8 tips om een optimist te worden

Ben jij een geboren optimist?

Ik niet! Mijn moeder was erg negatief en daar heb ik als kind veel van meegekregen. Ik heb mijzelf moeten aanleren om positief te worden en ervaren dat ik daar controle over heb.

Je kan kiezen om chagrijnig je bed uit te komen of om te kiezen om de dag positief te beginnen. Het schijnt zo te zijn dat optimistische mensen beter om kunnen gaan met stress, minder snel ziek worden, langer leven en gelukkiger zijn.

Genoeg redenen om een optimist te worden.

En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het ECHT te leren is!

8 tips om een optimist te worden

1. Kijk niet naar problemen, maar denk in oplossingen.

Als een optimistisch persoon richt je je op het positieve. Kijk dus naar de mogelijkheden die er voor je zijn en stop met denken in problemen.  Als optimist hoef je niet je problemen te negeren maar kijk je naar de uitdagingen die voor je liggen. Waar je mee moet ‘dealen’ is misschien heel moeilijk om mee om te gaan, toch is het belangrijk om te geloven in een betere toekomst.

De mooiste regenboog komt van zonlicht na een zware storm.

Richt je aandacht op wat je wenst voor jezelf. Denk in oplossingen, richt je op de toekomst en heb geduld.

2. Waar ga je mee om?

Welke mensen heb jij om je heen? Positieve mensen of negatieve mensen? Maak het je missie om negatieve mensen uit de weg te gaan. Zorg ervoor dat je je omringt met mensen die positief zijn, die je steunen en het beste uit je halen.

3. Succes dagboek

Ik ben begonnen met het bijhouden van een succes dagboek. Hierdoor heb ik ervaren dat, als je het regelmatig bijhoudt, je bouwt aan positiviteit en zelfvertrouwen. ‘Fouten’ en of negatieve ervaringen onthoudt je elf keer gemakkelijker dan behaalde successen.

In het begin zal je weinig te binnen schieten om op te schrijven. Je gevoel van eigenwaarde moet nog ontwikkeld worden. Je gaat je richten op je de positieve dingen want je wilt het immers ’s avonds weer opschrijven.  Waar je je aandacht aangeeft dat groeit.

Taken die je kan opschrijven in je succesdagboek:

 • Opschrijven van elke succes dat je hebt behaald.
 • Wat je gelukt is en waarom het je gelukt is.
 • Wat je tot stand hebt gebracht.
 • Wie je een compliment hebt gegeven.
 • Lof, waardering en/of een compliment(en) die je hebt gekregen.
 • Wanneer je discipline hebt getoond.
 • Als je een taak hebt uitgevoerd.
 • Als je iemand gelukkig hebt gemaakt.
 • Quotes en/of mooie gedichten.

Tip om te gebruiken: Boek Gedachten en Mooie Momenten

4. Wees realistisch

Altijd 100% positief is een mooi streven maar mijn inziens niet haalbaar 😉. Wees realistisch en zie dingen in perspectief. Ook als een optimist zal je mindere oftewel slechte dagen ervaren. Dat is de realiteit.

5. Inspireer jezelf

Ik zeg altijd als je het slechtste verwacht dan krijg je dat ook, oftewel de wet van aantrekking.

Voed jezelf met positieve reminders. Inspiratie haal je uit veel dingen, zo ook uit beelden, spreuken en/of verhalen van anderen.

Schrijf bijvoorbeeld positieve affirmaties op en plak deze op een zichtbare plek.

* Ik ben goed genoeg

* Alles is mogelijk.

* Ik heb altijd een keuze.

* Een lange reis begint met een stap.

* Ik ben sterk en krachtig.

6. Dankbaarheid

Geluk oproepen is eenvoudiger dan je denkt. Je hebt niets extra nodig, alleen waardering voor wat er nu is. Dankbaarheid is één van de krachtigste emoties om goede dingen in je leven aan te trekken. Het is de eenvoudigste manier om negativiteit uit je leven te laten verdwijnen.

“Tel je zegeningen” zei mijn oma en nu begrijp ik wat ze bedoelde.

Stop daarom met klagen over het verleden, maak je niet druk om de toekomst. Wees dankbaar voor je leven op dit moment. Er zullen veel dingen zijn waar je dankbaar voor bent al zie je die misschien niet één, twee, drie. Dit moment is alles wat je werkelijk hebt.

Dankbaarheid voor de kleine dingen vult je hart met warmte en maakt het leven prettig en fijn.

7. Heb geen verwachtingen

Heb je verwachtingen dan word je teleurgesteld. Het kan allemaal anders lopen dan jij had ‘verwacht’. Wees je er bewust van dat altijd alles verandert.

Hoe beter je met de uitdaging omgaat, des te beter je kan handelen met wat er op je pad komt.

De ene persoon ziet het verliezen van zijn baan als falen. Terwijl de ander het kan zien als een uitdaging en een kans voor nieuwe mogelijkheden.

De ene persoon kan er een puinhoop van gemaakt hebben, zich omdraaien en er mee stoppen. Een andere persoon kan bij eenzelfde voorval zien wat voor puinhoop hij/zij ervan gemaakt heeft, zichzelf vertellen het nooit zo meer te doen. Zichzelf voort te duwen om te veranderen en puin te ruimen.

Een uitgesproken kans is om iedere keer dat er iets gebeurt te geloven dat dat precies hetgeen is wat je nodig hebt ook al vind je het niet leuk wat er op je pad komt.

Heb geen verwachtingen. Alles wat op je pad komt zijn dan kadootjes.

8. Richt je op het heden

Als je in je achteruitkijkspiegel blijft kijken dan zie je niet wat er voor je gebeurt.

Ik zelf heb me vaak ‘zielig’ gevonden om wat ik heb meegemaakt in het verleden maar het leven is NU. Je kan je niets herinneren of leren wat nu gebeurt als je met je gedachte(n) in het verleden blijft.

Laat het verleden los en maak je geen zorgen om de toekomst. Oefen om in het hier en nu te zijn. Je leeft nu. Dit moment is je gegeven en je weet niet wat de morgen brengt.

Tip:

Doe je mee met 365 dagen positief? Ik had het negatieve denken van thuis overgenomen en hiervan was ik me helemaal niet bewust. Totdat mijn zus op een dag kwam met een boek over positief denken. Je moest elke dag een hoofdstuk lezen maar ik had het dezelfde avond helemaal uit gelezen. Ik heb beseft dat ik mezelf zo tekort heb gedaan door zo kortzichtig te zijn.

Zeg je meer negatieve dingen dan positieve dingen? Indien je negatief praat over jezelf dan haal je jezelf naar beneden en voel je je ‘down‘ en dan kan je een paar uitdagingen aangaan om je goed te voelen over jezelf.

Dit is de eerste stap naar het positief leren denken en houden van jezelf.

Eén van de dingen die mijn leven letterlijk heeft veranderd is het daadwerkelijk toepassen van effectieve en relatief eenvoudige oefeningen, tips en strategieën. Nu ben ik blij met mezelf, positief en ik laat me niet zo snel meer uit het veld slaan. Klik hier voor meer info…

Ben jij een optimist? Ben je dat altijd al geweest of heb je het geleerd? Ik waardeer het zeer als je je verhaal wilt delen door hieronder een reactie achter te laten.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

optimist, positief worden, succes dagboek, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Paulus schreef:

  Hee
  Wat een toffe Blog!
  ik was ook altijd heel negatief. Dat leiden tot een drugs verslaving want zei ik tegen mezelf ”dan vinden mensen me wel leuk en dan vind ik mezelf terug” wat natuurlijk niet zo is!

  nu Leer ik ook optimistisch in het leven te staan.
  God redde mij van me verslaving en van mezelf nu heb ikzelfs een boek in de verkoop ”opweg naar bevrijding” van junk naar Jezus.
  Alles is mogelijk and even the sky ain’t the limit!
  Maar vernieuwing van denken blijft belangrijk.
  tegenover elke negatieve gedachten 3 positieve gedachtes

  Vind je blog echt tof!
  Blijf hiermee doorgaan!
  je bent een topper en laat niemand je iets anders wijs maken!

 • Angela schreef:

  Anoniempje, zo dacht ik er een aantal jaren geleden ook over, maar weet je………
  Het is wel zo dat als je elke dag iets positiefs kan zien wat er is gebeurd, het vanzelf omdraait!
  Ik ben helemaal niet godsdienstig, ik geloof er niet in, allemaal verhalen van mensen, maar ik geloof sinds kort wel in mezelf. Ik ben begonnen met tegen iedereen glimlachen als ik buiten liep, en warempel, de mensen lachten terug. Ik kreeg weer zin om iets goeds te doen voor een ander, en ook die lachte en zei dank je wel. Ik ging steeds vaker lachen zonder dat het hoefde, voelde me steeds beter in mijn vel. En ja, soms val ik weer terug, want deze wereld is op veel punten rot, k*t zoals jij dat zegt, maar als iedereen langzaam aan weer positief kan worden, net als wij hier, dan kan dat toch veranderen? Anoniempje, ga aub niet bij de pakken neer zitten en probeer er aan mee te werken dat de wereld weer positief wordt. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw familie en vrienden, je kinderen als je die hebt of nog wilt krijgen en voor je allerliefste. Want weet je, die wordt ook weer wat gelukkiger als hij/zij jou ook weer ziet lachen. Ik weet dat uit eigen ervaring en dat doet me goed! Anoniempje, jij krijgt van mij een dikke zoen en hoop dat je het wil proberen. Het gaat lukken, je zal zien!

 • Weer dit gezeik! Tyf op met je optimisme, als je te bang bent om in te zien dat het leven niks voorstelt ga je maar als een blije kut tips lopen posten. En de mensen die hier in geloven zijn net zo beïnvloedbaar als volgers van het Christendom. Gefeliciteerd, je hebt je eigen sekte van ongelukkige mensen opgericht Marian. IEDEREEN die op deze site komt is diep van binnen ongelukkig, en daar kunnen jouw tips niks aan veranderen. Ik haat de wereld, de maatschappij en iedereen die daar in zit. Want er is niks anders in het leven dan ellende. Zodra je dat kan accepteren ben je pas gelukkig. Dus ipv idiote tips te geven over hoe optimistisch we wel niet moeten zijn, geef mij tips over hoe ik zo makkelijk mogelijk kan accepteren dat het hele leven KUT is.

  • Lief Anoniempje,

   Ik heb even getwijfeld wat ik met je reactie zal doen maar ik laat deze gewoon zichtbaar. Wat ik alleen niet kan waarderen is de email die je me hebt gestuurd om daar te schelden met het K.. woord. Ik heb heel veel mensen verloren aan deze vreselijke ziekte. Ik snap dat je leven niet zo loopt als je zou willen maar is het nu nodig om iemand helemaal zo af te branden? Knap je daarvan op? Voel je je daarvoor beter? Ik kan alleen maar zeggen wees dankbaar voor de kleine dingen die er zijn en die zullen er vast zijn.
   Ik wens je heel veel goeds en positiviteit.

   Warme groet, Marian

  • Ok…. Ik begrijp je hoor! Maar we kunnen niet anders dan blij proberen te zijn met de kleine dingen, ik heb ook geen groot geluk in mijn leven, en toch wil ik sterk blijven, heb veel geleerd met paarden, bij paarden word je sterker als je paardvriendelijk met ze omgaat, zij leren jou, nu… ik zal nu ook geen kut verhalen schrijven zoals jij dat zegt, ik wil je alleen maar steunen, en… ik begrijp je héél goed.. groeten van mij.

 • Jouw verhaal lijkt wel mijn verhaal. Mijn moeder was ook altijd negatief.. Gelukkig heb ik mij hier aan kunnen ontworstelen. Ook ontmoet ik heel vaak leuke, aardige en positieve mensen. Wat heb ik al veel geleerd. En negatieve mensen mijd ik.. Dat vond ik in het begin wel moeilijk, maar doordat ik mij veel beter begon te voelen wanneer ik mensen meed die mijn energie op slurpte, werd het steeds gemakkelijker.

  • Hoi Magda,

   Dank je wel voor je mooie reactie. Wat goed dat je hebt ondervonden om negatieve mensen te vermijden.

   Energie beheersing is zo belangrijk.

   Warme groet, Marian

 • Katinka schreef:

  Mee eens, het schijnt wetenschappelijk bewezen te zijn dat als je glimlacht er vanuit je gezichtspieren een seintje ‘vrolijk’ naar je hersenen gaat . Ja gaat je vanzelf vrolijk/beter voelen als je minimaal 30 seconden glimlacht….. Voor mij werkt het, ik moet mezelf er alleen aan herinneren om het doen.

 • Angela schreef:

  Het werkt echt! En ook als je buiten de hele tijd een glimlach op je gezicht hebt……..alle mensen lachen terug! En dan ziet de wereld er meteen een stuk positiever uit! En als je down bent en je doet dat, kom je vrolijk weer thuis!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >