Bloei weer op. Week 13 – Wees je eigen moeder

Deze week wil ik je vragen om voor jezelf te zorgen alsof je je eigen moeder bent.

Ongeacht wat voor jeugd je achter de rug hebt, ongeacht of je een liefdevolle of juist afwezige moeder hebt (gehad).

Als jij in staat bent om jezelf met liefde tegemoet te treden kun je alles wat je gemist hebt in het verleden alsnog helen.

En ook al heb je wel een liefdevolle, verzorgende en beschermende moeder gehad, je bent nu op jezelf aangewezen. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf. Verantwoordelijk voor je eigen welzijn, geluk en veiligheid.

Door deze waarden (welzijn, geluk en veiligheid) niet langer buiten jezelf te plaatsen en niet langer afhankelijk te laten zijn van andere mensen, omstandigheden of materiele zaken, zal je in staat zijn om steeds beter te kiezen. Die keuzes te maken die goed zijn voor jou. Ook dat is voor jezelf zorgen: Jij zorgt zelf dat je krijgt wat goed is voor jou.

Wees je eigen moeder

Stel de juiste vragen:

  1. Kan jij je die momenten herinneren uit je jeugd waarin je moeder voor jou de ultieme zorgende figuur was? Zowel of fysiek als emotioneel gebied.
  2. Kan jij je die momenten herinneren uit je jeugd waarin je moeder juist tekort schoot?

Probeer die momenten weer even helder terug te halen en te voelen wat het met je doet. Probeer de veiligheid te voelen die ervan uitgaat. Maar ook het verdriet van het gemis, de eenzaamheid, de pijn of de schaamte.

Gebruik dat gevoel van veiligheid en geborgenheid om alsnog de pijn en het gemis te compenseren. Je kunt het niet meer terugdraaien. Maar je kunt wel met mildheid je innerlijk kind tegemoet treden en alsnog de pijn en het verdriet erkenning geven.

Vergeef ook je moeder. Dat is belangrijk. Vergeven schept ruimte. Ook zij heeft (zeer waarschijnlijk) gehandeld vanuit onvermogen op het moment dat ze je (voor jouw gevoel) tekort deed. Ook al doe je je uiterste best op dat moment, het kan niet genoeg zijn voor een ander. En dat geldt ook voor jou.

Ook al doe je alles wat in je vermogen ligt op dit moment, met de vaardigheden en kennis en mogelijkheden van dit moment, ook jij kunt tekort schieten. We zijn allemaal mens.

Dus ben mild, mild voor jezelf maar ook voor anderen. Achteraf is het altijd gemakkelijk oordelen. Maar het heeft geen zin. Met de kennis en vaardigheden van nu zou je een vergelijkbare situatie nu anders aanpakken. Dat heet ontwikkeling en groei. Als mens ben je work in progress.

Vanaf nu kies jij ervoor jezelf altijd met liefde en compassie te behandelen. Jij bent je eigen, meest liefdevolle moeder.

Dus als je in een situatie komt die stress, pijn, vermoeidheid, verdriet, ongerustheid of wat dan ook met zich meebrengt, is jouw eerste vraag voortaan:

’wat zou een liefdevolle moeder nu voor mij doen?’

Dus als jij je:

  • niet lekker voelt: kruip je op de bank met een kopje thee, i.p.v. doorhollen en doorgaan met al je ‘verplichtingen’.
  • verdrietig voelt: geef je jezelf troost, en laat je even de ruimte aan je verdriet. Vertel je verhaal, desnoods op papier en laat het vervolgens los. I.p.v. stoer doen, je tranen inslikken en maar weer doorrrr.
  • gestrest voelt: gun je jezelf een moment van rust en neem je de tijd om iets te doen wat je ontspanning biedt, i.p.v. de schouders eronder en een tandje bijzetten.
  • moe voelt: kruip je een keer vroeg in bed met evt. een boek, i.p.v. ‘gezellig’ samen nog een glas wijn drinken op de bank.
  • gekwetst voelt: geef jij ruimte aan dat gevoel en uit je dat gevoel, i.p.v. stoer doorgaan en zeggen ‘dat het niet uitmaakt’.
  • onzeker voelt: zeg je tegen jezelf dat dat mag. Dat het niet erg is en dat je helemaal goed bent zoals je bent, i.p.v. jezelf op je kop geven en geloven dat je ‘ook helemaal niks kunt’.
  • Trots voelt omdat je bijvoorbeeld iets ‘gepresteerd’ hebt wat lastig voor je was: beloon je jezelf en geef je jezelf een mooi cadeautje, i.p.v. het te bagatelliseren en verwachten dat je van anderen complimenten krijgt.
  • Teleurgesteld voelt: troost je jezelf en spreek je bemoedigend tegen jezelf, i.p.v. te beweren dat het allemaal je eigen schuld is.

`Als een moeder zich afvraagt hoe zij moet reageren op het vreemde gedrag van haar kind, dan is er maar één antwoord: geef het liefde.`

Het gaat erom dat je liefdevol met jezelf omgaat. Zoals een moeder haar kind met alle mogelijke zorg en aandacht omringt. Klaar om te ondersteunen zodat het kind tot volle ontplooiing kan komen en zich gekoesterd en geliefd weet. Waardevol en compleet.

Begin in ieder geval met alle gedachten en woorden die je over jezelf denkt en zegt zorgvuldig te kiezen. Vermijd alles wat ondermijnend, negatief en destructief is.

Oefen in positieve en liefdevolle gedachten. Denk aan die ‘moeder’ in jou die jouw innerlijk kind ondersteund en liefdevol benadert. Praat altijd met respect over jezelf.

Het betekent niet dat je moet ‘opscheppen’ over jezelf, dat je alles wat je doet moet ‘ophemelen’.

Het betekent wel:

  • dat je jezelf op waarde schat
  • dat je jezelf respecteert
  • dat je erkent dat je gewoon je best doet, en dat dat genoeg is
  • dat jij fouten mag maken
  • dat je verdrietig en boos mag zijn op zijn tijd
  • dat je het soms gewoon even niet mag weten
  • dat je gewoon mag zijn wie je bent.

Hou van jezelf zoals je intens en onvoorwaardelijk van een kind kunt houden.

Jij bent die zorg meer dan waard!

 

 

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>