijvoorbeeld

Ook kun je eens experimenteren als je je moe, hongerig voelt, of een hoofdpijn voelt opkomen, wat het effect is van water drinken op zo’n moment.

Om er nu voor te zorgen dat je elke dag voldoende water binnen krijgt volgen hier een aantal tips.

Kijk gewoon welke voor jou het beste uitvoerbaar zijn.

10 Tips om voldoende water te drinken:

  1. Begin elke ochtend met het drinken van één tot 3 glazen (niet te koud) water, evt met een beetje citroensap. (Bouw dit evt. rustig op).
  2. Neem standaard bij elke kop koffie, glas wijn, sterke drank die je drinkt een groot glas water. Doe dit ook bij erg zoete of zoute etenswaren.
  3. Zorg dat je altijd een fles/bidon water bij je hebt als je onderweg bent.
  4. Word je een beetje ‘flauw’ van alleen water drinken? Pimp je water door een kan water klaar te zetten met daarin schijfjes citroen, limoen, komkommer of verse munt, of stukjes fruit.
  5. Wil je liever warm water drinken, maak dan zelf thee van kruiden en specerijen. Bv kaneelstokje/stukje gember/steranijs. Of drink groene of witte thee.
  6. Drink water vóór je gaat sporten en ná het sporten. Bij duursporten neem je ook water mee voor onderweg, evt. met wat zout toegevoegd.
  7. Zet een paar keer per dag een alarm op je telefoon om je eraan te herinneren om een glas water te drinken.
  8. Download een app op je telefoon: een aantal gratis apps vind je hier http://www.maccia.nl/30284/2013/11/handige-apps-drink-jij-wel-genoeg-water/*
  9. Kies altijd voor een groot glas
  10. Zet een kan water in het zicht, of in ieder geval een glas/flesje wat je eraan herinnert om het te vullen en te drinken.

Onthoud goed dat je lichaam afhankelijk is van water. Alle functies in je lichaam hebben water nodig.

Om je goed te voelen en gezond te blijven is dit de meest simpele en doeltreffende manier om voor jezelf zorgen. Je hoeft geen duur flessenwater te kopen, het Nederlandse kraanwater is van goede kwaliteit.

Er zijn wel filters te koop die je kunt gebruiken om je kraanwater te filteren.

Als je in een gebied woont waar de hardheid van het water, ´kalk’, hoog is, verbetert een filter in ieder geval ook de smaak.

Wil je meer lezen over het belang van voldoende water drinken dan raad ik je het boek `Water, het goedkoopste medicijn´ van Dr.Batmanghelidj aan.

Start dus nog vandaag met het drinken van meer water, je bent het aan je lichaam verplicht en je lichaam zal je dankbaar zijn. Dit is echt de basis. Eten kunnen we best een paar weken missen, water maar enkele dagen. Een tekort is dus ook snel ontstaan, zelfs ongemerkt.

Focus op wat het je oplevert:

  • Het functioneren van je organen verbetert waardoor je vitaliteit verbetert
  • Je ondersteunt je hormoon huishouding
  • Daardoor ga je er beter uitzien
  • Honger en dorst worden niet langer ‘verwisseld’, waardoor je gemakkelijker op je eigen gewicht komt/blijft
  • Je bent alerter
  • Je voelt je energieker
  • De ‘afternoon-dip’ kun je zo tackelen
  • Je investeert in een goede gezondheid op de lange termijn, gezond oud worden is in houw handen
  • Allerlei lichamelijke klachten kun je reduceren of voorkomen
  • Nauwelijks nog hoofdpijn
  • Je bent een goed voorbeeld voor je kinderen en omgeving

Veel succes met het integreren van deze, gezonde, gewoonte in je leven.

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>