De 3 lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd

De 3 lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd

Twee keer per jaar maak ik voor mezelf de balans op: tijdens de zomervakantie en aan het eind van het jaar, zoals nu. Ik blik dan terug op de afgelopen maanden en reflecteer wat de lessen waren en wat het me voor moois en waardevols gebracht heeft. Waarom ik dit doe? Omdat je een les die je eenmaal geleerd hebt, niet nog een keer voor je kiezen krijgt. 

Ook omdat ik heilig geloof in de kracht van het herbeleven van mooie en dierbare momenten. Dat is zo’n krachtige bron van dankbaarheid. Energie van gelijk niveau trekt elkaar aan. Vanuit dit fijne, dankbare gevoel kijk ik vooruit en bedenk ik wat ik in de komende maanden wil doen, ervaren en bereiken. Ik neem jou graag mee in mijn evaluatie, intentie zetten en geef je tips hoe jij dit ook kunt doen.

Inschrijven & Download

Abonneer of luister naar de podcast via:

Het jaar 2020

Het was zonder meer een bijzonder jaar waarbij we maar liefst twee lockdowns om onze oren kregen. Gelukkig ben ik een echte huismus en werk ik vanuit huis. Dus – terugblikkend op mijn jaar – zorgde de lockdown voor mij voor minimale veranderingen en aanpassingen. Ik weet dat ik daarmee gezegend ben.

Terugblik-vraag: Ik kan mezelf goed vermaken en heb hier niet per se andere mensen voor nodig. Hoe zit dat bij jou? In hoeverre heb jij andere mensen of activiteiten buitenshuis nodig om niet verveeld te raken of om jezelf te inspireren? Viel het je tegen? Dan was de lockdown voor jou waarschijnlijk een waardevolle les. Wat heb je anders gedaan dan voorheen? Maak de balans op en neem de wijsheid mee naar het nieuwe jaar.

Levensles 1: Hoe ik me niet bang laat maken

De afgelopen maanden ben ik me weer bewust geworden hoe ontzettend belangrijk je mindset is. Alles wat je wel of niet doet, wordt bepaald door de gedachten die je erover hebt. Jouw gedachten worden van twee kanten beïnvloed: van binnenuit (door je eigen ervaringen en karakter) en van buitenaf (door je omgeving). Een positieve gedachte triggert een positief gevoel, wat samen je mindset versterkt.

Je kon de afgelopen periode geen krant op nieuwsapp openen of het ging over de coronacrisis. In plaats van een crisis zou ik het liever een corona-challenge of uitdaging willen noemen, omdat dit een positievere bijsmaak geeft. De woorden die je gebruikt, vormen namelijk je gedachten en gevoel. Hoe meer je denkt in tekorten (wat het woord crisis onbewust triggert), hoe moeilijker het is om oplossingsgericht te blijven denken.

Natuurlijk hebben we ons het afgelopen jaar op allerlei manieren moeten aanpassen. Ook ik heb af en toe het nieuws gevolgd, maar al gauw merkte ik weer dat ik daar heel naar van werd. Om te voorkomen dat ik in een negatieve spiraal terecht zou komen, besloot ik om niet elk nieuwtje op de voet te volgen. Ik bekeek de persconferenties. Daarmee wist ik genoeg, maar liet ik me er niet onnodig door bang maken.

Waarom dat zo belangrijk is? Omdat angstgedachten zorgen voor gevoelens van angst en vervolgens ga je ook handelen uit angst. Terwijl angst nooit een goede raadgever is, zolang het niet om een levensbedreigende situatie gaat.

Leestip: Zo ervaar je minder angst - Deel II

Je mindset beïnvloedt de verhalen die je jezelf vertelt. Let op dat je geen aannames doet. Check altijd of het verhaal dat je jezelf wijsmaakt, waar is. Wees je hiervan bewust.

Terugblik-vraag: We zijn geneigd om ons vooral bezig te houden met wat we allemaal niet kunnen en mogen. Maar niets gebeurt voor niets. Ook deze pandemie (hoe vervelend, verdrietig en frustrerend ook!) heeft een doel waar positieve kanten aan zitten. Ga eens voor jezelf na: laat jij jouw mind en creativiteit beperken door angst en beperkingen in je vrijheid? Of is het eerder een trigger om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen? 

 • Zijn er dingen of situaties die je meer bent gaan waarderen sinds de lockdown?
 • Zijn er dingen of situaties die je door de corona als gunstig of fijn hebt ervaren?
 • Wat was de grootste verandering dankzij de pandemie en wat leverde dit jou op?

Levensles 2: Weten waar ik blij van word

Ik wist het al, maar ik heb nóg meer ervaren hoe ontzettend blij ik word van creëren en creatief bezig zijn. De afgelopen maanden ben ik volop bezig geweest met nieuwe creaties. Zo heb ik onder andere energiekaarten en nieuwe werkboeken ontworpen en laten drukken. Tijdens het ontwerpen, komt mijn mind tot rust. Lekker creatief bezig zijn, heeft voor mij nagenoeg hetzelfde effect als na een meditatie en nu ben ik ook nog productief.

Dat productief bezig zijn, heeft nog een voordeel. Want ik heb dit jaar gemerkt dat veel mensen het prettig vinden om een fysiek boek in handen te hebben, liever dan een e-book. Het jaar 2020 was dan ook een top jaar wat betreft mijn passie voor creatief bezig zijn. In het nieuwe jaar wil ik dit blijven doen en misschien dat ik andere klusjes (waarvan ik minder in de flow kom, zoals het huishouden) in de toekomst kan uitbesteden.

Terugblik-vraag: Is er iets wat je het afgelopen jaar hebt gedaan waar je heel blij van werd? Heb je bijvoorbeeld geleerd om het rustiger aan te doen? Of kun je iets veel meer waarderen dan voorheen, zoals het contact met dierbaren? Ikzelf heb bijvoorbeeld gemerkt hoe waardevol het is om echt en oprecht contact te hebben met anderen. Om écht even de tijd en aandacht voor iemand te nemen, ook al heb je maar een paar minuten.

Levensles 3: Beter omgaan met teleurstellingen 

Erachter komen waar je blij van wordt, geeft ook inzicht in de dingen waar je níet happy van wordt. Zo heb ik ingezien dat ik af en toe nog moeite heb met het thema loslaten. Loslaten wat andere mensen tegen me zeggen of doen. Het merk ‘Just Be You’ is het afgelopen jaar gegroeid. Hoe zichtbaarder ik werd, hoe meer meningen van anderen ik kreeg. Hierin voel ik me soms nog best wel kwetsbaar, vandaar dat ik in 2021 met dit thema aan de slag wil.

Het raakt mij als iemand zomaar z’n mening geeft of te snelle conclusies trekt zonder aan mij te vragen hoe het zit. Meteen pats/boem een stempel drukken. Ik weet dat dit de aannames en verhalen zijn die mensen zichzelf vertellen, maar toch laat ik, nog te vaak naar mijn zin, de energie van te ander nog te veel binnenkomen.

Zo kreeg ik bijvoorbeeld een e-mail dat iemand teleurgesteld in mij was, omdat ze haar bestelling nog steeds niet ontvangen had. Ze benoemde ook dat het de eerste keer was dat ze iets bij mij besteld had en wat haar betreft was het ook de laatste keer. Ik weet ook dat mijn hooggevoeligheid hier meer te maken heeft als ik voel dat ik onterecht wordt 'aangevallen'. Je kunt precies. zien wanneer iets wordt aangeleverd bij PostNl en deze heeft het nu eenmaal ontzettend druk en daar heeft het nieuws van vol gestaan waardoor de bezorging veel langer duurt dan normaal. Helaas, hoe graag ik ook zou willen, kan ik hier niks aan veranderen. Toch raakt me dit dan en kan ik zo’n e-mail niet meteen loslaten.

Dat geldt ook voor andere dingen: een opmerking dat het voor mij makkelijk praten is dat je positief moet zijn omdat ik niks heb meegemaakt. Of boze reacties doordat er geen reclame wordt toegestaan in mijn besloten Facebookgroep en als deze dan verwijderd worden dan komt er nog wel eens een boos bericht. Dat mensen tegen mij uitvallen en zeggen dat ik niet ben wie ik beweer te zijn. Stuk voor stuk aparte communicatie en negatieve energie wat wel eens als lijm aan me blijft plakken. Het hoort er allemaal bij!

Alles wat ik doe, doe ik met liefde. Dat is mijn intentie.

Dit soort reacties zie ik als uitnodiging om de verbinding met mezelf nog meer te verstevigen. Ik besef me daardoor extra goed dat ik niet verantwoordelijk ben voor andermans geluk. Het is de teleurstelling van de ander die op mij wordt geprojecteerd. Hoe beter ik in mijn vel zit, hoe beter ik hiermee kan omgaan. Ik wil graag iedereen helpen, maar ik weet en besef ook dat dat niet mogelijk is. Alles wat ik doe, doe ik met liefde. Dat is mijn intentie.

Het afgelopen jaar heb ik veel aan journalen gedaan. Journalen is voor mij een sterke tool in het loslatingsproces. Ik journal bijvoorbeeld op vragen als:

 • Wat kan ik loslaten? 
 • Wat is van mij en wat van de ander? 
 • Waar wil ik meer van ontvangen? 
 • Waar wil ik ja tegen zeggen?
 • Wat wil ik creëren?

Terugblik-vraag: Wat heb jij het afgelopen jaar mogen (of moeten) loslaten? Hoe heb je dit gedaan? Wat is jouw tool om dingen los te laten? Wil je meer lezen over journalen? Check dan deze blog/podcast

Journaling, het 21 dagen stappen plan

Vooruitblik naar 2021

Al met al heeft 2020 mij veel moois gebracht en leverde het veel creatieve projecten op. Nieuwsgierig? Check dan mijn webshop

In het nieuwe jaar wil ik vooral lekker blijven creëren, want dat is waardoor ik gegarandeerd ‘aan’ ga. Ook heb ik al heel lang de wens om mijn levensverhaal op te schrijven en als boek uit te geven. Dit om je te inspireren en om je te laten zien dat je uit elk vreselijk dal kunt klimmen, zolang je mindset daarvoor open staat. 

Terugblik-vraag: Ik moedig jou aan om ook te reflecteren op het jaar 2020. Deel het jaar in blokken van een paar maanden in en bekijk wat je in die periode (anders) hebt gedaan. Waar ben je dankbaar voor? Kijk daarna vooruit: wat wil je in 2021 bereiken of creëren? Mijn planner voor 2021 kan je hierbij helpen en vorige week heb ik het nog gehad over je vast kunt houden aan jouw doel / visie wat er ook gebeurt. Want onthoud: het verhaal dat jij jezelf vertelt over dit jaar, bepaalt hoe je het nieuwe jaar start!

Heb je nog vragen of kan ik nog iets voor je betekenen? Mail mij gerust.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

Ik wens je een mooi oud/nieuw en op naar een mooi, gezond en sprankelend nieuwjaar.

With love,
Marian

Uitgelicht in deze aflevering: 

het verhaal dat jij jezelf vertelt over dit jaar, bepaalt hoe je het nieuwe jaar start!

Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Fijn om deze podcast te lezen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik met pensioen ben ,dus geen werk druk nu met deze pandomie. Ik kan me zelf ook heel goed vermaken alleen ,lezen, puzzelen, filmpje kijken, wandelen .natuurlijk zijn er dingen die ik mis ,maar daar staat tegen over dat ik veel meer rust in me hoofd heb gekregen en nieuwe dingen aan het ontdekken ben . Sluit het jaar dan ook positief af. En ga met n supergoed gevoel en relax 2021 in .
  Wens jou en de familie n fijn en gezellige jaarwisseling toe.
  En kijk met plezier uit naar je nieuwe lessen /dingen die je gaat bedenken in 2021.

  groetjes en liefs Toos

 • Jochina schreef:

  Dankjewel Marian voor deze mooie tekst en je goeie programma’s!
  Ik wens jou een fijne, liefdevolle jaarwisseling toe.
  groetjes, Jochina

 • HI Marian,
  Ik ben blij dat er mensen als jij er zijn!
  Lekker dicht bij jezelf en bewust van wat je doet
  Ga zo door!
  Groet.Sabri

 • Ria Wetzels schreef:

  Dank je voor je fijne woorden . Ik wens jou ook een fijne jaarwisseling en een gelukkig Nieuw jaar

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.