Bloei weer op. Week 19 – Yoga als basisonderhoud

Body

Spreekt deze titel je aan? Of denk jij meteen:

’Yoga, dat is niets voor mij!’

Lees in ieder geval wel door, want ik denk dat ook deze aflevering bijdraagt aan een gezond, sterk, evenwichtig en flexibel lichaam. Een lichaam dat bestand is tegen de grillige omstandigheden in je leven.

In een eerdere aflevering is uitgebreid uitgelicht hoe belangrijk bewegen is voor je lichaam om gezond te blijven. Om de kracht in je spieren te behouden, de doorbloeding in al je organen te garanderen en je botdichtheid te onderhouden. Ook het positieve effect van bewegen op je geestelijk welzijn is bewezen.

Om nog een stapje verder te gaan wil ik het met je hebben over het belang van een krachtig maar ook flexibel lijf. Hoe gemakkelijk jij je door het leven beweegt heeft ook te maken met hoe soepel jij je letterlijk beweegt. Als bewegen moeite kost of pijn doet, heeft dat absoluut zijn weerslag op hoe je je voelt en wat je doet in je leven.

Gezond en fit ouder worden is dus zeker ook een zaak van een soepel lijf houden.

Yoga is de bron van jeugd. Je bent zo jong als je rug flexibel is.
Bob Harper

En dan wil ik het je nog met je hebben over het belang van echt contact met je lijf.

yoga-657053_640

Velen van ons leven vooral in hun hoofd. Maar om een evenwichtig leven te kunnen leiden is het van belang dat lichaam en geest goed samenwerken. Je moet je lichaam goed kennen en kunnen vertalen wat het je te vertellen heeft en wat het nodig heeft.

Yoga is uitermate geschikt om het contact met je lijf te herstellen en te onderhouden en de verbinding te bestendigen.

Het woord Yoga komt uit het Sanskrietwoord, ‘yui’ en dat betekent Juk of verbinding. Het brengt lichaam, geest en ziel bij elkaar.

Zo ontwikkelen we meer begrip en compassie voor onszelf en anderen.

Behalve dat het dus een soort ‘feel-good-gymnastiek’ is, is het zeker ook een workout voor ons lichaam en word je er leniger en krachtiger van, verbeterd je houding, je balans en je conditie en heeft het een positief effect op je bloeddruk en ademhalingssysteem.

Yoga is in onze westerse maatschappij vooral geïntroduceerd via de klassiek Hatha Yoga vorm.

Genoeg over de feitjes. Als je meer over de achtergronden van yoga wilt weten is er volop informatie te vinden op het internet.

keep-calm-and-do-yoga-65De voordelen van Yoga op een rijtje:

  1. Het vergroot je flexibiliteit:

De mate van soepelheid is afhankelijk van de mate waarin je bindweefsel rond je gewrichten soepel kan rekken en strekken. Leeftijd, een zittende levensstijl, eenzijdige bewegingen en zelfs stress kunnen resulteren in structureel aangespannen spieren rond de gewrichten. Dit beperkt je bewegingsvrijheid en kan leiden tot allerlei klachten en pijn. Die we gemakkelijk toeschrijven aan het ouder worden. Yoga rekt het bindweefsel, de spieren en de pezen tussen de gewrichten waardoor de bewegelijkheid van het lichaam toeneemt.

  1. Het verbetert je houding:

Tijdens de yoga beoefening verleng je je spieren, maak je harde spieren soepel en zorg je voor gezond en stevig weefsel. Je werkt aan het verstevigen van je dieper gelegen houdingsspieren, aan een sterke core zoals dat heet. Belangrijk bij het voorkomen van lage rugklachten omdat die spieren de botstructuren in dat gebied ondersteunen. En het helpt je om slank te blijven rondom je middel.

  1. Het verbetert je bekkenbodem:

Deze spiergroep wordt getraind waardoor je minder kans hebt op latere verzakkingen of incontinentie. Zowel specifieke yoga houdingen als het eventueel gebruiken van de zogenaamde ‘mula bandha’ (het aantrekken van de bekkenbodemspieren als een inwendig ‘energie slot’) geven een subtiele versteviging van deze spieren. Een stevige bekkenbodem heeft als plezierig neveneffect ook een intenser orgasme.

  1. Je ervaart minder stress:

Door je spieren uit te dagen om te ontspannen en de strekking van zenuwbanen die van de gewrichten naar de hersenen lopen te stimuleren, kan yoga zelfs al binnen tien minuten enorm ont-stressen.

Door regelmatig te oefenen verlaag je je cortisol niveau, het stress hormoon. Een hormoon dat ook mede verantwoordelijk is voor gewichtstoename, burn-out en uitputting.

  1. Het optimaliseert je gezondheid:

Yoga helpt je bloeddruk te verlagen, vermindert slapeloosheid, hoofdpijn en lage rugklachten. Ook menstruatiepijn en PMS verminderen.

Yoga werkt als een detox. Tijdens de houdingen worden je organen gemasseerd, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en het lymfesysteem wordt zo ondersteund bij het afvoeren van afvalstoffen.

  1. Het verbetert je figuur:

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig yoga beoefening een lagere BMI geeft, een verbeterde middelheupratio en een lager percentage lichaamsvet en meer controle geeft over je eetbehoeften. Bovendien verbeter je zelfbeeld wat sowieso een beter gevoel geeft over je lichaam.

  1. Het verbetert je conditie:

Met name de meer dynamische vormen van yoga verbeteren je cardiovasculaire conditie en helpen je calorieën te verbranden.

  1. Het verruimt je grenzen:

Je daagt je lichaam uit om steeds verder te gaan in een strekking bijvoorbeeld, zonder te forceren. Dit is een goed soort van stress voor je lichaam en yoga helpt je om daaraan te wennen en er mee om te gaan. Door te ontspannen in de houding en je ademhaling te gebruiken. Dit helpt je om je lichamelijke en mentale grenzen te verruimen. Dit werkt door in je dagelijks leven en helpt je om ook daar meer ruimte en ontspanning te ervaren.

Dat is een mooi rijtje voordelen nietwaar? En iedereen kan van die voordelen profiteren, of je nu jong of oud bent, wel ervaring hebt of geen enkele, heel sportief bent ingesteld of a-sportief bent. Zelfs als je fysieke beperkingen hebt hoort yoga nog tot de mogelijkheden.

Yoga past in iedere levensstijl en in iedere levensfase. Ook op oudere leeftijd kun je er nog steeds mee beginnen.

Yoga is iets wat je altijd op je eigen niveau en eigen tempo kunt doen.

Yoga is energie vinden in ontspanning. Vrijheid in routine. Zelfvertrouwen door zelf controle. Energie van binnen en energie van buiten.
Ymber Delecto

Gelukkig zijn er vele vormen van yoga, dus is er altijd wel eentje die bij jou past. En aangezien Yoga de afgelopen decennia flink in populariteit is toegenomen is er altijd wel een yoga school of individuele yogadocent bij jou in de buurt.

Als je liever thuis yoga beoefent op een moment dat jou past, kan dat ook heel gemakkelijk. Er zijn volop instructie dvd’s te koop. En op internet zijn heel veel video’s en filmpjes te vinden.

www.yogaonline.nl biedt bijvoorbeeld heel veel variatie en informatie en je kunt je daar zelfs abonneren op ‘Yoga TV’ voor nog meer begeleidende instructie films.

Het voordeel van les door een docent is natuurlijk dat een hij/zij je kan corrigeren en helpen in een houding, waardoor je voorkomt dat je houdingen verkeerd uitvoert en eventueel blessures oploopt.

Je kunt ook overwegen om een poosje les te volgen om de basis principes onder de knie te krijgen en daarna thuis je (dagelijkse) je sessies te doen.

Iedere yogadocent heeft als het ware zijn eigen ‘ handtekening’ binnen de vorm yoga waarin hij/zij les geeft. Eventuele mindere ervaringen uit het verleden kunnen dus bij een andere docent heel anders uitpakken.

Dat is het mooie aan yoga: geschikt voor iedereen, onder allesomstandigheden uit te voeren, op alle niveaus en aangepaste tijdsduur.

Zelfs voor de echte ‘harde werkers’ onder ons is er een yoga vorm die past. Er zijn vormen waarbij je je echt anderhalf uur lang in het zweet werkt.

Maar evengoed vormen waarbij de nadruk ligt op het meditatieve karakter, en alles ertussenin.

Voor degenen die yoga maar ‘zweverig’ vinden zou ik zeggen: geef het een kans. Uiteindelijk is het juist heel ‘aards’ om bezig te zijn met je lijf. Het haalt je letterlijk uit je hoofd en zet je met beide benen weer op de grond. Heel gezond.

Er is geen enkele reden te bedenken waarom Yoga voor jou niets zou kunnen betekenen.

Ik daag je uit om het in ieder geval een kans te geven en de voordelen voor je fysiek, mentaal en emotioneel welzijn te ondervinden.

advanced-bikram-yoga-poses

Om je te helpen kiezen zet ik hier de meest voor komende vormen op een rijtje.

Yoga vorm Wat is het? Wat houdt het in? Meest geschikt voor:
Hatha yoga: Evenwicht tussen tegengestelden, met als doel de bevordering van gezondheid en welbevinden. Lessen duren gemiddeld 60-90 min.Aandacht voor de ademhaling, warming up en houdingen die gedurende 10-20 ademhalingen worden volgehouden. Soms met meditatie aan het eind. De houdingen worden langzaam en met diepe strekkingen uitgevoerd. Uitermate geschikt voor als je moe, gestresst of gespannen bent.Prima basis voor iedereen die zich beter wil voelen.Voor iedereen die voor een ontspannen manier van bewegen kiest.
Yin yoga  Een moderne yoga vorm die houdingen lang aanhoudt, met ondersteuning van langzame ademhaling om zo diep in het bindweefsel door te dringen, de bloedcirculatie te stimuleren en energieblokkades op te lossen. De nadruk ligt op stretching en het openen van de spieren zodat de houdingen soms wel 5 min. worden vastgehouden.De lessen zijn ontspannend, vaak met gedimd licht. Mensen die uitgeput of burnout zijn, blessures hebben, herstellende zijn van ziekte of meer energie kunnen gebruiken.Ook goed te combineren met meer dynamische vormen van Yoga.
Ashtanga yoga Bestaat uit zo’n 50 houdingen die volgens een vaste volgorde worden uitgevoerd. Het is een dynamische yoga met in elkaar overvloeiende houdingen, waarvan je lichaamstemperatuur stijgt en waar je bezweet, soepel en verkwikt uitkomt.Wordt soms ook Power yoga of Vinyasa yoga genoemd. Er zijn tot 7 rondes met 2 variaties van de zonnegroet als warming up, gevolgd door een serie met uitdagende zittende draaiingen, voorover- en achterover buigingen en balanshoudingen die elk 5 ademhalingen worden vastgehouden.Lessen duren meestal 90-120 min.Er wordt fysiek, niet verbaal, gecorrigeerd. Sportieve types die snel in vorm willen komen en iedereen die van een fysieke inspanning, routine en structuur houdt
Dru yoga Een eeuwenoude yoga vorm die van generatie op generatie overgedragen is.Goed voor de rust in lichaam en geest, bevordert de innerlijke stabiliteit en draagt bij aan een positieve en pro-actieve levenshouding. Het is een ontspannen en bewegelijke yoga vorm die werkt met zelfontwikkelde series, de EBR ( Energy Block Releases). Het zijn zachte en vloeiende bewegingen met gecontroleerde yoga ademhalingsoefeningen, waardoor het een sierlijke en toch krachtige manier is om stress te verminderen en je bij de stilte van je hart te brengen. Voor iedereen die houdt van een zachte yoga vorm.Voor het verlichten van stress en je eigen balans vinden binnen de druk van het moderne bestaan.Geschikt voor ieder conditioneel niveau.( ook voor senioren).
Kundalini yoga  Energie yoga die actieve en passieve houdingen gebruikt om de ‘kundalini’ op te wekken. Dit is een krachtige energiestroom, die volgens de yogafilosofie vanaf de onderkant van de wervelkolom door het ruggenmerg naar het kruinchakra beweegt. Korte, afwisselende en zichzelf herhalende houdingen, die vaak totaal verschillen van de normale asana’s (houdingen).Chanting (zangmeditatie) en meditatie is een vast onderdeel en de leraar gebruikt soms een gong en zingt. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de meest esoterische en spirituele kant van yoga.
Jivamukti yoga  Staat aan de wieg van de power yoga, met als doel verlichting en het opheffen van mentale blokkades. Jivamukti Yoga is een yoga vorm die de fysieke, filosofische en spirituele aspecten van yoga met elkaar verbindt. Er wordt ook aandacht besteed aan pranayama, chanten, ontspanning en meditatie. De naam ‘Jivamukti’ komt van de Sanskriet woorden ‘jiva’ wat ‘individuele ziel’ betekent en ‘mukti’ wat bevrijding betekent. De vijf beginselen die het fundament van Jivamukti Yoga vormen, zijn: ahimsa (geweldloosheid), bhakti (devotie), dhyana (meditatie), nada (muziek) en shastra (oude yoga geschriften). Zij komen in meer of mindere mate tot uitdrukking in de lessen. Lessen zijn fysiek veeleisend. Binnen een vast raamwerk worden de asana’s (houdingen) gevarieerd en gecombineerd in vloeiende Vinyasa reeksen, ondersteund door muziek. Er wordt aandacht besteed aan de Focus of the Month: een focuspunt voor de practice van alle Jivamukti yogi’s wereldwijd, waarbij elementen uit de oude yogageschriften worden aangehaald, die vertaald naar het nu praktische handvaten vormen voor je leven op en buiten je yoga matje. Voor mensen die houden van een uitdagende en fysieke work out met diepgang.
Bikram yoga Een serie van 26 houdingen en 2 ademhalingsoefeningen worden in vaste volgorde uitgevoerd in een ‘hot room’, gedurende 90 min. De intense hitte verwarmt de spieren en gewrichten waardoor het lichaam de houdingen flexibeler en leniger doorloopt en je flink zweet! Het zijn vaak druk bezochte lessen met volle zalen waarbij de matjes dicht bij elkaar liggen. Leraren geven vaak instructies m.b.v. een microfoon.Bikrambeoefening kan je helpen je lichaam in een korte tijd in vorm te krijgen, maar dan moet je wel consequent 3-5 keer per week gaan. Iedereen die flink wil werken en zweten en minder geïnteresseerd is in de spirituele kant en de filosofische gedachte achter yoga.
Vijnana yoga Vereniging van de eeuwenoude wijsheid uit de klassieke Indiase teksten en de oude yoga tradities met de moderne yoga praktijk. Mediteren, ademen, bewegen en tekst bestuderen: alles vier onderdelen zijn even belangrijk in Vijnana yoga. Voor beginners starten de lessen ontspannen en rustig, daarna worden ze fysiek uitdagend. Balansoefeningen vormen een belangrijk onderdeel van de practice. De lessen beginnen altijd met meditatie. Voor iedereen die naars puur fysieke yoga toe is aan meer verdieping. Alle facetten van yoga komen aan bod.Toch geschikt voor een groot publiek.

Bron: In vorm met Yoga

Voor hen die door de beschaving gewond zijn, is yoga de meest helende zalf.
Terri Guillemets

Aanrader via Youtube

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>