Hoe blijf je gemotiveerd?

Hoe blijf je gemotiveerd? 

Hé! Van de week heb ik in mijn podcast al verteld over mijn diepste angsten en mijn ontmoeting met twee slangen en dat ik na een maand weer terug ben. En ik heb in de maand augustus niet helemaal niets gedaan, maar wel zo weinig mogelijk, want ik was toe aan rust en duidelijkheid voor mezelf.

Ik wilde zo graag helderheid waar ik naartoe wil en waar ik mijn aandacht op kan richten. Is dat gelukt? Nee, niet helemaal. Is dat erg? Nee, ook niet, want ik heb wel inzicht gekregen en dat wilde ik graag met je delen in deze podcast.

Synchroniciteit

Het leuke is dat ik deze podcast al wilde maken en er weer sprake is van synchroniciteit. Want ik kreeg een e-mail van iemand die mijn peptalk had geluisterd, en wat echt had geholpen. En ze mailde mij van: "Hee Marian, de peptalk heeft mij echt geholpen. Ik had een vraagje, want dit kan ik gewoon niet volhouden en misschien heb jij er tips voor. Heb jij tips voor dat je elke dag een stukje schrijft in je dagboek, en dan moet je rekening houden met dat ik elke dag van kwart voor negen tot vijf over half drie op school zit. Maar hoe hou jij dat vol? En bedankt voor je geweldige mail".

Hoe blijf je energiek en gemotiveerd?

Ik krijg zo vaak de vraag gesteld: hoe blijf jij energiek? Hoe blijf je gemotiveerd? En dat is eigenlijk goed luisteren naar jezelf en wat je energie geeft.

Hoe blijf je gemotiveerd, bijvoorbeeld als je af wilt vallen? Ik hoorde daar van de week nog een super mooie podcast over, dat je het leuk moet maken voor jezelf.
Bijvoorbeeld van je mindset, want je zegt, niet van: "ja, ik wil een paar kilo verliezen". Maar bijvoorbeeld: "ik wil weer die stralende, mooie, energieke Marian zijn", of vul je eigen naam maar in.

Dus als je zegt ik wil afvallen, dan maak je het een beetje negatief, of zwaar. En van je doelstelling, of je motivatie, of je waarom, daar moet je blij van worden.

Stel jezelf voor in die geweldige jurk, of hoe goed je je voelt en hoe je straalt, hoe energieker je voelt, hoe gezond je je voelt. Mijn ervaring is dat jouw gevoel je altijd vertelt of je op het juiste pad bent. Het is jouw GPS, of EGS, emotionele geleidingssysteem in het leven.

En ik merkte dat ik even het gevoel niet meer had. Ik heb zoveel verschillende dingen aangetrokken en op mijn bordje liggen. In mijn hoofd had ik aangenomen, dat ik augustus ging gebruiken om te kijken waar ik me op ga richten. Want ik had aangenomen dat ik me moest gaan richten op één ding. En die rust  heeft niet helemaal uitgepakt zoals ik het voor ogen had. 

Maar op zondag, tijdens het wandelen, kreeg ik wel een brainwave. Ik wil zo graag in mijn hoofd, dus wat ik bedacht heb, gefocust zijn op één iets en daar meer aandacht aan besteden, omdat ik denk dat dit goed is voor mijn business en voor mezelf. En ik ben dus voorbijgegaan aan mijn eigen concept. Door te gaan voelen.

Ik ben namelijk niet iemand die blij wordt van één ding.
Ik ben niet iemand die zich kan focussen op één ding, want dan raak ik verveeld.
Ik ben vaak enthousiast, ik wil doen waar ik blij van word. Ja, en daar mag ik beslist in doseren, want het kan overweldigend zijn. Echter, als ik mij bijvoorbeeld ga richten op mijn programma van jezelf houden en zelf liefde, alleen daarop, daar word ik niet blij van.

Mijn Persoonlijke ontwikkelingsreis

Mijn hele persoonlijke ontwikkelingsreis is gestart met het leren positief denken, leren van mezelf te houden, ontdekking van de wet van aantrekking, wat me ontzettend veel heeft gegeven en nog steeds. Ontdekking hooggevoeligheid en onderneemster geworden, want mijn droom was altijd werken en leven in vrijheid. En een aantal jaar geleden, na 27,5 jaar dienstverband, mijn baan opgegeven. Die droom heb ik verwezenlijkt. Ik leef en werk in vrijheid.

Echter, had ik nu te veel op m'n bordje. Want ik heb me helemaal verloren, bijvoorbeeld in het verdiepen van de werking van essentiële oliën. Ik wilde er alles over weten en ook een training, aromatherapie gevolgd, bijvoorbeeld. Allemaal ontzettend leuk, het brengt me heel veel, een super tool om in te zetten op zowel fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Meteen ook daardoor armbanden en mala kettingen laten maken met lava kralen voor de oliën. Want wat er in mijn hoofd zit, zit niet in mijn kont. Ik ben wel een actie-nemer.

Minder gemotiveerd, minder enthousiast

Alleen dat is me nu dus allemaal een beetje boven me pet gegroeid, waardoor ik minder gemotiveerd, minder enthousiast was. En minder enthousiasme, minder blij zijn, minder genieten is dus minder motivatie. En hier word ik blij van, dus vandaar zo snel weer een nieuwe podcast.

Dat is eigenlijk meteen de kernboodschap: als je er niet enthousiast, blij van wordt, krijg je ook geen motivatie. 

En van mij is dus het inzicht dat ik uit mijn hoofd mag gaan en dat ik niet mijn overtuiging hoef te volgen dat ik mij ga richten, focussen op één ding. Want dat heb ik zelf bedacht. Dat is mijn overtuiging geworden. Het is niet wie ik ben in mijn zijn en ik word er niet blij van.

Wel heb ik besloten dat ik bijvoorbeeld ga stoppen met de sieraden. Wat nu in de shop staat gaat op en dan zet ik hier een punt achter. Super leuk, maar het kost mij te veel tijd en geeft me te weinig energie.

Dus bij alles wat ik doe vraag ik mezelf af: Kost het me energie? Of geeft het me energie?

Kijk een waar je vandaan gekomen bent

Gisteravond zat ik met manlief om de tafel en hij had nog wel een goed antwoord voor mij, hij zei: "Marian, kijk eens achterom. Ik weet die eerste keer nog dat je jubelend naar beneden kwam, dat je 0,18 cent online had verdiend en dat we een victory biertje moesten drinken. Dat victory biertje kwam van Eelko de Boer vandaan, die zei altijd van: "Hé, je moet een victory biertje, of een victory drankje nemen". En ik volgde hem toentertijd.

Dat hebben we toen ook gedaan en toen zei manlief nog, dat biertje kost meer dan dat je verdiend hebt, met een knipoog. Hij refereerde daar gisteravond aan. Hij zei: "Marian, kijk eens achterom, wat je allemaal gedaan hebt. Maak het jezelf niet zo moeilijk". En hij heeft helemaal gelijk. Rete dankbaar ben ik voor alles en de mogelijkheden die ik heb gepakt.

Dankbaarheid-Je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, maar gelukkig omdat je dankbaar bent

Wat kun je doen om je motivatie terug te krijgen?

Als je niet gemotiveerd ben, ga dan eens zitten met je journal, met je dagboek, met pen en papier, hoe je het wilt noemen. En vraag jezelf af:

 • Waarom ben ik niet gemotiveerd?
 • Hoe kan het anders?
 • Hoe kan ik zorgen dat ik er plezier aan beleef?
 • Hoe kan ik zorgen dat ik geniet van de reis?
 • Hoe kan ik nog meer mijn eigen weg volgen?
 • Waar word ik blij van?
 • Hoe kan ik steeds weer genieten tijdens de reis?

Veel mensen geven vaak een reactie, ook onder een post van mij, bijvoorbeeld op social media, en dat is echt best vaak, en dan zeggen ze, ja, het is zwaar of: "Marian, makkelijker gezegd dan gedaan. Het is moeilijk", etcetera, noem maar op. Dan antwoord ik altijd terug, als je typt, zegt en of schrijft: "het is moeilijk", is dat de energie die je uitzendt in de wereld en welke je weer terug kan verwachten, want dat is als een spiegel.

Het kan zelfs zijn dat wanneer je het maar steeds blijft herhalen, dat je dit ook echt niet voor elkaar gaat krijgen wat je wilt. Als jij maar blijft zeggen: "Het is moeilijk, of makkelijker gezegd dan gedaan, het is zwaar". Dan zul je ook zwaar op je pad zien.

Als ik tegen jou zeg je moet niet denken aan een roze olifant. Waar denk je dan aan? Dat is waar je aan denkt, daar is waar je op richt. Daarom ben ik ook zo'n voorstander van positieve affirmaties. 

En een beetje lef en moed, doorzettingsvermogen is wel nodig om het leven voluit te leven, om te gaan voor wat jij wilt, om jouw dromen waar te maken en iedere avond met een voldaan gevoel te gaan slapen. Maar onmogelijk is het niet. En alles wat je nodig hebt is een gezonde dosis optimisme en geloof in jezelf.

Sla jezelf niet voor je hoofd, als je het een keer niet voelt. Ik voelde het ook niet en ik sloeg mezelf wel voor mijn hoofd. En toen heb ik gezegd: "Marian, daar moet je mee stoppen". Ik ben ook maar een mens en dat inzicht heb ik weer gekregen. Want we zijn hier zo rete goed in om onszelf naar beneden halen. Maar lift jezelf eens omhoog. Vertel jezelf een positief verhaal. Neem even rust. Journal even om inzicht te krijgen in jezelf.

Neem ook de tijd om inzicht te krijgen in jezelf. Geef jezelf ook eens wat ruimte, zoals ik bijvoorbeeld heb gedaan. Zet gewoon een nieuwe datum in je agenda wanneer je iets gaat doen. En doe het werk om jezelf weer gemotiveerd krijgen. Zodat je kunt gaan voor wat jij wilt, dat jij gaat voor jouw droomleven. En je kan het. Ik kan het ook, dus jij kan het ook. Ik ben niets meer of minder dan jij. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar we zijn uiteindelijk hetzelfde.

Voedt jezelf met zinnen die je omhoog liften. Dus denk aan je waarom, denk aan wat je wilt bereiken. Maak het positief, maak het energiek. Geloof in jezelf. Heb vertrouwen. Sla jezelf niet voor je hoofd als het even niet meezit. Wees dankbaar voor alles wat er is, al is het bijvoorbeeld maar één aanmelding voor een online training die je verkoopt. Het is er toch één. En heb vertrouwen dat het in de toekomst meer gaat worden.

Geniet van de reis. Laat je energie niet naar beneden halen. Werk aan jouw mindset. Ga niet zitten wachten totdat je weer gemotiveerd ben, maar onderzoek bij jezelf. Kom er achter wat jij wilt, wat jou drijft en waar je blij van wordt.

Er zijn zo veel wegen naar Rome toe. En je hoeft het niet te doen op een manier die iedereen doet. Doe het op jouw manier, als je daar blij van wordt en het jou een goed gevoel geeft. En die energie ga je uitzenden, dan zal je zien dat het als een spiegel is, als jij lacht in de spiegel, lacht de spiegel naar je terug. Dus die energie ga je ook weer terugzien in jouw fysieke werkelijkheid.

Je wilt op je sterfbed geen spijt hebben, of zeggen: "had ik maar...".

Zie je het voor je. Heb het helder en voel het, waarvoor je het doet. En geniet ervan.

Zo, ik heb lekker lopen ratelen. Hopelijk een schop onder je kont gegeven, ook onder mijn eigen kont. Ik sluit graag af met mijn slogan:

Accepteer dat wat er is, laat los wat is geweest. Geniet, geniet. En heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Uitgelicht in deze aflevering: 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

hooggevoeligheid, motivatie, persoonlijke ontwikkeling, van jezelf houden, wet van aantrekking, zelfliefde


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Monique versteeg schreef:

  Hoi Marian
  Ik zeg altijd tegen mezelf ik kan het wel, en ik ben een doorzetter ..
  En heb al veel berijkt ,! Dank je wel voor je mooie verhaal het geeft me weer meer kracht ,
  Vriendelijk groet monique

  • Marian schreef:

   Super om te lezen dat je positief tegen jezelf praat want je gaat geloven wat je tegen jezelf zegt. ❤️ Dankjewel voor je reactie en keep up the good work!

 • Toos Van Der Maden schreef:

  Weer fijn om te luisteren/lezen deze podcast met reminders voor mij .

  • Marian schreef:

   Super om te lezen, Toos. Geen dank, heel graag gedaan <3

 • Dank je wel voor deze mooie potcast
  Het deed me goed ik werd er vrolijk en gemotiveerd van

  • Marian schreef:

   Lief dat je een reactie plaatst, D. Geen dank en heel graag gedaan. ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >