Bloei weer op. Week 28 – Simplify Life

Relaties

Simplify life, oftwel maak je leven eenvoudiger.

Zonder dat we ons er bewust van zijn wordt ons leven steeds een beetje gecompliceerder.

Over het algemeen komen er, naarmate we ouder worden, steeds meer verantwoordelijkheden bij en gaan er maar zelden taken of activiteiten van de ‘lijst’ af. Zeker als er kinderen komen wordt de agenda steeds voller en ook nog eens steeds onvoorspelbaarder.

Ook verzamelen we door de jaren heen nogal wat spullen, die vaak van het ene naar het volgende, groter huis, verplaatst worden.

Sociale contacten breiden zich uit via oud studiegenootjes, collega’s, sportmaatjes, kennissen via de kinderen, uitdijende gezinnen van vrienden en familie etc.

Zo ‘groeit’ je leven dicht.

Als je niet af en toe een pas op de plaats maakt en een goede inventarisatie maakt van wat er allemaal in je leven gebeurt en ruimte inneemt (letterlijk en figuurlijk), loop je het risico te verdwalen in je eigen leven.

Als je alles op zijn beloop laat is de kans groot dat de mensen, en de dingen die belangrijk voor je zijn, ondergesneeuwd raken in de waan van de dag.

Less is more!

Als je onder ogen ziet dat er altijd meer zal zijn dat je niet kunt doen, zien, meemaken, beleven, bezoeken, ervaren of voelen dan wel, wordt kiezen noodzaak.

Kiezen betekent automatisch dat je iets anders uitsluit. Dat maakt kiezen ook zo lastig. Zeker voor een generatie die geleerd heeft dat alles mogelijk is. Een generatie die alle moderne middelen ter beschikking kreeg. De wereld onder handbereik. Live life tot he max!

Kiezen is verantwoordelijkheid nemen voor jouw waarden en normen.

Kiezen geeft ook rust.

Door te kiezen op alle vlakken van je leven, alles terug te brengen tot de essentie, kom je vanzelf bij de essentie van jezelf. Wat er voor jou toe doet.

10624967_860897033971521_5179294621361636258_n

Ontrommel je leven

Je kunt alle gebieden ‘ontrommelen’.

  • Je sociale omgeving (je contacten)
  • Je omgeving (je huis/spullen)
  • Je overtuigingen ( je ‘moetjes’)
  • Je digitale wereld ( computer, telefoon, social media, nieuws etc.)
  • Je fysiek (je lichaam)
  • Je werkplek ( bureau/ agenda)

Vereenvoudig je sociale leven:

Deze aflevering gaat over het versimpelen van je sociale leven, waardoor er ruimte ontstaat in je agenda. Ruimte die je kunt besteden aan jezelf en de mensen die echt belangrijk voor je zijn.

Een groot sociaal netwerk staat in onze samenleving zo’n beetje gelijk met een ‘succesvol leven’. Relaties en sociale contacten zijn belangrijk voor een zinvol leven en soms zelfs van levensbelang. Maar een handjevol dierbare en vrienden die voor je door het vuur gaan zijn waarschijnlijk meer waard dan 150 ‘vrienden’ en kennissen die alleen jouw opgepoetste versie kennen en jij die van hen.

Selecteren, hoe doe je dat? 20 tips:

  1. Vraag jezelf af wat de vriendschap/het contact voor jou betekent en wat die oplevert. Kost het je energie of levert het je energie op?
  2. Een goede vriendschapsrelatie berust op 7 pijlers:
  • Vertrouwen
  • Inlevingsvermogen
  • Eerlijkheid
  • Vertrouwelijkheid
  • Vrij van rivaliteit
  • Volledige acceptatie
  • Respecteren van grenzen
  1. Een manier om te filteren welke vriendschappen belangrijk voor jou zijn en of dat ook wederzijds is, is om eens een tijdje zelf niets te doen. Niet bellen, geen moeite doen, lekker met rust laten. Sommige mensen ga je onherroepelijk missen. Andere mensen gaan jou missen en gaan contact met je zoeken etc. Kortom welke contacten bestaan uit een soort wederkerigheid en welke contacten houd jij geforceerd in stand?
  2. Fysieke of geografische afstand hoeft geen belemmering te zijn voor een hechte vriendschap. Er zijn tegenwoordig middelen genoeg om contact te onderhouden.
  3. Hoe relevant zijn je ‘oude clubjes’ van vroeger nog? Oud studiegenoten/ sport/ vereniging etc. Wat wil je met hen blijven delen? Misschien is één keer per jaar een gezamenlijk uitje voldoende, of zelfs dat helemaal niet meer.
  4. ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’. Soms is het wenselijk om juist te investeren in de mensen om je heen. Hoe goed ken jij je buren eigenlijk? Je kunt van onschatbare waarde zijn voor elkaar als het gaat om directe bijstand in acute situaties, hand- en spandiensten, sociale controle en voor een praatje.
  5. Hoe ga je om met verjaardagen en feestjes? Neem een stelling en voorkom dat je altijd verplicht voelt alle verjaardagen en feestjes, waar je voor uitgenodigd wordt te bezoeken. Dat kan in een uitgebreid familie- en vrienden kring behoorlijk uit de klauwen lopen. Ga alleen als je er zin/tijd voor hebt en het feestvarken het voor jou meer dan waard is. In alle andere gevallen volstaat een telefoontje, berichtje, kaartje of een verrassing per post.
  6. Je eigen verjaardag vieren kan ook een dilemma zijn. Wie wel en wie niet. Wat zijn de criteria? Of misschien wil je je verjaardag helemaal niet (uitgebreid) vieren. Ook dat mag! Veel HSP-ers zien enorm op tegen de drukte van zo’n dag/avond bijvoorbeeld. Vraag jezelf da af hoe jij het liefst je verjaardag wilt doorbrengen. Misschien wel alleen met je gezin, om vervolgens op een andere datum een gezellige thee-ochtend of borrelmiddag met alleen je échte vriendinnen door te brengen. Jij bepaalt. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld eens in de zoveel jaar een groot feest te organiseren voor al je familie, vrienden en kennissen. Hert gaat erom dat je doet wat jij leuk vindt en wie jij wilt zien die dag.
  7. Heb jij ‘vaste’ afspraken in je agenda, zoals bijv. een vast dag in de week/maand dat je hebt afgesproken met iemand. Evalueer regelmatig hoe relevant deze afspraak nog is in deze frequentie. Je leven verandert continu, dus je omstandigheden ook. Soms zijn aanpassingen nodig. Ben flexibel, maar ook eerlijk. Op het moment dat een vriendschappelijke afspraak als ‘moeten’ gaat voelen gaat de rode vlag uit.
  8. Koester je dierbare relaties! Alleen daarom al is het belangrijk om kritisch naar al je sociale activiteiten te kijken. Zorg dat er voldoende tijd en energie overblijft voor de mensen die echt belangrijk voor je zijn.
  9. Maak afspraken met jezelf, en je eventuele gezinsleden, over het maximaal aantal uitjes, feestjes en afspraken in een week en/of weekend. Zo voorkom je dat iedereen als een kip zonder kop van het een naar het ander rent zonder er nog bewust van te genieten. En jullie tijd als gezin samen erbij inschiet uiteindelijk.
  10. Gebruik een gezinsagenda waar alle afspraken van iedereen instaan. Zo houd je overzicht op de ‘druk ’die er kan ontstaan en kun je op tijd maatregelen treffen.
  11. Voorkom dilemma’s door bijvoorbeeld ‘wie het eerst komt , die het eerst maalt-principe’ toe te passen. Als er al een activiteit in de agenda staat en er komt voor diezelfde dag nog een activiteit of feestje bij, gaat de eerste afspraak door en vervalt de ‘nieuwe binnenkomer’. Dat is soms zuur, maar door weer te gaan schuiven met afspraken, of jezelf die dag te gaan splitsen, creëer je voor jezelf een hoop onrust.
  12. Laat perfectionisme los. Ben jij altijd in de weer met attent zijn? Nooit een verjaardag vergeten, altijd een belletje als iemand ziek is of in de problemen zitten, aanbieden om te helpen bij iedere school excursie of knutsel middag, een bloemetje als een nichtje geslaagd is, een lief berichtje op facebook voor iedereen die erom bedelt etc. etc. Allemaal kattenbelletjes in je agenda om je aan dit soort zaken te herinneren. Herkenbaar? Laat los. Welgemeende aandacht is hartstikke mooi, maar de dingen die er toe doen onthoud je wel. En als je een keer een late reactie geeft, ook niet erg. Pas ervoor op dat aandacht geven geen vorm van aandacht krijgen wordt. Je bent toch wel heel lief, goed en zorgzaam, zonder de hele wereld met je aandacht te overladen.
  13. Gebruik internet, social media en alle andere vormen van informatie voorziening, met mate. Eventueel op een vast tijdstip op de dag. Als je de hele dag je mail checkt, facebook door scrolt, je twitter bijwerkt, het nieuws luistert, de t.v. hebt aanstaan en tussendoor nog leuke selfies plaatst op instagram dan heb je het altijd heel druk! En dat niet alleen, al die informatie nodigt uit tot reactie. En voor je het weet ben je de hele dag op de achtergrond bezig met de sores van anderen. Waardoor jij dan weer het gevoel hebt dat je er iets mee moet. Want ja, je bent betrokken en niet onverschillig, toch?

‘Digitaal vasten’ of ‘digitaal diëten’ zorgt voor sociale rust!

  1. Familie is een apart hoofdstuk binnen je sociale netwerk. Niet iedere familie is ondersteunend en functioneel. Een warme en hechte familie is de wens van iedereen. Maar zelfs in de beste families is het wel eens wat. Als het onderhouden van familiebanden je heel veel energie kost, gun jezelf dan de erkenning dat jouw familie niet is wat je er van verlangt. Gun jezelf dat je dus ook zelf mag kiezen hoeveel ruimte die contacten innemen in jouw leven. En voel je daar niet schuldig over.
  2. Ook al gemaakte afspraken mogen afgezegd worden. Op het moment dat de betreffende afspraak gemaakt werd, in de verre toekomst, kon je nog niet overzien hoe jouw leven er op dat moment uit zou zien. Vaak overschatten we de beschikbare tijd in de toekomst nogal. Als de werkelijkheid zich aandient en de afspraak past niet, komt erg ongelegen, of wat dan ook, neem het voor jezelf op en zeg de afspraak af. Zonder je uit te putten in uitvluchten of overvloedige excuses. Een korte, eerlijk, uitleg is voldoende. Indien nodig bied je een alternatief. Dat je een ander daarmee teleurstelt is vervelend, maar jezelf niet serieus nemen is pas echt ernstig.
  3. Vraag jezelf af of sommige functies nog bij je passen. Klasse moeder, penningmeester van de tennisclub, vrijwilliger bij de kinderboerderij, trainer van de F-jeugd of wat voor maatschappelijke functie het ook is. Zoals al eerder gezegd, er komen meestal allerlei verantwoordelijkheden bij in de tijd maar er vloeien er niet zoveel natuurlijk af. Op een gegeven moment moet je kiezen.
  4. Bewaak je agenda als een strenge directie secretaresse. Vol is vol. En pauzes zijn heilig.
  5. Zorg voor ‘me-time’, tijd die helemaal voor jou is. Zonder interactie met anderen. Zodat je contact kunt maken met jezelf. Hoe beter jij in contact staat met je gevoel, hoe gemakkelijker het zal zijn om je sociale leven zo simpel en overzichtelijk mogelijk te maken. Zodat het helemaal bij je past, als een warme jas.

Er zijn vast nog andere dingen te bedenken die jouw sociale rollen kunnen vereenvoudigen. Maak er een sport van om beslissingen ten nemen, wat wil je wel en wat wil je niet. Kies zoveel mogelijk positief, zodat het je in ieder geval energie oplevert en geen energie kost.

“De mensen waar je regelmatig mee omgaat bepalen voor een groot deel hoe jij over dingen denkt, naar de wereld kijkt e.d. Kortom hoe jij in het leven staat wordt mede gevormd door de mensen waar je veel mee omgaat. Reden te meer om die mensen zorgvuldig te kiezen. En daar waar je geen ‘keuze’ denkt te hebben, kun in ieder geval zelf bepalen hoeveel tijd je er mee doorbrengt. Besef dat niet iedereen bedoeld is om een leven lang een rol te spelen in jouw leven.”

Soms zullen tips zich herhalen gedurende deze serie. Dat komt waarschijnlijk omdat het belangrijke tips zijn die in meerde categorieën toepasbaar zijn.

Herhalen van een boodschap zorgt er tegelijkertijd voor dat die boodschap blijft ‘hangen’.

Leren is herhalen, net zo lang totdat het vanzelfsprekend wordt.

car

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>