Bloei weer op. Week 29 – Simplify you life #2

Body

Het versimpelen van je leven schept ruimte. Ruimte die je op een, voor jou, meer zinvolle manier kunt besteden.

Door je huis, je directe omgeving en je werkplek te minimaliseren schep je overzicht en kalmte om je heen.

Je bent sneller klaar met schoonmaken, kunt gemakkelijker iets vinden, bent minder snel afgeleid, hoeft je niet te ergeren aan alles wat rondslingert, je leert creatief omgaan met de middelen die je wel hebt en ook niet onbelangrijk: als je alleen bewaart wat je gebruikt en echt mooi vindt, wordt jouw huis, of werkplek, de echte weerspiegeling van wie jij bent. Een plek waar jij je helemaal thuis voelt, kunt ontspannen en jezelf kunt zijn.

rommel opruimen

Tips om je omgeving te versimpelen:

  • Gooi weg wat je niet meer gebruikt. Ruim kast voor kast op, laat alles door je handen gaan en vraag jezelf af: ’Heb ik dit het afgelopen half jaar gebruikt?’ Nee? Grote kans dat je het ook het komende half jaar niet zult missen. Bij grote twijfel mag het nog even in de twijfeldoos, maar zet daar dan ook een datum op. Als het er dan binnen het half jaar niet uitgehaald is, mag het alsnog weg.
  • Gekregen spullen, decoratie, bloempotten, vazen etc. Bekijk ze één voor één. Vraag jezelf af ‘word ik hier blij van?’ Nee? Dan mag het weg. Zit er eventueel toch een emotioneel waarde aan, dan kun je er een foto van maken. Zo houd je de herinnering in stand.
  • Hoeveel glazen, serviesgoed, bestek en andere keuken toebehoren heb je echt nodig? Voor dat ene feestje is het altijd mogelijk spullen te huren of te lenen. Geen reden om je kastjes zo vol te proppen dat je niet eens meer weet wat erin staat.
  • Alles wat je een jaar niet meer gedragen hebt, te klein of te groot is, verwassen, kapot of met vlekken die er niet meer uit gaan. Weg ermee. Die oude spijkerbroek voor een verfklusje blijft heus wel over. Dat geldt ook voor accessoires: sjaaltjes, kettingen, armbanden, hoeden, tassen, mutsen, lingerie en huispakken.
  • Voor de belastingdienst moeten bepaalde papieren een x/aantal jaren bewaard blijven. Garantie bewijzen en verzekeringspapieren krijgen ieder een eigen map. En als er een nieuwe polis verschijnt, mag de oude in de versnipperaar. Alles wat digitaal verwerkt kan worden scheelt een hoop paperassen.
  • Meubelstukken die er alleen maar ‘staan’, en geen functie hebben. Wat wil je ermee? Bedenk dat een functioneel huis nog geen ongezellig huis hoeft te zijn. Maar een minder vol huis is wel veel gemakkelijkere sneller, op te ruimen en schoon te maken.
  • Organiseer een vaste plek voor spullen die gemakkelijk slingeren. Zoals sleutels, telefoons, opladers, zonnebrillen en leesbrillen etc.
  • Gebruik ‘vakjes’ in je lades om alle kleine prullaria te sorteren.
  • Zorg voor voldoende verlichting in kasten, zodat je altijd goed overzicht hebt. Er zijn losse led lampjes, op batterijen, te krijgen die je overal kunt plakken.
  • Vraag jezelf af of je alles perse zelf moet ‘bezitten’, zoals tuingereedschap wat je maar één keer per jaar nodig hebt, of een boormachine etc. Dat zijn spullen die je evt. kunt delen met de buren of huren als je ze nodig hebt.
  • Gebruik schema’s en lijsten voor terugkerende taken en gebeurtenissen.
  • Breng de voorjaarsschoonmaak terug. Heel efficiënt, en je voorkomt dat je stilaan dichtslibt.
  • Gewoon schoon is goed genoeg. Je huis is geen ziekenhuis of showroom.
  • Zorg dat je van je tuin kunt genieten als het mooi weer is en er niet alleen maar heel veel werk mee hebt.
  • Kijk eens kritisch in je boekenkast. Ongelezen boeken zijn niet voor niets nog niet gelezen. Welke boeken passen niet meer bij je interesses? Dus: boeken die alleen maar stof verzameld hebben in de boekenkast, doneer je aan iemand anders of aan een stichting die er wat aan heeft.
  • Folders, tijdschriften, brochures? Alles is tegenwoordig op internet te vinden. Van tekeningen van de kinderen bewaar je de mooiste, bijvoorbeeld van elk kind tien per jaar. Plak ze in, of scan ze en bewaar ze digitaal of verwerk ze in een digitaal album, en doe de rest weg.
  • Neem ook eens de tijd voor je memorabilia: Foto’s, knutselwerkjes, sinterklaasgedichtjes, felicitatiekaarten, brieven, theatertickets, vakantiebrochures etc. Voegt het nu nog iets toe aan je elven? Tovert het een glimlach op je gezicht? Nee, dan kunnen ze weg. Wat uit je verleden wil je vasthouden en waarom?
  • Houd je bureau/werkplek opgeruimd. Maak daar elke dag even een paar minuutjes tijd voor. Zorg ervoor dat alleen de essentiële dingen op je bureau liggen. De rest moet worden opgeborgen, aan de juiste persoon gegeven, een vaste plek in een kast of la krijgen of worden weggegooid. Beslis snel en ga daarna door met je werk.
  • Maak een kortere to-do- lijst. Maak eerst een uitgebreide lijst van alles wat je moet doen, en daarna een korte lijst van één tot drie dingen die je écht wilt doen die dag. Start met de belangrijkste taak, voordat je je e-mail checkt of op internet gaat.
  • Start eerder. Als je vroeg begint, kun je al een veel gedaan hebben voordat de telefoon begint te rinkelen, vergaderingen beginnen of je eventuele collega’s binnenkomen. Dat geldt ook voor thuis. Als je eerder opstaat dan de rest van het gezin kun je ongestoord werk verzetten, of tijd voor jezelf nemen natuurlijk.

Dit waren tips vooral gericht op je directe omgeving. Je fysieke omgeving.

Je kunt naar hartenlust experimenteren welke tips jou het meest aanspreken of voor jou het meeste resultaat opleveren.

Er valt ook te ‘ontrommelen’ en te versimpelen als het gaat op je lichamelijke vlak.

Ontrommel je lichaam:

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een ontgiftingskuur, detoxen zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Op die manier geef je je lichaam een ware interne schoonmaak, vrij van allerlei ‘slakken’ in je darmen en een pure reiniging voor je overbelaste lever.
  • Je kunt er voor kiezen om steeds ‘zuiverder’ te gaan eten. Daarmee bedoel ik steeds minder conserveringsstoffen, E-nummers, toegevoegde smaakversterkers en kleur- en geurstoffen ed.
  • Ook kun je voeding terugbrengen tot zijn essentie, en dat is voldoende ( niet overmatig) voeding, gevarieerd, puur, uit je omgeving en van het seizoen bijvoorbeeld. Vrij van allerlei vlieg– en kunstwerk in de keuken. What you see is what you get.
  • Beperk je voorraad koekjes, snoepjes, lekkere borrelhapjes, drank en bier. Dan kun je ook niet in de verleiding komen.
  • Hoeveel potjes, tubetjes, flacons, spray’s, zeepjes, parfums etc. heb jij in je badkamer staan?

Door te kiezen voor die producten die je echt dagelijks gebruikt en de rest in de prullenbak te doen, bespaar je ruimte en een heleboel geld door deze producten nooit meer aan te schaffen. Koop alleen wat je echt heel prettig vindt, en laat je niet meer verleiden door bulk aanbiedingen en de nieuwste aanbevelingen.

  • welke sieraden draag je het liefst, en welke liggen te verkleuren in je laatje? Kies wat bij je past en laat de rest achterwege.
  • Draag alleen schoenen en kleding waar jij je prettig in voelt. Doe niet mee met iedere modegril en onderstreep jouw persoonlijkheid. Investeer in een paar mooie basistukken die je gemakkelijk kunt combineren en je komt altijd goed voor de dag.
  • Heb je allerlei apparaten en hulpmiddelen nodig om te trainen? In de natuur is allerlei materiaal voorhanden en je bent nog lekker buiten bezig ook. Bewegen is een natuurlijke staat van zijn. Het hoeft niet perse een ingewikkelde gymnastische oefening te zijn.
  • Behandel je lichaam met respect. Ben je ervan bewust wat je erin stopt, wat je erop smeert en wat je het laat doen. Zorg er goed voor en laat al het onnodige opsmuk achterwege.

Kies wat bij jou past.

Het gaat erom dat jij weer leert kiezen wat er voor jou toe doet, wat jij belangrijk vindt en wat bijdraagt aan jouw welzijn. Niet omdat het zo ‘hoort’, niet omdat ‘anderen dat ook zo doen’, niet omdat ‘het van je verwacht wordt’ en ook niet omdat jij je anders schuldig, egoïstisch, onbekwaam of wat dan ook voelt.

Jij kiest voor een pure vorm die bij jou past.

Don’t confuse heaving less with being less, having more with being more or what you have with what you are

Echt een aanrader om te lezen: Opgeruimd van Marie Kondo

Tot volgende week! 

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>