Loslaten, hoe doe je dat dan?

Loslaten, hoe doe je dat dan?

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik geef het gewoon eerlijk toe: af en toe (ahum) vertoon ik verdacht veel trekjes van een hard-core-control-freak. En ik kan er wel wat psychologie van de koude grond op las laten, maar ik hou het er maar even op dat ik het allemaal graag, en voor iedereen, goed wil doen. In die zin denk ik zelf dat de neiging tot controle uitoefenen en perfectionisme wel zusjes van elkaar zijn.

En daarbij ben ik ook nog eens zo eigenwijs, dat ik meestal denk dat ik ook de beste methode, denkwijze, volgorde, overzicht, manier, kennis etc. heb voor de betreffende situatie.

Lastig. Voor mijn omgeving, maar vooral voor mijzelf. Bakken met energie kost die zelf gecreëerde verantwoordelijkheid. En zoals dat met alles gaat waarin je doorslaat, dat gaat tegen je werken.

De enige remedie bij doorslaan is dan ook het totaal tegenovergestelde omarmen. Daar zit de verlossing.

De remedie bij controleren = loslaten.

En loslaten betekent niet letterlijk ‘je handen ervan af trekken’. Loslaten heeft alles te maken met vertrouwen. Andersom geldt dus ook dat controleren gebaseerd is op angst. En niemand wil leven op basis van angst, toch?

Je hebt dus veel te winnen als je gaat leven vanuit vertrouwen.

Onderstaande tekst kwam ik tegen op internet. De tekst is zo treffend dat ik deze met jou wil delen.

Loslaten:

Loslaten betekent niet, je niet meer betrokken voelen.
Maar ik kan het niet voor een ander doen.

Loslaten is, niet mijzelf losmaken.
Maar het besef dat ik een ander niet kan besturen.

Loslaten is, niet een ander wat toestaan.
Maar hem laten leren door ervaren.

Loslaten is, machteloos toegeven.
Want het resultaat is niet van mij afhankelijk.

Loslaten is, niet een ander willen veranderen of hem/haar de schuld geven.
Maar het beste van mijzelf te maken.

Loslaten is: niet meer zorgen voor.
Maar zorg hebben om.

Loslaten betekent: niet meer vasthouden.
Maar steunen.

Loslaten is, niet oordelen.
Maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.

Loslaten betekent niet meer alles willen regelen.
Maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.

Loslaten betekent niet ontkennen.
Maar aanvaarden.

Loslaten betekent, niet langer willen scheiden of twisten.
Maar eigen tekortkomingen zoeken en verbeteren.

Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten.
Maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

Loslaten is niet iedereen bekritiseren en veroordelen.
Maar proberen te worden waarvan ik droom.

Loslaten is niet het verleden betreuren.
Maar groeien en leven naar de toekomst.

Loslaten is minder angst
en meer liefhebben.

- Nelson Mandela

Mooi he?

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik geef het gewoon eerlijk toe: af en toe (ahum) vertoon ik verdacht veel trekjes van een hard-core-control-freak. En ik kan er wel wat psychologie van de koude grond op las laten, maar ik hou het er maar even op dat ik het allemaal graag, en voor iedereen, goed wil doen. In die zin denk ik zelf dat de neiging tot controle uitoefenen en perfectionisme wel zusjes van elkaar zijn.

Maar hoe doe je dat dan, loslaten?

Hieronder een paar tips, die je misschien kunnen helpen om het ingesleten patroon van controleren, of terugkerende negatieve gedachten en gevoelens, te doorbreken en te oefenen in toelaten.

Word je bewust van je gedachten. Dat is je controle centrum. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Niet in discussie gaan met jezelf, niet relativeren, gewoon luisteren naar je gedachten en ze opschrijven.

Tip: Just Be You Boek Gedachten en Mooie Momenten

 • Lees terug wat je hebt opgeschreven. Shocking? Dat is dus wat er in je hoofd allemaal gebeurt. Het zijn deze gedachten en gevoelens die (onbewust) je leven beheersen.
 • Bedenk dat het geen zin heeft om je boos of verdrietig te blijven voelen over dingen en situaties waar je geen invloed (meer) op hebt. Hoe meer aandacht je ze blijft geven hoe meer ze zich zullen verankeren in je bewustzijn. Erken ze, maar als ‘oud zeer’ het is niet meer van ‘nu’.
 • Vervolgens ga je kiezen: wat wil ik loslaten? Of zoals Tolle zegt: ‘welk deel van mijn pijnlichaam wil ik uithongeren?’ Ben een beetje mild voor jezelf. Geef je zelf de tijd, doe het stap voor stap, issue voor issue.
 • Als je weet weet wat je los wilt laten is het een kwestie van experimenteren, zoeken naar de manier die voor jou het beste werkt.

Een paar oefeningen die je kunt proberen:

-       Laat de gedachten/gevoelens onder de douche, in het zwembad of in je bubbelbad letterlijk van je af stromen. Zie hoe ze verdwijnen in het putje en voel je schoon en licht. Water heeft letterlijk fysiek reinigende eigenschappen, maar ook op energetisch gebied verricht het wonderen. En elke gedachte of elk gevoel bestaat uit trilling, energie.

-      Vraag jezelf: wat heb ik aan deze gedachte/dit gevoel? Helpt het me verder? Wat levert het me op? Als het niets positiefs is, kun je de gedachten makkelijker loslaten: het brengt je immers niets goeds.

-       Verzet je gedachten. Denk aan iets leuks, ga naar buiten, onderneem iets nieuws, ga wat doen. Ben opmerkzaam, herken het als zo’n negatieve gedachte de kop op steekt, maar blijf er niet in hangen. Elimineer het bij de wortel.

-       Doe een visualisatie oefening. Beeld je in dat de gedachten of gevoelens die je los wilt laten als zandzakken op je schouders liggen. Adem een keer diep in, verzamel je moed en laat het zand, met het uitademen, uit de zakken glijden. Laat het naast je neervallen en loop ervan weg.

Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren, probeer gewoon. Het belangrijkste is dat je leert herkennen wanneer je ‘vast’ zit in iets wat met loslaten gebaat is en daarnaar handelt. Dat je niet leeft vanuit angst maar vanuit vertrouwen. Dat je leert dat jouw bijdrage fijn is, maar dat je niet alles zelf en in je eentje hoeft te doen.

Het levert je een lichter leven op. Met een heleboel energie voor alle positieve dingen in je leven die er voor jou toe doen.

Ik wens je veel succes met loslaten en laat me je aanvullende tips zeker weten, want ik kan ze ook nog goed gebruiken!

Hoe laat jij los?

Houd niet vast aan woede, angst of pijn. Ze stelen je energie en houden je weg van liefde.

Als jij door het leven gaat als een stralende zon, komen er mensen naar je toe om zich op te warmen aan je stralen.
Ik help je graag verder met de prachtige online training "Van Jezelf Houden"

Loslaten geeft je de vrijheid om dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.

loslaten

Loslaten, is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu.

Je kunt niet alles onder controle houden. Je hebt niet overal invloed op. Laat het los. Laat het zijn.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

aanvaarden van jezelf, gedachten, loslaten, positieve dingen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Maaike van der Ley schreef:

  hallo
  mijn dochter heeft een paar jaar een relatie en woont samen, daarvoor heeft ze een burnout gehad en heb ik veel met haar opgetrokken.
  Voordat ze haar vriend leerde kennen, deden we leuke dingen en apten we veel, nu apt ze niet veel meer met mij, hoor dagen niks meer van haar.
  ze zegt: dat ze een ander leven heeft. Ik heb het gevoel, dat ik haar kwijt ben, voel mij in de steek gelaten.

 • Alles wat ik lees is herkenbaar en daarbij denk ik meteen… Ja! Ik wil loslaten, wat ik lees ben ik! Ik moet het helemaal anders gaan doen om nu nog (op mijn 54ste jaar) een mooi liefdevol en gelukkig leven hoop te krijgen! Binnen 2 jaar alles verloren, relatie, kind, werk, gezondheid, hobby… geen positieve gedachte meer in mijn hoofd, geen lach meer op mijn gezicht, geen energie meer in mijn lichaam, geen liefde meer in mijn hart… maar dan komt meteen de vraag naar boven, ik kan overal.mee aan de slag, leren om alles wat negativiteit geeft en energie uit mijn leven zuigt leren los te laten, maar dat kan je toch niet bij je eigen kind die onbewust zoveel pijn en verdriet geeft doordat het zelf zo in de knoop zit… Ik blijf dit een lastig iets vinden…

 • Je bent open, eerlijk en direct in wat je schrijft, het opent je ogen en krijgt net dat zetje wat je even nodig had. Dank je!

 • Ilja Hetem schreef:

  Ik laat los dat ik elke dag mijn schoonmoeder op zoek of bel,het brengt mij alleen maar meer frustratie’s van haar doen en laten ik kan het toch niet veranderen, draag het over aan een ander..!!
  Ik ben hier dankbaar voor dat ik dit op dit moment kan loslaten

 • Soms komt het ‘loslaten’ egoïstisch over bij andere mensen, hoe kan je ervoor zorgen dat het niet zo voor ze voelt?

 • Misschien moet je iemand anders zoeken om mee te praten. Soms wordt je afhankelijk van je luisterend oor. . . Misschien zelfs van aandachtspunt veranderen zoday je via een andere weg aan jezelf kan werken

 • Xiomara schreef:

  Het eerste gedeelte was nou net een beschrijving van mij. Zo te zien heb ik dit echt nodig. Ik dacht gister nog oké nu even onderzoek doen over dat loslaten gebeuren want dit werkt even niet “mw. controle freak” … Super bedankt dat je dit deelt. Ik ga nu verder met lezen

 • Marianne schreef:

  Prachtig geschreven weer zoals al jouw stukjes die ik mag lezen, en loslaten is heel moeilijk maar ga eraan werken!

 • Marianne schreef:

  Loslaten…….mooi artikel en voor mij precies op het goede moment.
  Ik wil het gevoel van nooit goed genoeg zijn zo graag loslaten, maar het zit er al zo lang en zo diep dat ik er maar moeilijk bij kan.
  Mijn stoere en sterke kant loslaten en mijn gevoelige kant, mijn angst toelaten/omarmen…..
  Ik weet het echt niet

 • veronique schreef:

  loslaten..
  zo ongelofelijk moeilijk…
  ik heb vandaag afscheid genomen van mijn soulmate, hoewel we elkaar pas twee maanden kenden wisten we het zeker, alles klopte, we wisten elkaars gedachten, voelde wat de ander voelde, echt heel bijzonder allemaal. Helaas is het voor ons nu niet mogelijk om samen te zijn. Ik hou me vast aan de gedachte dat als we echt bij elkaar horen wij uiteindelijk weer samen zullen komen…
  De emoties toegelaten die bij het loslaten horen, maar daar heb ik nu een rem op gezet.
  Positief blijven en de lichtpuntjes zien!

 • Loslaten…mooi geschreven en geen speld tussen te krijgen. Een aanvulling van mijn kant: veel van onze reacties gaan onbewust, automatisch. We wéten al lang dat we ons niet zo druk zouden moeten maken om van alles. Het gaat als vanzelf. Ik heb fijne ervaring met EFT (Emotional Freedom Techniques). Dat zijn technieken waarmee je rechtstreeks die onbewuste reacties beïnvloed. Na het toepassen ga je dan ook ‘automatisch’ anders reageren. Je laat het letterlijk los uit je systeem, met wortel en al. Als je het niet kent klinkt het misschien nog weinig zeggend, maar als ik terugkijk naar hoe ik een aantal jaren geleden in het leven stond en nu, dan is dat mede door EFT enorm veranderd in positieve zin. Wat niet wil zeggen dat ik nu geen issues meer tegenkom. Maar het is wel heel fijn om daar zèlf wat aan te kunnen doen en daar eventueel hulp bij te vragen als ik er zelf niet mee verder kom.

 • Arianne schreef:

  Hallo Marian, ik heb je artikel over loslaten gelezen. Het is gewoon prachtig en terug zoals altijd super geschreven. Ik bedank je voor de tips die je geeft. Ik doe veel affirmaties van Louise Hay en dat helpt ook wel. Dankbaar zijn naar het universum. Dankbaar naar jou, omdat het je altijd lukt om fijne artikels te schrijven. Liefs, Arianne

 • Bedankt voor je tips!! Zelf probeer ik negatieve gedachten veelal aan de kant zetten maar natuurlijk zoals zoveel mensen vind ik dat ook niet altijd eenvoudig. Wat mij ook enorm helpt is het opdragen in gebed. Als christen ben ik ervan overtuigt dat God ons wil helpen gelukkig te zijn en om van onze fout en die van anderen te leren en ook zonden te vergeven. Vergeving zie ik daarbij als basis voor het accepteren van wat er is gebeurd =)

  • Hoi Janke, dank je wel voor je reactie. Mooi, ik zeg altijd dank aan het universum maar vraag ook het universum om raad. ‘Alles heeft een reden’ is mijn gezegde en dan denk ik dat het universum iets anders voor mij in petto heeft ;-).

   Geniet van de komende dagen.

   Warme groet, Marian

 • Hoe herkenbaar. Ik zit op dit moment in een proces van ‘loslaten’. Relatie is verbroken maar van beide kanten is het gevoel er nog. Daarnaast de vraag of we het niet anders aan hadden kunnen pakken of harder hadden moeten vechten. Diep van binnen weten we dat er geen toekomst is voor ons, we hebben het meerdere keren geprobeerd. Maar hoe laat je in vredesnaam iemand los die eigenlijk nog heel veel voor je betekent? Mij lukt het niet. Blijf maar piekeren en malen en ondertussen heeft het zoveel invloed op me dat ik lichamelijke klachten ondervindt… Ik zou wel willen schreeuwen: ‘HELP’.

  • Hoe herkenbaar. Ik zit op dit moment in een proces van ‘loslaten’. Relatie is verbroken maar van beide kanten is het gevoel er nog. Daarnaast de vraag of we het niet anders aan hadden kunnen pakken of harder hadden moeten vechten. Diep van binnen weten we dat er geen toekomst is voor ons, we hebben het meerdere keren geprobeerd. Maar hoe laat je in vredesnaam iemand los die eigenlijk nog heel veel voor je betekent? Mij lukt het niet. Blijf maar piekeren en malen en ondertussen heeft het zoveel invloed op me dat ik lichamelijke klachten ondervind… Ik zou wel willen schreeuwen: ‘HELP’.

   • Goedemorgen Kim,

    Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren ;-). Kijk eens wat het je allemaal heeft gebracht en misschien nog gaat brengen. Richt je op de mensen in je leven die er voor je zijn en je weer laten lachen. Focus op de fijne mensen in je leven.

    Besef dan dat het soms even nodig is om stil te staan, om je terug te trekken en de kans te krijgen om te ‘rijpen’, te groeien. Zoals een rups zich inspint in een cocon om te ontpoppen en uiteindelijk te voorschijn te komen als een prachtige vlinder. Ook in jou schuilt een vlinder. Heb geduld en vertrouwen.

    Warme groet,
    Marian

   • Maartje schreef:

    Hoe herkenbaar, Kim!
    Alleen wij zijn (nog) bij elkaar, maar gaan juist morgen bespreken bij een hulpverlener om wel in 1 huis te blijven maar elkaar toch tijdelijk ‘los’ te laten en hopelijk zo rust en ruimte te vinden om elk aan onszelf te werken en dan later te zien of het mogelijk is toch de relatie weer op te bouwen! Je gevoel van ‘heb ik er wel alles aan gedaan’ is zooo herkenbaar voor me! Sterkte ermee!

 • Lees je artikel met de achterdeur op een kiertje terwijl het regent. Weer frisse lucht en negatieve ionen. Voel me rustiger als het regent, of ik makkelijker kan loslaten. Hebben veel mensen daarom zo’n hekel aan regen, bang om los te laten, bang voor hun eigen buien?

 • Hoewel het idd soms moeilijk is om los te laten, is er soms ook moed voor nodig om dat te doen. Ik zing mantra’s, omdat zingen sowieso al iets teweeg brengt en kan helpen, hebben mantra’s een bevrijdend en helend effect op je. Ik rol…de snel in negativiteit en depressies, maar blijf net zolang chanten (mantra herhalen), totdat ik me weer goed voel 🙂 Btw Ik vind het ook een mooi geschreven stuk. Djw.

 • Mooi geschreven! !! Ik zit zelf in het proces van dingen loslaten en accepteren..dit gaa langzaamaan…..het valt niet altijd mee maar ik doe mijn best. Langzaam aan word ik wat rustiger en leer dingen accepteren door er inderdaad anders naar te kijken…. dus ik ben op weg en hoop ooit alle bagage los te kunnen laten..ik lees vaak zulke teksten zoals deze die hier geschreven is, dat helpt me steeds weer een stapje verder! Een amdere tip kan zijn: stop de gedachten over vervelende gevoelens over iets of iemand denkbeeldig in een lucht ballon…… als alles erin zit laat je m opstijgen en zie je hem (en je gedachten of zorgen ) letterlijk wegvliegen……groetjes Esmee en dank je wel voor dit mooie stuk!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >