Bloei weer op. Week 16 – Laat je oordeel los.

Mind

Wat heeft oordelen met voor jezelf zorgen te maken, vraag je je misschien af. Nou, eigenlijk alles.

De reden dat jij elke week een inspiratie mail in je mailbox ontvangt is, omdat jij zelf aangegeven hebt dat het ’voor jezelf zorgen’ wel wat aandacht kan gebruiken.

Het niet goed (genoeg) voor jezelf zorgen heeft alles te maken met je eigen overtuigingen op het gebied van jezelf dingen gunnen of onthouden. Overtuigingen vinden hun oorsprong in oordelen.

Je overtuigingen m.b.t. ‘hoe het hoort’ of ‘wat anderen van je verwachten’, bijvoorbeeld.

Oordelen is een hobby van ons ego, dat de wereld graag indeelt in ik tegenover de buitenwereld. ‘Ik ben leuk’ versus ‘zij zijn stom’. ‘Ik ben goed bezig’ versus ‘zij bakken er niets van’. ‘Ik ben een intelligente nerd’ versus ‘zij zijn simplistische tuthola’s’. Dit beter-moeten-zijn-dan-anderen is een opgelegd, sociaal dogma waaronder talloze mensen zoals jij en ik gebukt gaan. Ons ego is niet voor niets doodsbang om niet gewaardeerd te worden, om niet goed genoeg te zijn, om niet aan de maatstaf van de groep te kunnen voldoen. Je bent een winner of een verliezer, er zit niets tussenin.”
– Marisa Garau

Oordelen is menselijk. Wij mensen oordelen over alles wat we zien, op die manier vormen we onze mening over de wereld en bepalen onze identiteit. Een oordeel verdeelt de wereld in goed en fout. Het verdeelt mensen in beter en minder, dan onszelf bijvoorbeeld. Het maakt je leven overzichtelijk, denk je.

Eigenlijk is een oordeel juist je eigen beperking. Door een oordeel te vellen sta je niet meer open voor wat zich werkelijk aandient. Een oordeel is altijd een kwestie van perspectief. In dit geval jouw perspectief. Dus zegt het oordeel altijd iets over hoe jij kijkt, en niets over de werkelijkheid van de ander. Jij kent nooit het complete verhaal van die ander. Het leven is te ingewikkeld om tot zulke snelle (eind)conclusie te komen.

Misschien zeg jij nu wel: ’maar ik oordeel niet’. Dat is heel fijn, het maakt je een mens met compassie.

week 16 52 weken voor jezelf zorgen Ben jij ook zo mild als het gaat om jezelf?

Welke oordelen heb jij inmiddels al over jezelf geveld? Hoe spreekt die ‘babbelaar’ in je hoofd tegen jou?

‘Dat kan ik niet’, of ‘ik ben te dik voor een skinny jeans’, of ‘ik ben niet goed sportief genoeg’ en vele variaties meer.

Besef dat je oordelen en overtuigingen ontstaan zijn door je ervaringen in het verleden of aangeleerd door je omgeving. Maar als mens ben je continu in ontwikkeling en ben je dus ook niet meer degene die je in het verleden was. Je mag nu gewoon helemaal opnieuw kijken naar de situatie waarin je nu verkeert. Een frisse blik, zonder oordeel, alleen wat er is. Een gegeven, niet goed, niet fout. Iets is niet lelijk of mooi, iets is hooguit anders.

Onvoorwaardelijk van onszelf en anderen houden is het beste wat we kunnen doen voor onze eigen gezondheid en levensgeluk. Jezelf be­ en veroordelen, naar jezelf en anderen kijken met een kritisch, liefdeloos oog, en bekritiseren, al dan niet hardop, is precies het tegenovergestelde. (bron:nieuwetijdskind.com)

Let maar eens een dag, of een uur, op je innerlijke dialoog. Hoe vaak heb jij kritische gedachten over jezelf?

oordelen is het niet begrijpenAls we weten dat het ons niet gelukkig maakt, waarom is het dan zo moeilijk onze neiging  te oordelen be­oordelen los te laten?

  1. Onderscheid maken:

Oordelen en kritiek leveren zijn misschien wel de enige manieren die je kent om onderscheid te maken tussen wat je WEL en NIET wilt. Maar door je aandacht te focussen op wat je NIET wilt, creëer je daar meer van in je leven.

  1. Goed en slecht:

Van jongs af aan zijn we geconditioneerd m.b.t. goed gedrag en ‘slecht’ gedrag. Oftewel wenselijk gedrag om geaccepteerd te worden. Als mens is er veel aan gelegen om geaccepteerd te worden door de groep/samenleving. Op die manier stel je jezelf ‘veilig’. Veilig van liefde, bestaansrecht en waardering.

  1. Oordelen vanuit oude pijn:

Soms reageren we met een sterk oordeel als reactie op oude, negatieve ervaringen uit het verleden.

  1. Oordelen als verdediging:

Het kan zijn dat je je behoefte om te oordelen en te bekritiseren voortkomt uit de behoefte om je eigen keuzes en waarheid te verdedigen en te rechtvaardigen.

  1. Oordelen als manier van opvoeden:

Het bekritiseren en veroordelen van ongewenst gedrag als onderdeel van de opvoeding wordt nog steeds toegepast. Zowel thuis als op school. Met als doel ‘goed’ gedrag en goede eigenschappen stimuleren.

“Wie veel van het leven af weet, is een milde rechter.”
Hans Margolius

Tips om te oefenen om minder te oordelen:

  1. Accepteer:

Het betekent dat je alles en iedereen accepteert zoals ze zijn, zonder oordeel, afwijzing of strijd. Inclusief jezelf! Ook jij bent precies goed zoals je bent.

  1. Ben assertief:

Accepteren is iets anders dan alles maar ‘pikken’. Kom voor jezelf op, i.p.v. de ander of de situatie te veroordelen en jezelf in een slachtoffer rol te plaatsen. Voor jezelf opkomen is een daad van liefde voor jezelf. Op die manier kun je conflicten sneller oplossen of zelfs voorkomen n. Je blijft uit de ‘strijd’ van gelijk of ongelijk.

  1. Vergeef:

Iedereen om je heen is net als jij op zoek naar liefde, waardering en zingeving. Iedereen doet het beste wat hij/zij in zich heeft op dat moment. Ondanks dat kun je niet voorkomen dat je gekwetst wordt of teleurgesteld raakt. En ook jij zult wel eens iemand kwetsen of verwachtingen niet waarmaken. Vergeven betekent dat je woede of wrok loslaat ten aanzien van de persoon, niet het vergoelijken van de actie/daad. Het betekent het loslaten van je emoties die verbonden zijn met wat er gebeurd is. Zo kun je het loslaten en heeft het geen negatieve invloed meer op je en maakt het geen deel meer uit van je realiteit en toekomst.

  1. werk aan jezelfWerk aan jezelf:

‘Wat je zegt ben jezelf’ is een heel oud gezegde. Dat wat je denkt, zegt, overtuigt van bent, definieert jou en niet de ander. Ben je bewust van de manier waarop je naar anderen kijkt en probeer te achterhalen wat dat over jou zegt en waar het vandaan komt. Het kan hele diepe wortels in je verleden hebben bijvoorbeeld.

Maar door hier alert op te zijn leer je heel veel over jezelf en neemt de neiging om overal een oordeel over te hebben als vanzelf af. Hoe beter jij jezelf kent en hoe milder jij je op kunt stellen tegen jezelf hoe gemakkelijker het zal zijn om ook de rest van de mensheid met mildheid tegemoet te treden.

  1. Laat perfectie los:

Niets of niemand is perfect. Een goed resultaat nastreven is iets anders dan perfectie willen bereiken. Dat bestaat niet. Perfectie werkt negativteit in de hand. Want er zal altijd iets zijn wat voor verbetering vatbaar is. En zoveel mensen, zoveel meningen en oordelen over wat die perfectie inhoud.

  1. Schrap de definitie ‘normaal’:

Wat is normaal? Een ‘norm’ die neergezet wordt door de grootste gemene deler? Mensen zijn allemaal volstrekt uniek. Door er labels op te plakken over wat normaal is en wat niet, leg je bij voorbaat beperkingen op. Daar is niemand bij gebaat. Onze samenleving mag dan wel zo ingericht zijn, en het zal organisatie technisch allemaal best te verantwoorden zijn, maar laat de definitie van wat normaal is los en laat iedereen ‘zijn’.

De reden waarom dit onderdeel specifiek uitgelicht wordt, is dat de oordelen die jij over jezelf hebt heel krachtig doorwerken in alle aspecten van je leven.

Je kunt geen gelukkig, authentiek en gezond leven leiden met destructieve gedachten. En dat is wat het veroordelen met je doet. Het is pure destructie, het doet afbreuk aan wie je bent.

Voor jezelf zorgen is mild zijn voor jezelf. Jij doet je best en dat is goed genoeg!

Je mag fouten maken, je mag je mening als nog bijstellen, je mag het een keer gewoon niet weten, je mag een keer uit de bocht vliegen of wat dan ook. Je bent een mens, geen geprogrammeerde robot.

Goed nieuws:

Het werkt twee kanten op:

  • ‘Minder oordelen naar jezelf toe maakt je een milder mens met meer compassie naar de rest van de mensheid’.
  • ‘Minder oordelen naar andere mensen toe maakt je een milder mens met meer compassie voor jezelf’.

Jij mag kiezen welke ingang jij kiest.

“It’s not what you say out of your mouth that determines your life,it’s what you whisper to yourself that has the most power!”
– Robert Kiyosaki

 

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>