Bloei weer op. Week 11 – Gezonde Voeding deel II

Eet echt eten. Eet niet te veel. Eet vooral planten.
Michael Pollan: ‘Een pleidooi voor echt eten’

Echt eten is puur eten. Voedsel dat uiteindelijk gaat rotten. Voedsel waarvan je de ingrediënten in onbewerkte toestand kunt voorstellen al groeiend in de natuur.

Misschien moet je in het begin een beetje wennen aan het voor jouw gevoel ‘gebrek’ aan smaak. Je smaakpapillen zijn ongevoelig geworden voor de pure smaken door de overprikkeling van de smaakversterkers, overdaad aan suiker, zouten en vet.

Na een poosje ga je merken dat je de pure smaken beter kunt onderscheiden en leert waarderen. Als je dan toch weer eens iets eet wat bewerkt is, schrik je bijna van het effect dat het op je heeft. Zo zout! Zo zoet! Zo vet!

Je lichaam zal je dankbaar zijn en je zult het verschil gaan merken. De lamlendigheid die je kan overvallen als je een maaltijd eet die belastend is voor je lichaam. Je zult het gaan herkennen en je als vanzelf steeds vaker kiezen om het niet te doen, jij kiest voor vitaliteit.

Dit is even kort door de bocht wat je het beste kunt eten.

Maar er bestaan ook nog gezonde richtlijnen voor HOE te eten:

  1. Betaal meer, eet minder. Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit.
  2. Eet minder, gebruik kleinere borden en glazen.
  3. Stop met eten voordat je ‘vol’ bent. Het duurt minstens 20 minuten voordat je hersenen door hebben dat je toch echt al genoeg gegeten hebt en het stop- signaal gaan afgeven.
  4. Eet alleen als je honger hebt, niet als je je verveelt, verdrietig of gefrustreerd bent.
  5. Luister naar de signalen van je spijsverteringskanaal. Leer voelen wat het je te vertellen heeft en wat het nodig heeft
  6. Eet langzaam. Kauw goed, Het is de eerste stap van de spijvertering. Je maag heeft geen tandjes.
  7. Proef bewust. De eerste happen zijn het lekkerst. Dooreten verhoogt niet perse het genot wel het aantal calorieën.
  8. Kies een behoorlijke, realistische portie en schep geen tweede keer op.
  9. ‘Ontbijt als een vorst, lunch als een heer en dineer als een edelknaap’.
  10. Eet maaltijden, geen aaneengeregen snaaimomenten.
  11. Eet altijd zittend aan een tafel. Geef aandacht aan je eten en het moment. Geen t.v., krant, laptop, telefoon.
  12. Behandel traktaties ook echt als traktaties. Een uitzondering om van te genieten.
  13. Zorg dat je altijd voldoende en verschillende soorten verse groenten en fruit in huis hebt. Als het voor het grijpen ligt zal je dat ook gemakkelijker doen.
  14. Zondig af en toe tegen de regels. Te rigide omgaan met je eten veroorzaakt spanning, niet nodig.

(bron o.a.: ‘Echt eten, een handleiding’ Michael Pollan uitgave van Happinez)

Klinkt allemaal heel aannemelijk, toch? En natuurlijk willen we allemaal vitaal en energiek door het leven gaan. Maar in de praktijk lukt het vaak niet en de lijst met smoesjes wordt langer en langer…..

Smoesjes:

  • Gezond voedsel is duur
  • Gezond eten klaarmaken kost veel tijd
  • Gezonde voeding is moeilijk verkrijgbaar en tijdrovend om te verzamelen
  • Ik wil wel, maar mijn huisgenoten niet
  • Ik werk de hele week buitenshuis, gezonde lunches zijn lastig meenemen en vergen veel voorbereiding
  • Ik vind gezonde voeding niet lekker
  • Ik ben een echte zoetekauw
  • Ik verdraag geen rauwe groenten
  • Alleen maar verantwoorde voeding vind ik zo ongezellig
  • Mijn opa at alleen wittebrood met spekvet en is ook 95 jaar geworden
  • Iets anders…..

Allemaal smoesjes, waar een wil is, is een weg. Alles valt of staat met de juiste motivatie.

Jouw motivatie vindt zijn oorsprong in het eerbiedigen van je lichaam. Daar moet je het heel je leven mee doen en graag in goede gezondheid en operationeel. Daar ben jij verantwoordelijk voor.

Goed voor jezelf zorgen is ervoor zorgen dat jouw lichaam alles krijgt wat het nodig heeft om zichzelf te onderhouden.

Je bent wat je eet!

Dus laat alle smoesjes voor wat ze zijn en besluit om vanaf nu de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen voertuig. De meeste auto’s worden beter onderhouden en van betere brandstof voorzien dan sommige mensen! Jouw auto houdt er gewoon mee op of je motor draait in de soep met alle kosten van dien, als je niet op tijd maatregelen neemt. 

“Degenen die denken geen tijd te hebben om voor zichzelf gezonde voeding klaar te maken, zullen tijd moeten reserveren voor gezondheidsklachten die (later) veel tijd gaan kosten.”
(bron onbekend)

gezonde voeding deel 2Ook hier geldt weer: Ben mild voor jezelf

De reden waarom het vaak niet lukt om het vol te houden, is dat je teveel ineens wilt en het roer te radicaal omgooit. En dat is moeilijk. Een gewoonte doorbreken is lastig en kost tijd en inspanning.

Eten kun je ook niet vermijden, het komt meerdere keren per dag terug. Verleidingen liggen continu op de loer. Ook je omgeving moet wennen aan jouw nieuwe ideeën en gedrag.

Dus doe het stap voor stap, voer steeds een nieuw stukje in als er weer een gewoonte ‘gewoon’ geworden is in je leven.

Dus kies iets waar je mee begint, met welke verandering jij je gezonde eetgedrag in werking zet.

Als ik je een voorstel mag doen: begin met het laten staan van suiker. De resultaten zijn direct merkbaar, je voelt je al na een korte periode fitter en dat werkt motiverend. In het begin word je wel geconfronteerd met je suiker verslaving (ja, het is een verslaving), maar geef er niet aan toe, het went snel. Pak een stukje fruit als je behoefte hebt aan zoet.

JBY (www.justbeyou.nl) besteed regelmatig aandacht aan het onderwerp ‘gezonde voeding’ en een ‘gezonde levensstijl’. Veel inspiratie vind je dan ook onder de boekenreviews en blog berichten.

Ook op het internet is voor ieder wat wils te vinden.

Laat je inspireren door een foodblogger die bij je past, struin de voeding- en gezondheid sites af voor de leukste recepten. Ook op facebook en andere social media zijn mensen actief die veel ideeën delen. Hartstikke praktisch. Iedereen worstelt tenslotte met dezelfde problemen en dingen waar ze tegen aan lopen bij de uitvoering van elke dag weer gezond bezig zijn.

you-are-what-you-eat-so-dont-be-fast-cheap-easy-or-fake

Heb je meer ondersteuning en begeleiding nodig om het juiste voedingspatroon voor jou uit te stippelen, neem dan contact op met een diëtiste of voedingsdeskundige bij jou in de buurt. Laat je begeleiden, dat is geen schande. Voor veel mensen geldt dat ze het natuurlijk evenwicht kwijt zijn.

Je bewijst jezelf een enorme dienst als je je gezondheid serieus neemt. En vergeet niet: goed voorbeeld doet goed volgen. Dus ook voor de opvoeding van je kinderen is het van levensbelang dat je ze de juiste keuzes aanleert.

Veel succes!

Ontdek hier meer producten voor een Gezonde Dosis Optimisme en Geloof in Jezelf.

>