Wat te doen als je overweldigd bent (incl. 8 stappen)

Wat te doen als je overweldigd bent

Je herkent het vast wel, zo’n moment waarop ineens alles je te veel wordt. Vooral als HSP-er (hoog gevoelig persoon) kun je je overweldigd voelen. In deze blog/podcast vertel ik je graag hoe ik omga met dit soort situaties en geef ik je mijn beste tips hoe je weer in je eigen kracht kunt komen.

Overweldigd zijn

Je overweldigd voelen, wordt vaak veroorzaakt doordat je overprikkeld raakt. Een situatie is bijvoorbeeld zó heftig dat je er niks meer bij kunt hebben. Of je voelt je overweldigd omdat je teveel spanning of druk ervaart (van een ander of van jezelf). Of je weet niet wat er in een bepaalde situatie van je verwacht wordt. Het kan ook een optelsom van meerdere factoren zijn die jou tegelijkertijd uitdagen (overprikkelen).

Je hebt bijvoorbeeld slecht geslapen, maakt je zorgen of je deze maand financieel wel rondkomt. Ondertussen heb je een mega drukke werkdag voor de boeg en heb je last van buikkrampen. Als er buiten vervolgens een straatwerker begint te boren, is de ellende compleet. Ineens loopt de emmer over en kun je niets meer hebben. Je ziet door de bomen het bos niet meer, de paniek slaat toe en je hebt geen idee wat je moet doen.

Je overweldigd voelen, overkomt de beste. De ene dag kun je gewoon meer hebben en voel je je zekerder dan de andere dag. Maar wanneer je je ervan bewust bent dat je emmer vol dreigt te raken, kun je bijtijds ingrijpen en voorkomen dat je overweldigd raakt. Voorkomen is beter dan genezen, geldt ook voor je overweldigd voelen. Maar als het dan toch gebeurt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om weer in je kracht te komen. 

Ben jij een hoog gevoelig persoon, net zoals ik? Neem je dan voor – op een moment dat je heerlijk ontspannen bent – dat je onderstaande tips opvolgt wanneer je merkt dat er paniek dreigt. De intentie vooraf naar jezelf uitspreken, helpt je herinneren wat je kunt doen zodra je overweldigd dreigt te raken.

Leestip: Overspannen of overprikkeld

STAP 1: Keer naar binnen

Je voelt je overweldigd doordat je overprikkeld bent. Om je snel weer beter te voelen, is het belangrijk om de hoeveelheid prikkels (snel) te verminderen. Duhh.. ;-). Dit doe je door je wereld kleiner te maken. Trek je terug. Ga desnoods naar het toilet om je even af te zonderen. Zet je telefoon tijdelijk uit en geef jezelf een kwartiertje vrij van alle moetjes en alle andere dingen die je jezelf hebt opgelegd.

Sinds kort heb ik een verzwaringsdeken voor in bed en/of op de bank en ben ik fan. Een verzwaringsdeken om te aarden en je zenuwstelsel na een dag vol prikkels te kalmeren. Het is een deken die een gezonde druk geeft op je lichaam. Zo maak je geluk hormonen aan en minder cortisol. Ik dacht eerst dat ik echt niet fijn zou vinden om 8 kg bovenop me te hebben maar niets is minder waar. 

Even back to basic. Keer met je aandacht naar binnen en concentreer je op je ademhaling. Zo sluit je je vanzelf al gedeeltelijk van de buitenwereld af, waardoor je in ieder geval minder externe prikkels op je afgevuurd krijgt. 

Een tweede voordeel van je aandacht naar binnen keren, is dat je minder in je hoofd zit en meer contact hebt met de rest van je lichaam hebt. Denk niet aan wat er is gebeurd of wat er nog allemaal kan gaan gebeuren, maar blijf met je aandacht in het heden. Met het blijven herhalen van allerlei doemscenario’s in je hoofd, houd je de hoeveelheid interne prikkels in stand en kom je minder makkelijk los van het gevoel van overweldigd zijn.

STAP 2: Kom terug in je kracht 

Als je je overweldigd voelt, verlies je veel energie waardoor je als het ware uit je eigen kracht schiet. Om weer in je kracht terug te komen, en je energie weer in balans te brengen, is het goed om jezelf bewust te aarden. Wanneer je goed geaard bent, is ook de verbinding met jezelf sterker en dan komen vanzelf ook je gevoelens en emoties meer tot rust.

Je kunt jezelf aarden door je letterlijk bewust te worden van de aarde. Ga op de grond zitten en voel hoe je zitbotjes, benen en voeten de aarde raken. Stamp een minuutje met je voeten op de grond. Of visualiseer dat er een energiebundel vanaf je basis-chakra (vanuit je heupen) en/of je voetzolen diep naar de kern van de aarde gaat. En dat er een bundel groen licht vanuit de aarde via je voetzolen je lichaam in stroomt.

Tip: Uitgebreide oefening gronden

Wanneer je goed geaard bent, is ook de verbinding met jezelf sterker en dan komen vanzelf ook je gevoelens en emoties meer tot rust.

STAP 3: Word je bewust

Ga bij jezelf na waardoor het komt dat je je overweldigd voelt. Word je bewust van wat er speelt en waardoor je van slag bent geraakt. Ben je in iets of iemand teleurgesteld? Of vind je dat je het verpest hebt en dat je niet voldoet aan wat er van je gevraagd werd? (Of wat je jezelf hebt opgelegd?). Zodra je je hiervan bewust bent, erken je wat er is gebeurd. En erkenning is nodig om weer grip te krijgen op je emoties en/of op de situatie.

STAP 4: Laat de emoties toe

Het is belangrijk dat je jezelf niet veroordeelt dat je je overweldigd voelt. Door het ongemakkelijke gevoel te erkennen, neemt de heftigheid ervan sneller af dan wanneer je het probeert weg te stoppen of ertegen blijft vechten omdat je je niet zo wilt voelen.

Ik zie het als een stoompannetje wanneer je deksel er wanhopig op blijft drukken blijft de stoom in de pan. Maar o wee als de deksel maar iets wijkt dan komt alle stoom erin één keer uit. Wees daarom mild (compassievol) naar jezelf door het ongemakkelijke gevoel er te laten zijn. Pas als je erkent dat het even niet meer gaat, kun je dingen gaan veranderen.

Bijkomend voordeel van je bewust zijn van wat er speelt, is dat je jezelf beter leert kennen (dit is wat ik aankan). En je zal een volgende keer de signalen van je lichaam, die je waarschuwen dat je emmer dreigt vol te lopen, herkennen. Zoals spanningshoofdpijn, piekeren, een opgejaagd gevoel, slecht slapen, weinig of juist veel eetdrang. 

Ik was een kei in het niet zien of (h)erkennen van de signalen op mijn dashboard en twee keer in een burn out beland. Dit wil ik nooit meer meemaken. 

STAP 5: Maak overzicht

Bedenk voor jezelf niet alleen wat belangrijk is, maar wat nu belangrijk is. Is het echt nodig om nog een was te draaien of te stofzuigen? Of kunnen dat soort klusjes ook op een andere dag gedaan worden? Moet je alle e-mails in je inbox echt allemaal nu beantwoorden? Of kun je volstaan met alleen die ene urgente mail en de rest naar morgen of later in de week doorschuiven? Als je todo-lijst oneindig is, bedenk dan wat echt prioriteit heeft.

Word je ook hiervan bewust. Vraag jezelf af: van wie moet ik dit doen? Waarom doe ik wat ik doe? Doe ik dit voor mezelf, om een ander te pleasen of om aardig of goed gevonden te worden? 

STAP 6: Kom in balans met geur

Wist je dat geuren invloed hebben op hoe je je voelt? Wanneer je je overweldigd voelt, kan een geur met een rustgevend effect je helpen om meer tot rust en tot jezelf te komen. Zoals lavendel, bergamot, jasmijn en rozen. Het ruiken van een geur heeft invloed op ons lichaam en onze emoties. Het stimuleert de hormonen en het beïnvloedt de stofwisseling. 

Het ruiken van een dergelijke geur stimuleert de rustgevende yin-energie in jezelf. Dit roept een gevoel van veiligheid op, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen. 

Denk bijvoorbeeld aan de geur van wierrook (Frankinsence), geurzakje, badolie of geurspray- of roller. Voor nog meer effect, kun je aan de geur een intentie koppelen. Bedenk waar de geur voor jou voor staat en visualiseer dat je dit inademt. 

STAP 7: Vergroot je vertrouwen in het leven

Een oorzaak van je overweldigd voelen, kan zijn dat je onzeker bent. Wanneer je je zelfverzekerd voelt en goed in je energie zit, kun je meer (prikkels en uitdagingen) hebben dan op dagen dat je je onzekerder voelt. Je zelfvertrouwen vergroot je niet zomaar even door in je vingers te knippen. Maar wat wél kan, is nu het besluit nemen dat je erop vertrouwt dat het Universum het beste met jou voort heeft, dat je begeleid wordt.

Vertrouw erop dat het Universum er vóór jou is als een goede vriend en dat het er niet op uit is om je tegen te werken. Alles gebeurt met een reden en dient een groter, positief doel. Als je die reden nog niet doorziet in het moment zelf, zie het dan als een uitdaging of nuttige les om er zo goed mogelijk mee om te gaan. 

Ik ben ervan overtuigd dat alles gebeurt met een reden, ook de minder leuke dingen. Als je erop kunt vertrouwen dat alles (vroeg of laat) een positief doel dient, kun je je makkelijker neerleggen bij een lastige gebeurtenis. Uiteindelijk komt alles goed, vertrouw op het proces. En vertrouw erop dat je een oplossing voor de uitdaging zal vinden.

Als je erop kunt vertrouwen dat alles (vroeg of laat) een positief doel dient, kun je je makkelijker neerleggen bij een lastige gebeurtenis.

Wat kun je voor positiefs uit de situatie halen voor jezelf?

Met deze vraag in gedachten stap je uit de rol van slachtoffer, neem je meer afstand van de situatie die je overrompeld heeft en kun je helderder nadenken. Stel jij jezelf wel eens vragen? Doe dat eens en ga erover journalen en je zult echt versteld staan van wat jou innerlijke stem (je hogere zelf) je allemaal te vertellen heeft. Als je bewust wilt zijn maar ook verliefd wilt worden op je leven dan zal je moeten vragen. Vragen aan jezelf en aan het universum 

Affirmaties zijn ook een perfecte tool om je vertrouwen in het leven te vergroten. En als bijeffect zal daardoor ook je zelfvertrouwen toenemen. Kies een affirmatie die je kracht geeft, zoals:

 • Ik word gesteund en begeleid door het Universum.
 • Alles gebeurt met een reden en dient een groter positief doel.
 • Ik ben veilig en vertrouw op het proces.
 • Ik geef mijn angsten en zorgen over aan het Universum.
 • Ik voel me gesteund en beschermd door het Universum.

STAP 8: Focus je op wat je wel wilt

De situatie waardoor je je overweldigd voelde, is duidelijk niet wat je wilt. Maar wat zou je dan wél willen? Verleg je aandacht van de uitdaging (wat er niet goed ging) naar de oplossing. Het kan helpen om het thema (het probleem) als onderwerp te gebruiken om te journalen. Meer over journalen en hoe je dit kunt doen, lees je in deze blog. 

Ik hoop dat je wat met deze tips kunt. Is er een ander onderwerp waar je graag meer over zou willen lezen, dan hoor ik dat graag. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,

Ik geef mijn angsten en zorgen over aan het Universum - Affirmatie


Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

hooggevoeligheid, hsp, overprikkeld, overprikkeling, overweldigd bent, te veel druk ervaren, te veel prikkels, teveel spanning


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Wat een heerlijke podcast weer. Dankjewel en mijn boek is al bijna vol dus meteen nieuwe besteld en ben super benieuwd naar de roller. Leuk dat je dit doet! Hoe weet ik alleen hoe ik deze moet inzetten?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >