Gebruik jij de kracht van de nieuwe maan? (incl. 8 tips)

De kracht van de nieuwe maan (incl. 8 tips)

Wist je dat niet alleen de volle maan maar ook de nieuwe maan jouw energie en stemming beïnvloedt? Als hoog sensitief persoon (HSP-er) ben je hier extra gevoelig voor, ook als je je niet bewust met de maanstanden bezighoudt. Wat de invloed van de nieuwe maan is en hoe je de energetische invloeden in jouw leven kun gebruiken, vertel ik je in deze blog/podcast.

De kracht van de nieuwe maan - de cyclus

Hoe zat het ook alweer? In het kort: de maan draait om de aarde en de aarde en de maan draaien samen om de zon. Om één keer rond de aarde te komen doet de maan er negenentwintig dagen over. Al deze bewegingen zijn de oorzaak dat we de maan steeds een beetje anders waarnemen. Dat komt doordat de maan zelf geen licht geeft maar het licht van de zon weerkaatst. De maanstand bepaalt dus wat we ervan kunnen zien.

Als het nieuwe maan is, staat de maan tussen de aarde en de zon in. Dan wordt de achterkant van de maan beschenen en lijkt het, gezien vanaf de aarde, of er geen maan is. Twee weken later staat niet de maan maar de aarde precies in het midden en wordt de maan volledig door de zon verlicht, gezien vanaf de aarde. Je raadt het al, dan is het volle maan. Snap je het nog? ;-).

Rond de nieuwe maan en wanneer het volle maan is, is het effect van de maan vaak het sterkst voelbaar.

De invloed van de maan

In mythische verhalen en in films worden de magische en duistere invloeden van de maan uitvergroot. Denk maar aan griezelfilms met weerwolven, het nummer ‘Thriller’ van Michael Jackson, of de Twilight-reeks (die heb ik gelukkig niet gezien, mij veel te eng). Maar ook de nieuwe maan heeft een vergelijkbare invloed op de collectieve energie, op jouw energielevel en op hoe je je voelt.

HSP-ers voelen de energieveranderingen van de maancyclus sterker dan mensen die niet hooggevoelig zijn. Dit heeft ermee te maken dat prikkels bij HSP-ers intenser binnenkomen dan bij andere mensen en ook de invloed van de maan heeft meer impact. 

Je kunt hier je voordeel mee doen door mee te bewegen met de energetische veranderingen van de maanstanden. Dit is vergelijkbaar met fietsen met de wind in de rug of fietsen met tegenwind. Je komt hoe dan ook wel op je eindbestemming, maar met wind mee gaat het een stuk makkelijker en kost het je minder energie en moeite.

Het leven is als rijden op een fiets. Om in balans te blijven moet je blijven bewegen

Zo kan de maanenergie je zelfvertrouwen en energie een extra boost geven of kan het je bijvoorbeeld helpen om een lastige emotie los te laten.

Maar het kan je dus ook tegenwerken, vooral als je maan gevoelig bent. Al is er nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor, toch zijn veel mensen in de dagen voor en/of na de nieuwe- en volle maan onrustiger. Je kunt ’s nachts vaker wakker worden of minder diep slapen. Ook kan het zijn dat je meer of intenser droomt en dat je stemmingswisselingen hebt. 

Als je weet welk effect de maan op jou heeft, kun je er rekening mee houden. Bijvoorbeeld door geen moeilijke en emotioneel beladen gesprekken op de dag van de nieuwe (of volle) maan te plannen. Doe dit liever een paar dagen eerder of later. En wil je iets nieuws gaan doen of jezelf een gezonde gewoonte aanleren? Doe dat dan vooral tijdens een nieuwe maan. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

Meeliften op de nieuwe maan

Om de energie van de nieuwe maan zoveel mogelijk te benutten, kun je je agenda en activiteiten erop afstemmen. Ik geef je een paar tips.

TIP 1: Maak nieuwe plannen

De nieuwe maan staat symbool voor een nieuw begin. In deze fase plant je als het ware de zaadjes die je later wilt oogsten. Moeder Natuur doet dit zelfs letterlijk: zaadjes schijnen tijdens een nieuwe maan veel eerder te ontspruiten dan op andere dagen van de maand. Jij kunt hier ook je voordeel mee doen: bepaal tijdens de nieuwe maan wat jouw intenties en doelen zijn voor de komende vier weken.

Tip: Just Be You Planner voor een gezonde dosis optimisme en geloof in jezelf
Lees- en/of luistertip: Een intentie zetten zo doe je dat..

TIP 2: Zet bewust intenties

Wanneer je tijdens een nieuwe maan een intentie zet, maak je optimaal gebruik van de positieve, ontluikende energie van deze krachtige maanstand. Hoe je een intentie zet? 

 • STAP 1: Bedenk eerst waar je dankbaar voor bent in de afgelopen periode (bijvoorbeeld 4 weken). Welke gebeurtenissen en personen ben je dankbaar? Schrijf het eventueel op om dit gevoel kracht bij te zetten. 
 • STAP 2: Stel jezelf daarna de vraag waar je naar verlangt? Wat zou jij graag willen creëren in de komende maand?

Ook leuk: je kunt van je wensen en verlangens een moodboard maken om het concreter te maken. Knip plaatjes en teksten die jou aanspreken uit tijdschriften en plak ze op een groot vel papier. Bewaar je moodboard op een plek in huis waar je regelmatig langs komt, zodat je lekker vaak aan je dromen en doelen herinnerd wordt. Dit versterkt de wet van aantrekkingskracht. Vind je dit interessant? Meer hierover lees je hier >>

Even een kanttekening: je hoeft natuurlijk niet álles van je moodboard binnen 4 weken te realiseren. Kies een of enkele items uit waarmee je de komende tijd aan de slag wilt gaan. Leg jezelf dus vooral niet te veel druk op, want het moet natuurlijk wel leuk blijven.

TIP 3: Neem meer innerlijke rust

Heb je moeite om een moment voor jezelf te nemen en om bij je innerlijke rust te komen? Dan is de nieuwe maan daar het ideale moment voor. Check op internet de maankalender wanneer de eerstvolgende nieuwe maan is en zie dit als een dag waarop jij extra tijd voor jezelf inplant. Waarom? Omdat de energie van de nieuwe maan het proces stimuleert van naar binnen keren, waardoor je je makkelijker kunt verbinden met de rust in jezelf. 

Hoe vaker je een rustmoment voor jezelf neemt, hoe sneller het een gewoonte wordt. Gebruik elke nieuwe maan als trigger om voor jezelf te kiezen en evalueer de maand daarna, tijdens de volgende nieuwe maan, hoe dit is gegaan. Wat mij helpt, is om een dagboek of opschrijfboekje bij te houden. Ik gebruik het ‘5-stappen boek - editie Hooggevoeligheid’. Het maakt je bewust van je intenties, energielevel en hoe je je voelt. Check het hier >>

Innerlijke rust

TIP 4: Hak knopen door

De energie en de kracht van de nieuwe maan helpt jou om op jezelf en op de afgelopen periode te reflecteren. Daardoor kun je beter voelen wat goed voelt voor jou en kun je betere, weloverwogen beslissingen nemen. 

Blijf je maar dubben wat je moet doen? Gebruik dan een nieuwe maan om hier eens goed voor te gaan zitten en die knoop door te hakken.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

TIP 5: Stel het Universum jouw vraag

De nieuwe maanenergie helpt je ook om het lijntje met het Universum te verbeteren. Deze heldere verbinding kun je benutten door in stilte te mediteren. Neem bijvoorbeeld een vraag die je bezighoudt over jezelf in gedachten. Wanneer je de rust (in jezelf) opzoekt en in stilte mediteert, kunnen de antwoorden duidelijker naar je toe komen. Vind je dit lastig of is mediteren niet aan jou besteed? Ga dan journalen

Schrijf een vraag bovenaan de pagina van jouw journal (dagboek of opschrijfboekje) waar je graag meer inzicht in wilt en begin te schrijven. Doe dit liever niet op de computer, omdat de oog- handcoördinatie net iets meer invloed op je onderbewustzijn en schrijfflow heeft. 

Schrijf alles op wat met jouw gekozen onderwerp samenhangt zonder erover te oordelen. Oordelen vertraagt namelijk het schrijfproces en haalt je uit de flow.

Je kunt journalen ook combineren met mediteren. Doe eerst een stiltemeditatie en schrijf daarna op wat je doorkreeg. 

TIP 6: Laat los wat niet meer bij je past

Heb je een belemmerende overtuiging over jezelf waar je vanaf wilt? De nieuwe maanenergie helpt je om dit soort hardnekkige, negatieve overtuigingen los te laten. Herformuleer de belemmerende overtuiging in een neutrale of positieve opvatting over jezelf. Wil je hier een maanritueel van maken zodat het nog beter getransformeerd kan worden? De beste tijd om dit te doen is vanaf 8 uur na de nieuwe maan tot 3 dagen erna.

Heb je moeite om diepgewortelde gevoelens en emoties los te laten? Dan kan het helpen om spullen in huis op te ruimen, te ordenen of schoon te maken. Dit geeft ook je innerlijke wereld een opfrisbeurt, waardoor je je daarna vaak niet alleen beter maar ook voldaan voelt. Neem je voor dat tijdens het opruimen ook jouw diepe emoties opgeruimd en geordend worden. Het kan gebeuren dat dit iets in je losmaakt wat je kunt loslaten.

Ook ontspullen is een manier om emotioneel los te laten. Minder spullen geeft je ook energetisch meer ruimte en rust. Bedenk bij nieuwe maan wat (of wie) er niet meer bij je past.

TIP 7: Doe iets nieuws

Een nieuwe maan is de perfecte tijd om nieuwe dingen te ondernemen of om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Misschien wil je je eetpatroon veranderen, beter voor jezelf zorgen of een gezondere balans vinden tussen werk en privé?

Nieuwe maan is het moment om dit te doen. De energie van de nieuwe maan is namelijk scheppend en opbouwend. Ideaal voor een goeie start van een nieuwe gewoonte om de beste versie van jezelf te zijn.

De kracht van de nieuwe maand en de energie van de nieuwe maan is scheppend en opbouwend

TIP 8: Gebruik geur als extra power

Een essentiële olie (ook wel etherische olie genoemd) doet meer dan lekker ruiken. Een essentiële olie bestaat uit de essentie van een plant, namelijk uit de plantencellen die een sterk geurende substantie aanmaken. Je kunt deze oliën bijvoorbeeld in een diffuser verdampen, zodat de geur zich verspreidt. Je kunt een essentiële olie ook toevoegen aan een basisolie of gewoon de geur ruiken. 

De geur komt direct via het emotionele brein, zoals dat heet, binnen. Dat is waarom een geur meteen iets met je doet: je vindt het lekker ruiken of niet. Naast emoties kunnen geuren ook herinneringen oproepen. De geur van zonnebrand brengt je in gedachten bijvoorbeeld terug naar de strandvakantie aan de Spaanse kust. Zo kun je ook intenties en affirmaties koppelen aan geur. 

Nieuwe maan = Nieuw begin

Affirmatie: Ik ontvang steeds meer liefde, vertrouwen en overvloed in mijn leven

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met mijn tips over de nieuwe maan. Ik zal je de volgende keer meer vertellen over de invloeden van de volle maan ;-). 

Ik wens jou een hele fijne maan(d). En mocht je graag meer te weten willen komen over een ander onderwerp? Laat het me dan vooral weten. Voor nu sluit ik af met mijn favoriete slogan: 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

De kracht van de nieuwe maan (incl. 8 tips)

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

energie, hooggevoelig, intenties zetten bij nieuwe maan, invloed van de maan, nieuwe maan, volle maan


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Wat verhelderend, dank je wel voor deze inspiratie.

  • Marian schreef:

   Lief dat je een reactie achterlaat, José. Graag gedaan!

 • Toos Van Der Maden schreef:

  Nu op me gemak gelezen en aan tekeningen gemaakt.

  echt top.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >