Van mijn diepste angst naar balans en vertrouwen

Van mijn diepste angst naar balans en vertrouwen

Na een maandje even rustig aan doen ben ik weer terug! Ik ga je over mijn maand rustig aan natuurlijk nog vertellen en ook over hoe ik gemotiveerd blijf. Daar wil ik van de week even een nieuwe Podcast over maken.

Wat ik je wilde vertellen is dat ik toch iets bizars heb meegemaakt! Niets gebeurt voor niets, daar ben ik 100% van overtuigd. En toch werd ik hierin gigantisch getest. Mijn diepste angst werd getriggerd toen ik in de achtertuin plotseling oog in oog stond met twee slangen. Hoe ik uiteindelijk weer tot rust en in balans kwam, vertel ik je graag. 

Het belang van in balans en vertrouwen

We willen allemaal balans in in het leven en dit heb je ook nodig zodat alles kan gaan stromen. Met alles bedoel ik vooral jouw energie. Ik ervaar het heel erg dat wanneer ik mezelf uit balans voel (door een stress- of angstsituatie) en daarna mezelf weer weet op te pakken. Ik bedoel dat ik weer terug in balans kom, dit mijn energie frequentie heel erg verhoogt.

Dat zorgt er automatisch voor dat je in jezelf meer rust en vertrouwen ervaart en dat je in een betere stemming komt. Eenmaal terug in balans, kun je weer herstellen van de gedachten en emoties die je uit balans hebben gebracht. Dat was wel even nodig, kan ik je vertellen. 

Stel dat je overvallen wordt door een hevige zandstorm. Middenin de zandstorm word je zicht vertroebeld en zie je niet goed wat er verder om je heen gebeurt. Emotioneel gezien werk het net zo: wanneer je overvallen wordt door een situatie die hevige emoties bij je triggert (zoals paniek), ben je meestal nog niet in staat om te zien en te begrijpen waarom jou dit tegenkomt, wat de les of het voordeel van de situatie is en hoe je eruit komt.

Pas als de zandstorm is gaan liggen (de emoties zijn meer tot rust gekomen), komt het zicht terug. Oftewel, er ontstaat ruimte in jezelf waardoor je weer helder kunt nadenken en er inzichten tot je kunnen komen. Hier is een open mind voor nodig. En dat vraagt weer om een gerust hart (vertrouwen, veiligheid). Kortom, mentale en fysieke balans.

Hoe je uit de zandstorm of emotionele rollercoaster kunt komen, kan voor iedereen heel verschillend zijn. Fysiek afstand nemen van de situatie kan helpen om ook mentaal en emotioneel meer afstand te nemen. Maar zolang je de emoties buiten jezelf houdt en niet kijkt wat het met jou doet, blijf je in de zandstorm staan en word je slachtoffer van de situatie. Voor mij helpt het om te journalen en dit maal heb ik het gedaan in combinatie met een essentiële olie. Het heeft mij geholpen met het innerlijke werk en emoties weer een plek te geven en zelf te helen. 

Even theorie was dit. Ik zal je mijn avontuur met de slangen vertellen en hoe ik van mijn diepste angst weer in balans ben gekomen.  

Oog in oog met twee slangen

Nietsvermoedend liep ik de tuin in. Mijn oog viel op een voorwerp dat ik niet direct kon thuisbrengen. Waar ik eigenlijk nog versteld van sta is: de hoeveelheid gedachten die er op een bepaald moment door je hoofd schieten. Je mind zoek namelijk graag een verklaring als we iets niet begrijpen of bevatten. 

Het voorwerp lag op de tegels en in eerste instantie dacht ik dat onze honden een speeltje in de vorm van een slang hadden gevonden. Het volgende moment bedacht ik dat we dit soort hondenspeeltjes helemaal niet hebben. Daarna dacht ik: ze hebben op de tegels gepoept. Wat een viespeuken! Toen ik dichterbij kwam, zag ik pas dat het twee slangen waren, échte slangen! Gillend schoot ik ongeveer zes meter de lucht in van schrik. Snel maakte ik er een foto van en rende terug het huis in.

De slangen lagen op de terrastegels in elkaar verstrengeld in de zon te chillen. Maar vanaf dat moment was bij mij de ontspanning ver te zoeken. Ik vind slangen eng, vies en vooral heel onvoorspelbaar. Misschien zijn ze wel gevaarlijk? De diepe angst die het bij me opriep, was dat ze mijn honden en mijn gezin elk moment iets aan konden doen. Ik voelde dat ik mijn territorium en mijn geliefden wilde beschermen tegen deze indringers. 

Manlief, aan wie die ik de foto stuurde, gaf de tip om de dierenambulance te bellen. Dat deed ik, waarna ik een heel aardig iemand aan de telefoon kreeg. Het bleken ringslangen te zijn. Dit zijn de meest vriendelijke en ongevaarlijke slangen. Maar… het is ook een beschermde diersoort. Dit houdt in dat je ze niet mag verplaatsen, ook al liggen ze in je eigen achtertuin. Dat is strafbaar.

Na dit telefoontje was ik nog steeds niet gerustgesteld, al was ik enigszins opgelucht te horen dat de slangen niet giftig waren. Ik ging op een luie stoel zitten (binnen!) en merkte hoe ontzettend moe ik was. Door alle commotie was ik zowat al mijn energie kwijtgeraakt. Wat een heftige stressreactie! Kun je nagaan wat stress en angst met je doen als je langdurig onder spanning staat? Dat vergt zoveel energie van je lichaam…

Van je diepste angst naar balans en vertrouwen

De symbolieke betekenis van gebeurtenissen

De dagen daarna doken de slangen af en toe weer op in de achtertuin. Soms alleen of verscholen tussen de struiken en de andere keer samen en midden op het terras. Daardoor bleef de spanning in mijn lijf voelbaar. Ik merkte dat ik er zelfs een kort lontje van kreeg. Onbedoeld was ik kribbig en ik voelde ik dat ik mezelf niet was. Op mijn tenen liep ik door de tuin, bang dat de slangen weer opduiken. Maar liever bleeff ik binnen, ook al scheen de zon. Manlief probeerde me nog naar buiten te krijgen. No way!

Ik belde een vriendin om bij te kletsen en vertel haar het slangenverhaal. Dan stelt ze mij de vraag wat alles in een ander daglicht zet: ‘Je komt dit niet voor niets tegen. Wat zou de symbolische betekenis hiervan zijn?’ Ik ben er even stil van. Zo had ik er nog niet naar gekeken. Meteen zoek ik het op en tot mijn stomme verbazing lees ik dat slangen staan voor: wedergeboorte, metamorfose, de stroom van het leven, magie en kracht.

Mijn vriendin en ik beginnen allebei te lachen. De parallel met de fase van mijn leven waarin ik zit, klopt als een bus! Daar ga ik morgen of overmorgen nog een nieuwe podcast over maken maar eerst gaan de Just Be You Planner 2022 de deur uit! 

En weet je om er op die manier naar te kijken, geeft een hele andere blik op het slangen-incident. Ik voel meteen dat die diepe angst in mij afneemt. De slangen weghalen, is geen optie. Dus het enige wat ik te doen heb, is accepteren wat er is. Accepteren dat ze er zijn en ontdekken wat de boodschap is die ze mij brengen. Geweldig!

De angst transformeren

Na het inspirerende telefoongesprek met mijn vriendin ga ik ermee aan de slag. Het thema die de slangen meebrengen, is dus transformatie. Wat wil ik transformeren? Meteen komt in mij op dat ik het restje angst dat ik nog in mijn lichaam voel, wil loslaten. Deze angst die getriggerd is, staat voor onveiligheid. Die wil ik dus omzetten naar veiligheid. Hier laat ik mijn ochtendritueel op los.

Ik sta voor mijn verzameling van essentiële oliën en kies er twee uit. Ik doe de blend Frankincense op mijn polsen. En Ylang Ylang gaat in de diffuser voor meer eigenliefde, vertrouwen, geborgenheid, harmonie, heling en spiritueel inzicht.

Vervolgens zet ik de intentie: ‘geaard zijn’ en ‘veiligheid’. En nu ik dan toch bezig ben, voeg ik er een fijne affirmatie aan toe: ‘ik word beschermd door het Universum’. Om het ritueel compleet te maken, ga ik journalen. Eerst schrijf ik alles van me af wat er is gebeurd en wat het met me heeft gedaan. De transformatie is in volle gang. Ik voel me steeds rustiger worden en ben dankbaar voor deze magische doorbraak in mezelf. 

Slangen laten hun oude huid achter zich, zij transformeren letterlijk. Hoe mooi is dat? 

Welke oude jas mag ik uittrekken? Dat antwoord heb ik nog niet helemaal maar ik verwacht dat het komt. Het journalen brengt de rust in mijn lichaam en geest terug. Ik merk dat ik nog steeds alert ben zodra ik in de tuin kom, maar de diepe angst heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe balans in mezelf.

Leestip met betrekking tot journalen:

Je hoeft het niet alleen te doen

Het telefoontje met mijn vriendin had mij de inspiratie gegeven om op een creatieve manier naar het slangenincident te kijken. Daarmee zijn de slangen nog niet weg (al heb ik ze nu paar weken niet gezien!), maar het triggert niet meer die enorme paniek in mij. Haar hulp was het begin van mijn helingsproces. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag om hulp. Maar doe dit niet zomaar bij iedereen. Want dat kan je emoties versterken.

Dat zit zo: hoe vaker jij het verhaal aan anderen vertelt waarin je angst of stress had, hoe meer de emoties als het ware in jouw systeem verankerd worden. Het gevolg is dan dat je slachtoffer wordt van de situatie. Kies het liefst iemand uit die iets soortgelijks heeft meegemaakt en die jou kan inspireren om het op te lossen. 

Nou ken ik niemand die twee slangen in de tuin heeft aangetroffen. Maar ik weet dat de vriendin die ik belde objectief kan luisteren en dat zij niet reageert vanuit haar eigen angsten. Want juist dát verergert je emoties in plaats van dat het ze oplost.

Placebo effect

De essentiële oliën die ik gebruikte na het slangengebeuren, hebben mij ook weer geholpen om weer terug in balans te komen. De geur van de olie beïnvloedt het limbisch systeem in je brein. Dit is het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij emoties, geuren, leren, herinneringen en motivatie. De geur van essentiële olie ruiken of inademen (maar ook op de huid) kan daardoor je gevoelens en emoties positief beïnvloeden.

Door de melange Frankincense (die helpt om te aarden en beter bij jezelf te blijven), werd ik minder in mijn angsten meegetrokken. Niet dat ik alles van de geur laat afhangen, maar het is een fijne tool die ondersteunend werkt om beter in balans te blijven.

Soms vragen mensen mij wel eens of essentiële olie een placebo effect heeft. Zover ik weet, is de werking niet wetenschappelijk vastgesteld. Maar als de olie voor jou werkt, ís het eigenlijk al geen placebo meer, want dan wérkt het. Ik zeg altijd: baadt het niet dan schaadt het ook niet. Dat klopt niet helemaal want je kan niet achteloos gebruiken. Essentiële olie wordt gemaakt van de essentie van bomen, planten, struiken en/of bloemen. Maar ga vooral zelf ontdekken wat het voor jou kan doen.

Elke geurmelange heeft een specifieke uitwerking. Maar andersom kan ook: je kunt jouw intentie koppelen aan een bepaalde geur. Ze versterken elkaar. 

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren hoe je vanuit angst weer de balans in jezelf kunt terugvinden. Maar als je met emoties zit waar je maar niet uitkomt, blijf er dan niet mee rondlopen. Vraag de hulp van een goede vriendin of wijze buurvrouw. Als ik je ergens mee kan helpen, laat het mij gerust weten of check gerust hier de programma's die ik heb. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Uitgelicht in deze aflevering: 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst, angst transformeren, balans zijn, betekening van een gebeurtenis, essentiële olie, placebo effect, slangen, vertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Toos Van Der Maden schreef:

  Wat n fine en inspirerende podcast ,heb hem nu voor de 2e keer geluisterd / gelezen en heb er weer veel van geleerd .

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >