Kwetsbaar durven zijn is een kracht

Kwetsbaar durven zijn is een kracht

Ontdek de kracht van kwetsbaarheid in combinatie met hooggevoeligheid en het belang van zelfliefde. Leer hoe kwetsbaar durven zijn jouw leven kan verrijken en een diepere verbinding met jezelf en anderen kan creëren.

Transcriptie Podcast: Kwetsbaar durven zijn is een kracht

Welkom terug bij een nieuwe aflevering van de Just Be You podcast! Vandaag wil ik graag met je praten over het belang van kwetsbaar durven zijn. In de gesprekken die ik de afgelopen week heb gevoerd, kwam dit thema steeds weer naar voren. Het heeft me geïnspireerd om deze podcast en/of blog te maken.

Vaak hoor ik mensen zeggen: "Maar als ik kwetsbaar ben, dan ben ik zwak." Heb jij die gedachte ook? Maar laten we even stilstaan bij die gedachte. Wat is er eigenlijk mis met kwetsbaar zijn? Waarom associëren we het met zwakte?

Ik herinner me een mooie video die ik jaren geleden zag. Het was tijdens een talentenjacht, de X Factor volgens mij, waarbij een man optrad die zijn vrouw had verloren tijdens de bevalling van hun dochtertje. Hij was ontzettend nerveus, maar hij wilde dit doen voor zijn vrouw. Zijn vrouw had altijd gezegd dat hij zich moest aanmelden. Tijdens zijn optreden zag ik dat bij een jurylid tranen over haar wangen rolden. En op dat moment besefte ik iets belangrijks.

Ik had altijd gedacht dat huilen een teken van zwakte was, maar hier zag ik iemand die haar kwetsbaarheid toonde en ik vond het prachtig. Het was echt een eye-opener voor mij. Ik ben ook iemand die snel kan huilen of ontroerd raakt, en dat stoorde me ontzettend. Het deed me beseffen dat kwetsbaarheid juist één van onze grootste krachten is.

Vaak associëren we kwetsbaarheid met zwakte en angst, omdat we onszelf willen beschermen tegen pijn en teleurstelling. We denken dat we veilig zijn als we onze emoties niet laten zien. Maar wat als ik je vertel dat kwetsbaar durven zijn eigenlijk een bron van kracht is?

Misschien vind je het als vrouw ook lastig om je kwetsbaarheid te tonen. Vrouwen hebben vaak hoge verwachtingen van zichzelf en voelen de druk om 'perfect' te zijn. Dit kan het moeilijk maken om onzekerheden en twijfels te uiten, omdat je bang bent om als zwak, onbekwaam of incompetent gezien te worden. We willen graag zelfverzekerd overkomen, zelfs als we worstelen met dingen in het leven. Maar laten we eens eerlijk zijn: niemand is perfect en wat is perfect eigenlijk?

Kwetsbaar durven zijn is geen teken van zwakte, maar van moed

Angst en beschermen tegen veroordelingen

Misschien herken je het ook wel: het delen van angst is vaak moeilijk. We willen onszelf beschermen tegen veroordelingen. En een hele grote uitdaging, nog steeds voor mij, is het vragen om hulp. Ook dat kan een hele uitdaging zijn.

Als vrouwen voelen we vaak de druk om alles zelf te kunnen doen. We willen onafhankelijk en sterk lijken, en het kan zelfs als zwak voelen om hulp nodig te hebben. Dit kan leiden tot overbelasting en het gevoel dat je er alleen voor staat.

Maar hier is het mooie: kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar juist iets moois. Misschien vind je het bij anderen zelfs mooi als ze hun kwetsbaarheid tonen, maar sla je jezelf voor je hoofd als je het zelf doet. Een goede vraag om aan jezelf te stellen is: waarom is dat zo?

Kwetsbaarheid durven zijn en hooggevoeligheid

Helemaal als hooggevoelig persoon ben ik zo kwetsbaar en snel geraakt. Kwetsbaarheid en hooggevoeligheid kunnen dan ook erg nauw met elkaar verbonden zijn, omdat ze beide een diepere gevoeligheid en empathie voor de wereld laten zien. Het kan diepe emotionele ervaringen met zich meebrengen en de verbindingen met anderen versterken. Maar het kan ook leiden tot overprikkeling, en het stellen van gezonde grenzen is daarbij zo ontzettend belangrijk.

Enkele voorbeelden waarop kwetsbaarheid en hooggevoeligheid elkaar kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld:

 • Diepe emotionele ervaringen: Hooggevoelige mensen ervaren emoties vaak intenser en diepgaander dan anderen. Hoge toppen en diepe dalen, zeg ik altijd. Dit was voor mij ook zo'n eye-opener toen ik voor het eerst ontdekte dat ik hooggevoelig was, dat dit bij mijn hooggevoeligheid hoorde. Als HSP'er, oftewel hooggevoelig persoon, ben je gevoelig voor kleine dingen in je omgeving. Gelukkig zijn mijn dalen niet meer zo diep. 
 • Intuïtieve verbindingen: Hooggevoelige mensen hebben vaak een sterke intuïtie en zijn in staat om diepgaande verbindingen aan te gaan met anderen. Ze kunnen anderen gemakkelijk aanvoelen en hebben een natuurlijke neiging om empathie en begrip te tonen, mits ze zich veilig voelen.
 • Overprikkeling en grenzen: Hooggevoelige mensen hebben ook de neiging om gemakkelijker overprikkeld te raken door intense emoties, prikkels en sociale interacties. Dit kan het soms moeilijk maken om zich volledig kwetsbaar op te stellen, omdat ze zich willen beschermen tegen overweldiging. Het is belangrijk voor hooggevoelige mensen om gezonde grenzen te stellen en zich bewust te zijn van hun eigen behoeften bij het delen van kwetsbaarheid.
 • Selfcare en me-time: Hooggevoelige mensen hebben vaak behoefte aan extra tijd voor zelfzorg en herstel na intense ervaringen of het delen van kwetsbaarheid. Ze hebben meer rust en stilte nodig om hun energiebalans te herstellen. Het is belangrijk voor hen om zichzelf de ruimte te geven om bij te komen en weer op te laden na het delen van hun kwetsbaarheid.

Maar vaak voel je je als hooggevoelig persoon anders en wil je graag meedoen met de 'harde' wereld. Meedoen en je anders voordoen dan je bent en/of voelt, is trouwens geen goed idee, want ik ben hierdoor twee keer in een burn-out beland en dat gun ik niemand. Wat vond ik de wereld zwart.

Het is heel belangrijk als hooggevoelige persoon om kwetsbaarheid te delen in een omgeving die veilig en comfortabel voelt. Ik maak bijvoorbeeld heel bewuste keuzes met wie ik mijn ervaringen deel en waar ik mijn energie aan besteed. Dit gaat natuurlijk niet altijd goed, want ik ben ook maar een mens!

Kwetsbaar durven zijn betekent niet dat je wint of verliest. Het betekent dat je de moed hebt om jezelf te laten zien, zelfs als je de uitkomst niet kunt controleren. Het is een teken van moed, zoals Brené Brown zo mooi zegt in haar boek. Het vergt moed en kracht om je verdedigingsmechanismen te laten zakken en anderen te laten weten hoe je je werkelijk voelt, of dat nu positief of negatief is.

Kwetsbaarheid durven zijn en de Wet van Aantrekkingskracht

En ik hoor je denken: "Maar Marian, jij praat altijd over positief denken en de wet van aantrekkingskracht." Dat klopt.

Je hebt gelijk dat de wet van aantrekkingskracht stelt dat positieve gedachten en emoties een hogere energiefrequentie hebben en daarom meer positieve ervaringen aantrekken. Het is belangrijk om positieve gedachten en emoties te hebben en te verhogen om een positieve energie uit te zenden.

Echter, kwetsbaarheid gaat niet per se over het uiten van negativiteit, maar eerder over het openstellen en eerlijk zijn over je ware gevoelens, zowel positief als negatief. Het gaat over eerlijk en oprecht zijn over je gevoelens. Het gaat erom authentiek te zijn, echt jezelf te zijn en jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent. Just Be You!

Kwetsbaarheid betekent niet dat je constant negatieve emoties en gedachten de wereld in moet brengen. Het gaat erom eerlijk en oprecht te zijn over wat er in je omgaat. Het draait allemaal om de energie die je uitstraalt. Door je kwetsbaarheid te tonen op een ondersteunende manier, trek je positieve en ondersteunende ervaringen aan die in één lijn zijn met wie jij bent.

Wanneer je je kwetsbaar opstelt en je ware gevoelens deelt, creëer je een gevoel van oprechtheid en echtheid. Door je kwetsbaarheid te tonen, creëer je een omgeving van vertrouwen en verbinding. Dit kan weer een mooi gevolg hebben op je relaties en interacties met andere mensen.

Balans is natuurlijk altijd belangrijk, ook hier om een balans te vinden tussen het uiten van je kwetsbaarheid en het verhogen van positieve gedachten en emoties.

Ik zeg hiermee niet dat je je negatieve emoties maar ongefilterd moet uiten, maar eerder dat je bewust bent en/of wordt van je gevoelens en ze op een constructieve manier kunt delen. Het gaat erom eerlijk te zijn over je ervaringen en gevoelens, terwijl je ook vertrouwen kunt hebben in wat kan zijn, positieve perspectieven zien en oplossingsgericht kunt denken.

Kwetsbaarheid en de wet van aantrekkingskracht kunnen samengaan wanneer je bewust bent van de energie die je uitstraalt en ervoor kiest om je kwetsbaarheid te uiten op een manier die ondersteunend is. Door jezelf te zijn, Just Be You, door authentiek te zijn en je ware zelf te laten zien, trek je positieve en ondersteunende ervaringen aan die in lijn zijn met jouw ware zelf.

Het is moedig om je kwetsbaarheid te tonen, want het vergt moed om jezelf te zijn.

De kracht van kwetsbaarheid en het belang van Zelfliefde

Om van jezelf te houden, om zelfliefde op te bouwen en/of om jezelf volledig lief te hebben, is het belangrijk om jezelf toe te staan kwetsbaar te zijn. Het betekent dat je jezelf accepteert met al je imperfecties en dat je jezelf toestaat om je emoties te uiten zonder oordeel.

Kwetsbaarheid is een daad van zelfzorg en zelfcompassie. Het stelt je in staat om jezelf te omarmen en je eigen behoeften serieus te nemen, waardoor je een diepere verbinding met jezelf kunt ervaren.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Heb je nog vragen? Kan ik nog iets voor je betekenen? Laat het mij gerust weten. 

With love, 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

hooggevoeligheid, Kracht van kwetsbaarheid, kwetsbaar en hooggevoeligheid, zelfbewustzijn, zelfliefde, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • n Fijne en mooie podcast, om je weer even met beide benen op de grond te zetten. Dank je wel Marian

  • Marian schreef:

   Dankjewel voor je lieve reactie, Toos. Lief dat je de moeite hiervoor hebt genomen. Heel graag gedaan!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >