Ben jij hooggevoelig?

Ben jij hooggevoelig?

Een tijd geleden heb ik een intuïtie training gevolgd.

Ik ben heel intuïtief maar ik wals vaak over mijn gevoel heen en Natasja kwam op een heerlijk moment op mijn pad. We hebben een aantal avonden met elkaar doorgebracht en ineens kwam Natasja met een sheet op haar laptop over hooggevoeligheid.

Natuurlijk heb ik daar veel over gehoord maar ik ben er nooit echt in geïnteresseerd geweest tot die bepaalde avond een aantal maanden geleden.

Natasja had de kenmerken van hooggevoeligheid op een rij gezet en het leek net of er ineens het ‘kwartje’ viel. k las de punten op de sheet en dacht: dit gaat over mij! Wat raar dat ik al jaren aan het coachen ben, opleidingen volg, seminars bezoek en dit nog nooit maar dan ook nooit bij mij in mijn gedachten is gekomen. Ik was er helemaal stil van.

Hoog sensitiviteit kenmerkt zich met name door een grotere gevoeligheid voor prikkels. Niet elke Hoog Sensitief Persoon (ook wel HSP genoemd) is gevoelig voor dezelfde dingen en de mate van gevoeligheid is verschillend.

Je kunt veel testen doen op internet om te kijken of jij hooggevoelig bent. Hier kan je een bijvoorbeeld een test doen.

Wat is een hoogsensitief (hooggevoelig) persoon?

Dankzij de Amerikaans psychologe Elaine Aron, een ervaringsdeskundige, is hooggevoeligheid als naam ontstaan. Haar boeken zijn veel gelezen en hebben bij veel mensen voor herkenning gezorgd.

Volgens Elaine is het belangrijk dat HSP’s zicht bewust worden van hun aangeboren eigenschap en om je levenswijze hierop aan te passen.

Hooggevoelige mensen:

 • voelen zich erg verantwoordelijk voor problemen van anderen waardoor ze gemakkelijk over hun eigen grenzen gaan
 • voelen stemmingen van anderen aan
 • houden van stilte en rust
 • raken geïrriteerd als mensen te veel dingen tegelijk van ze willen
 • kunnen er niet tegen als er op hun vingers wordt gekeken
 • zijn erg verontwaardiging over onechtheid en onrecht
 • zoeken naar zingeving
 • een buitenbeentje zijn, eenzaamheid
 • gevoelig voor depressiviteit en angst
 • zijn creatief en kunstzinnig
 • hebben een rijke fantasie
 • hebben een sterke intuïtie
 • worden snel verliefd
 • hebben vaak een zwak zelfbeeld (dit komt door het feit vaak niet begrepen/afgewezen te zijn)
 • verlegen overkomen
 • Anderen mensen goed kunnen motiveren en stimuleren
 • hongergevoel heeft een grote invloed op de stemming.
 • presteren beter als er vanuit gevoel en hart gewerkt kan worden
 • zijn vaak perfectionistisch
 • geven vaak energie weg te aan anderen mensen
 • kunnen zich ergens helemaal in storten en er voor gaan. Hierdoor bestaat er een grotere kans op burn-out.
 • een ander is vaak belangrijker dan zichzelf
 • rust, orde en regelmaat zijn belangrijke regels
 • allergisch voor alles wat MOET
 • hebben moeite met plannen en het krijgen van structuur
 • eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren

Voor mij geldt bijvoorbeeld ook:

 • winkelen vind ik heerlijk maar eist wel wat van me. Daarna moet ik even tot rust komen en alleen zijn
 • super gevoelig voor sfeer
 • gevoelig voor negativiteit en van een negatieve snel van slag raken
 • intens kunnen genieten
 • tijd voor mezelf nodig hebben

Ik zeg altijd: bewust worden — accepteren — mogelijkheid tot veranderen. Dat is eigenlijk hetzelfde met het bewust worden van je hooggevoeligheid. Indien je eenmaal beseft dat je zeer gevoelig bent, kan je ook beter begrijpen waarom je je reageert op bepaalde situaties.

HSP als iets positiefs zien

Ik heb een aantal mensen gesproken die HSP als negatief ervaren maar wanneer je je ervan bewust bent en je kan het accepteren dan kan je zeker zien als positief en je voordelen eruit halen.

Ben jij hooggevoelig? Heb jij hier ooit bij stilgestaan? Ik kijk uit naar je reactie!

Voluit Leven met Hooggevoeligheid – nog meer tips

Het omgaan met jouw gevoeligheid en kracht legt een stevige fundament om het mooiste leven voor jezelf te creëren.
Heb je het gevoel dat je wel een boost kan gebruiken? Bekijk dan eens deze effectieve eCursus.

Leestip:

Ben ik een HSP?

Hooggevoelig? 12 survival tips Deel I

Hooggevoelig? 12 survival tips Deel II

7 dingen die je moet weten over Hooggevoeligheid


Tags

hooggevoeligheid, hoogsensitief, hsp, sensitiviteit


Misschien vind je dit ook leuk:

Week van de HSP

Week van de HSP

Hoe blijf je gemotiveerd?

Hoe blijf je gemotiveerd?
 • wow… ik lees dir en denk.. dit is het… dit heb ik…. vooral negatieve sfeer voel ik… maar oom als ik gewoon op visite ben geweest… altijd ff bijkomen… hou niet van verandering… Ben heel graag alleen… ik leef met niets moet… hekel
  aan moeten..

 • liesje schreef:

  Hoi Marian,

  Ik wilde je niet onder druk zetten hoor;)
  Neem je tijd voor je blog:)
  Ik ben er nog steeds wel erg benieuwd naar.
  Ik ben nu een boek aan het leen van Antoine van Staveren ‘Bewust-er-ijn met hooggevoeligheid’ heet het. Een erg fijn boek vind ik!

  Liefs Marlies

 • hallo
  ook ik ben hooggevoelig ….
  zelf kms heeft voor mij geen belang
  zo voel ik aardbeving op vooorhand aankomen…dan ben ik helemaal van de kaart
  ik zag een paar dagen geleden in mijn droom een persoon heeel kortbij ,,die sprak tegen mij en het volgende moment zag ik die persoon in het ziekenhuis …..wat een paar dagen erna gebeurde …kan er soms zo misselijk van zijn
  ik zou dit willlen laten groeien tot een ..KRACHT in mij

 • liesje schreef:

  Hoi Marian,

  Ik ben ook een ‘hooggevoelig’ persoon. O herkenbaar alles wat je schrijft! Het enige wat ik niet herken is de verlegenheid want ik ben niet verlegen. Wel onzeker. Ik voel stemmingen van anderen heel sterk aan. kan me daar (te) verantwoordelijk voor voelen. Dit laatste leer ik de afgelopen jaren steeds meer los leren laten. Ik ga nooit winkelen op zaterdag of koopavond, dan raak ik echt overprikkeld haha! Ik heb ook geleerd meer rust te nemen, meer tijd voor mezelf. En tot mezelf te komen na een afspraak met een vriendin voordat ik naar de volgende vriendin ga. Anders zit ik nog met de ‘energie van de ene voordat ik naar de ander ga en dan raak ik mezelf kwijt. Ik ben erg gevoelig voor sfeer. Kan helemaal opgaan in dingen..zowel positief als negatief. Ik ben hier de laatste jaren steeds bewuster mee bezig geweest, en ik vind het een voorrecht en een last. Ik leef heel intens, wat op de mooie momenten geweldig is. Anderen zijn daar weleens jaloers op, hoor ik weleens. Ik heb het idee dat mijn vriendschappen bijvoorbeeld ook echt diep gaan. EN als ik geniet dan geniet ik zo intens. En ik kan anderen supergoed enthouiasmeren. Op anderen momenten zou ik willen dat ik minder gevoelig was, me minder snel aangevallen, teleurgesteld of gekwetst zou voelen. Het omgaan met de heftigheid van emoties vind ik nog niet altijd makkelijk.
  Ik ben benieuwd naar je blog over tips hoe je ermee om kunt gaan:)

  • Hoi Liesje,

   Wat een mooie reactie heb je geplaatst en zo herkenbaar!

   Ik ga zo snel mogelijk aan het blog bericht beginnen. Thanx voor het delen van je mooie verhaal.

   Warme groet, Marian

 • Cinderella schreef:

  Ook ik ben een “hooggevoelig’ persoon….alleen kan ik nog niet goed met alles omgaan en ben dus nog steeds aan het leren. Maar het is fijn om te weten dat er meer mensen zijn 🙂 Dat helpt echt!

  • Hoi Cinderella,

   Je er bewust van worden is al een eerste stap. Ik zal nog even een blog bericht maken over het omgaan met hooggevoeligheid.

   Dank je wel voor je reactie.

   Warme groet, Marian

 • jacqueline schreef:

  Complimenten dat je site zo gauw weer in de lucht zit!
  Ik heb van de zomer een workshop gedaan bij InsideOut & Inspiration to create , hooggevoelingheid ‘van last tot kracht “. Het was herkenbaar en heeft bevestigd dat ik dat ook heb. Daarom kan ik mensen beter begrijpen, die dat helemaal niet hebben en heel ratio denken. Als je weet hoe je ermee kunt omgaan, kun je zo veel meer genieten van het leven! En dat is waar ieder mens naar op zoek is, denk ik. Zie http://www.inside-out.nu xx

 • Ik kwam dit verhaal toevallig tegen, toeval bestaat niet.
  Ik heb me eigenlijk nooit verdiept in hooggevoeligheid maar nu ik het lees is het een feest van herkenning.
  Voor mij is het een feest in ieder geval, ik ben niet raar maar leef met pieken en dan weer even een klein dal waar ik niet te lang in wil blijven zitten.
  Ben altijd onderweg en op zoek naar nieuwe uitdagingen.
  Mijn verslavingsgevoeligheid is ook heel verklaarbaar nu.
  Tijd om me hier eens echt in te verdiepen.
  Bedankt
  Liefs Margriet

 • Hoi Marian,

  Wat schrijf je toch heerlijk over zoveel mooie onderwerpen. Is altijd een feest van herkenning.

  Ik ben een rasechte hooggevoelige:):) Zelf noem ik het tegenwoordig hoog sensitief. Ben er sinds een jaar of 10 achter dat, dat het gene was wat er ‘mis’ was met mij. Nu ervaar ik het als een enorm geschenk en gebruik ik het als een kracht. Ik ben er trots op en blij dat ik op die manier in het leven sta, en enorm van het leven kan genieten. Ik zie het niet meer als een belemmering, zoals ik vroeger wel gedaan heb. Altijd maar rekening houden met heel veel dingen. Teveel dingen in een week, dan moest ik rust houden in het weekend. Winkelen dan het liefst wanneer het niet te druk is. Boodschappen doen in overvolle supermarkt, ging echt niet gebeuren, en meer van dat soort dingen. Maar nu echt niet meer. Ik leef in balans door mooie veranderingen in mijn leven en door die balans en het diepe contact wat ik heb met mezelf zet ik deze mooi eigenschap in, om mooie dingen te doen. Ik geniet nu van heel veel dingen die mij eerder energie gekost zouden hebben. Heerlijk om te ervaren hoe iets negatiefs iets onwijs positiefs geworden is.

  Hartelijke groet,

  Sabrina

  • Hoi Sabrina,

   Dank je wel voor je reactie en compliment.

   Wat heerlijk om te lezen dat je het als een geschenk en kracht gebruikt en dank je wel dat je dit wilde delen.

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.